Last Rico 16.12.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Stąd możesz mieć taki wynik, mówię o oknach, że stare skrzynkowe jest cieplejsze od nowegoz szybami zespolonymi. (przewód mógł wisieć nad kaloryferem i pociągnął ciepło do sondy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 16.12.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Błąd! Czujnik temperatury wykorzystuje najczęściej takie zjawisko jak zmiana rezystancji. Przy dokładnych miernikach temperatury nie można zmieniać długości przewodu, ani tym bardziej zamieniać na na stal nierdzewną o dużo wyższej rezystancji. Używałem do pomiaru czujnik Pt500. Te czujnik są używane do ciepłomierzy. Myślę że na rynku nie ma dokładniejszych urządzeń do pomiaru temperatury. Proszę poczytać w google o klasach czujników dopuszczonych do ciepłomierzy. Przewód ma specjalną izolację, która raczej nie pozwoli na zafałszowanie wyników nawet przy dużej różnicy temperatur. Stare okna skrzynkowe były kiedyś usprawnione tj. dodana trzecia szyba. A tym wynikiem sam byłem zaskoczony dlatego o tym piszę. Możliwe że dużą rolę odgrywa odległość pomiędzy szybami.Po pomiarach ścian zobaczyłem jakie duże różnice są tam gdzie są mostki cieplne (wiązanie w ścianie i nadproża) i wtedy zdecydowałem się na ocieplenie ścian. Było to około 10 lat temu. Jak znajdę stare zapiski to przedstawię. Proszę o pomiary, nawet prostym termometrem o niskiej klasie, łatwo zauważyć różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 16.12.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 I jeszcze jedno - jak na ramce pisze 1.3 to nie znaczy że tak jest na pewno. Jeżeli ktoś ma sposób żeby policzyć współczynnik przenikania ciepła mając temperaturę w pokoju, na dworze i przy szybie to bardzo proszę. Nawet jakieś przybliżone obliczenia. Mogę też zmierzyć temperaturę szyb od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 16.12.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Kolego, zamiast zarzucać mi błędy i zachęcać do czytania, sam byś coś przeczytał o diodach, ich charakterystykach, a najlepiej pomierzył własnoręcznie. Piszesz że do mierzenia temperatury wykorzystuje się "takie zjawisko jak zmiana rezystancji". Otóż pragnę cię poinformować że dioda półprzewodnikowa posiada bardzo ciekawą i co ważne LINIOWĄ charakterystykę temperaturowo- rezystancyjną (w interesującym nas przedziale od -10 do +100*C). Dioda krzemowa zmienia napięcie przewodzenia równo o 2mV na każdy 1C*, co jest z powodzeniem wykorzystywane w budowie popularnych termometrów elektronicznych, a także do ciągłego pomiaru temperatury układów scalonych w tym procesorów - wytworzona jest w samej strukturze krzemowej. Złącze p-n jest małe i co ważne, dzięki masowej produkcji - tanie. Nie mam pojęcia czym mierzysz temp. ściany (bo skąd to mam wiedzieć), ale przewód miedziany mimo najlepszych izolacji przeniesie temperaturę do sondy, a proponowane przeze mnie wprowadzenie przerwy w miedzi i zastąpienie jej przewodnikiem ze stali nierdzewnej spowoduje błąd na granicy uchybu samego miernika, natomiast nie zastosowanie się do mojej rady może wprowadzić błąd rzędu kilku stopni C, a więc zepsuć cały pomiar. Trzeba wybrać co lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 16.12.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Przepraszam, nie chciałem nikogo obrażać. Znam bardzo dobrze właściwości diody. Jak inne czujniki temperatury były trudno dostępne to robiłem takie czujniki z kilku diód połączonych szeregowo żeby łatwiej mierzyć taką małą zmianę spadku napięcia. Dodatkowo zasilałem to źródłem prądowym. Takie czujniki są obarczone bardzo dużym błędem (nawet przelutowanie lutownicą zmienia charakterystykę). W prostych termometrach elektronicznych używa się takie coś co wygląda jak dioda, ale to jest najczęściej czujnik krzemowy typu KTY w którym zmienia się rezystancja czyli przewody muszą mieć taką samą długość. Uznałem że chodzi o taki czujnik. Widocznie pomyliłem się. Można prosto przeprowadzić test wpływu temperatury przewodów na pomiar. Środkową część przewodu włożyć do szklanki z z bardzo gorącą wodą i sprawdzić wpływ temperatury. I jeszcze jedno, są też takie czujniki używane do pomiaru wysokich temperatur Termopary - one mierzą różnicę pomiędzy jednym końcem zespawanych przewodów a drugim końcem podłączonym do zwykłego przewodu. Ale raczej nie używa się ich do pomiaru niskich temperatur.W dalszym ciągu uważam, że czy to jest dioda, czy inny czujnik rezystancyjny to wpływ temperatury przewodów jest pomijalnie mały. I jeszcze raz przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 16.12.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 W większosci przypadkow stosuje się tanie termopary, które TAKŻE doskonalesprawdzają sie przy pomiarach niskich temperatur, oraz czujniki rezystancyjne, jaknp. Pt 100; Pt 1000 (a jakże - platynowe). Tańsze to termistory NTC których opór zmienia się wraz ze zmianą temperatury.Mogą mieć naprawdę małe rozmiary, są dokladne i doskonale nadają się jako czujniki kontaktowe. Nie mając kiedyś dokladnego termometru, pobawilem się kiedyś w skalowanierezystancji w mierniku elektronicznym, własnie z użyciem miniaturowegotermistora o liniowej charakterystyce. Wiecie- woda z lodem, potem wodagotująca się, tak jak skaluje się termometry rtęciowe, no i także dalo się pomierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 16.12.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 W najbliższym czasie zrobię sobie pomiar temperatury rzeczywistej w ścianie ocieplonej styropianem gr. 10cm. Wywiercę otwór, włożę czujnik do miejsca połączenia styropianu ze ścianą i zapiankuję otwór. Brawo, nareszcie ktoś zechce to pomierzyć. Czekam z ciekawością, czuję, że pomiary wykażą zupełnie inne wartości, niż to pokazują używane do tego programy.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 16.12.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Bardzo proszę o podanie przykładu miernika temperatury z termoparą (pomiar niskich temperatur). Taki pomiar jest trudny bo musi być dodatkowy termometr który mierzy temperaturę spoin odniesienia. Termopara mierzy różnicę temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 16.12.2007 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Temat wątkuStrategie: 1. Przez całą dobę w miarę podobna temperatura. 2. Znaczne obniżenie pod nieobecność dzienną i nocną, za to grzanie mocniejsze wieczorem i w dzień przed powrotem do domu 3. Wyłączanie pod nieobecność i w nocy, za to grzanie mocniejsze wieczorem i w dzień przed powrotem do domu. pomiar jest trudny bo musi być dodatkowy termometr który mierzy temperaturę spoin odniesienia jak to ma się do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 16.12.2007 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Odpowiadałem na to: W większosci przypadkow stosuje się tanie termopary, które TAKŻE doskonale sprawdzają sie przy pomiarach niskich temperatur, Ale faktycznie odbiega to od głównego tematu. Założę nowy wątek o pomiarach temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 17.12.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 [...] Faktem jest ze pierwszy okres grzewczy jest kosztowny. Czy tak faktycznie jest zawsze? Szukam pocieszenia Drugi miesiąc ogrzewam dom - nowy dom budowany w tym roku - i ilość gazu która idzie mnie martwi. Się zastanawiam gdzie mi to ciepło ucieka pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 17.12.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 A ile Ci idzie? U mnie gaz ziemny, 420m3 przez 45 dni w okresie 31.10-14.12.2007. To ok 9,5m dziennie, pierwszy sezon i nie wiem czy to duzo czy nie Dom ok. 190 m2 powierzchni ogrzewanej, bez termostatów na grzejnikach, temperatura na dole ok 21,5C w cyklu ciągłym (na górze jest ok 23C). Lubimy ciepełko Wentylacja grawitacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 17.12.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 A ile Ci idzie? U mnie gaz ziemny, 420m3 przez 45 dni w okresie 31.10-14.12.2007. To ok 9,5m dziennie, pierwszy sezon i nie wiem czy to duzo czy nie Dom ok. 190 m2 powierzchni ogrzewanej, bez termostatów na grzejnikach, temperatura na dole ok 21,5C w cyklu ciągłym (na górze jest ok 23C). Lubimy ciepełko Wentylacja grawitacyjna ale ile ten gaz kosztował ? bo gazów jest kilka rodzajów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 17.12.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 GZ 50 o ile się nie mylę to ok 1,4 PLN/m3 + opłaty stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 17.12.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 GZ 50 o ile się nie mylę to ok 1,4 PLN/m3 + opłaty stałe a mozesz przeliczyć kwote z ostatniego rachunku i metry, żeby wyszedł koszt metra z opłatami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 17.12.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 dokładna cena to 1,3936 PLN/m3 oraz 29,52PLN/m-c razem przeliczając metry na kasę to 629 PLN za 1,5 m-ca licząc średni koszt 1m gazu wraz opłatami stałymi (ciut bez sensu ekonomicznie) to wyszło 1,499 PLN/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 17.12.2007 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 dokładna cena to 1,3936 PLN/m3 oraz 29,52PLN/m-c razem przeliczając metry na kasę to 629 PLN za 1,5 m-ca licząc średni koszt 1m gazu wraz opłatami stałymi (ciut bez sensu ekonomicznie) to wyszło 1,499 PLN/m3 tak dopytuje, bo mi wyszło grzanie CO + CW średnio 60 kWh dziennie (grzeje prądem w II taryfie) przy 180 metrach - to jest 12 zł dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 17.12.2007 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 No to u nas by wyszło 13,7 PLN dziennie Taki okres to jeszcze pewnie nie jest reprezentatywny, zobaczymy jak będzie wyglądało to w całym sezonie Ale Twój wynik wygląda nieźle - a jakie temperatury trzymasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 17.12.2007 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 No to u nas by wyszło 13,7 PLN dziennie Taki okres to jeszcze pewnie nie jest reprezentatywny, zobaczymy jak będzie wyglądało to w całym sezonie Ale Twój wynik wygląda nieźle - a jakie temperatury trzymasz? 22-22,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dundela 09.01.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Witam! Czytam ten wątek z zaciekawieniem i mam problem : mieszkamy od 02.11 2007 i już 31.12 2007 musieliśmy tankować zbiornik gazu . Poradźcie dlaczego tak się dzieje?? Dom ok. 200 m, podłogówki jakieś 60m, piec kondensacyjny Vaillanta.Czekam na dobre rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts