Jezier 12.06.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Jestem przekonany, że druga część członu wzoru odnosi się tylko do różnych pomp obiegowych, wentylatorów, sterowania. Nie odnosi się do prądu pobieranego przez sprężarkę pompy ciepła ani grzałek w grzejnikach czy kotłach elektrycznych.Z tabeli na pewno przyjmuje się sprawność średnioroczną a właściwie cały rok taką samą. Producenci na pewno dostosują dokumentacje techniczną aby jak najkorzystniej PC wypadało w obliczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 czyli ten człon można wyp... na dzień dobry, bo jego udział będzie w promilach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.06.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Ziarko do ziarka. Ale warto też popatrzeć na współczynnik korekcyjny np. dla drewna wynosi on 0,2 a dla pradu 2,7. Wychodzi troche na to, że 1 kWh z pradu to jak 13,5 kWh z drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 ziarnek z tego to nie będzie rozumiem, że ogrzewasz prądem, więc to Cię wkurza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.06.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Nie wkurza nie będę swojego domu sprzedawał. Do tego współczynnik korekcyjny stosuje się do domu referencyjnego i obliczanego a więc się to równoważy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 13.06.2008 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Przelecialem te wytyczne po lebkach i widze ze troszke roznia sie od tych z 2006 roku (glownie oznaczenia ) Nie jest tal zle, @Barbossa nie doluj sie tak, pamietaj ze te wzory, tabele i inne wytyczne maja obejmowac caly rynek nieruchomosci a nie tylko nowe i to nasze domy Bedzie trezba obliczac instytucjonalne budynki, stare domy no i nowe wiec jakies ujednolicenie musi byc. Nie mam teraz czasu, ale moze w wolnej chwili zmienie sobie te wzory z mojej stronki na te "aktualne" i zobacze co by wyszlo. Doszlo kilka wartosci, glownie wspomniane przez Was zuzycie pradu na urzadzenia "pomocnicze" Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.06.2008 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 olej ten prąd, to promile całości ja próbuję ten wzór drążyć w odniesieniu do pc, bo jeżeli współczynnik 2,5-3,9 nie mówi o COP, to ten drugi człon wzoru na zastosowanie jak najbardziej; jeżeli jednak o sprawności pompy (a ta uwzględnia zużycie energii - chyba ) to na chu... steczkę ten ogon zrozum, mi chodzi o to, że procedura nie przewiduje, a nie gdzie Ty (to tak ogólnie) byś uwzględnił "nowinki" techniczne; robiąc po swojemu to możesz sobie wyznaczyć klasę, ale nieformalnie, w myśl przepisów będzie miała wadę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 13.06.2008 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Odpowiedziales sobie na ten "problem". "Nowinki" maja jakas sprawnosc (COP) i mysle (prawie jestem pewien-jak wygranej z Austria ), ze pozostanie to w gestii audytora. Jaki jest sens dokladnie formulowac "nowinki" skoro za pare lat moze cos nowego wpasc, trezba bedzie poszukac jakiejs interpretacji tego "syfu", inaczej kazdy audytor bedzie to samo podawal inacze (jak w skarbowym) Mysle, ze to jest tylko podstawowa wyladnia a szczegoly beda na jakis sympozjach dopracowywac - kasa musi leciec Paliwa energetyczne wymianione sa te podstawowe, PC korzysta z podstawowego tylko kwestia owej interpretacji, przydalo by sie ... Wiem, ze moje obliczenia beda "wadliwe", zawsze mozna cos inaczej ..., ale chociaz bede mial poglad jakiego rzedu wyniki wychodza, czy czolowka czy srodek stawki Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 14.06.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Nie będzie żadnych wykładni czy interpretacji. To są tylko proste wzory. Wszystkio czym tylko można ogrzewać dom jest zawarte w rozporządzeniu dlatego, że do wzorów podstawia się konkretne wartości brane najczęściej z dokumentacji technicznej. Inne dane są w odpowiednich przywołanych normach lub rozporządzeniu. Oblicza się albo metodą uproszczoną z rozporządzenia albo bardziej szczegółową z normy.Załącznik 1 dom referencyjny a 2 ten istniejący.Świadectwo energetyczne ma kosztować dla domku jednorodzinnego ok. 1000 zł a więc pracy na jeden wieczór. Bo to nie będzie trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.06.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Jezier, a skąd sugestia, że załącznik nr.1 to dla referencyjnego? W "definicjach": 2.11) budynku mieszkalnym przeznaczonym wyłącznie do mieszkania – należy przez to rozumieć budynek posiadający wyłącznie mieszkalną funkcję uŜytkową ze względu na swoje przeznaczenie i sposób uŜytkowania, A załącznik opisany jest: METODA OBLICZANIA CHARAKTERYSTYKI ENEREGTYCZNEJ BUDYNKU, O KTÓRYM MOWA W § 2 PKT 11 LUB TAKIEJ CZĘŚCI BUDYNKU STANOWIĄCEJ SAMODZIELNĄ CAŁOŚĆ TECHNICZNUśYTKOWĄ, A TAKŻE DLA LOKALU MIESZKALNEG, NIE WYPOSAśONYCH W INSTALACJĘ CHŁODZENIA A jest jeszcze to: § 11. 1. Metodę obliczania charakterystyki energetycznej budynku, o którym mowa § 2 pkt 11, lub lokalu mieszkalnego, nie wyposaŜonych w instalację chłodzenia, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia. Pomijam już fakt, że w Zał.2 przywołuje sie art. 13.1 którego "niet" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.06.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Masz rację trochę się zapędziłem. Właściwie to się zawsze używa dwóch załączników. A ja się zasugerowałem tym, że tabela nr 2. z załącznika 1 jest tylko do budynków referencyjnych a licząc budynek zakwalifikowany do załącznika 1 bierze się wtedy tabelę nr. 1 z załącznika 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.06.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Ja początkowo interpretowałem, że liczy się TYLKO z Zał.1 (tak tez pisałem w innym temacie). Praktycznie to nic nie wiadomo, bo powołują się (przy Zał.2) na Art.13 - którego nie ma (jest 12 i 14). - pewnie chodzi o Art.12. Wynika z tego, że pewnie jest tam więcej błędów, a sam zapis i metoda wyliczeń nie jest oczywista, a już na pewno nie jest czytelna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.06.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Mam nadzieję, że dużo sie wyjaśni po opublikowaniu rozporządzenia Takie cos wygrzebałem w sieci: Rozporządzenie wciąż na wyciągnięcie ręki 06.06.2008 W zeszycie 5/2008 Doradcy Energetycznego cytowaliśmy treść projektu rozporządzenia w sprawie metodologii obliczania charakterystyki energetycznej budynków i lokali mieszkalnych. 22 kwietnia minął termin zgłaszania doń uwag i sugestii zmian. Po tej dacie nastąpiła gorąca dyskusja środowiskowa nad tym, które z tych zmian i w jakim stopniu uwzględnić. Niektóre pomysły i propozycje zdawały się cofać o wiele miesięcy cały dotychczasowy proces tworzenia systemu wdrażania postanowień dyrektywy unijnej o efektywności (wg niektórych tłumaczeń – o charakterystyce) energetycznej budynku. Spowodowało to, że wbrew wcześniejszym nadziejom i deklaracjom przedstawicieli Ministerstwa Infrastruktury oraz środowiska zainteresowanego efektywnością energetyczną budynków do końca maja nie udało się podjąć decyzji o końcowej treści rozporządzenia dotyczącego metodyki sporządzania świadectw. Trudno co prawda przewidywać, po tak długo trwających pracach, radykalne zmiany w stosunku do projektu, natomiast przewidywane jest o przyjęcie wielu korekt, np. wartości liczbowych parametrów. Kolejny deklarowany termin opublikowania dokumentu to 15 czerwca.br. Przygotowywane są zmiany w ustawie wprowadzającej świadectwa (a więc w efekcie w ustawie Prawo budowlane), które miałyby zostać przyjęte jeszcze w br. Chodzi m.in. o wprowadzenie kar za niewykonanie świadectwa, rezygnację z pojęcia „lokalu mieszkalnego reprezentatywnego”, wprowadzenie ewidencji wydanych świadectw, zakaz wykonywania świadectwa konkretnego budynku przez osobę będącą projektantem tego budynku. Pierwszy egzamin dla osób ubiegających się o uprawnienia do sporządzania świadectw spodziewany jest 15 października. Zawiadomienie o nim powinno pojawić się dwa miesiące wcześniej. Egzaminy będą przeprowadzone w Warszawie przez Ministerstwo Infrastruktury. Pojawiła się również zapowiedź, że na zlecenie Ministerstwa Infrastruktury będą opracowane programy komputerowe jako powszechnie dostępna, jednolita podstawa do sporządzania świadectw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 17.06.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Jest specjalne forum o certyfikatach energetycznych: http://www.certyfikuj.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.06.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 świadectwa a forum, hmmm co najmniej ubogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 23.07.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 str 59 pkt 16 to obliczenia tzw metodą godzinową, obecnie awykonalną z powodu braku danych Dane się właśnie pojawiły na stronach ministerstwa infrastruktury: http://www.mi.gov.pl/2-48203f1e24e2f-1787735-p_1.htm A rozporządzenia ciągle brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.09.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 str 59 pkt 16 to obliczenia tzw metodą godzinową, obecnie awykonalną z powodu braku danych Dane się właśnie pojawiły na stronach ministerstwa infrastruktury: http://www.mi.gov.pl/2-48203f1e24e2f-1787735-p_1.htm A rozporządzenia ciągle brak. Rozporządzenia nadal brak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 19.09.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 A skąd wiecie,że to tylko o kupowanie chodzi. A czemu nie założyć, że kiedyś zechcą sobie wprowadzić jakiś podatek od paliwożernych domów? To zupełnie jak z samochodami. Dziś sobie nikt nie wyobraża kupna samochodu bez znajomości jego zapotrzebowania na paliwo. W Irlandii jest tak z samochodzami juz. Kazdy nowy ma plakietke taka jak na lodowkach z klasa i emisja roczna CO2/ 10000km. Podatek roczny za samochod placi sie w zaleznosci od tego. Nie trudno sobie wyobrazic, ze w przyszlosci bedzie dokladnie tak samo z domami i kazdy bedzie placil za swoja emisje CO2. Dla znajacych angielski - oto link do instrukcji (w pdf) oraz progamu do obliczania budynkow w celach certyfikacji (w Excelu). Linki na dole strony. http://www.sei.ie/index.asp?locID=1543&docID=-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 19.09.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Dzięki radek_sziwa za ten link, szukałem tego Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.09.2008 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Ciekawostka w temacie certyfikatów energetycznych :http://www.e-forum.pl/strony/1/i/44.php?list%5Bto_id%5D=12610 Brak jest jeszcze przepisów wykonawczych (podobno są na etapie konsultacji), ale autorzy w/w publikacji piszą : "Pierwsza na rynku publikacja podająca jednoznaczną interpretację dotyczącą certyfikatów energetycznych". Nie ma tego na stronie internetowej - jest tylko na ulotce informacyjnej rozesłanej do wszystkich członków PIIB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts