niktspecjalny 02.10.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Nie będę nikogo przekonywał w tym momencie, bo widzę, że każdy ma swoją rację i jej nie zmieni. Tylko mam do forumowiczów pytanie czy ktoś z was widział instalację solarną za mniej niż 10tyś. Dla mnie to oczywisty koszt za markową instalację rodzimego producenta z montażem. Dla mnie 15-20 tyś za solar to tak jak byśmy brali do obliczeń pompę ciepła Viessmanna 11kW za 30tyś bez odwiertów i robocizny. Jak bym napisał, że pompa tyle kosztuje to rzesza forumowiczów zabiła by mnie przykładami, że u nich cała instalacja tyle kosztowała z kolektorem poziomym (no może bez podłogówki) innej firmy. Tutaj do obliczeń bierze się kolektory jedne z najdroższych i udowadnia jakie są drogie i do dupy. Na przykładzie wieśmana mogę to samo powiedzieć o PC, a prawda o solarach i PC jest nieco inna... http://www.hewalex.pl/oferta/plaskie-kolektory-sloneczne/?gclid=CN35iMSryasCFUPwzAodmiVPzg Nikogo nie przekonuj.Temat topiku jest znany.Np. solary kosztują 20 tyś minus dotacja 45% wtedy ,kosztują 11 tyś.Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 O to chodzi, że w Polsce 45 to nie jest 45, a np. 30 albo 25. Polska to bardzo ciekawy kraj:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 02.10.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Proszę nie patrzcie na ceny producenta, tylko za ile to się w sklepie sprzedaje.Przepraszam jeżeli ktoś to odbierze za reklamę, ale podam link do sklepu w którym się zaopatruję w sprzęt do domu: http://www.fuego.pl/go/_category/?idc=11_57_40&producer_id=1Tu zestawy bez żadnej dotacji kosztują poniżej 10tyś. Te powyżej to już ze zbiornikiem 500L, ale zazwyczaj mało kto tyle potrzebuje w domu.Od tych kwot też można dostać dotację, ale ok każdy ma swoje zdanie. PC idzie tanio kupić i działają, kolektory także... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Wczoraj rozmawiałem z gościem, który ma gaz i trzy osoby w domu, i z dotacją kupił solary za 12tyś. Powiedzcie szczerze, czy był tu jakiś sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.10.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Wczoraj rozmawiałem z gościem, który ma gaz i trzy osoby w domu, i z dotacją kupił solary za 12tyś. Powiedzcie szczerze, czy był tu jakiś sens? pewnie że był... ma "mercedesa" na dachu i sąsiadów szlag trafia:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 pewnie że był... ma "mercedesa" na dachu i sąsiadów szlag trafia:D Też nie. Ma najwyższy dom na osiedlu i solarków prawie nie widać. Ktoś mu po prostu powiedział, że tak będzie taniej, albo się telewizji naoglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.10.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Witaj Pompiarzu. Dam ci za darmo solary.W prezencie.Opłaci ci się ten prezent???Czy na pniu sprzedaż go??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Witaj Pompiarzu. Dam ci za darmo solary.W prezencie.Opłaci ci się ten prezent???Czy na pniu sprzedaż go??? Już miałem taką ofertę, słowo, nie skorzystałem bo i po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 No dobra, nie będę taki i ci wytłumaczę. Roczne oszczędności przy solarze wyszły by u mnie około 150zł. No ale trzeba od tego odjąć pracę pompki i co kilkuletnią wymianę glikolu. Nawet za darmo mi się jak widzisz nie opłaca;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.10.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 niktspecjalny - nie masz więcej takich ofert dla forumowiczów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 03.10.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 (edytowane) Dodam tylko,że jeśli ktoś ma już zasobnik cwu to pompę ciepła do cwu można kupić już za 3,5tys.zł,jak to się ma do solarów za 15tys.zł to każdy powinien sobie odpowiedzieć A jak ktoś ma zasobnik CWU to solary założy i za 7 tys zł. Jak dostanie dofinansowane to zapłaci 4,5 tys zł. Więc proszę nie dawać głupich przykładów. Edytowane 3 Października 2011 przez red1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.10.2011 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 niktspecjalny - nie masz więcej takich ofert dla forumowiczów? Witam. Wiem ,że sobie żartujesz ale nie o to chodzi.Między mną a liwko ścierają się poglądy na temat swoich nośników ciepła i ich opłacalności.Ja mam solary on PC.Na solary dają dofinansowanie na PC jeszcze chyba nie.Gdyby dawali od razu zadałbym mu szereg pytań takich jak on zadaję mi i innym użytkownikom FM.Zapewniam ,że bardzo by się zdziwił. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.10.2011 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 A jak ktoś ma zasobnik CWU to solary założy i za 7 tys zł. Jak dostanie dofinansowane to zapłaci 4,5 tys zł. Więc proszę nie dawać głupich przykładów. Tego nie trzeba czytać tylko moderator powinien to usunąć.Zera mu się popierniczyły.Niech w topiku o PC wskaże wykonawcę za 3.5 tyś zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.10.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 http://allegro.pl/hewalex-powietrzna-pompa-ciepla-do-c-w-u-i1814646645.html Podpięcie wtyczki do kontaktu,przykręcenie dwóch rurek-ok.100-200zł i mamy cwu non stop,bez pory roku czy dnia,plus klimę w lecie To nie jest głupii przykład,pokazuje on,że dofinansowanie to pic na wodę. Śrenioroczny COP 2,5-3 przy tej PCi a jak to wychodzi przy solarach ? Żebyście jeszcze pomyśleli to Hewalex sprzedaje w komplecie zestaw solarny+właśnie taka PCi.Pytanie po co to robi ? Czemu do solarów jeszcze trzeba PCi ? Przestań pisać głupoty.:(.Gdzie jest liwko???Niech ci wytłumaczy.Moje solary w okesie gdy są wykorzystywane non -stop nie podgrzewają ale grzeją bufor CWU 300l.Poniał???.PC z działaniem całorocznym do grzania CO CWU to inny temat.Poniał.To pudełko możesz zastosować gdy masz w CZWU zamontowaną np.grzałkę.Podpinasz do zbiornika.Mielisz wodę i grzałka jest mniej wykorzystywana.Tu są oszczędności.Poniał???Pudełko owe można wykorzystać jeszcze jako "małą"klimę.Ale nie dla klimy budujesz chałupę.Zanim napiszesz zapytaj.Nie powielaj swoich głupot.:D:D Już ci to mówiłem. serdecznie pozdrawiam i przepraszam za zmianę tematu topiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 04.10.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Ja zamienię szyk w zdaniu i zapytam.Arturo72 - Czemu do pompy ciepła trzeba solary, skoro sama wystarczy? Dlaczego tak zapytałem? Bo to najpierw PC przystosowali do współpracy z solarami a nie odwrotnie. Chociaż w ich najnowszym sterowniku solarnym już też się pojawia współpraca z PC. Dla mnie osobiście na pierwszy rzut oka takie połączenie to kompletny nonsens. Po co łączyć coś co praktycznie grzeje jak jest słońce i ciepło?Otóź Viessmann na jednej ze swoich ulotek napisał, że takie połączenie pozwala na odciążenie pracy PC.Teraz pytanie dla wszystkich użytkowników obu systemów - niby czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.10.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Odniosę się do tych nonsensów. Czego chcesz dowieść w topiku o : SOLARY - DOFINANSOWANIE Z UNII - obecnie ? 1.tego ,że dofinansowania nie ma??? 2.tego ,że dofinansowanie jest ale to i tak zbytek niepotrzebny??? 3.czy w obecnych czasach solary są jakąś alternatywą na pozyskiwanie darmowego ciepła??? 4.czy PC to rozwiązanie najtrafniejsze???Po juhasa łączyć ją z solarami.Głupi przykład podałeś.W takim razie dodam do tych "nonsensów jeszcze jeden" Nie zapominajmy o:KZPŁW.Włączając go w układ grzania naszego domku,wiemy ,że może pełnić bardzo ważną funkcję, o której mało kto mówi. Krótko.Nie macie w domu np KZPŁW, jest kilkunastostopniowy mróz i nawala jakiekolwiek z urządzeń grzewczych, które zdominowały nowoczesną technikę. Żadne z nich nie będzie działać bez energii elektrycznej.Wiem zaraz zostanę zasypany wypowiedziami ,że każdy układ da się zabezpieczyć.Nie do końca. Nie ma gwarancji, że serwis dotrze z właściwą częścią na czas, zanim zmarzniemy i domek się nam wychłodzi. Taką gwarancję da nam na pewno kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Ale jak kominek mam, lubię patrzeć na ogień, i dlatego wybrałem bez płaszcza. Mały agregat z grzałką w razie czego załatwi sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Otóź Viessmann na jednej ze swoich ulotek napisał, że takie połączenie pozwala na odciążenie pracy PC. Teraz pytanie dla wszystkich użytkowników obu systemów - niby czemu? O Viessmannie mam już wyrobione zdanie, i nie jest ono najlepsze. Nie chodzi o to, że ich produkty są złe, ale o to, że często przepłacone. Naciągają klientów! Przykład? Zalecają do PC bufor, nawet gdy w całym domu jest podłogówka!!! Spytałem w przedstawicielstwie dlaczego? Odpowiedzieli mi, że bufor ładuje się w taniej taryfie i oddaje w drogiej. Tylko kiedy ma się ten bufor niby naładować? Gdy jest -5 st. i PC pracuje 6-7h bo nie ma więcej takiej potrzeby, więc nie ma sensu ładowania bufora, czy jak jest -20 i PC wyjeżdża poza tanią taryfę więc i tu sensu brak??? Nie dość, że wciskają ludziom drogie rozwiązanie to jeszcze pogarszają sprawność PC!!! Idiotyzm, ale przynoszący zyski. Czy oni kłamią, że solar odciąży PC? Nie, tyle że PC latem chodzi np. u mnie przez 1h dziennie przez kilkanaście minut na cykl. Nie ma szans na wystudzenie DZ, ani na zbytnie obciążenie PC. Ale znowu, kasa się będzie zgadzać, mimo, że to jest bez sensu. Stacje uzdatniania wody robi dla nich amerykańska firma. Te same stacje sprzedawane są w Polsce pod czterema markami, różnią się tylko obudową. Pytanie, która stacja jest najdroższa i ma najdroższy serwis? Viessmann, to jest moim zdaniem przerost formy nad treścią, no ale mają dobry marketing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.10.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Ja nie piszę o PCi do c.o i cwu a o samej pompie do cwu,która z powodzeniem może zastąpić solary,które wykorzystane są jedynie w lato i słoneczne dni. Ta pompa nie pogrzewa a grzeje cwu do 60st.C i bez przeszkód może to być zasobnik 300l. Dodam tylko,że jeśli ktoś ma już zasobnik cwu to pompę ciepła do cwu można kupić już za 3,5tys.zł,jak to się ma do solarów za 15tys.zł to każdy powinien sobie odpowiedzieć Teraz będę się czepiał.:) Przeczytaj deteerkę z linku: (Powietrzna pompa ciepła przeznaczona jest do wspomagania podgrzewania wody użytkowej ) .. :( który mi wkleiłeś by coś udowodnić.Ale nadal nie wiem co to ma z dofinansowaniem do solarów.Zacznij czytać ze zrozumieniem to co wyłapujesz zresztą niezręcznie z sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Witam. Wiem ,że sobie żartujesz ale nie o to chodzi.Między mną a liwko ścierają się poglądy na temat swoich nośników ciepła i ich opłacalności.Ja mam solary on PC.Na solary dają dofinansowanie na PC jeszcze chyba nie.Gdyby dawali od razu zadałbym mu szereg pytań takich jak on zadaję mi i innym użytkownikom FM.Zapewniam ,że bardzo by się zdziwił. pzdr. Dzisiaj bez dotacji PC jest o wiele lepszym rozwiązaniem w większości wypadków. Gdy będą dofinansowania (ponoć już się pojawiają) solary zupełnie padną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts