Pati i Marcin 04.03.2009 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Witam wszytkich przepraszam, że dopiero teraz piszę ale jakoś czasu nie mogłam znależć żeby coś tu skrobnąć od niedzieli drzwi się nie zamykają ciągle jacyś goście Spotkanie z panem Paplińskim oczywiście udane, niepotrzebnie się tak stresowaliśmy i denerwowaliśmy:) Została zrobiona masa zdjęć, szkoda tylko, że Pan P nie przyjechał wiosną albo latem kiedy to u nas jest tak ślicznie i zielono;) Dziś dostałam kilka zdjęć wyszły super;) Artykuł będzie w gazecie w maju albo w czerwcu. Oczywiście pochwalę się napewno;) Bea to moje ostatnie pazurki skromniutkie;) ale skromne szybciej się robi a ja za dużo czasu nie miałam bo czekało mnie sprzątanie przed przyjazdem PANA P klasyczny french z brokatem i kwiatkami;)oczywiście robiłam sama;) http://img518.imageshack.us/img518/2471/obraz514.jpg http://img518.imageshack.us/img518/obraz514.jpg/1/w225.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pati i Marcin 04.03.2009 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Witam serdecznie;)) podłogę układaliśmy na stropie drewnianym. Legary drewniane rozstaw między nimi 70 cm. Pomiędzy legarami jest glina. Na legarach są deki na deskah płyty a na płytach panele;) pozdrawiam Dzięki za info, to znacznie upraszcza całą "zabawę", choć u mnie legary co 1 m, ale zawsze można wzocnienia w środku porobić. pozdrawiam Jasne że można, my nie robiliśmy bo nie byłó takiej potrzeby:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pati i Marcin 04.03.2009 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Pati mam kolejne pytanie. Zastanawia mnie czy musieliście mieć pozwolenie na budowę czy tylko na zmianę użytkowania strychu na cele mieszkalne? Bo czytałam, że jeżeli ingeruje się w sieć gazową [a nas czeka podciągnięcie rur gazowych na górę] to wtedy trzeba się starać o pozwolenie na budowę mimo że nie ingeruje się w bryłę budynku itp. Jak to było u Was? U nas było tak, że jak nie ingerowaliśmy w bryłę budynku, a nie ingerowaliśmy to musieliśmy tylko zgłosić że poddasze jest użytkowe;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pati i Marcin 04.03.2009 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Pati rozumiem, że za honorarium siedzisz sobie na Hawajach ale żeby tyle czasu? hehe dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaco181 05.03.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Witam!Skoro jestescie juz przy wykonczeniowce to mam pyt.Ile wyniosl Was SSO domku ok 150m2 powierzchni uzytkowej bo co do poddasza i wykonczeniowki to ceny znam ale SS jest mi troche obcy. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesska74 05.03.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Pati mam kolejne pytanie. Zastanawia mnie czy musieliście mieć pozwolenie na budowę czy tylko na zmianę użytkowania strychu na cele mieszkalne? Bo czytałam, że jeżeli ingeruje się w sieć gazową [a nas czeka podciągnięcie rur gazowych na górę] to wtedy trzeba się starać o pozwolenie na budowę mimo że nie ingeruje się w bryłę budynku itp. Jak to było u Was? U nas było tak, że jak nie ingerowaliśmy w bryłę budynku, a nie ingerowaliśmy to musieliśmy tylko zgłosić że poddasze jest użytkowe;) * * * Witam bardzo serdecznie, znalazłam ten wątek 3 dni temu i cały czas go przeglądam, codziennie od nowa. Bardzo mnie zainteresował, ponieważ jeszcze przed wakacjami mamy zamiar zaadaptować nasze poddasze - a Wasze jest identyczne !!! Schody na górę w miejscu takim samym jak u nas i właśnie rozkład pomieszczeń macie prawie taki jaki my sami planowaliśmy. Widząc to, co zrobiliście - uwierzyłam, że i pod naszym dachem może powstać bardzo fajne gniazdko ... Ale w związku z tym mam pytanie, bo jesteśmy na bardzo wstępnym etapie załatwiania formalności: jak rozwiązaliście sprawę z ogrzewaniem ? Czy prąd i gaz macie osobno czy razem z rodzicami (podłączenie i liczniki) ? Nie wiem, czy wtedy należy zgłaszać wniosek o nowy przydział mocy i gazu . . . ? Będę wdzięczna za informacje .. Pozdrawiam serdecznie i niech Wam się cieplutko mieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesska74 05.03.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Pati mam kolejne pytanie. Zastanawia mnie czy musieliście mieć pozwolenie na budowę czy tylko na zmianę użytkowania strychu na cele mieszkalne? Bo czytałam, że jeżeli ingeruje się w sieć gazową [a nas czeka podciągnięcie rur gazowych na górę] to wtedy trzeba się starać o pozwolenie na budowę mimo że nie ingeruje się w bryłę budynku itp. Jak to było u Was? U nas było tak, że jak nie ingerowaliśmy w bryłę budynku, a nie ingerowaliśmy to musieliśmy tylko zgłosić że poddasze jest użytkowe;) * * * Witam bardzo serdecznie, znalazłam ten wątek 3 dni temu i cały czas go przeglądam, codziennie od nowa. Bardzo mnie zainteresował, ponieważ jeszcze przed wakacjami mamy zamiar zaadaptować nasze poddasze - a Wasze jest identyczne !!! Schody na górę w miejscu takim samym jak u nas i właśnie rozkład pomieszczeń macie prawie taki jaki my sami planowaliśmy. Widząc to, co zrobiliście - uwierzyłam, że i pod naszym dachem może powstać bardzo fajne gniazdko ... Ale w związku z tym mam pytanie, bo jesteśmy na bardzo wstępnym etapie załatwiania formalności: jak rozwiązaliście sprawę z ogrzewaniem ? Czy prąd i gaz macie osobno czy razem z rodzicami (podłączenie i liczniki) ? Nie wiem, czy wtedy należy zgłaszać wniosek o nowy przydział mocy i gazu . . . ? Będę wdzięczna za informacje .. Pozdrawiam serdecznie i niech Wam się cieplutko mieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bea7777 05.03.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Pati, noo pazurki pierwsza klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pati i Marcin 07.03.2009 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Pati mam kolejne pytanie. Zastanawia mnie czy musieliście mieć pozwolenie na budowę czy tylko na zmianę użytkowania strychu na cele mieszkalne? Bo czytałam, że jeżeli ingeruje się w sieć gazową [a nas czeka podciągnięcie rur gazowych na górę] to wtedy trzeba się starać o pozwolenie na budowę mimo że nie ingeruje się w bryłę budynku itp. Jak to było u Was? U nas było tak, że jak nie ingerowaliśmy w bryłę budynku, a nie ingerowaliśmy to musieliśmy tylko zgłosić że poddasze jest użytkowe;) * * * Witam bardzo serdecznie, znalazłam ten wątek 3 dni temu i cały czas go przeglądam, codziennie od nowa. Bardzo mnie zainteresował, ponieważ jeszcze przed wakacjami mamy zamiar zaadaptować nasze poddasze - a Wasze jest identyczne !!! Schody na górę w miejscu takim samym jak u nas i właśnie rozkład pomieszczeń macie prawie taki jaki my sami planowaliśmy. Widząc to, co zrobiliście - uwierzyłam, że i pod naszym dachem może powstać bardzo fajne gniazdko ... Ale w związku z tym mam pytanie, bo jesteśmy na bardzo wstępnym etapie załatwiania formalności: jak rozwiązaliście sprawę z ogrzewaniem ? Czy prąd i gaz macie osobno czy razem z rodzicami (podłączenie i liczniki) ? Nie wiem, czy wtedy należy zgłaszać wniosek o nowy przydział mocy i gazu . . . ? Będę wdzięczna za informacje .. U nas wymienialiśmy całe ogrzewanie na dole, wymiana pieca na większy tak żeby ogrzał góre. Wszystko mamy wspólne rachunki dzielimy na pół chcieliśmy mieć swoje liczniki, nawet były kupione ale potem stwierdziliśmy że po co;) jest dobrze:) pewnie poszlismy na łatwizne ale nam się spieszyło i nie mieliśmy czasu składać wnioski i czekać na ich decyzje;) instalacja cała na dole była wymieniana kilka miesięcy przed remontem góry więc nie ma żadnego problemu;) I coś jeszcze u góry mamy tak gorąco że szok a zawsze myślałam, że będzie zimno buziaki Pozdrawiam serdecznie i niech Wam się cieplutko mieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 07.03.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 No, gratuluję pięknego gniazdka Pięknie jest, muszę się dokładniej rozejrzeć I kariery muratorowej też gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pati i Marcin 07.03.2009 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Dziękuje Bea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pati i Marcin 07.03.2009 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 No, gratuluję pięknego gniazdka Pięknie jest, muszę się dokładniej rozejrzeć I kariery muratorowej też gratuluję Tak szybko do nas wpadłaś dziękujemy bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 07.03.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Ależ nie ma za co Właśnie nie wiem, jaki harmonogram przyjąć dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pati i Marcin 07.03.2009 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 no zaległości masz sporo żeby tak przelecieć wszystkie wątki to musisz sporo czasu poświęcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 07.03.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Dokładnie Na "dzienniki" to się nawet boję zajrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesska74 09.03.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 dziękuję za odpowiedź, powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osika 10.03.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Witam Od jakiegoś czasu przyglądam się Waszemu remontowi poddasza ale dopiero teraz się zalogowałam i moge zadac pare pytań Lada dzień zaczynymy remont własnego poddasza. W sumie powierzchnia spora ale ze względu na duże skosy uda się nam zrobić tylko dwa pokoje i łazienkę. No może gdybyśmy jeden pokój zmniejszyli to dałby się jeszcze coś uzyskac ale jesteśmy za dużą przestrzenią i tak też zostawimy. Kuchnia jest na dole u teściów (Teściowej przez pół roku nie ma) także damy radę Może to dziwne ale zacznę od elektryki. Mamy jako taką koncepcję jak mają nasze pokoje wyglądać ale zupełnie jesteśmy bezradni z elektryką. Nie wiemy czy na poddaszu lepiej lampy z sufitu a może halogeny? Zaznacze że chcemy sufit odkryty tzn. będą widoczne legary i skos dachu. Tylko w jednym pokoju bo w drugim zabudujemy dach i mały strych nam wyda. Jendak mamy dylemant jak rozmieścić oświetlnie. Macie może jakieś pomysły? Albo zdjęcia jak to u Was wygląda? Każda rada nam się przyda. A druga sprawa to podłoga. mamy na legarach i teraz pytanie czy deski muszą być jakieś specjalne żeby potem panele sie nie ruszały i lezały stabilnie?? Na to kładzie się płyty wiórowe czy jakieś inne? No i jaka grubośc tych desek i płyt? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pati i Marcin 11.03.2009 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 witaj;) my mamy wszędzie halogeny z ruchomą oprawą żeby na maxa doświetlić miejsce pod skosam tylko w łazience mamy normalną lampe z 4 halogenkami taką co to można dowolnie ustawiać, my nawet mamy we wnękach okiennych halogenki żeby jaśniej było, bo skosy tak naprawde ciężko oświetlić wg mnie..Powiem Ci że nie wyobrażam sobie pokoju na poddaszu takim jak nasze z żyrandolem ciemno by było strasznie, co do podłogi mamy legary co chyba 70-80 na to deski i płyta i panele co do grubości dam znać jak jutro mąż do domu wróci;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osika 12.03.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Fakt z tym doświetleniem. My akut\rat lubimy dużo światła i specjalnie będziemy przerabiać dach aby móc wstawić dodatkowe 3 okna dachowe. Wtedy w dzień będzie pięknie jasno i słonecznie w naszym mieszkanku:) kwestia tylko doświetlenia wieczorem. Halogeny to chyba najlepsze rozwiązanie tylko jak je rozmieścić na tych skosach. Głowię się nam tym i nie mam naprawdę żadnej koncepcji. Będę wdzięczna za te grubości desek na podłodze i info czy to są jakieś specjalne czy zwykle deski no i jakie płyty. Pozdrawiam Musze porobic parę fotek poddasza w stanie surowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bea7777 12.03.2009 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 U nas tez halogeny (kuchnia, wnęki) a reszta - plafony. Typowe "zwisy" chyba tylko w sypialniach. Z nisko mamy niestety.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts