sSiwy12 12.06.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 W publikowanym na stronie MI, projekcie Rozporządzenia (jest "w trakcie konsultacji") jest mowa zarówno o rekuperacji, o odnawialnych źródłach ciepła, a nawet o PC z podana średnioroczną sprawnością dla różnych DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 wszystko fajnie, tyle, że to co idzie do zatw(a)ierdzenianie jest tym z 2006 sSiwy12 mowa może byćw procedurze obliczeniowej brak powopijca "podstawimy" => świadectwo będzie z wadą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.06.2008 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Ale, to rozporzadzenie dotyczy właśnie procedury i właśnie tam te "słupki wchodzą", a projekt Rozporzadzenia z marca 2008r. przygotowany zgodnie z obowiazujacym (już) PBTu projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 w którym miejscu się uwzględnia gwc, solary, rekuperację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.06.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 w którym miejscu się uwzględnia gwc, solary, rekuperację? Rekuperacja - strony od 59 do 61, natomiast o GWC, czy solarach nie udało mi się nic znaleźć, no może poza tym, że energię słoneczną można uznać za energię odnawialną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 W całym tym "zamieszaniu" z certyfikacja umyka, to co tez jest istotne. OBOWIAZKOWE, cyklicze (okresowe) kontrole stanu urządzeń grzewczych - kotłów opalanych paliwem nieodnawialnym wracając do tego, to znalazłem coś takiego: http://images25.fotosik.pl/228/242746d95ebb910a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.06.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 GWC jest uwzględnione niejako z "automatu", bo dla reku liczy się deltę "t".PC są uwzględnione w Tab.1 Zał.2 str. 29/30. (bo mimo że liczy się zgodnie z zał1, to przywołane sa dane i tabele z zał.2 np. strona 11 pkt.2.5. Nie ścibiłem" dokładnie CWU, ale tam powinny "wyjść" solary. Ps. Wcześniej w podobnej dyskusji "na szybko" pisałem, że te PC i inne "podobne" obowiazują tylko dla Zał.2 - bo tak teoretycznie wygląda. Jednak po dokładniejszej analizie projektu znalazłem odnośniki właśnie w tym zakresie. Pomijam oczywiste błędy z numeracją, które niestety pozostały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 w którym miejscu się uwzględnia gwc, solary, rekuperację? Rekuperacja - strony od 59 do 61, natomiast o GWC, czy solarach nie udało mi się nic znaleźć, no może poza tym, że energię słoneczną można uznać za energię odnawialną . fajnie, tyle że w metodzie godzinowej,podobno jak na razie możliwej tylko w teorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.06.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 W całym tym "zamieszaniu" z certyfikacja umyka, to co tez jest istotne. OBOWIAZKOWE, cyklicze (okresowe) kontrole stanu urządzeń grzewczych - kotłów opalanych paliwem nieodnawialnym wracając do tego, to znalazłem coś takiego: Barbossa - chyba nie to miałem na uwadze. Gdzieś "mignąl" mi jakiś inny projekt, i chyba bardziej restrykcyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 GWC jest uwzględnione niejako z "automatu", bo dla reku liczy się deltę "t". jakoś nie bałdzo jeżeli masz na myśli str 13 wzor 2.6 to jest "jasno" określone jakie temperatury masz przyjąć PC są uwzględnione w Tab.1 Zał.2 str. 29/30. (bo mimo że liczy się zgodnie z zał1, to przywołane sa dane i tabele z zał.2 np. strona 11 pkt.2.5. tak, z tym nie mam wątpliwości, chociaż sam wzór w którym to "stoi" też jakiś dziwny, a współczynnik w zakresie 2,5-3,8 jest równoważny COP? Nie ścibiłem" dokładnie CWU, ale tam powinny "wyjść" solary. no własnie również niebałdzo Ps. Wcześniej w podobnej dyskusji "na szybko" pisałem, że te PC i inne "podobne" obowiazują tylko dla Zał.2 - bo tak teoretycznie wygląda. Jednak po dokładniejszej analizie projektu znalazłem odnośniki właśnie w tym zakresie. Pomijam oczywiste błędy z numeracją, które niestety pozostały. sorry, ale dziś dołuję intelektualnie, nie wszystko rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Barbossa - chyba nie to miałem na uwadze. Gdzieś "mignąl" mi jakiś inny projekt, i chyba bardziej restrykcyjny. podobno to najświeższe dane z projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.06.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Jeśli chodzi o reku i GWC. Na stronie 59 pkt 16 Odzysk ciepła z powietrza usuwanego liczy się temperaturę przed i za wymiennikiem. Czyli "pośrednio "wyrabia się" GWC. Co do solarów i CWU, to chyba można założyć, że jedynym "kosztem" uzyskania energii do podgrzania CWU jest energia elektryczna do pomp obiegowych - też wymieniona. Czyli do całości, tylko ta wartość może być wliczana w okresie, kiedy "pracują" tylko solary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2008 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 chodzi mi o to, że "można" przyjąć, założyć itp ale świadectwo ma zapisaną procedurę obliczeń, gdzie, oprócz pc (i to potrakotwanej po macoszemu) NIE MA str 59 pkt 16 to obliczenia tzw metodą godzinową, obecnie awykonalną z powodu braku danych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.06.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 To wszystko niestety prawda. Sam sposób liczenia zamotany całkowicie. Danych potrzebnych do obliczeń - multum i bez wyraźnego wpływu na końcowy wynik.A w efekcie może wyjść, że pasywny (rzeczywisty) nie załapie się na energooszczędny.Jak się "audytor" machnie w obliczeniach, to nie ma praktycznie możliwości wykazania tego faktu - niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.06.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Wydaje mi się, że nie jest tak źle. Powstaną odpowiednie programy i obliczanie nie będzie trudne. A to, że nie ma w załącznikach dokładnie wymienionych np solarów to w niczym nie przeszkadza. Wiadomo, że oprócz prądu do pompy to solar nie zuźywa innego paliwa. Tak samo z gwc i rekuperatorem. Te urządzenia do działania nie potrzebują żadnego paliwa. Co do twierdzenia o macoszym traktowaniu PC to jest nieprawdziwe. Sprawność pompy ciepła przyjmuje się albo z dokumentacji technicznej (jak i każdego innego urządzenia grzewczego) albo z tabeli w rozporzadzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Wydaje mi się, że nie jest tak źle. Powstaną odpowiednie programy i obliczanie nie będzie trudne. nie podzelam Twego optymizmu, uwzg rekuperacji, jak już wspomniałem, jest w metodzie godzinowej, a tej jeszcze przez długi czas nie da rady zastosować, ze wzgl na brak danych ( chociażby średnie temperatury dla każdej godziny w roku i określonego rejonu), podobno Wielki Brat posiada te dane odnoszące się do jakiegoś wąskiego obszaru Polski A to, że nie ma w załącznikach dokładnie wymienionych np solarów to w niczym nie przeszkadza. Wiadomo, że oprócz prądu do pompy to solar nie zuźywa innego paliwa. Tak samo z gwc i rekuperatorem. Te urządzenia do działania nie potrzebują żadnego paliwa. czytaj ze zrozumieniem - nie ma w procedurach, które aktualnie będzie można stosować. wystarczy popatrzyc na wzory i wskazania A w efekcie może wyjść, że pasywny (rzeczywisty) nie załapie się na energooszczędny. to właśnie wynika z metodologii NIE MA miejsca na te technologie w rozporządzeniu wstawiając np do wzoru na H róznicę temp pomiędzy temp pomieszczeń wg WT, a temp z reku/gwc popełnisz błąd - będzie to wadliwe sporządzenie świadectwa Co do twierdzenia o macoszym traktowaniu PC to jest nieprawdziwe. Sprawność pompy ciepła przyjmuje się albo z dokumentacji technicznej (jak i każdego innego urządzenia grzewczego) albo z tabeli w rozporzadzeniu. NIE z DT, a li tylko z tabeli - jeden współczynnik o niczym nie mówiący, jak wyżej napisałem, przyjrzyj się temu, niewiadomo co on uwzględnia,a czego nie cały czas mi chodzi o to, że biorąc na logikę wykonywanie obliczeń, sporządzisz wadliwe świadectwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.06.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 NIE z DT, a li tylko z tabeli - jeden współczynnik o niczym nie mówiący, jak wyżej napisałem, przyjrzyj się temu, niewiadomo co on uwzględnia,a czego nie Dokładnie w rozporządzeniu jest napisane, że sprawność wytwarzania ciepła przyjmuje się z dokumentacji technicznej lub z tabeli nr. 1 (29 strona). Jak dla mnie jest to jasne i wiadomo co znaczy. Co do solara to naprawdę nie widzę problemu. Nie da się pod to ciepło podstawić niczego co jest wymienione w tabeli. Przecież ani gazu ani węgla ani niczego innego tam nie wstawię. Innymi słowy zimna woda ogrzewa mi się płynąc przez rury ułożone nad dachem a ja nie zuźywam na to energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 rzeczywiście i z DT ale co oznaczają wartości podane dla pomp? COP? no i pozostaje sprawa, że to tylko dla pc, a co z resztą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.06.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Sprawność wytwarzania to nic innego jak sprawność urządzenia. Ile np. kocioł gazowy ma strat na spalaniu gazu, albo ile pompa ciepła potrafi wytworzyć ciepła z 1 kWh prądu. Czyli sprawność zamiany "paliwa" na ciepło. Tę sprawność mnoży się przez straty przesyłowe, straty na sterowaniu i straty na grzejnikach. I ten iloczyn to całkowita sprawność systemu grzewczego. Potem się okazuje, że z każdego teoretycznego 1 kWh energii zawartej np w gazie w domu ląduje ci tylko 0,7 kW Albo z każdego 1 kWh prądu masz aż 4 kWh ciepła bo PC je pomnożyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 no widzisz, drugi człon wzoru, gdzie uwzglednia się źródło ciepła mówi o zużytej energii na działanie urządzenia dającego to cieplo, więc co z COPem pompy?no i wydajność na poziomie 3, to chyba i tak przesada, a co z okresem kiedy wydajność pomy jest inna (chyba są takie przypadki)do obliczenia ciepła bierze się okres od września do maja, czy pompa ma ten swój COP (czy jak to zwie się) na poziomie 3, czy proponowanym do wyliczenia wspólczynnika co do sameog współczynnika - skoro pc ma dość duży (jak nie zasadniczy) udział w dostarczaniu ciepła, to nie wydaje Ci się, że to macosze traktowanie? (będę nudny - co z gwc, solarami, reku itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts