Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Certyfikat energetyczny od 1 stycznia 2009 r.

Wowka

Recommended Posts

Jestem przekonany, że druga część członu wzoru odnosi się tylko do różnych pomp obiegowych, wentylatorów, sterowania. Nie odnosi się do prądu pobieranego przez sprężarkę pompy ciepła ani grzałek w grzejnikach czy kotłach elektrycznych.

Z tabeli na pewno przyjmuje się sprawność średnioroczną a właściwie cały rok taką samą. Producenci na pewno dostosują dokumentacje techniczną aby jak najkorzystniej PC wypadało w obliczeniach.

• Odpowiedzi 422
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przelecialem te wytyczne po lebkach i widze ze troszke roznia sie od tych z 2006 roku (glownie oznaczenia :) )

Nie jest tal zle, @Barbossa nie doluj sie tak, pamietaj ze te wzory, tabele i inne wytyczne maja obejmowac caly rynek nieruchomosci a nie tylko nowe i to nasze domy :lol:

Bedzie trezba obliczac instytucjonalne budynki, stare domy no i nowe wiec jakies ujednolicenie musi byc.

Nie mam teraz czasu, ale moze w wolnej chwili zmienie sobie te wzory z mojej stronki na te "aktualne" i zobacze co by wyszlo. Doszlo kilka wartosci, glownie wspomniane przez Was zuzycie pradu na urzadzenia "pomocnicze"

Pzdr.

olej ten prąd, to promile całości

ja próbuję ten wzór drążyć w odniesieniu do pc, bo jeżeli współczynnik 2,5-3,9

nie mówi o COP, to ten drugi człon wzoru na zastosowanie jak najbardziej;

jeżeli jednak o sprawności pompy (a ta uwzględnia zużycie energii - chyba :D )

to na chu... steczkę ten ogon :-?

zrozum, mi chodzi o to, że procedura nie przewiduje, a nie gdzie Ty (to tak ogólnie) byś uwzględnił "nowinki" techniczne;

robiąc po swojemu to możesz sobie wyznaczyć klasę, ale nieformalnie, w myśl przepisów będzie miała wadę

Odpowiedziales sobie na ten "problem". "Nowinki" maja jakas sprawnosc (COP) i mysle (prawie jestem pewien-jak wygranej z Austria :lol: ), ze pozostanie to w gestii audytora. Jaki jest sens dokladnie formulowac "nowinki" skoro za pare lat moze cos nowego wpasc, trezba bedzie poszukac jakiejs interpretacji tego "syfu", inaczej kazdy audytor bedzie to samo podawal inacze (jak w skarbowym)

Mysle, ze to jest tylko podstawowa wyladnia a szczegoly beda na jakis sympozjach dopracowywac - kasa musi leciec :evil:

Paliwa energetyczne wymianione sa te podstawowe, PC korzysta z podstawowego tylko kwestia owej interpretacji, przydalo by sie ...

Wiem, ze moje obliczenia beda "wadliwe", zawsze mozna cos inaczej ..., ale chociaz bede mial poglad jakiego rzedu wyniki wychodza, czy czolowka czy srodek stawki

Pzdr.

Nie będzie żadnych wykładni czy interpretacji. To są tylko proste wzory. Wszystkio czym tylko można ogrzewać dom jest zawarte w rozporządzeniu dlatego, że do wzorów podstawia się konkretne wartości brane najczęściej z dokumentacji technicznej. Inne dane są w odpowiednich przywołanych normach lub rozporządzeniu. Oblicza się albo metodą uproszczoną z rozporządzenia albo bardziej szczegółową z normy.

Załącznik 1 dom referencyjny a 2 ten istniejący.

Świadectwo energetyczne ma kosztować dla domku jednorodzinnego ok. 1000 zł a więc pracy na jeden wieczór. Bo to nie będzie trudne.

Jezier, a skąd sugestia, że załącznik nr.1 to dla referencyjnego?

W "definicjach":

2.11) budynku mieszkalnym przeznaczonym wyłącznie do mieszkania – należy przez to rozumieć budynek posiadający wyłącznie mieszkalną funkcję uŜytkową ze względu na swoje przeznaczenie i sposób uŜytkowania,

A załącznik opisany jest:

METODA OBLICZANIA CHARAKTERYSTYKI ENEREGTYCZNEJ BUDYNKU, O KTÓRYM MOWA W § 2 PKT 11 LUB TAKIEJ CZĘŚCI BUDYNKU STANOWIĄCEJ SAMODZIELNĄ CAŁOŚĆ TECHNICZNUśYTKOWĄ, A TAKŻE DLA LOKALU MIESZKALNEG, NIE WYPOSAśONYCH W INSTALACJĘ CHŁODZENIA

A jest jeszcze to:

§ 11. 1. Metodę obliczania charakterystyki energetycznej budynku, o którym mowa § 2 pkt 11, lub lokalu mieszkalnego, nie wyposaŜonych w instalację chłodzenia, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.

Pomijam już fakt, że w Zał.2 przywołuje sie art. 13.1 którego "niet"

Masz rację trochę się zapędziłem. Właściwie to się zawsze używa dwóch załączników. A ja się zasugerowałem tym, że tabela nr 2. z załącznika 1 jest tylko do budynków referencyjnych a licząc budynek zakwalifikowany do załącznika 1 bierze się wtedy tabelę nr. 1 z załącznika 2.

Ja początkowo interpretowałem, że liczy się TYLKO z Zał.1 (tak tez pisałem w innym temacie). Praktycznie to nic nie wiadomo, bo powołują się (przy Zał.2) na Art.13 - którego nie ma (jest 12 i 14). - pewnie chodzi o Art.12. :lol:

Wynika z tego, że pewnie jest tam więcej błędów, a sam zapis i metoda wyliczeń nie jest oczywista, a już na pewno nie jest czytelna.

Mam nadzieję, że dużo sie wyjaśni po opublikowaniu rozporządzenia

Takie cos wygrzebałem w sieci:

Rozporządzenie wciąż na wyciągnięcie ręki

06.06.2008

W zeszycie 5/2008 Doradcy Energetycznego cytowaliśmy treść projektu rozporządzenia w sprawie metodologii obliczania charakterystyki energetycznej budynków i lokali mieszkalnych. 22 kwietnia minął termin zgłaszania doń uwag i sugestii zmian. Po tej dacie nastąpiła gorąca dyskusja środowiskowa nad tym, które z tych zmian i w jakim stopniu uwzględnić.

Niektóre pomysły i propozycje zdawały się cofać o wiele miesięcy cały dotychczasowy proces tworzenia systemu wdrażania postanowień dyrektywy unijnej o efektywności (wg niektórych tłumaczeń – o charakterystyce) energetycznej budynku. Spowodowało to, że wbrew wcześniejszym nadziejom i deklaracjom przedstawicieli Ministerstwa Infrastruktury oraz środowiska zainteresowanego efektywnością energetyczną budynków do końca maja nie udało się podjąć decyzji o końcowej treści rozporządzenia dotyczącego metodyki sporządzania świadectw.

Trudno co prawda przewidywać, po tak długo trwających pracach, radykalne zmiany w stosunku do projektu, natomiast przewidywane jest o przyjęcie wielu korekt, np. wartości liczbowych parametrów. Kolejny deklarowany termin opublikowania dokumentu to 15 czerwca.br.

Przygotowywane są zmiany w ustawie wprowadzającej świadectwa (a więc w efekcie w ustawie Prawo budowlane), które miałyby zostać przyjęte jeszcze w br. Chodzi m.in. o wprowadzenie kar za niewykonanie świadectwa, rezygnację z pojęcia „lokalu mieszkalnego reprezentatywnego”, wprowadzenie ewidencji wydanych świadectw, zakaz wykonywania świadectwa konkretnego budynku przez osobę będącą projektantem tego budynku.

Pierwszy egzamin dla osób ubiegających się o uprawnienia do sporządzania świadectw spodziewany jest 15 października. Zawiadomienie o nim powinno pojawić się dwa miesiące wcześniej. Egzaminy będą przeprowadzone w Warszawie przez Ministerstwo Infrastruktury. Pojawiła się również zapowiedź, że na zlecenie Ministerstwa Infrastruktury będą opracowane programy komputerowe jako powszechnie dostępna, jednolita podstawa do sporządzania świadectw.

• 1 month później...
  • 1 month później...
str 59 pkt 16 to obliczenia tzw metodą godzinową, obecnie awykonalną z powodu braku danych

Dane się właśnie pojawiły na stronach ministerstwa infrastruktury:

http://www.mi.gov.pl/2-48203f1e24e2f-1787735-p_1.htm

A rozporządzenia ciągle brak.

Rozporządzenia nadal brak :(.

A skąd wiecie,że to tylko o kupowanie chodzi. A czemu nie założyć, że kiedyś zechcą sobie wprowadzić jakiś podatek od paliwożernych domów?

To zupełnie jak z samochodami. Dziś sobie nikt nie wyobraża kupna samochodu bez znajomości jego zapotrzebowania na paliwo.

W Irlandii jest tak z samochodzami juz. Kazdy nowy ma plakietke taka jak na lodowkach z klasa i emisja roczna CO2/ 10000km. Podatek roczny za samochod placi sie w zaleznosci od tego. Nie trudno sobie wyobrazic, ze w przyszlosci bedzie dokladnie tak samo z domami i kazdy bedzie placil za swoja emisje CO2.

Dla znajacych angielski - oto link do instrukcji (w pdf) oraz progamu do obliczania budynkow w celach certyfikacji (w Excelu). Linki na dole strony.

http://www.sei.ie/index.asp?locID=1543&docID=-1

Ciekawostka w temacie certyfikatów energetycznych :

http://www.e-forum.pl/strony/1/i/44.php?list%5Bto_id%5D=12610

Brak jest jeszcze przepisów wykonawczych (podobno są na etapie konsultacji), ale autorzy w/w publikacji piszą : "Pierwsza na rynku publikacja podająca jednoznaczną interpretację dotyczącą certyfikatów energetycznych".

Nie ma tego na stronie internetowej - jest tylko na ulotce informacyjnej rozesłanej do wszystkich członków PIIB.