Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

WITAM!

Jesli mozna mam pytanie odnośnie kosztów,czy jest realne zamieszkac w domku POŁUDNIOWA za 250tyś nie wliczając oczywiście kosztów działki i pozwoleń (zastanawiam się właśnie nad tym projektem)Z góry dziękuję i POZDRAWIAM wszystkich obecnych i przyszłych mieszkańców POŁUDNIOWEJ!

Sądzę, że tak, inaczej bym się nie budował. Ja mam nadzieje zmieścić się w 200 tys. (łącznie z działką, z łączami i pozwoleniami). W tym że prawie wszystko robię sam. Więc robocizna odchodzi tylko dach robili ci fachowcy. Na razie w tym stanie co widać na zdjęciach (stan surowy otwarty) wydałem 99 tys. z wszystkim z działką pozwoleniami itd. Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Dzięki Skrzydelkomexico27

jak wpisałam w "szukaj" hasło "południowa", czy "projekt południowa" lub coś podobnego to wyskawiało mi tyle wątków, że nie potrafiłam w nich odnaleźć tego o co mi chodzi. Chyba, że nie potafię korzystać z tej wyszukiwarki... :-?

A tak a' propos projektów z wjazdem od południa, to już się umówiłam z biurem HB Studio na spotkanie dot. Południowej i Oliwki. Oni zaprojektowali te domki :)

Na razie cały czas zastanaiwma się nad kuchnią. W obu projektach jest ona raczej mała.

W tych projektach są takie rozwiązania, które najchętniej połączyłabym w nowy projekt :D np:

- z Południowej wzięłabym wiatrołap i przejście z garażu przez wiatrołap, ganek i zadaszenie tarasu

- z Oliwki przejście z kuchni do pomieszczenia gospodarczego

Tak się zastanawiam, czy nie przerobić Południowej, powiększając ją trochę na długości i szerokości (powiększyłabym kuchnię, zrobilabym przejście do pomieszczenia gospodarczego, które pełniłoby też funkcję spiżarki, a tym samym powiększyłaby się łazienka na górze i mogłabym zrobić pralnię)

• 4 weeks później...

Witam

Dostałem pierwszą wycenę na budowę stanu surowego otwartego - budowa w okolicach Wrocławia:

mury 28 tys. (z wylewanymi schodami betonowymi)

dach 16 tys

W projekcie zmieniamy tylko 2 rzeczy tj. usunięcie kominka i jego komina oraz ściany z ceramiki 24cmplus ocieplenie. Co o tym myślicie?

Witam

Mam pytnie do TMK dot. wyceny. Czego konkretnie dotycza te ceny jest to cena za robociznę, bez materiałów tak?

A gdzie masz cene za fundamenty ( czy drenaż tez uwzgledniasz )

A co do dachu do z czego ten dach ma być ( co z oryynnowaniem)

Pozdrawiam

sama robocizna...

wycena za:

fundamenty - wykopy wraz ze zbrojeniem i zalaniem, chudziak, izolacja stanu zero, zasypanie i ubicie, ułożenie kanalizy i mediów, wylanie płyty, izolacja, ściany z porothermu 24, słupy odlew z form, strop terriva (steplowanie, ułożenie, zalanie), schody betonowe, ścianki kolankowe, komin, ściany działowe dół i góra

dach - cieśla, ułożenie folii, łaty etc i dachówka oraz rynny

To tak w skrócie, czyli stan surowy zadaszony "na gotowo" i proszę o opinie nt tej ceny.