revalidon 13.12.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Myslę, podobnie jak inni, że problem wynika stąd, że drewno nie było dostatecznie suche dlatego impregnat nie wniknął wgłab drewna... Jak pisałem graniczna wilgotność do impregnacji cisnieniowej to 26%... Nie zwalnia to oczywiście firmy z odpowiedzialności za fuszerkę... Powinni przed impregnowaniem badać wilgotność i ewentualnie dosuszać drewno... Co do barwy impregnatu to wolmanit ma jasny pigment a po impregnacji drewno wyglkąda bardziej jak brudne, niż zaimpregnowane. Niemniej jednak po przecięciu mimo jasnego pigmentu widać penetrację preparatu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 13.12.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Jeszcze mam taki pomysł abyś porozmawiał z przedstawicielem firmy, która dystrybuuje w Polsce wolmanit, Dr Wolmann, czy coś takiego, znajdziesz w necie... Jak ja szukałem dostawcy drewna, to oni mi właśnie podpowiedzieli karlińskiego, bo jak się okazało to jedyna firma na mazowszu, która impregnuje ciśnieniowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.12.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Słuchajcie a jak odróżnić jodlę od sosny bo nie wiem czy przypadkiem nie mam jeszcze jodły... sosna pachnie zywicą /mocniej/, ma bardziej "zółtawe" zabarwienie od białej jodły i ma o wiele większe sęki od jodły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 13.12.2007 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Znalazłem fajne opisy jak odróżnić sosnę od świerka i jodły. drewno sosny http://www.wiki.lasypolskie.pl/d/drewno-sosny-pospolitej drewno świerka http://www.wiki.lasypolskie.pl/d/drewno-swierka drewno jodły http://www.wiki.lasypolskie.pl/d/drewno-jodly Czyli generalnie jodła jest gorsza na drewno konstrukcyjne. Teraz już rozumiem dlaczego górale chwalą świerk a inni nie zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 13.12.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Czyli generalnie jodła jest gorsza na drewno konstrukcyjne. Niemożliwe, nie konsultowali tego z Brzozą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.12.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Niemożliwe, nie konsultowali tego z Brzozą Budulec, przyczepiłes sie jak rzep do psiego ogona - zero merytoryki tylko głupie uwagi w stosunku do mojego nicka tłumaczyłem Ci to juz kiedyś ze drewno posiada klasy w zaleznosci od warunków w jakich rosło generalizowanie ze wszyskie jodły sa gorsze od wszyskich sosen lub odwrotnie wg mnie nie ma sensu jesli uwazasz inaczej - bo tak Ci napisali w jakiejś ksiązce - to Twój problem teoretyczny zresztą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 15.12.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 A to impregnacja ma chronić od wilgoci ???? A co z drzewem ogrodowym narażonym na stały kontakt z ziemią Takie drzewo jest zazwyczaj impregnowane cisnieniowo Ma chronić przed gniciem, któremu sprzyja woda. Grzybki nie rozwijają się bez wody. Impregnacja to środek grzybobójczy, ale jak trwały ? Drewno ogrodowe ? Jak wkopiesz w ziemię impregnowany kolek, zgnije dość szybko. Jak NIE impregnowany zamocujesz tak, żeby miał warunki do przesychania, bez kontaktu z wodą, będzie służył bardzo długo. To podobnie jak w aucie: tam gdzie zbiera się mokre błoto, blacha koroduje. Tam, gdzie moczy, ale szybko wysycha, nic złego się nie dzieje. Hes - proponuję Ci kolejny doktorat z branży o której dośc ciężko CI się wypowiada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 15.12.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 W związku z tym, że nie masz zwyczaju odpowiadać na moje konkretnepytania skierowane do Ciebie, pozostawiam powyższe bez komentarza. Dolączasz taką taktyką do grona innych czepialskich, którzy po zadaniupytania, co mianowicie nie pasuje im w mojej wypowiedzi, odpowiadają:"A jak myślisz ?", albo: "Poczytaj sobie gdzieś o tym". Przypominam, że tokolejny Twoj napastliwy post, zresztą po tym, jak wyszedleś na durniaw pewnym zalożonym przeze mnie temacie. Mścisz się ? Mam wrażenie, żetacy jak Ty są na forum tylko po to, żeby gnoić ludzi, bo inaczej nieporadzą sobie z własnym życiem. Skrzywienie osobowościowe ? Może przydałaby sie jakaś mała terapia ? Bez odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 15.12.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 nie widać aby impregnat nawet na milimetr słownie milimetr nie wniknął wgłąb drewna. U mnie podobnie impregnacja ciśnieniowa była a impregnat prawie na wierzchu (tez wolmanit) ale efekt jednak jest. Widzę to po odpadach które używam do palenia w kominku. Te kawałki z więźby impregnowane są bardziej suche lepiej się palą nie kopcą tak mimo że leż obok zwykłych kawałków desek. W dotyku czuć że są suchsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 17.12.2007 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Czy widoczne na zdjęciach skrzywienia elementów więźby można uznać za duże? Czy jest to normalka czyli drzewo tak ma czy po prostu wciśnięto mi wielką lipę za 1200zł. Jak to wyglądało u Was? Też tak były pokrzywione krokwie. Mój cieśla strasznie narzeka że prawie wszystkie elementy są krzywe a nie które bardzo. Skrzywienie na zdjęciu nr 1 w rzeczywistości jest większe ale nie udało mi się tego uchwycić robiąc zdjęcie z dołu. Krokiew narożna na zdjęciu nr 2 oprócz bocznego skrzywienia ma jeszcze garba czego na tym zdjęciu nie widać czy jest krzywe w drugiej płaszczyźnie 1http://images31.fotosik.pl/82/96de67ca2a8efdc0.jpg 2. http://images23.fotosik.pl/127/35f196d8c943a987.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 18.12.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Czy widoczne na zdjęciach skrzywienia elementów więźby można uznać za duże?.... srednie , bywa duzo gorzej , no ale za takie pieniadze to jest cos nie halo http://images33.fotosik.pl/82/aad0727d926b13c8.jpg Jak to wyglądało u Was? Też tak były pokrzywione krokwie? Mój cieśla strasznie narzeka że prawie wszystkie elementy są krzywe a nie które bardzo wykonanie prostego dachu krzywymi belkami nie stanowi wiekszego problemu ale jezeli jest ich duzo , to bardzo utrudni prace ... niektore daja sie dosyc latwo podprostowac , nawet suche , w skrajnych przypadkach pojedyncze belki trzeba odrzucic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 27.03.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Nasza podpowiedź - zobacz film na temat, o którym dyskutujecie: KLIKNIJ DOMEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts