Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może i ty chcesz odnaleźć swoich szkolnych kolegów / ..nki

kalapan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 225
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ponury - troche bez przesady.

Forum Muratora co prawda liczebnie mniejsze - ok. 60 tys. zarejestrowanych uzytkownikow, ale to jest dopiero kopalnia wiedzy.

I zagrozenie tez wieksze - niektorzy zamieszczaja tu zdjecia swoje, rodziny, swoich domow, wnetrz itp., czesto w innych watkach podajac okolice, w ktorych mieszkaja - latwo ich namierzyc i wykorzystac te rzeczy.

Na naszej klasie podglad profili innych osob ma sie dopiero po zarejestrowaniu i zalogowaniu, bez to sobie mozna jedynie szkoly i listy klasowe poogladac,

a na Muratorze jako gosc ( a moze tu wchodzic blizej nieokreslona liczba gosci, w tej nawet chwili gosci jest trzykrotnie wiecej niz zarejestrowanych uzytkownikow) mozesz sobie prawie do woli czytac i ogladac zdjecia w galeriach.

tez nie rozumiem skąd ta panika...przykład policjantów jest oczywisty, ale takie sprawy trzeba szybko wyłapywać i już (wklejenie zdjęc mogło mieć przeciez miejsce na forum tematycznym, więc problem nie dotyczy tego konkretnego portalu ale dostępu do informacji w internecie w ogóle)

portal jest nowy - ma chyba niewiele ponad rok - założony przeciez przez studentów- jest ciągle doskonalony - głównie pod kątem ochrony prywatności...

jest tam np. - bodajże- czarna lista- pomysł na zablokowanie dostępu do twoich danych i mozliwości skontaktowania się dla wskazanych - niechcianych osób...

z pewnością ktos kto już skorzystał z portalu powinien od czasu do czasu przeglądać co się tam dzieje - w razie konieczności interweniować...

tez nie rozumiem skąd ta panika...przykład policjantów jest oczywisty, ale takie sprawy trzeba szybko wyłapywać i już (wklejenie zdjęc mogło mieć przeciez miejsce na forum tematycznym, więc problem nie dotyczy tego konkretnego portalu ale dostępu do informacji w internecie w ogóle)

Mnie sie wydaje, ze chyba wiem, skad ta panika - ot, takie zwykle polskie piekielko. Jak cos komus pojdzie dobrze, to przeciez jakby tak moglo byc, trzeba go od razu sciagnac na ziemie, zamiast sie cieszyc z sukcesu...

sukcesem będzie dopiero prawidłowe działanie serwisu

sam pomysł jest OK

Forum Muratora co prawda liczebnie mniejsze - ok. 60 tys. zarejestrowanych uzytkownikow, ale to jest dopiero kopalnia wiedzy.

I zagrozenie tez wieksze - niektorzy zamieszczaja tu zdjecia swoje, rodziny, swoich domow, wnetrz itp., czesto w innych watkach podajac okolice, w ktorych mieszkaja - latwo ich namierzyc i wykorzystac te rzeczy.

tak, Forum to kopalnia wiedzy dla złodziei

bywało, że niektórzy Forumowicze po okradzeniu kasowali swoje dzienniki...

inni jeszcze długo po odejściu żałowali, że wykazali się tu jakąś formą nadaktywności..

a rejestracja to naprawdę zerowa trudność

i m.in. właśnie ta łatwość dotarcia do danych jest opisana w artykule

tez nie rozumiem skąd ta panika...

ja nie widzę żadnej paniki; m.in. dlatego nie podlinkowałem informacji o policjantach wtedy, kiedy ukazały sie w prasie, bo to wycinek możliwości n-k, a dopiero teraz, kiedy pasowały do przedstawienia jakiejś możliwej opcji zagrożenia

ale takie publikacje są - IMHO - ze wszech miar celowe - zmuszają do dbania o jakość i bezpieczeństwu serwisu

no tak - uważać trzeba...oczywista oczywistość...

ja tam jestem daleka od wklejania swoich wnętrz czy zewnętrz (domu :wink: ), czy np. lokalizacji mojego sejfu... :wink:

PS przez te zdjęcia nagle przypomniały mi sie kawały o policjantach... :lol: :lol:

nie - no żartuję - w sumie to fajne chłopaki są...:wink:

sukcesem będzie dopiero prawidłowe działanie serwisu

sam pomysł jest OK

Myślę, że mbz miał na mysli niewątpliwy sukces finansowy. A to faktycznie wzbudza zazdrość. Taki gówniarz a już tyle zarobił, nie?

JoShi - ja co prawda rodzaju zenskiego :D , ale trafilas w sedno z tym, co mialam na mysli :)

Taka eskalacja zagrożeń, oczywiście stworzonych we własnym nadwrażliwym umyśle od razu kojarzy mi się z moją teściową :wink:

Ona wszędzie i we wszystkich widzi potencjalnych złodziei, oszustów, naciągaczy. Smutne jest życie takiego podejrzliwca.

A już twierdzenie, że osobiste dane typu nazwisko, czy numer gg są bardziej niż na wagę złota, to moim zdaniem mega- megalomania :roll:

Niedawno taki jeden pan forumowicz (tu puszczam doń oko :wink: ) wysłał mi dramatycznego priwa, ile to wiedzą o mnie inni korzystający z netu.

Od razu sobe myślę jaką wiedzą na mój temat dysponują np sąsiedzi, ich znajomi, rodzina przyjaciele, znajomi rodziny, przyjaciele i ich znajomi, klienci firmy, ich znajomi, kontrahenci :o .....boszzzz......włos się jeży na głowie :p

Bdw, Ponury, wydaje mi się, że zadaniem moderatora forum budowlanego nie jest z pewnością odstraszanie ludzi od zamieszczania zdjęć wnętrz, czy budów. Taka mnie najszła refleksja :wink:

Zdrowego rozsądku nigdy za wiele.

Wszystko zależy od sytuacji...relatywizm...

Generalnie WOLNOŚĆ RZĄDZI i chyba to chciał gawiedzi forumowej przekazać ponury63. Każdy wybiera granice rozsądku, patrząc na swoją sytuację i cieszy się wolnością wyboru.

Trafnego wyboru, komu i ile pokazać, wszystkim życzę.

Pozdrawiam.

Myślę, że mbz miał na mysli niewątpliwy sukces finansowy. A to faktycznie wzbudza zazdrość. Taki gówniarz a już tyle zarobił, nie?

może i w niektórych wzbudza, zwłaszcza patrząc na słabe wyniki pierwowzoru - classmates.com

dziwi mnie za to, że ta kasa nie pozwala znacząco i szybko polepszyć funkcjonalności

Bdw, Ponury, wydaje mi się, że zadaniem moderatora forum budowlanego nie jest z pewnością odstraszanie ludzi od zamieszczania zdjęć wnętrz, czy budów.

z pewnością nie jest także udawanie, że pisanie ZBYT wielu informacji o sobie [praca, dzieci, rodzina, zwyczaje, choroby, terminy urlopów, zwyczaje psów itp.] jest absolutnie bezpieczne w każdej sytuacji

jak napisałem - niektórzy kasowali

i nie zawsze powodem kasacji była kradzież - ale jednak rezultatem była jakaś forma wycofania się z Forum

i myślę też, że same zdjęcia niewiele dają - w końcu można umówić się na obejrzenie domu Forumowicza i o wszystko dokładnie wypytać :roll:

Jak to piknie kolega ponury63 opisał .Szkoda ,że dopiero teraz i tak późno.

Bdw, Ponury, wydaje mi się, że zadaniem moderatora forum budowlanego nie jest z pewnością odstraszanie ludzi od zamieszczania zdjęć wnętrz, czy budów.

Niestety do końca nie jest to prawdą.Zapewniam Cie ,że jak poszukasz (jeśli Cie to interesuje tak bardzo) to znajdziesz dowody na to to u góry. 8) :roll:

Jak to piknie kolega ponury63 opisał .Szkoda ,że dopiero teraz i tak późno.

Niestety do końca nie jest to prawdą.Zapewniam Cie ,że jak poszukasz (jeśli Cie to interesuje tak bardzo) to znajdziesz dowody na to to u góry. 8) :roll:

na co mam znaleźć dowody, bo nie rozumiem :p

....zadaniem moderatora forum budowlanego nie jest z pewnością odstraszanie ludzi .....

Przecież Ty to napisałaś a ja tylko powiedziałem o dowodach na to to ,że jest to nieprawdziwne i tyle.

aaaa, już wszystko jasne, o tych dowodach, które mam sobie znaleźć :D

wow, jestem pod wrażeniem 8)

mimo wszystko, powalona argumentami nie do odparcia, nadal podtrzymuję swoje zdanie

moderator może doradzić w kwestii umieszczania zdjęć, jak zrobić to najbezpieczniej, ale stanowczo nie powienien odradzać czegoś, co w gruncie rzeczy trzyma całe to forum przy życiu

Mnie to chyba dzisiaj trafi. Nie dosyć, że przez pół dnia nie mogłam wejść na naszą-klasę to wieczorem padł mi internet, mąż na drugim końcu Polski a pan "zreperuj" z tpsa będzie będzie dopiero jutro (jak przyjdzie). Ale nałóg zwyciężył. 2 kilometry na roweru, -10 na dworku a ja sobie siedzę w kafejce internetowej i stukam literki :lol: .

Chyba najwyższy czas iść do jakiegoś lekarza.

Ja tez chyba juz troche sie uzaleznilam :o ! Codziennie siedze do 2 w nocy :o , a rano mam potem strasznie ciezkie wstawanie :roll: .

No, a najwiekszy problem, ze na nowym domku nie moge miec jak na razie neostrady :evil: .

U mnie stronka od wczoraj chodzi duzo szybciej.

moderator może doradzić w kwestii umieszczania zdjęć, jak zrobić to najbezpieczniej, ale stanowczo nie powienien odradzać czegoś, co w gruncie rzeczy trzyma całe to forum przy życiu

jakoś nie przypominam sobie, bym komukolwiek cokolwiek odradzał

pomijając już, że o ile pamiętam, chodziło o dzienniki, a te są zazwyczaj mają formę pisaną, nie obrazkową

i na zdjęciach jakichś specjalnych sekretów raczej nie da się wypatrzeć

za to w opisie - i owszem

Ponury, rzeczywiście, nie pisałeś wprost o zdjęciach, nie wiem czemu tak się uczepiłam akurat fotek :roll:

Nadal jednak stwierdzam, że nie na miejscu jest takie zniechęcanie (nie używając słowa "odradzanie" :wink: ) do forumowej pisaniny przez moderatora tegoż forum :wink:

tak, Forum to kopalnia wiedzy dla złodziei

bywało, że niektórzy Forumowicze po okradzeniu kasowali swoje dzienniki...

inni jeszcze długo po odejściu żałowali, że wykazali się tu jakąś formą nadaktywności..

Ja dzięki Naszej Klasie namierzyłam osobę z którą pisałam w necie prawie dwa lata, myślałam że piszę z przykładową Anną Kowalską a okazała się np.Monika Nowak :o

zdjęcia które dostawałam jako niby jej były zdjęciami jej koleżanki, którą znalazłam po wnikliwym przeglądaniu jej listy kontaktów , :-?

A to że można niby zablokować kogoś to nic nie znaczy można sobie założyć fałszywe konto , jakie ta dziewczyna sobie założyła , kiedy to wpadła na to że można kogoś znaleźć po numerze gg . :roll: :roll:

Na szczęście ja byłam szybsza :lol: :lol: