Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SOLARY - DOFINANSOWANIE Z UNII - obecnie ?

Gość JACKIE P

Recommended Posts

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Miałem do wybotu: kupić trzeci już podgrzewacz gazowy (dwa poprzednie popracowały sobie po 3,5 roku) i płacić co miesiąc za gaz, lub zamontować solary i za taką samą ratę w miesiącu wepchać się w ekologię... Dla mnie wybór był prosty.

Czyli grzejąc CO piecem na paliwo stałe podgrzewasz również CWU. Sezon zimowy trwa u nas 7-8 miesięcy. Więc potrzebowałeś czegoś co cię na te 4-5 miesięcy wyręczy w grzaniu CWU. Teraz pomyśl. Gdybyś grzał przez te 4-5 miesięcy prądem w I taryfie oszczędności wyjdą około 700-1000zł rocznie więc okres zwrotu jest na tyle krótki aby solary się zwróciły zanim się rozlecą. Ale jakbyś zafundował sobie II taryfę okres zwrotu sięgnął by kilkudziesięciu lat. Czasami jednak przejście na dwutaryfowy prąd się nie opłaca więc wymyślono takie cuś http://allegro.pl/hewalex-pompa-ciepla-pcwu3-8-c-w-u-c-o-i1314668732.html W tym rozwiązaniu rachunki miesięczne za prąd to 30-40zł.

No ale jak już pisałem to już po ptokach.

Zapraszam na

[zainteresowani mogą wypytać się na prv - na forum nie reklamujemy firm we wątkach do tego nie przeznaczonych]

na tej stronie znajdziecie odpowiedzi na nurtujace Was pytania, fachowa obsluga pomoze Wam dobrac odpowiedni zestaw solarny oraz zalatwi za Was formalnosci z dotacjami. Polecam

Edytowane przez Elfir
post reklamowy

• 10 months później...
ja tez znalazlem info, a raczej artykul o dofinansowaniach na kolektory http://www.odnawialnecieplo.pl/odnawialna-energia-dla-domu/143-dotacje-na-kolektory a swoja droga ciekawy blog- odnosi sie calkowice do odnawialnych źródeł energii dla domu :)

Czy ja wiem zaraz przyleci pompiarz liwko i powie ,że w tym blogu głupoty gadają bo to niemożliwe.:D:D;)

No brawo! W cenie 15tyś. zł mamy coś, co ogrzewa nam tylko CWU, i to w dodatku nie zawsze. Do tego dostaniemy dotację, która nam spadnie prosto z nieba. (nie zastanawiało was to może, kto za to płaci?). I na koniec te 200zł za prąd do grzania CWU. Powiedzcie to tym od grzania elektrycznego, nieźle się ubawią:D Dla przykładu, ja płacę za CWU około 20zł miesięcznie. Pozdrawiam.

No brawo! W cenie 15tyś. zł mamy coś, co ogrzewa nam tylko CWU, i to w dodatku nie zawsze. Do tego dostaniemy dotację, która nam spadnie prosto z nieba. (nie zastanawiało was to może, kto za to płaci?). I na koniec te 200zł za prąd do grzania CWU. Powiedzcie to tym od grzania elektrycznego, nieźle się ubawią:D Dla przykładu, ja płacę za CWU około 20zł miesięcznie. Pozdrawiam.

Nie chce byc złośliwy ale ile wody zużywasz? Ja za cwu płacę 60 zł miesięcznie (dwie osoby dorosłe, prysznic bez wanny).

Coś ci policzę, jak małemu dziecku, może łatwiej ci będzie zrozumieć

Zużywam 800-900kWh rocznie na CWU. COP pompy to około 3,5. Czyli gdybym grzał prądem zużywał bym około 3000kWh. 3000x0,58(G11)=1740/12(miesięcy)=145zł Tyle bym płacił, gdybym grzał prądem w taryfie G11. Grzeję PC niemal tylko w II taryfie.

Coś jeszcze ci nie gra?

To było do Bobka Budowniczego, który zwyzywał mnie od kłamców, a kilka naszych postów zostało usuniętych.

Edytowane przez Liwko
Brak związku z moją odpowiedzią na post red1980