Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Polskie ceny to jest czysta spekulacja

Na allegro 2 osoby sprzedaja pustka max

jedna po 3,81

a druga po 8 zl

niemiecka cena wpasowuje sie gdzies po srodku

dzwonilem do szwagra

ma sprawdzić jeszcze raz i jak potwierdzi to będę zbierał zamówienia 8)

Mariusz sorry za szczerosc, ale na czym wlasciwie chcesz zaoszczedzic??

sprawa nie jest warta az takiego zastanawiania sie, chodzi o czas. Popatrz chcesz zaoszczedzic dzis na sztuce ile raptem 3 zeta?? pomnozysz to razy sztuki to bedziesz mial powiedzmy 3-4 tys. Nie zamowisz, termin ucieknie w polsce jako inwestor indywidualny, juz teraz dobrego terminu nie znajdziesz, czyli odsuwasz termin na pozniejszy, ceny innych materialow ida do gory. Bo na przyklad beton idzie z dnia na dzien, tynki, styropian, ba glazura, uslugi, bloczki fundamentowe, ktorych nie ma, drewno, na ktore sie czeka, okna, doslownie wszystko, a probujac zaoszczdzic 3-4 tys naprawde mozesz wydac 20 wiecej. Spogladalbym na to globalnie teraz to doslownie czas to pieniadz... krotka budowa - tansza budowa.

pzdr :)

Tomek ty na pewno budujesz południową?

masz jakieś dziwne fundamenty.

http://de.pg.photos.yahoo.com/ph/tomaszsta/detail?.dir=2922re2&.dnm=bc99re2.jpg&.src=ph

pozdrawiam mariusz

Siemka

Jasne ze połudiową lustrzane odbicie... tylko ze ja mam wzmacniany fundament z sciagami krzyzowymi... wczoraj mieli juz wlewac dzis robie rekonesans rowerowy to sprawdze.

pozdrawiam T

Tomek ty na pewno budujesz południową?

masz jakieś dziwne fundamenty.

http://de.pg.photos.yahoo.com/ph/tomaszsta/detail?.dir=2922re2&.dnm=bc99re2.jpg&.src=ph

pozdrawiam mariusz

Siemka

Jasne ze połudiową lustrzane odbicie... tylko ze ja mam wzmacniany fundament z sciagami krzyzowymi... wczoraj mieli juz wlewac dzis robie rekonesans rowerowy to sprawdze.

pozdrawiam T

Prawda pisałeś :-?

a my dzisiaj robiliśmy ognisko,

i piłem piwko w salonie przed kominkiem 8)

http://images21.fotosik.pl/177/cb130bb788efd13d.jpg

świetna sprawa

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

No panie kolego

Za spozywanie alkoholu w miejscach nie wyznaczonych wiesz Pan co grozi. Tak swoja droga fajne macie kolory na scianach i przestronnie uzadzony salonik. 8) :p

pozdr T

Witam i ja

Podpisalismy w końcu umowe kredytową. Strasznie się to przeciągnęło bo Pan kosztorysant przez 3 tyg maila nie mógł wysłać biedaczek. w weekend jedziemy skosic sobie trawke, i powoli przygotowujemy plac pod budowę

Mariuszdro podoba mi się ten twój salon, urzadzony naprawde ze smakiem :)).

Hej Poludniowcy !

Czy nie macie przekonania ze nasz domki sa małe?

Przez cały czas od podjecia decyzji o budowy takiego domu az do wytyczenia budynku cieszylem sie ze buduje domek mały, ale taki ktory mam szanse za swojego zycia wykonczyc i splacic a nie poplynac na kredycie.

Gdy juz geodeci wytyczyli mi budynek - to stanelismy z żoną i popatrzylismy z przerażenie, ze to co budujemy jest strasznie małe.

Ze to nie jest dom lecz taki wiekszy garaż.

Czy tez mieliscie takie wrazenie?

Czy gdy juz sciany pojda do gory to nie bedzie wrazenia ze to jest taki maly domek?

Czy tez to moze rzeczywiscie jest taki maly domek.

Liczac przymiarem wielkosc budynku sie zgadza, lecz tak na oko to

tu sie do salonu nawet fotele i stół nie zmieszczą

Jak to jest?

Witam i ja

Podpisalismy w końcu umowe kredytową. Strasznie się to przeciągnęło bo Pan kosztorysant przez 3 tyg maila nie mógł wysłać biedaczek. w weekend jedziemy skosic sobie trawke, i powoli przygotowujemy plac pod budowę

Mariuszdro podoba mi się ten twój salon, urzadzony naprawde ze smakiem :)).

Dziękuję

piwko naprawdę bardzo smakowało

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam mariusz

Hej Poludniowcy !

Czy nie macie przekonania ze nasz domki sa małe?

Przez cały czas od podjecia decyzji o budowy takiego domu az do wytyczenia budynku cieszylem sie ze buduje domek mały, ale taki ktory mam szanse za swojego zycia wykonczyc i splacic a nie poplynac na kredycie.

Gdy juz geodeci wytyczyli mi budynek - to stanelismy z żoną i popatrzylismy z przerażenie, ze to co budujemy jest strasznie małe.

Ze to nie jest dom lecz taki wiekszy garaż.

Czy tez mieliscie takie wrazenie?

Czy gdy juz sciany pojda do gory to nie bedzie wrazenia ze to jest taki maly domek?

Czy tez to moze rzeczywiscie jest taki maly domek.

Liczac przymiarem wielkosc budynku sie zgadza, lecz tak na oko to

tu sie do salonu nawet fotele i stół nie zmieszczą

Jak to jest?

Witaj

ja mam ścianę nośną (garażową przestawioną o metr) i powiem Ci że garaż jest całkiem oki

ale salon to i mi się wydaje że jest jakiś taki nie wielki :roll:

mam nadzieję że jak już się umebluje to będzie oki :wink:

pozdrawiam mariusz

Pluszku pociesz żonę że

że mniej do sprzatania :) a tak calkiem serio to ogladając którys z albumów z gotową juz południową (umeblowaną)doszłam do wniosku ze jak na nasze potrzeby to starczy. Moze i nie jest to wielki salon, ale patrzac na to że stół i krzedsła będa w jadalni, a ta częśc tylko pod ten wypoczynek przeznaczona to chyba tragedii nie bedzie. Tym bardziej że jest taras i ogród, a nasz klimat się ociepla

Tomek

ile poszło Ci betonu w ławy?

ze dwadzieścia parę ?

Moj budowniczy zamowil 25m*** ale wylal ok 23-24 reszta co zostala poszla pod taras, ganek i jadalnie. Jak bedziesz zamawial to na pewno mniej ty nie masz sciagow krzyzowych, ale nie przesadzaj ze zbyt mala iloscia. Beton z betoniarni dostajesz z atestem i nie mozesz do niego nawet wiadra wody dolac i wszystko musi zostac wylane na raz w krotkim czasie, w tym betonie jest jakis specjalny srodek ktory opoznia tezenie a po pewnym czasie wchodzi w reakcje z cementem i przyspiesza. Dowiedzialem sie 16.04 8) Sluchaj jak wylali 16 ok godz 14 to 17 mialem juz rozebrany szalunek i zaczeli murowac fundament, a beton juz na skale stezal.

Na fundamentach i murach nie ma co oszczeszac, musi byc z szalunku a nie kopany row w ziemi zalany betonem. Beton polecalbym z betoniarni poniewaz ciezko jest wymieszac 20 m*** i wylac zeby nie zaczal tezec w roznych czasach, no i taki z rowu ciezko zakonserwowac lepikiem. :roll:

Ja ma juz postawione bloczki betonowe teraz beda je izolowac i zasypywac i wylewac podloge. W tym tyg ma dojechac cegla i jazda z murami.

A jak postepy w zgorzelcu?? dawaj jakies foty