Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SOLARY - DOFINANSOWANIE Z UNII - obecnie ?

Gość JACKIE P

Recommended Posts

Sorry Elfir. Grzecznie odpowiedziałem na pytanie Red1980, a komentarz do mojej odpowiedzi mnie mocno uraził. Czy takie odpowiedzi mam wysyłać na priva żeby nie spotkać się z atakiem? Powinnaś ukarać atakującego a nie atakowanego!

Pzdr

W przypadku obrażenia przez forumowicza proszę o zgłoszenie tego moderatorom i ignorowanie rozmówcy. Teraz, by być uczciwą musiałabym obydwóch ukarać bo obydwoje wyrażaliście się wulgarnie. Dlatego lepiej zaprzestańcie dyskusji dla swojego dobra.

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bo prawda jest taka, że kolega Liwko ma małe potrzeby jeżeli chodzi o CWU. W jego przypadku nie ma o czym nawet dyskutować, bo nawet grzanie zwykłą grzałką wyjdzie taniej niż kolektorami słonecznymi. W tym przypadku jak najbardziej PC (szczególnie tania) jest mocno uzasadniona.

Inna sprawa jest gdy zużycie wody jest duże, w instalacji pracuje cyrkulacja wtedy to już nie jest takie oczywiste.

Ja jestem zwolennikiem solarów, choć mają też i swoje wady tak jak i każde inne rozwiązanie.

Dużo się zarzuca kolektorom ich wady przy braku prądu. W 95% gospodarstw wyłączeń prądu na więcej niż 10minut przez cały rok nie ma. Jak energetyka robi konserwację to piszą ogłoszenia, że nie będzie prądu przez 8godzin. Gdyby nawet nie było użytkowników w tym czasie, to przy dobrze wykonanej instalacji nic się nie stanie, bo glikol przejmie naczynie przeponowe. Jak się glikol jeden dzień posmaży to też nie jest od razu do wymiany. Ludziom jak tygodniami się gotowało w instalacjach to dopiero byli zmuszeni do wymiany płynu. Jeżeli instalacja jest prawidłowo wykonana to praktycznie do zepsucia się jest niewiele.

Pompa ciepła jest zdecydowanie bardziej zaawansowanym urządzeniem technicznie i elementów do zepsucia jest wiele więcej. Jak się popsuje to samemu praktycznie nic się nie zrobi. Nawet jak przyjedzie pan "co naprawia lodówki" to i tak częściami od lodówki pompy nie naprawi.

Zarzuca się kolektorom, że po 10 latach będą do wymiany - niby w płaskich co ma być do wymiany - szyba?, płyta miedziana, rurki miedziane?

Jest post o najdłużej działających pompach ciepła, są artykuły o 15-letnich instalacjach solarnych, które też działają. Nie żebym był złośliwy, ale ciekaw jestem czy te PC co pracują już tyle lat były składane przez Chinoli czy jeszcze przez "naszych".

Zarzuca się kolektorom, że i tak trzeba płacić przesyłowe za gaz. Mamy 2 kuchenki gazowe - w kuchni i kuchni letniej, więc i tak płacę. Nawet gdybym nie miał kolektorów, grzał pompą ciepła i tak bym gaz musiał mieć, bo na prądzie bym nie wyrobił, a przy drogiej taryfie to już wogóle.

Na forum ludzie piszą, że instalacja kolektorów nie jest bezobsługowa bo trzeba płyn dolewać jak ciśnienie spadnie. Trochę przykro, że ludzie padają ofiarami partaczy instalatorów i w ten sposób rodzą się mity. Jak instalator ma w nosie próbę szczelności to nie ma o czym gadać, albo nie chce mu się/nie ma czym dobrze przepłukać instalacji.

Tyle moich spostrzeżeń na chwilę obecną - nie generalizujmy problemu bazując tylko i wyłącznie na własnym przykładzie.

Pozdraiam

Ale nawet jesli tak to przy rocznym zużyciu 5tys.kWh przy PCi płacimy za cwu 750zł.

Biorąc pod uwagę różnicę cen między PCi-3,5tys.zł a solarem-15tys.zł różnica zwróci nam się po 15latach :)

może lepiej zastanowić się nad zmniejszeniem zużycia CWU zamiast próbować taniej ją podgrzać ;)

Koszt 1kWh energii cieplnej z PCi wynosi około 0,15263PLN

Koszt 1kWh energii cieplnej z Bardzo dobrych kolektorów próżniowo-rurowych wynosi około 0,00117PLN

:lol2: Jak to wszystko można pięknie zmanipulować by nam pasowało.

Ile kosztuje RAPczyn podgrzanie solarem CWU przez cały rok? Nie da się? A ile kosztuje podgrzanie tej co się nie da?

Edytowane przez Liwko

W przypadku obrażenia przez forumowicza proszę o zgłoszenie tego moderatorom i ignorowanie rozmówcy. Teraz, by być uczciwą musiałabym obydwóch ukarać bo obydwoje wyrażaliście się wulgarnie. Dlatego lepiej zaprzestańcie dyskusji dla swojego dobra.

No to to trzeba tłustym drukiem wywalić gdzieś na FM.Ciekawe czy to wszystkich dotyczy.

temat topiku jest doskonale znany.Liwko słynący z natręctwa PC chce obalić mit ,że solary nie powinny były powstać i co dalej za tym idzie ich dotacje.Szkoda mu czy cuś...:D:D

Nie będę nikogo przekonywał w tym momencie, bo widzę, że każdy ma swoją rację i jej nie zmieni.

Tylko mam do forumowiczów pytanie czy ktoś z was widział instalację solarną za mniej niż 10tyś. Dla mnie to oczywisty koszt za markową instalację rodzimego producenta z montażem. Dla mnie 15-20 tyś za solar to tak jak byśmy brali do obliczeń pompę ciepła Viessmanna 11kW za 30tyś bez odwiertów i robocizny.

Jak bym napisał, że pompa tyle kosztuje to rzesza forumowiczów zabiła by mnie przykładami, że u nich cała instalacja tyle kosztowała z kolektorem poziomym (no może bez podłogówki) innej firmy.

Tutaj do obliczeń bierze się kolektory jedne z najdroższych i udowadnia jakie są drogie i do dupy. Na przykładzie wieśmana mogę to samo powiedzieć o PC, a prawda o solarach i PC jest nieco inna...

niktspecjalny - nie jestem alfa i omegą, nie jestem w stanie przeczytać wszystkich postów na forum, ale kiedy zostaje mi zgłoszone złamanie regulaminu interweniuję. W tym przypadku, kiedy tu weszłam obie strony obrzucały się wyzwiskami - gdyby Bobek postąpił regulaminowo: zignorował Liwko i powiadomił moderatora, to Liwko dostałby tymczasową blokadę. Ale Bobek wdał się w pyskówkę, to dlaczego miałam karać tylko Liwko? Tylko dlatego, że ma inne poglądy niż Bobek? Stosując ten typ argumentacji to nie byłoby forum (czyli wymiana poglądów) ale klub wzajemnej adoracji starych wyjadaczy.

Dlatego po prostu wykasowałam kłótnię i zaapelowałam o spokój.

No właśnie będę miał jedynie wannę i nie ma innej opcji...tu jest problem.

Jednak nawet w II taryfie wychodzi trochę sporo za cwu.

Z oczywistych względów solary odpadają i pozostaje co ? Tania,mała PCi do cwu ;)

To mówiłem ja,przeciwnik PCi :)

coś za mały dom budujesz skoro prysznic sie nie zmieści:lol2: