Justyna i Łukasz 20.10.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Przyznam szczerze, że na początku mieliśmy wybrany inny projekt, chcieliśmy koniecznie budować parterówkę bez poddasza (wiadomo, mniejsze koszty). Moja teściowa buduje parterówkę, my znaleźliśmy większą z garażem i dosyć sporą kotłownią projekt pn. Nawojowa - ale dom jest za duży, w warunkach zabudowy mamy wytyczne max. powierzchnia 19%, więc musieliśmy szukać czegoś innego. Usiadłam przed kompem i zaczęłam drukować wszystkie projekty do 120 użytkowej ze strony pprojekt.pl i potem na spokojnie przeglądałam rzuty, wpadła mi w oko Południowa i tak już zostało. Powiedziałam do mojego chłopa "rób co chcesz, ale ja stawiam Południową" Czytam Wasze wypowiedzi na temat działek i za głowę się łapię, my w czerwcu tego roku (ostatecznie w sierpniu) kupiliśmy działkę 840m2, wójewództwo pomorskie, z przyłączeniami, ze skrzynką, z dojazdem (droga gminna) teren płaski, grunty orne klasa V czyli pod budowę jak w mordę strzelił - na czysto 20 tys. z notariuszem niecałe 22 tys. Na dzień dzisiejszy działka o takiej samej powierzchni obok nas kosztuje 45 tys. więc mieliśmy wielkie szczęście. Nie wiem, jak z kredytem, musimy zacząć się powoli rozglądać... Ale wiem, że na pewno chcemy budować Południową, jest to jedyny dom, który mi się spodobał no i spełnia nasze "wymagania" względem rozmieszczenia i wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Piotr 20.10.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Miałam dziś w pracy problem z internetem stąd to zamieszanie z moimi postami trochę ich się powklejało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JJ66 22.10.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Witam Mam dylemat w związku z zabudową schodów. Projekt przewiduje ściany po obydwu stronach schodów. Mam wrażenie, że postępując zgodnie z projetem powstanie coś w rodzaju wąskiej klatki schodowej (ewentualne problemy z wniesieniem większego mebla na piętro). Na zdjęciach, w jednym z wcześniejszych postów widziałem inne rozwiązanie, mianowicie ściana z prawej strony a z lewej poręcz i "studnia" pomiędzy biegami schodów. Skłaniam się ku temu rozwiązaniu, chociaż z drugiej strony szkoda mi powierzchni schowka pod schodami (planuję tam zrobienie pralni). Zdjęcia z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 24.10.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 JJ66 - nie kombinuj, bardzo Cię proszę Schowek jest dosyć duży i zmieści się w nim dużo gratów/słoików czy co tam kto chce wcisnąć - czy łóżko dla teściowej Klatka nie jest bardzo wąska, ja robiłem schody na 90cm, są zabudowane i nie zakładam problemów z wnoszeniem - pełne płyty OSB wchodzą na górę. Meble obecnie i tak przywozi się w paczkach, wanna zmieści się - zresztą w skrajnym przypadku można wciągnąć przez okno... Jeśli chcesz to jutro pstrykną zdjęcie klatki i wkleję w ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewkast 25.10.2008 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Joanna I Piotr dostaliscie juz kredyt?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gatek1719500909 25.10.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 http://images30.fotosik.pl/288/23fd738c0044162a.jpg http://images25.fotosik.pl/287/11e567c0ebf43b9f.jpg To sa zdjęcia górnej łazienki. Jest naprawde spora i schody bo komus miaąłm wysłac http://images42.fotosik.pl/23/22f27a5b3379d559.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gatek1719500909 25.10.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 i jeszcze z oknem dachowym http://images35.fotosik.pl/23/6fb8a50294209e1b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość andrzej_der 25.10.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Mam pytanie do wszystkich "południowców". Może ktoś buduje, albo zbudował gdzieś w opolskim i udostepnił by do obejrzenia ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 25.10.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Mam pytanie do wszystkich "południowców". Może ktoś buduje, albo zbudował gdzieś w opolskim i udostepnił by do obejrzenia ??? Jak się przejedziesz do wrocławskiego, to zapraszam do nas ps. Gatek - litości! pozmniejszaj zdjęcia, bo się strona rozjeżdża! Przy okazji, podnosiłeś ścianę kolankową? Jakoś masz dużo miejsca nad wanną w porównaniu z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Piotr 26.10.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Ewkast... niestety jeszcze nie... tzn. dostaliśmy wstępną decyzję na tak, ale z takimi warunkami, że zrezygnowaliśmy w końcu nie można się dać zwariować i brać kredyt tak okropnie drogi:(. Załamani i bez wiary udaliśmy się w końcu do doradcy finansowego, a tam jakby inny świat, w 15 minut znalazł nam ofertę o niebo lepszą od tej którą mieliśmy , na wtorek umówiliśmy się już z dokumentami, potem on wszystko już załatwia tylko do nas dzwoni kiedy umowa... narazie to dla mnie wszystko brzmi jak bajka i średnio w to wierzę ale zobaczymy:) A jak tam u Was?? W PKO już coś wiadomo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewkast 26.10.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 hejka no niestety dzwonilam juz dwa razy do pani z PKO ale miala byc decyzja w minionym tygodniu a jakos nie dotarla. Mam nadzieje, ze w tym tygodniu juz bede cos wiedziala. Jezeli nie to poczekamy do lutego moze jakos sie sytuacja ustabilizuje. A w jakim banku dali Wam nadzieje na lepsze warunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gatek1719500909 26.10.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 ściankę podnieslimy o wysokośc jednego pustaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Piotr 30.10.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Gatek widzę,że już mieszkacie... a dziennik budowy taki zapomniany Prosimy o zdjęcia bo my dopiero na wiosnę chyba zaczniemy i każde fotki mile widziane...Pozdrawiamy i życzymy wielu miłych dni w nowym domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simon toyotka 31.10.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Gatek, prosimy o więcej zdjęć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Piotr 31.10.2008 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Gatek jeszcze jedno pytanie: widzę,że nie macie grzejnika pod oknem dachowym w łazience, czy nie skrapla się przez to woda na oknie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewkast 31.10.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 no to dostalismy kredyt w miare na dobrych warunkach W koncu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gatek1719500909 01.11.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 zdjecia będa po weekendzxie jak się trochę obrobię. Co do okna w łazience to nie zauważyłam zeby woda się skraplała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewkast 02.11.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 powiedzcie mi czy jak rezygnuje z kominka (komin tez) to czy musze te zmiany narysowac w projekcie czy moge to poprostu zmienic i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 02.11.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 powiedzcie mi czy jak rezygnuje z kominka (komin tez) to czy musze te zmiany narysowac w projekcie czy moge to poprostu zmienic i tyle ja tak zrobiłem O tym od razu rozmawiałem z Panią Kasią, autorką projektu i w samym projekcie (tam gdzie są zgody na różne zmiany przez uprawnione osoby) dopisała nam zezwolenie na usunięcia kominka i jego komina. Żadnych zmian w samym projekcie (rysunkach) nie trzeba było robić. Zadzwoń do niej po weekendzie i zapytaj, czy dośle Ci takie oświadczenie czy np wystarczy wpis kierownika lub dopisanie tego w ramach adaptacji. Praktycznie nie robiłem niczego od początku tj ławy pod komin, komina, kominka i ścianki działowej w salonie i.... nie żałuję, salon jest świetny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewkast 02.11.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 adaptacje projektu mam zrobioną ale teraz dopiero zrezygnowalismy z kominka. czy z tej sciany dzialowej w salonie tez mozemy zrezygnowac bez nanoszenia zmian w projekcie? A jakie masz ogrzewanie domu?jakby byla taka mozliwosc to prosilabym o zdjecia z salonu/jadalnipozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts