bea_k 25.07.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 7. Szczegółowe zasady udzielania dofinansowania7.1 Formy dofinansowaniaDotacja na częściową spłatę kapitału kredytu bankowego realizowana za pośrednictwem bankuna podstawie zawartej umowy o współpracy.7.2 Intensywność dofinansowaniaDotacja w wysokości 45% kapitału kredytu bankowego wykorzystanego na sfinansowaniekosztów kwalifikowanych przedsięwzięcia.7.3 Warunki dofinansowania1) Kredyt na realizację przedsięwzięcia udzielany jest ze środków własnych banku wramach limitu przyznanego przez NFOŚiGW.2) Środki z kredytu z dotacją wypłacane są bezgotówkowo, bezpośrednio na kontowykonawcy lub dostawcy dóbr i usług, na podstawie wystawionych faktur.3) Wysokość kredytu z dotacją wynosi do 100% kosztów kwalifikowanychprzedsięwzięcia, z zastrzeżeniem, że jednostkowy koszt kwalifikowany przedsięwzięcianie może przekroczyć 2 500 zł/m2 powierzchni całkowitej kolektora.4) Kwota kredytu może przewyższać wysokość kosztów kwalifikowanych. Dotacją objętajest wyłącznie część kredytu wykorzystana na koszty kwalifikowane przedsięwzięcia. Ograniczeniem finansowym jest więc koszt 1m2 powierzchni kolektora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 25.07.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Świetnie, że to sprawdziłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 25.07.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 To opłaca sie czy nie? Finansowo jestesy już wykonczeni, ale gdyby mial się to oplacac, to pewnie bysmy sie na to rzucili. Tylko szczerze mowiąc nie mam już sily sprawdzac. Wykanczanie... wykancza:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzogonzo 25.07.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 w Krakowie jest firma, ktora sie zajmuje instalacją kolektorów i posiadają również porozumienie z NFOŚiGW dzięki temu jest możliwość dofinansowania takiej inwestycje w 45%. Jestem zainteresowana, a kontakt do tej firmy podali mi znajomi. http://www.hoven.pl, jak przeglądałam stronę to zajmuja sie tylko kolektorami słonecznymi, które ogrzewają wodę użytkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 25.07.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 w Krakowie jest firma, ktora sie zajmuje instalacją kolektorów i posiadają również porozumienie z NFOŚiGW dzięki temu jest możliwość dofinansowania takiej inwestycje w 45%. Jestem zainteresowana, a kontakt do tej firmy podali mi znajomi. http://www.hoven.pl, jak przeglądałam stronę to zajmuja sie tylko kolektorami słonecznymi, które ogrzewają wodę użytkową. Ciekawe dlaczego na przytoczonej stonie nie ma słowa o porozumieniu NFOŚiGW i na stronach NFOŚiGW też nic nie ma o takowym porozumieniu. 45% kapitału kredytu spłaca fundusz ale każej jednej firmie która spełnia wymagania funduszu (odpowiednie certyfikaty) Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 25.07.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 (edytowane) A tu sa szczegóły jak dostać dofinansowanie http://www.nfosigw.gov.pl/srodki-krajowe/doplaty-do-kredytow/ Pozdrawiam Piotr Edytowane 25 Lipca 2010 przez Piotr G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 25.07.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Witam. w Krakowie jest firma, ktora sie zajmuje instalacją kolektorów i posiadają również porozumienie z NFOŚiGW dzięki temu jest możliwość dofinansowania takiej inwestycje w 45%. Jestem zainteresowana, a kontakt do tej firmy podali mi znajomi. http://www.hoven.pl, jak przeglądałam stronę to zajmuja sie tylko kolektorami słonecznymi, które ogrzewają wodę użytkową. W tych dofinansowaniach jest prócz wielu haków jeden mały: kolektory muszą być polskiej produkcji o czym mało kto wie /informacja uzyskana w banku/. Jeżeli weźmiesz kredyt to później może okazać się, że nie otrzymasz dofinansowania a kredyt trzeba będzie spłacać. Po za tym niech Tobie zrobią symulację ile faktycznie dostaniesz z tych 45%. Przykładowo jeżeli instalacja będzie kosztować 13500 zł to realne dofinansowanie tego kredytu wzięte na 4 lata wyniesie 17% czyli kwota 2287zł a papierów musisz zgromadzić całą tonę. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 26.07.2010 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 To opłaca sie czy nie? Finansowo jestesy już wykonczeni, ale gdyby mial się to oplacac, to pewnie bysmy sie na to rzucili. Tylko szczerze mowiąc nie mam już sily sprawdzac. Wykanczanie... wykancza:( Jeśli jesteście już "wykończeni" to poczekajcie do przyszłego roku. Skorzystacie z doświadczeń innych przy dotacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_m 26.07.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Nie ma co czekać .Jeżeli koś ma czas i chodzić od biura do biura to proszę bardzo.Uważam że u nas otwiera się drzwi które są już otwarte.dlaczego nie bierzemy już sprawdzonych systemów tak jak w Niemczech lub Francji.Oni także mają dotację,ale takiej biurokracji jak u nas nie ma.Wystarczyłoby przedstawić fakturę w urzędzie skarbowym na koniec roku i odliczyć od dochodu,ale niestety nasze banki muszą zarobić na tej dotacji i nie tylko oni.Krótko mówiąc jest dotacja ,ale zrobimy takie utrudnienia że wszystkim się odechce ,a pieniądze wrócą do Brukseli.Dużo się mówi o ekologi ,a papieru do tego potrzeba i wycinamy drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea_k 27.07.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Rozmaiwałam z doradcą z BOŚ i uzyskałam informacje:- prowizja 4% (płatna od całości kredytu),- orocentowanie 10% (dla stałych klientów), 11% (dla nowych) w skali roku,- okres kredytowania do 80 m-cy, przy czym minimalny okres to 12 miesięcy,- liczona jest normalnie jak przy każdym kredycie zdolność kredytowa od całości,- klient załatwia papierologię sam, bank nie współpracuje z instalatorami,- do wniosku o kredyt potrzebny jest harmonogram rzeczowo-finansowy i projekt instalacji solarnej podpisane przez osobę uprawnioną do projektowania. Tak więc im dalej w las tym ciemniej..... Znowu bardzo mądra osoba w Funduszu długo dumała jak tu utrudnić życie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 27.07.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 A z tego co ja rozmawiałem to np. długość kredytu od 6 miesięcy do 8lat, oprocentowanie wraz kosztami dla kwoty 60000PLN na 4 lat to 4,75%.W niektórych przypadkach nie jest wymagany projekt instalacji - http://www.nfosigw.gov.pl/srodki-krajowe/doplaty-do-kredytow/faq/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea_k 27.07.2010 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Ale 4,75% to pewnie marża, do tego trzeba dodać WIBOR. Niestety BOŚ ma najwyższą marżę a szkoda bo z tych wszystkich niskiej jakości banków ma największą sieć placowek w PL. Bank nie da nic za darmo Każdy z banków, które mają kredyt na solary ma swoje warunki, więc faktycznie trzeba się mocno zastanowić, gdzie złożyć wniosek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 27.07.2010 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Witam. RAPczyn napisał: A z tego co ja rozmawiałem to np. długość kredytu od 6 miesięcy do 8lat, oprocentowanie wraz kosztami dla kwoty 60000PLN na 4 lat to 4,75% RAPczyn ty chyba oglądasz za dużo telewizyjnych rekam. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 28.07.2010 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 TV staram się unikać ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_76 28.07.2010 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 A czy sa inne możliwości dopłat do kolektorów czy też refinansowanie założenia kolektorów niż poprzez dofinansowanie przez NFOSiGW? kupilam dom do remontu, kredyt dostalam na zakup domu oraz remont i nie mam szans na kolejny kredyt z przeznaczeniem tylko kolektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 02.08.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Ewentualnie gminne/miejskie programy pomocowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
expert_dotacje 02.08.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 BOŚ być może posiada największą siatkę własnych placówek, ale w przypadku 3 banków: Mazowiecki Bank Regionalny, Gospodarczy Bank Wielkopolski oraz Bank Polskiej Spółdzielczości, kredyty będą oferowane również przez banki spółdzielcze wchodzące w skład zrzeszenia danego banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
expert_dotacje 11.08.2010 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Pozostałe Banki już zaczęły przyjmować wnioski: Mazowiecki Bank Regionalny. Bank Polskiej Spółdzielczości, Gospodarczy Bank wielkopolski, Warszawski Bank Spółdzielczy. Wszystkie mają taniej niż BOŚ a przy tym dużo więcej placówek – razem ok. 4000 placówek a BOŚ około 100. Jak bym nie liczył dotacji na kolektor Ulrich to wychodzi mi prawie 3 tysiące do przoduDal mnie to sporo pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 11.08.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 ktoś sprawdził czy solary muszą być polskiej produkcji ? Ktoś o tym wspominał ale wydaje się to dziwny wymóg i jakoś nie wierze Ja poczekam chyba az przestaną dotować banki a zaczną dotować ekologiczne rozwiązania... Sory, ale w tym wypadku to dotacja dla banku..bo niby dlaczego nie mogę sam wyłozyć tych pieniędzy i dostac 45% ????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmatorCiepła 11.08.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 POWTORZE I TU MOJA WYPOWIEDZ...... Przeanalizowalem temat dotacji rzadowych 45% - marchewka na kiju 45% - 19% podatku -4% prowizji od kwoty kredytu, -11% odsetki ( nie za bardzo mozna wczesniej splacic mu smusisz czekac na decyzje o umorzeniu 45% - a wiec tu zapewne was przytrzymaja) - prawdopodobnie wymagany bedzie projekt min 600zl Jak to podliczyc to w najlepszym wypadku zostanie ok 1000 zl - przy zestawie wartym ok 11 tys- - w najgorszym wypadku wyjdzie drozej niz kupic za gotowke z dobrym rabatem........................................... ...... - POLSKA PIĘKNY KRAJ........................ Do tego dodać trzeba to, że niektóre firmy, które zamierzają uczestniczyć w procesie realizacji już podnoszą ceny, a banki podnoszą koszty kredytu. Najbardziej skorzystają na tym banki i mam nieodparte wrażenie, że dotacje mają zasilić przede wszystkim te banki. Bo niby dlaczego rządzący nie chcą zrobić tak, żeby dotacje wypłacić bezpośrednio do rąk inwestora po zrealizowaniu przedsięwzięcia. A jeśli ktoś chce przy tym wziąć kredyt, to jego wola i dodatkowe koszty. Inwestor powinien mieć prawo wyboru, czy chce skorzystać z kredytu czy nie. A tymi ustaleniami rząd zmusza nas, żebyśmy korzystali z kredytów. Jesteśmy kolejny raz okradani – złodziejstwo w białych rękawiczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts