Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podłączyć włącznik schodowy ??

seven

Recommended Posts

Na klatce schodowej mam włącznik na górze i na dole tak, że mogłem gasić i zapalać światło którym chciałem. Ale coś się zepsuło i nie działało tak jak powinno. Gdy zgasiłem na dole to nie mogłem zapalić na górze i odwrotnie. Myślałem, że włącznik się zepsuł to wymieniłem oba i zapomniałem zerknąć jak były podłączone te stare. Mieszałem przewodami i niestety nie mogę podłaczyć tak, żeby było dobrze. Już zaczynam myśleć, że zepsuło się coś innego niż włączniki.

Może ktoś mi pomorze zanim wezwę elektryka ?

Dodam tylko, że jestem kompletnym laikiem co do elektryki i nie rozumiem tych schematów, nie potrafie ich czytać.

W puszkach wystają 3 przewody do podłaczenia włącznika (zielono-żółty, niebieski, czarny)

A czy któryś z tych przewodów trzeba połączyć z innym przewodem razem we włączniku, czy wszystkie osobno? We włączniku są trzy podwójne wejścia na przewód.

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wezwij elektryka, podłączenie wyłaczników schodowych nie jest trudne, ale choć trochę trzeba się na tym znać. Dla bezpieczeństwa Twojego i Twoich bliskich.

Pozdrawiam.

No to raczej wezwę elektryka.

Swoją drogą myślałem, że nie jest to na tyle skomplikowane aby nie można było zrobić tego samemu z Waszą pomocą. Nawet jeżeli nie znam się na schematach.

Pozdrawiam

Mozna by było, ale trzeba by wiedzieć, który przewód jest fazowy (to się da sprawdzić jak się ma próbówkę), który przewód jest zerowy a które to są przewody pomocnicze (da się sprawdzić, ale trzeba mieć miernik). Jeśli potrafisz sprawdzić który kabel jest który to na schemacie czerwony to faza niebieski zero (od żarówki do łącznika też powinno być na niebiesko) a czarne to pomocnicze. I bardziej łopatologicznie nie da się pokazać jak to powinno być połączone.

Jędrek może być taki schemat?

http://www.swiatlo.tak.pl/images/laczniki-schodowe.jpg

Jędrek, pamiętaj tylko, by podłączając wyłaczniki wyłączyć prąd w obwodzie. Daj znać czy się udało.

Jędrek, pamiętaj tylko, by podłączając wyłaczniki wyłączyć prąd w obwodzie. Daj znać czy się udało.

A ktoś już próbował w twojej obecności bez wyłączania? Jeśli tak Jaki był skutek?

Tak, ale wszystko zależy jakie masz zabezpieczenia. Jeśli masz tylko zwykły "korek" np. 16A to może kopnąć mocno i skutecznie.

Żeby nie było niedomówień. Z wykształcenia jestem mechanikiem i... kiedyś, dawno temu, miałem uprawnienia el. Dawno to było. :D

• 3 months później...

tak apropo podlaczania czegos pod pradem ogolnie spoko oile nie dotkniesz czesci kabla miedzianego jak trzymasz za izolacje to cie nie kopnie

220v mnie nie zabija

a wydawala mi sie ze w klatkowym powinny 4 kable isc cos tak mi sie o uszy obilo i dlatego sa problemy z 3 kablami ale ja tam nie elektryk

pozdrawiam

Witam, Kolejne pytanko: nie wiem dokładnie jak to powinno działać. Mam dwa schodowe. Włączam pierwszym - wyłączam drugim. Włączam drugim - wyłączam pierwszym ;) Niby proste.

Czy możliwa jest sytuacja, że jeśli zapomnę włączyć drugiego, to potem nie włączę pierwszego. Mam wrażenie że uzyskałem taki efetkt po podłaczeniu. I teraz nie wiem czy tak ma być, czy nie do końca dobrze podłączyłem. Sytuację utrudnia fakt, że mam już tynki, nie wiem jak wyglądało łaczenie w puszkach więc cieżko zweryfikować ze schematem. Po prostu w każdym gnieździe wystają trzy kolorowe kable. ( uprzedzam pytania o elektryka - przepadł :evil: )