MARTA79 18.11.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Dziękuję za pomoc. Mam nadzieję, że mój "elektryk" tzn. tata da radę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fhaello 17.12.2010 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170633-2w%C5%82%C4%85czniki-3-lampy&p=4462519#post4462519 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
junior82 25.02.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Mozna by było, ale trzeba by wiedzieć, który przewód jest fazowy (to się da sprawdzić jak się ma próbówkę), który przewód jest zerowy a które to są przewody pomocnicze (da się sprawdzić, ale trzeba mieć miernik). Jeśli potrafisz sprawdzić który kabel jest który to na schemacie czerwony to faza niebieski zero (od żarówki do łącznika też powinno być na niebiesko) a czarne to pomocnicze. I bardziej łopatologicznie nie da się pokazać jak to powinno być połączone. Jędrek może być taki schemat? http://www.swiatlo.tak.pl/images/laczniki-schodowe.jpg Ja sobie poradziłem miałem tylko próbówke i zero wiedzy ale miałem do zrobienia włączniki w przedpokoju, jakos mnie nie kopło:yes: Prostrzego rysunku sobie nie wyobrażam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamiloxking 20.09.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 (edytowane) Cześć. Chciałbym się zapytać czy może być takie podłączenie wyłączników schodowych???? Proszę o szybką odpowiedź. Edytowane 20 Września 2011 przez kamiloxking Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.09.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Tak. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamiloxking 20.09.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trybik98 10.10.2011 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 mam włacznik 2 biegunowy dzwigniowy do podłączenia, problem w tym że to cholerstwo ma jakies 2 śrubki na górze, które chyba mają łączyć 2 komory do których podłączam kable, tyle że wedlug mnie nie łączą (obie sie stykają ale do niczego nie sa podłączone.). 1 komora ma na górze com a na dole 1way, 2 way, 2 komora tak samo góra com, a na dole 1way, 2way. Przy podłączeniu wlącznika 1 biegunowego to banał, ba nawet 2 biegunowy potrafie połączyc tak żeby świecił sie kinkiet lewy lub prawy, niestety tylko tak. Jak to podłączyc żeby 1 pstryczkiem wlączac np lewy kinkiet a 2 pstryczkiem prawy. Za Chiny nie potrafie połączyć tak aby oba kinkiety zapalaly się za pomocą tego włącznika, tak jest do tego przeznaczony. Zdaje sobię sprawę że problem leży w tych cholernych śrubkach, trzeba je jakoś połączyć. Coś kiedyś czytałem o ich sfazowaniu, czyli połączeniem kabelkiem,ale dałem za jeden włącznik 50 dych więc nie chce mi sie wierzyć że muszę jeszcze kobinować na własna rękę jakies kabelki do sfazowania). Mam w puszcze 3 kable czarny, niebieski i biało - zielony. W czarnym i bialo- zielonym jest prąd w niebieskim brak. Jak to podłączyć do 2biegunowego włącznika dźwigniowego z jakimiś śrubkami stykającymi się na górze. HELP! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 11.10.2011 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Mam taki układ w pomieszczeniach jak w załączniku. Chciałbym włącznikiem 1 włączać lampę 1 i/lub 2, podobnie włącznikiem 2 włączać lampę 1 i/lub 2 podobnie włącznikiem 3 włączać lampę 1 i/lub 2. włącznikiem 4 włączać lampę 4 i/lub 5 włącznikiem 7 włączać lampę 4 i/lub 5 włącznikiem 5 i 6 włączać lampę 3. Zależy mi na maksymalnej redukcji ilości puszek a rozwiązanie nie może być zbyt kosztowne i bezawaryjne. Raczej nie da się tego wykonać łącznikami schodowymi jednoklawiszowymi (przynajmniej niektore puszki) Ale czy da się to wykonać na łącznikach schodowych dwuklawiszowych ? lub/i dwuklawiszowych krzyżowych? Czy bardziej praktyczne/wygodniejsze będzie uzycie przełączników bistabilnych (np F&F BIS404) Czy jeśli bistabilne to lepiej juz całkowicie zrezygnować ze schodowych po to żeby ujednolicić sposób włączania (poprzez kliknięcie przycisku dzwonkowego). Bardzo by mi pomogło gdyby do mojego układu ktoś z Was potrafił rozrysować przewody (co z czym ile i gdzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romil 27.11.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 mam włacznik 2 biegunowy dzwigniowy do podłączenia, problem w tym że to cholerstwo ma jakies 2 śrubki na górze, które chyba mają łączyć 2 komory do których podłączam kable, tyle że wedlug mnie nie łączą (obie sie stykają ale do niczego nie sa podłączone.). 1 komora ma na górze com a na dole 1way, 2 way, 2 komora tak samo góra com, a na dole 1way, 2way. Przy podłączeniu wlącznika 1 biegunowego to banał, ba nawet 2 biegunowy potrafie połączyc tak żeby świecił sie kinkiet lewy lub prawy, niestety tylko tak. Jak to podłączyc żeby 1 pstryczkiem wlączac np lewy kinkiet a 2 pstryczkiem prawy. Za Chiny nie potrafie połączyć tak aby oba kinkiety zapalaly się za pomocą tego włącznika, tak jest do tego przeznaczony. Zdaje sobię sprawę że problem leży w tych cholernych śrubkach, trzeba je jakoś połączyć. Coś kiedyś czytałem o ich sfazowaniu, czyli połączeniem kabelkiem,ale dałem za jeden włącznik 50 dych więc nie chce mi sie wierzyć że muszę jeszcze kobinować na własna rękę jakies kabelki do sfazowania). Mam w puszcze 3 kable czarny, niebieski i biało - zielony. W czarnym i bialo- zielonym jest prąd w niebieskim brak. Jak to podłączyć do 2biegunowego włącznika dźwigniowego z jakimiś śrubkami stykającymi się na górze. HELP! Dawno nie czytałem tak tajemniczej wiadomości. Przeczytałem ją kilka razy i dalej nie wiem o co chodzi. Może spróbuj napisać po polsku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romil 27.11.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 "Chciałbym włącznikiem 1 włączać lampę 1 i/lub 2, podobnie włącznikiem 2 włączać lampę 1 i/lub 2 podobnie włącznikiem 3 włączać lampę 1 i/lub 2." Trzy włączniki, dwa obwody: dwa wyłączniki schodowe podwójne i jeden krzyżowy podwójny "włącznikiem 4 włączać lampę 4 i/lub 5 włącznikiem 7 włączać lampę 4 i/lub 5" Dwa włączniki, dwa obwody: dwa włączniki schodowe podwójne "włącznikiem 5 i 6 włączać lampę 3." Dwa włączniki, jeden obwód: dwa włączniki schodowe. "Zależy mi na maksymalnej redukcji ilości puszek a rozwiązanie nie może być zbyt kosztowne i bezawaryjne." Rozwiązanie nie może być kosztowne i nie może być bezawaryjne? Przy Twoich wymaganiach będzie kosztowne, a czy będzie awaryjne zależy od wykonania. Ceny: łącznik schodowy - 10 zł x2 - 20 zł łącznik schodowy podwójny - 30 zł x4 - 120 zł łącznik krzyżowy podwójny - 50 zł wyłączniki razem: 190 zł "Czy bardziej praktyczne/wygodniejsze będzie uzycie przełączników bistabilnych (np F&F BIS404) Czy jeśli bistabilne to lepiej juz całkowicie zrezygnować ze schodowych po to żeby ujednolicić sposób włączania (poprzez kliknięcie przycisku dzwonkowego)." Albo przekaźniki bistabilne, albo wyłączniki schodowe. Tak samo jak: albo diesel i ropa albo benzyniak i etylina. Inaczej przecież nie będzie działać. Pięć przekaźników bistabilnych po 61 zł - 305 zł Pięć łączników chwilowych podwójnych po 30 zł - 150 zł Dwa łączniki chwilowe (dzwonkowe) po 10 zł - 20 zł razem: 475 zł "Bardzo by mi pomogło gdyby do mojego układu ktoś z Was potrafił rozrysować przewody (co z czym ile i gdzie)" Jeszcze nie wiesz co zastosujesz, a my mamy już wykonać schematy? Masz bardzo duże wymagania. Myślę, że projekt i wykonanie tej instalacji zleć jakiemuś "łebskiemu" elektrykowi. Skoro sam nie potrafisz znaleźć cen potrzebnych "części" i zależy Ci na "małej ilości puszek" (po 0,40 zł sztuka) to nie ma sposobu byś to połączył według schematu. To Cię po prostu przerasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 17.03.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 (edytowane) ... Edytowane 17 Marca 2012 przez Karlsen Znalazłem odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slava11 08.04.2015 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Witam.Jak podłączyć włącznik światła "schodowy" w kuchni bo magicy budujący nowe mieszkanie zrobili wł. w korytarzu od którego lecą przewody 3x1,5 na dwa punkty w kuchni (salon z aneksem) więc chciałbym mieć ten włącznik bezpośrednio w obszarze kuchennym najprostszym sposobem wydaje mi się może być takie rozwiązanie schodowe ale jak to połączyć aby się nie zapętlić w kosztach i w kabelkach przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makrelnet 17.04.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Wyłączniki schodowe trzeba od początku planować bo nie da się przerobić tak ot sobie. Gdzieś na początku był schemat. Umiesz czytać schematy elektryczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaceknowy 03.08.2016 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Witam uprzejmiePytanko może powtórzy sie ale coś nigdzie nie mogę odnaleźć odpowiedzi. Mianowicie na klatce schodowej elektryk położył mi przewód trzyżyłowy, położył tak, ze jest przeciety na każdej ścianie, czyli przygotował jakby pod kinkiety. Czyli z puszki na dole idzie kawałek i wypuszczony jest z tynku, w tym samym miejscu zaczyna sie kolejny kawałek kabla i leci kawalek i wychodzi z tynku, tu zaczyna sie ostatni i leci do puszki. Obrazowo to rak, że w miejscu na kinkiet wystają dwa kable. Pytanie czy się da i jak podłączyć typowe wyłączniki schodowe (dwa) oraz po drodze te trzy lampy? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo_1976 21.09.2017 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Witam. Mam wielką prośbę do kogoś obeznanego z tematem. Miałem działające włączniki schodowe (dwa włączniki, jedna lampa). Z pewnego powodu włączniki zostały zdemontowane, a kable nieoznaczone, który gdzie był i zostałem z taką oto sytuacją: z dwóch dziur w ścianach wystają dwa zestawy kabli - czarny, niebieski, żółto-zielony. Może mi ktoś jak debilowi narysować na poniższym zdjęciu, które kolory gdzie podłączyć, żeby to znowu działało? Najlepiej wszędzie literki C, N, Z przy wszystkich sześciu wyprowadzeniach. Z góry bardzo dziękuję. Jeszcze w razie czego link, bo nie wiem czy to zdjęcie się wstawiło...https://drive.google.com/file/d/0B9CBER_WNaQXUFVhVTEtTGpxT00/view?usp=sharing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.09.2017 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Witam. Mam wielką prośbę do kogoś obeznanego z tematem. Miałem działające włączniki schodowe (dwa włączniki, jedna lampa). Z pewnego powodu włączniki zostały zdemontowane, a kable nieoznaczone, który gdzie był i zostałem z taką oto sytuacją: z dwóch dziur w ścianach wystają dwa zestawy kabli - czarny, niebieski, żółto-zielony. Może mi ktoś jak debilowi narysować na poniższym zdjęciu, które kolory gdzie podłączyć, żeby to znowu działało? Najlepiej wszędzie literki C, N, Z przy wszystkich sześciu wyprowadzeniach. Z góry bardzo dziękuję. [ATTACH=CONFIG]397240[/ATTACH] Jeszcze w razie czego link, bo nie wiem czy to zdjęcie się wstawiło...https://drive.google.com/file/d/0B9CBER_WNaQXUFVhVTEtTGpxT00/view?usp=sharing Dlaczego jak debilowi. Do wszystkich sześciu wyprowadzen wyłączników powinny iść czarne, brązowe żyły. Niestety pseudo elektryk zrobił jak zrobił i teraz masz problem. Wyłączniki schodowe jak inne wyłączniki przerywają fazę czyli L (czarny, brązowy itp.) N (niebieski) łączy się ze sobą i tak samo PE (ochronny, żółto zielony). Niestety w tym wypadku pewnie "elektryk" do połączenia wyłączników zastosował kolory jakich nie powinien stosować. Pozostaje posprawdzać która żyła do czego służy. Powinno być tak że L tam gdzie masz napięcie idzie na L wyłącznika, dwie żyły łączą złącza tam gdzie napis AW6 między sobą i L z drugiego wyłącznika połączony z lampą, Problem w tym że lampa wymaga jeszcze N i PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goldi90 10.10.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Witajcie, Panowie jak podłaczyć włącznik podwójny schodowy gdy z jednej puszki wychodzą takie kable: 1 kabel - 3 żyły (F,N,PE) - główne zasilanie 2 kabel - 3 żyły (F,N,PE) - lampa nr 1 3 kabel - 3 żyły (F,N,PE) - lampa nr 2 4 kabel - 5 żył idą do drugiej puszki (F,Czarny, Siwy, N, PE) - rozumiem, że to są żyły komunikacyjne, które będą łączyć się z drugim włącznikiem podwójnym? Wszystkie, żyły N, PE połączyć kostką wago bezpośrednio do lamp zgadza się? Jak z resztą kabli i Fazą? Czy na drugi przełącznik puścić fazę z głównego zasilania z pierwszej puszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts