Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiscie nie ma problemu Mariusz, jak bedziesz w okolicy to zapraszam, i naprawde nie wiem jak mozna mowic ze poludniowa jest mala, wiecie ile ona ma podlog i okien do umycia, posprzatania...

Dzięki Rafał

jak będę miał okazję to bardzo chętnie wdepnę

fajnie że już mieszkasz i zaglądasz na nasze wypociny :wink:

pozdrawiam mariusz

To i ja się melduję przy sobocie. Za nami kolejny bardzo pracowity dzień. Trawa na działące skoszona i zgrabiona. Wciąż szukamy materiału na sciany. Na dzień dzisiejszy zdecydowanym faworytem jest keramzybeton. Nasz kierbud ma dość ciekawą oferte, a patrząc na ceny ceramiki to ja już powoli wymiękam. Do poniedziałku mamy się zdecydować. Rozmawialiśmy też z naszym wykonawcą i na razie zgodnie z planem zaczynamy w połowie czerwca. z jedej strony nie moge się już doczekać, a z drugiej to boję się przeokrutnie. Cegły mają byc na placu 15 lipca a w składach rozkładają rece i marudza o wrześniu.Ten keramzyt kosztowałby nas około 12 zł za pustak i oznaczałoby to ściane jednowarstwowa bez docieplania.

Witam wszystkich

Podglądam Was sobie od jakiegoś czasu i tak zazdroszczę, że już coś budujecie :D Ja dopiero jestem na etapie działki ale czas tak szybko leci... Myślę że zdecydujemy się również na Iskierkę stąd moje pytanie. Co oznacza to "południowa" czy w jakiś sposób różni się ona od projektu Iskierka czy to chodzi tylko o strony świata, odbicie lustrzane.

Nie jestem obeznana w sprawach budowlanych więc proszę o wyrozumiałośc :oops:

I jeszcze mam pytanie (Rafał już mieszka więc pewnie będzie miał najbardziej trafne opinie) czy uważacie że można zrezygnowac z okna w kuchni (tego z boku domu) i z okna w jadalni? czy będzie zbyt ciemno?

Witam wszystkich

Podglądam Was sobie od jakiegoś czasu i tak zazdroszczę, że już coś budujecie :D Ja dopiero jestem na etapie działki ale czas tak szybko leci... Myślę że zdecydujemy się również na Iskierkę stąd moje pytanie. Co oznacza to "południowa" czy w jakiś sposób różni się ona od projektu Iskierka czy to chodzi tylko o strony świata, odbicie lustrzane.

Nie jestem obeznana w sprawach budowlanych więc proszę o wyrozumiałośc :oops:

I jeszcze mam pytanie (Rafał już mieszka więc pewnie będzie miał najbardziej trafne opinie) czy uważacie że można zrezygnowac z okna w kuchni (tego z boku domu) i z okna w jadalni? czy będzie zbyt ciemno?

Witaj Asiu

zobacz na rzuty obu projektów, różnią się rozmieszczeniem pomieszczeń

jeśli chodzi o okna to zależy dużo od tego na jaką stronę ono wychodzi

doradzam konsultację z projektantem, lub kierownikiem budowy z tym kto będzie adoptował projekt, to nic nie kosztuje a nam bardzo pomogło :wink:

przed kupnem projektu.

pozdrawiam mariusz

a co tu tak cichutko

My własnie wrócilismy z działki. Wbetonowaliśmy dzisiaj około 40 słupków ogrodzeniowych. Zważywszy że nie mamy jeszcze ani pradu, ani wody to był to wyczyn. Jednoczesnie dzis wożąc kamienie z gruzowiska i piasek z betoniarni zrozumiałam co znaczy budowa systemem gospodarczym. :wink:

Inna sprawa ze ogrodzenie troszkę ponad 1000 metrów bedzie nas kosztowało niecały 1000 PLN

a co tu tak cichutko

My własnie wrócilismy z działki. Wbetonowaliśmy dzisiaj około 40 słupków ogrodzeniowych. Zważywszy że nie mamy jeszcze ani pradu, ani wody to był to wyczyn. Jednoczesnie dzis wożąc kamienie z gruzowiska i piasek z betoniarni zrozumiałam co znaczy budowa systemem gospodarczym. :wink:

Inna sprawa ze ogrodzenie troszkę ponad 1000 metrów bedzie nas kosztowało niecały 1000 PLN

witaj

szkoda że nie masz jakiejś fotki

pozdrawiam mariusz :wink:

Czesc Ludkowie

Wlasnie wrocilismy z Mazur i czytamy co nowego u poludniowcow.

Asia: dlaczego "poludniowa iskierka " na to pytanie najlepiej odpowie ci Rafal bo to jakby nie bylo ojciec chrzestny poludniowej.

Wiecie co zauwazylem bedac na mazurach nie widzialem domu budowanego z ceramiki poryzowanej, wiekszosc domow budowana jest z silki no i pare z ytonga widzialem.

A u nas na budowie praca wre, ceramika juz zwieziona, fundamenty zasypane kanalizacja w podlodze zrobiona woda do budynku doprowadzona no i tak sie jakos kreci.

Zaczynam miec obawy co do dalszych etapow, u nas w okolicy buduja juz autostrade A1 jak za poruszeniem magicznej paleczki nagle na rynku zabraklo cementu, a co za tym idzie betonu i pewnie lada moment kleju do glazury nie bedzie, ceramika pojdzie do gory. Rozmawialem ze szwagrem jakies, mowil ze zwirownie w okolicy gliwic kupila firma Deutscheautobahn i do betoniarni nie dostarczaja juz zwiru firma uzupelnia tylko swoje potrzeby... :cry:

Ale nie ma co biadolic

Mloty w dlon kujmy bron...