Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta warstwowa na dach

lopiola

Recommended Posts

Aktualnie na dachu mam eternit falisty, planuję zmienić na blachę. Są takie płyty warstwowe zrobione z dwóch blach i pianki w środku. Trochę drogie, ale jeżeli się policzy ocieplenie i nowe listewki potrzebne do blachy to może być podobna cena. Myślę że taki dach nie tłucze się przy deszczu tak jak zwykły. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z takimi dachami?

Wiem dużo o płycie warstwowej. Pracowałem kiedyś u producenta.

To wygodny sposób robienia dachu, ale czy na budynkach mieszkalnych? Producenci nie zalecają. W ogóle w obiektach z płyty warstwowej ludzie nie powinni przebywać dłużej niż 8 godzin. należy pamiętać, że powierzchnia jest nieprzepuszczalna. natomiast zastosować jakieś nieizolowane boki w charakterze wywietrznika, to tracimy calą zaletę jesli chodzi o izolacyjność cieplną. Wtedy wychodzi za duży koszt w stosunku do zalet.

Nie wiem co poradzić. Pytaj. jak bedę wiedział - odpowiem. Technologiczne zasady pracy z płytą znam bardzo dobrze.

Chociaż gdyby się zastanowić... można zamawiać płytę, która ma blache tylko z jednej strony. Warstwa styropianu też może być różna, od 5 cm w górę, nawet do 20 cm.

PS. Oczywiście, że deszcz jest wytłumiony.

niedaleko ciebie jest PREKON. zadzwoń do nich, niech ci wyslą katalog i opis techniczny, to sam się dużo dowiesz.

• 2 years później...
Masakra!! Cena jednego metra kwadratowego 140zł a po "negocjacjach" 120zł. Już wiem dlaczego w domach prywatnych nie zakładają płyt warstwowych.

Heh, fajnie się to czyta :)

2007 rok- i teraz dokładnie widać jak konkurencja wpływa na ceny.

Realnie cena spadła o.... 30-50% :)

Niech żyje wolny rynek !

Nie zmieniłem jeszcze tego dachu. Nie spotkałem też nigdzie takiego dachu w domku jednorodzinnym. Co Pan sądzi o takim rozwiązaniu?

Sprawa wygląda tak, że coraz więcej w budownictwie indywidualnym jest z przemysłowego :) Kiedyś tendencja była inna- to budownictwo przemysłowe czerpało z indywidualnego.

Jest nawet taki produkt - płyta warstwowa blachodachówkowa - z pianką PUR. Niestety - produkowana "na zachodzie" i koszt sprowadzenia skutecznie eliminuje pomysły zastosowania tego u nas. Choć być może niedługo jedna z polskich firm będzie to produkować. Problemem nadal pozostanie cena - "zwykła" płyta warstwowa - PUR 100 z okładziną trapezową to koszt ok 70 pln/m2 netto. Blachodachówkowa płyta ma kosztować ok 100 pln/m2. Związane jest to z kosztami przezbrajania linii i dużo mniejszym wolumenem w jakim będzie produkowana ta "płyta blachodachówkowa". Teraz jak policzymy sobie koszty.. to samą blachodachówkę kupimy za ok 20 pln, 100 płytę PUR (tzw. płytę pur do dociepleń lub płytę pur w miękkiej okładzinie) za ok 50-60 pln.. więc mamy 30% taniej.

Jako ciekawostka zdjęcie blachodachówki z dociepleniem:

http://www.steelprofil.eu/Grafa/DachowkaPUR.jpg

Jeżeli chodzi zaś o zastosowanie płyty warstwowej "trapezowej" pozostaje jedynie problem efektu wizualnego. Niestety to zawsze wysokie trapezy (30-45 mm) i tak sobie prezentuje się "toto" na dachu.

Pozdrawiam !

• 5 months później...
Wiem dużo o płycie warstwowej. Pracowałem kiedyś u producenta.

Odkopałam ten wątek dopiero teraz bo jestem na etapie szukania dostawcy płyty warstwowej(budowa hali magazynowej) i zastanawiam się między Izo panel a Balex. Czy wiesz i możesz mi powiedzieć coś więcej o ich płytach? Z tego co się orientuję Izo panel od niedawna produkuje płyty warstwowe ( ja chce z rdzeniem z pouliretanu i niewidocznym łączeniem płyt) i podobno mają jeszcze jakieś niedociągnięcia. Jeśli coś wiesz na ten temat to z góry dzięki za info. Pozdrawiam

Tutaj =

http://www.panel-info.pl

masz większy wybór wśród producentów. Ciekawy portal i wiele informacji dla początkujących.

W ogóle płyta ma swój czas teraz, bo buduje się przede wszystkim szybko i do zastosowań przemysłowych jak najbardziej przydatne. Co do zastowsowań w budownictwie mieszkalnym to tak jak z technologią kanadyjską, czy norweską nie będzie popularne, dlaczego? Siła przyzwyczajenia a ceramika w naszej kulturze jest mocno zakorzeniona.

• 2 years później...

Nie chcę zaśmiecać forum nowym tematem dlatego zapytam się tu.

Powolutku remontuję sobie dom a, że teraz mam przerwę zimową to szukam rozwiązań które będę u siebie stosować. Niestety z braku laku szukam rozwiązań które można "tymi ręcami". I stąd rodzi się pytanie o płytę warstwową jako ocieplenie między krokwiami. Teoretycznie to ma sens. Sprawdzam co w tej chwili używa się "na zachodzie" i piana pur a właściwie jej lepsza siostra pir staje się standardem. Trzeba zwrócić uwagę, że płyty te są prawie zawsze oklejone obustronnie folią aluminiową stanowiącą barierę dla pary wodnej. Wybór aluminium jest sensowny jako, że jest lekkie i łatwo się je docina na budowie. No ale suma sumarum jest to nic innego jak płyta warstwowa. Na naszym narodowym serwisie aukcyjnym można kupić płyty warstwowe w cenie wełny mineranej. Wentylacja będzie mechaniczna więc nie ma obawy o wykraplanie się pary wodnej.

Jakie są waszym zdaniem argumenty przeciw płytom z rdzeniem stalowym ale nie w porównaniu z wełną czy innymi systemami ale w porównaniu z tymi super duper systemami na bazie pir.

• 1 year później...
  • 1 year później...
  • 2 months później...
Panowie czy płyta poliuretanowa z Alu po 1 stronie stosowana do ocieplenia nakrokwiowego będzie jakoś odbijała lub nie przepuszczała nagrzewania sie pomieszczen w poddaszu podczas upalnych dni. Chodzi mi oto ze zastanawiam się czy lepiej dachówke którą tak wszyscy chwalą i itp, czy nie lepsze rozwiązanie blachodachówka a podnia płyty PIR 8 lub 10cm z Alu oraz dodatkowo ocieplenie wełną miedzy krokwiowe i płyty G-K.

• 1 year później...
Widzę, ze to bardzo mało popularne zagadnienie... Czy są obecnie samonośne płyty warstwowe możliwe do stosowania w budownictwie mieszkaniowym (czyli bez aluminium w dolnej warstwie)? Samonośne, by nie było trzeba robić już krokwi (bo jak trzeba je robić to też oddzielną okładzinę dolną z płyt g-k, co niweluje sens płyt gotowych).

• 2 weeks później...
Szkoda, ze tak mało osób się wypowiada. Płyty są znanym materiałem na budownictwo przemysłowe, ale na mieszkaniowe - dopiero raczkują. Też jestem na etapie myślenia o wymianie pokrycia dachowego i właśnie zastanawiam się nad płytą warstwową wypełnioną pianą. Chodzi o istniejący budynek mieszkalny, kryty na dziś papą, po przejrzeniu neta i różnych opinii, bardzo podoba mi się ta technika ale brakuje fachowej wiedzy co do szczegółów. Część osób radzi, żeby stare poszycie zerwać, część żeby zostawić i tylko położyć nowe łaty... Ma ktoś doświadczenie w tym temacie?

W zeszłym tygodniu dostałem ofertę na takie płyty od polskiego producenta. Niestety oferent zamilkł, jak zapytałem o dopuszczenie do użytku w budynkach mieszkalnych. Mimo, że płyty nie mają aluminium (ono powoduje brak możliwości stosowania w domach), to z jakiegoś powodu producent chyba nie stara się o takie dopuszczenie.