Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przyznam szczerze, że na początku mieliśmy wybrany inny projekt, chcieliśmy koniecznie budować parterówkę bez poddasza (wiadomo, mniejsze koszty). Moja teściowa buduje parterówkę, my znaleźliśmy większą z garażem i dosyć sporą kotłownią projekt pn. Nawojowa - ale dom jest za duży, w warunkach zabudowy mamy wytyczne max. powierzchnia 19%, więc musieliśmy szukać czegoś innego.

Usiadłam przed kompem i zaczęłam drukować wszystkie projekty do 120 użytkowej ze strony pprojekt.pl i potem na spokojnie przeglądałam rzuty, wpadła mi w oko Południowa i tak już zostało. Powiedziałam do mojego chłopa "rób co chcesz, ale ja stawiam Południową" :)

Czytam Wasze wypowiedzi na temat działek i za głowę się łapię, my w czerwcu tego roku (ostatecznie w sierpniu) kupiliśmy działkę 840m2, wójewództwo pomorskie, z przyłączeniami, ze skrzynką, z dojazdem (droga gminna) teren płaski, grunty orne klasa V czyli pod budowę jak w mordę strzelił - na czysto 20 tys. z notariuszem niecałe 22 tys. Na dzień dzisiejszy działka o takiej samej powierzchni obok nas kosztuje 45 tys. więc mieliśmy wielkie szczęście.

Nie wiem, jak z kredytem, musimy zacząć się powoli rozglądać...

Ale wiem, że na pewno chcemy budować Południową, jest to jedyny dom, który mi się spodobał no i spełnia nasze "wymagania" względem rozmieszczenia i wielkości.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Mam dylemat w związku z zabudową schodów. Projekt przewiduje ściany po obydwu stronach schodów. Mam wrażenie, że postępując zgodnie z projetem powstanie coś w rodzaju wąskiej klatki schodowej (ewentualne problemy z wniesieniem większego mebla na piętro). Na zdjęciach, w jednym z wcześniejszych postów widziałem inne rozwiązanie, mianowicie ściana z prawej strony a z lewej poręcz i "studnia" pomiędzy biegami schodów. Skłaniam się ku temu rozwiązaniu, chociaż z drugiej strony szkoda mi powierzchni schowka pod schodami (planuję tam zrobienie pralni).

Zdjęcia z budowy

JJ66 - nie kombinuj, bardzo Cię proszę :) Schowek jest dosyć duży i zmieści się w nim dużo gratów/słoików czy co tam kto chce wcisnąć - czy łóżko dla teściowej ;)

Klatka nie jest bardzo wąska, ja robiłem schody na 90cm, są zabudowane i nie zakładam problemów z wnoszeniem - pełne płyty OSB wchodzą na górę. Meble obecnie i tak przywozi się w paczkach, wanna zmieści się - zresztą w skrajnym przypadku można wciągnąć przez okno... :D

Jeśli chcesz to jutro pstrykną zdjęcie klatki i wkleję w ten wątek.

Mam pytanie do wszystkich "południowców". Może ktoś buduje, albo zbudował gdzieś w opolskim i udostepnił by do obejrzenia ???

Jak się przejedziesz do wrocławskiego, to zapraszam do nas :)

ps. Gatek - litości! pozmniejszaj zdjęcia, bo się strona rozjeżdża! :)

Przy okazji, podnosiłeś ścianę kolankową? Jakoś masz dużo miejsca nad wanną w porównaniu z projektem.

Ewkast... niestety jeszcze nie... tzn. dostaliśmy wstępną decyzję na tak, ale z takimi warunkami, że zrezygnowaliśmy w końcu nie można się dać zwariować i brać kredyt tak okropnie drogi:(. Załamani i bez wiary udaliśmy się w końcu do doradcy finansowego, a tam jakby inny świat, w 15 minut znalazł nam ofertę o niebo lepszą od tej którą mieliśmy :D, na wtorek umówiliśmy się już z dokumentami, potem on wszystko już załatwia tylko do nas dzwoni kiedy umowa... narazie to dla mnie wszystko brzmi jak bajka i średnio w to wierzę ale zobaczymy:)

A jak tam u Was?? W PKO już coś wiadomo??

powiedzcie mi czy jak rezygnuje z kominka (komin tez) to czy musze te zmiany narysowac w projekcie czy moge to poprostu zmienic i tyle

ja tak zrobiłem :) O tym od razu rozmawiałem z Panią Kasią, autorką projektu i w samym projekcie (tam gdzie są zgody na różne zmiany przez uprawnione osoby) dopisała nam zezwolenie na usunięcia kominka i jego komina. Żadnych zmian w samym projekcie (rysunkach) nie trzeba było robić. Zadzwoń do niej po weekendzie i zapytaj, czy dośle Ci takie oświadczenie czy np wystarczy wpis kierownika lub dopisanie tego w ramach adaptacji.

Praktycznie nie robiłem niczego od początku tj ławy pod komin, komina, kominka i ścianki działowej w salonie i.... nie żałuję, salon jest świetny :)