Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://images13.fotosik.pl/19/cf29e7ccd1ab071b.jpg

eureka udało mi się wkleić całe zdjęcie :)

to umieszczenie domku jest nieaktualne, tak sobie bez naszej wiedzy wymyślił poprzedni kierbud,

nie wspomnę że przyłącza doprowadził do salonu!

domek będzie przesuniety 6m w stronę południowego ogrodzenia

bardzo fajna macie dzialke, tzn ksztalt rewelacja ja mam 20,0 x 50,0, zreszta czekaj zalacze zdjecie mapy

troszkę słabo widać,

Wasze domki będą chyba tak jakoś równio postawiono!?

Sasiedzi poniżej mają rowno poustawiane, a nasze są końcowe i są porostrzelane :)

Prześlę aktualne jak będzie na gotowo, panowie właśnie pracują nad tym.

Pozdrawiam Mariusz

• 2 weeks później...
My własnie zrobiliśmy już doprowadzenie wody wraz z przekopem pod drogą i studzienką. Jak nie bedzie takiego błota to zaczynają kopać kanalizację sanitarną i deszczową. :D

Fajnie macie, ja dopiero odebrałem projekty przyłączy i chciałem uzgodnić w puku, a tu pan na chorobowym do czwartku i muszę czekać :-?

u mnie na działce błoto jak diabli!

róbcie fotki potem wszystko się przyda wiedzieć gdzie co idzie i leży w razie "w"

Zaczynamy w marcu!!!

Dodatkowo ma mi zrobić kosztorys na docieplenie dachu i budynku z zewnątrz. Chce juz zadatkowac materiały aby mieć pewność bo np my budujemy z PHOROTERM i w styczniu poszedł 28% do góry(u producenta). Na szczęscie podpisalem umowe w listopadzie i mam gwarancje cen na 3 kwartal 2006.

Dla uspokojenia emocji zony dalem do skalkulowania jeszcze jednej firmie nasz stan surowy otwarty i na styczeń 2007 roznica do tego co zapłacę wyniosła 43 000 SZOK!!!

Dlatego jak najszybciej chce dopiac docieplanie i tynki !!!

Zaczynamy w marcu!!!

Dodatkowo ma mi zrobić kosztorys na docieplenie dachu i budynku z zewnątrz. Chce juz zadatkowac materiały aby mieć pewność bo np my budujemy z PHOROTERM i w styczniu poszedł 28% do góry(u producenta). Na szczęscie podpisalem umowe w listopadzie i mam gwarancje cen na 3 kwartal 2006.

Dla uspokojenia emocji zony dalem do skalkulowania jeszcze jednej firmie nasz stan surowy otwarty i na styczeń 2007 roznica do tego co zapłacę wyniosła 43 000 SZOK!!!

Dlatego jak najszybciej chce dopiac docieplanie i tynki !!!

A nie myśłeliście o założeniu dziennika?

Pozdrawiam Mariusz

A wracając do poprzedniego postu. To udało mi sie dojsc do porozumienia z wykonawca w sprawie posadzek docieplenia dachu i elewacji, znalazlem tez fachowca od instalacji elektrycznej. Tak wiec grubsze roboty mam juz zabukowane, instalacje wod kan i CO robie sam, projekty juz sobie zrobiłem. Tak wiec jak na razie mieszcze sie w zalozonym budzecie

pzdr

A wracając do poprzedniego postu. To udało mi sie dojsc do porozumienia z wykonawca w sprawie posadzek docieplenia dachu i elewacji, znalazlem tez fachowca od instalacji elektrycznej. Tak wiec grubsze roboty mam juz zabukowane, instalacje wod kan i CO robie sam, projekty juz sobie zrobiłem. Tak wiec jak na razie mieszcze sie w zalozonym budzecie

pzdr

Masz uprawnienia do zrobienia projektow?

Czy ktoś Ci przyklepie?

Pozdrawiam Mariusz

To nie jest projekt budowlany ani projekt urzadzenia które podlega pod UDT, ani urzadzenie gazowe. Teoretycznie nie potrzebuje odpowiedniego uprawnienia robie to dla siebie. A ze wczesniej liczylem takie rzeczy i wykonywalem tak wiec robie sam. Sa to glownie obliczenia cieplne i hydrauliczne instalacji. Dla wod kan zatwierdzony projekt potrzebuje tylko do odcinka wodaciagi moje studzienki, reszta nie interesuje nikogo.

To nie jest projekt budowlany ani projekt urzadzenia które podlega pod UDT, ani urzadzenie gazowe. Teoretycznie nie potrzebuje odpowiedniego uprawnienia robie to dla siebie. A ze wczesniej liczylem takie rzeczy i wykonywalem tak wiec robie sam. Sa to glownie obliczenia cieplne i hydrauliczne instalacji. Dla wod kan zatwierdzony projekt potrzebuje tylko do odcinka wodaciagi moje studzienki, reszta nie interesuje nikogo.

oki masz rację

ale za projekty wod-kan i tak musisz zapłacić, a to chyba jedna cena?

ja dałem 400zl

Ja za wod kan (sanitarka + deszczowka) dalem 750 zloty,

a za wykonanie odwiertu pod drogą, rurę, studzienkę i licznik wody oraz odbior przedsiebiorstwa wod kan zapłaciłem 1800 zloty tj jakies 15 metrow w tym 10 pod drogą

za kanalizacje sanitarna i deszczowa zaplace 2800-3000 beda to robic lada moment

pozdr

Ja za wod kan (sanitarka + deszczowka) dalem 750 zloty,

a za wykonanie odwiertu pod drogą, rurę, studzienkę i licznik wody oraz odbior przedsiebiorstwa wod kan zapłaciłem 1800 zloty tj jakies 15 metrow w tym 10 pod drogą

za kanalizacje sanitarna i deszczowa zaplace 2800-3000 beda to robic lada moment

pozdr

jak dla mnie to strasznie drogo,

ale wszystko przede mną,

jeszcze nic nie wiem konkretnie

jak będę coś robił, wiedział to napisze

Pozdrawiam Mariusz