Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja naszego poddasza;)

Pati i Marcin

Recommended Posts

U nas też był kopertowy i też podnosilismy ściany. Co do kosztów to zalezy co chcesz zrobić..

Witam

Od podłogi mam jakieś 70cm wiec zastanawiam się na jaka wysokość podnieść, albo zrobić dach z 2 większymi spadami albo jaskółki i ściany popodnosić na tą samą wysokość i tu się nasuwają od razu 2 pytania:

na jaka kwotę się nastawia na zmianę dachu - widełki bo wiem ze ceny mogą być rożne (myślałem o blacho-dachówce i oczywiście dobrze ocieplonym wykończeniu) ???

czego użyć jako budulca, stary dom był ciągnięty z cegły - czy powinienem mieć jakąś ekspertyzę rzeczoznawcy czy wytrzymają fundamenty?

bo szczerze pchać się w koszta a ma się okazać nierentowne takie przedsięwzięcie to szkoda mi czasu i kasy na takie działania.

na tym etapie tyle reszta wyjdzie w praniu

aaa kiedy zacząć ewentualne prace jeżeli się okaże ze można?

• Odpowiedzi 691
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas też było 70 cm od podłogi ;) podnieślismy na ok 145 cm (na gotowo). Dach jest dwuspadowy i wykusze nie były potrzebne. Jest dość wysoko i duzo światła.

Nasz dom też jest stary (ok 40 lat). Ściany poddasza stawialismy z bloczków keramzytowych (dół jest z cegły). Architekt obliczał oczywiscie czy dół wytrzyma taką nadbudowę.

Weź kogos kto sprawdzi to u Ciebie. Musisz mieć projekt, pozwolenie na budowę, mapki, dobrą ekipę i mnóstwo cierpliwości i możesz zaczynać.

Co do kosztów to Ci nie powiem bo ceny materiałów nie pamietam a ocieplenie robił mąż. Na gotowo, do wprowadzenia to koszt ok. 200.000 zł.

Zdjęcia są w moim watku. Link ponizej.

dzieki za podpowiedz

masz rację trzeba zaczac po kolei, i chyba muszę sprawdzić jak to jest z podatkiem za poddasze bo sie chyba coś pozmieniało kiedys za przedział 1,40 do 2,20 placilo sie 50% ceny czy jakos tak, wiec to tez może rzutowac na projekt.

Co do kosztow widze ze mogą rosnać wraz z pomyslami na budowę, wybor materialu i wykończenie.

• 2 weeks później...
  • 3 months później...
Witam Pati, od dawna śledziłam twój wątek i jestem pod wrażeniem!!! My również z mężem wykańczamy poddasze w domu teściów. Jesteśmy na etapie szpachlowania. Wolno to idzie ponieważ wszystko, podobnie jak Wy robimy sami. Zastanawiam się czy jeszcze tu zaglądasz bo mam pytanie. Jak sprawdzają Ci się panele w kuchni. My również chcemy je zastosować przez to że strop drewniany i może troszkę pracować a po drugie nie zrobi się podłogówki a zimnie płytki.... BRRRR! Na samą myśl ciarki mnie przechodzą. Chodzi mi głównie o to czy się nie wypaczają np przy zlewie(wiadomo że zawsze coś kapnie)??? A poddasze wyszło naprawdę suuuuper!!!!

• 3 weeks później...

Witam:)

Ja rowniez sledzilam ten watek:) poddasze slicznie Wam wyszlo:) Ja takze jestem w trakcie budowy - teraz tynkowanie i plyty kart - gips. Rowniez robimy wszytsko sami:) (ja z narzeczonym) i teraz zastanawiamy sie jak przy oknach dachowych przykrecic te plyty?? Na internecie nic o tym nie pisze i nie wiemy czy to na kontownikach czy co?? Bardzo prosze o odpowiedz:)

pozdrawiam:)

Witam serdecznie, ja również śledziłam Wasze postępy :) piękna sprawa. Oglądałam również Twój wątek Bea7777 :) można się tylko zachwycać. Jestem pod wrażeniem, mnie czeka to samo.... więc spoglądając na Was wiem że można, trzeba tylko zapału, cierpliwości ...i kasy oczywiście he he

A! Chciałam jeszcze coś dopowiedzieć odnośnie tego wypoczynku, który tak się brudzi... Nie zamieniałabym go na skórzany, chyba że na skórę mieloną- jest ona na pewno przyjemniejsza w dotyku i trwalsza! Naprawdę! Plamy zaś sprać z niej naprawdę łatwo, zwyczajnie wodą lub vaniszem ;) Moja siostra pracuje w meblowym i ma niezłe doświadczenie.

Najlepiej na forum poszukać

Sprawdź wątek Spoinowanie, szpachlowanie GK - kompendium i Ocieplam poddasze krótkie pytania. Tam na pewno jest bo sama korzystałam z instrukcji. A wy budujecie od podstaw czy dobudowujecie poddasze???

No dzieki napewno sprawdze:)

Wiesz co budujemy sie nad przyszlymi tesciami:) tzn oni tam mieli strych , skosy juz ocieplone , dach i okna zrobione:) my budowalismy sciany, wylewki itd

a wam jak idzie?? mieszkacie juz czy dalej budowa??:)

pozdrawiam

Jeszcze nie mieszkamy. Jesteśmy na etapie szpachlowanie którego nie ma kto zrobić bo mąż w delegacji cały czas i przyjeżdża raz na dwa tygodnie na weekend. No i zbieramy na schody bo są strasznie drogie!!! a wy macie już schody??? Ile będziecie mieli pomieszczeń??? U nas wyszedł duży salon, spora kuchnia z jadalnią, łazienka, dwa pokoje i garderoba.

No u nas tez ciezko z czasem ja i moj pracujemy do 17 szybki obiad i robimy do 10 ....nieraz i dluzej ale w tak krotkim czasie wszystko ledwo co idzie do przodu...

My musimy zrobic cala klatke schodowa bo sa schody ale czysty beton - a chcemy drewniane (pozatym po wylewce ostatni schod wyszedl nas 16 cm wyzej niz pozostałe i musimy to podzielic - do kazdego schodu dodac po 2 cm i bedzie rowno) + panele na sciany, sufit - ? , oswitlenie, kaloryfery itd... ale najpierw sie wprowadzic chcemy potem powoli wykanczac:) a wejscie do nas jest przez przedpokoj tesciow, czyli musimy zrobic calkiem osobne wejscie (podpiac sie do klatki schodowej) a to juz wogule sa ogromne pieniadze:/ slub mamy zaplanowany na maj wiec moze z pieniedzy z wesela zrobimy swoje wlasne wejscie:)

Pomieszczen mamy 5 - duzy pokoj (ktory narazie posluzy jako strych (wykonczony - przygotowany pod malowanie) bo nie potrzebne nam tyle pokoi dla 2och osob:) , salon - niezaduzy z oknem "normalnym" :) oprocz lazienki jedynym bo reszta to dachowe, lazienka, sypialnia z garderoba i kuchnia nie za duza - otwarta z dosyc duzym przedpokojem:) jak znajde chwile wrzuce zdjecia co i jak pokolei:) jak masz cos to wrzuc tez - pochwal sie:)

następnie łazienka (wymiary 2,5/3,5)http://images40.fotosik.pl/317/1ecd86ba4c829fc2m.jpg'[/img]

następnie salon[/img] tutaj gdzie ta dziura będą schody drewniane samonośne

jest i sypialnia (4,5/3,5)[/img]

garderoba z wejściem z sypialni (2/3,5)[/img]

i pokoik (3,5/5)http://images40.fotosik.pl/317/1ecd86ba4c829fc2m.jpg' alt='1ecd86ba4c829fc2m.jpg'>

• 3 months później...
witam ponownie w forumowym świeci, dlugo mnie tu nie bylo i wiele sie zmieniło. W swoje imienimy w sierpniu miałam wypadek samochodowy cudem wyszłam z niego cało:( wytapetowalismy kuchnie, przemalowalismy salon, zmienilismy wypoczynek no i córcia nam dorasta;) ale szczegóły i fotki jutro, spokojnej nocki:*