macmac84 23.06.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 RAPczyn dzięki. Dobrze to wygląda. Jako dogrzewacz na pewno się sprawdzi a może i wystarczy w okresie letnim jako samodzielne źródło ciepła. Wszystko sprowadza się do wielkości kolektora. Czy to się przelicza jakoś powierzchnią kolektora na litr wody do podgrzania? Powiedzmy w warunkach bez odbioru ciepła z bufora? Rozumiesz o co mi chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.06.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 temperatura w solarach, nie w zasobniku! Co za typ... A gdzie to tłumaczysz PROTOTYPIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 23.06.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 temperatura w solarach, nie w zasobniku! Co za typ... czyli co? wychodzi na to ze masz przewymiarowane solary do pojemnosci zasobnika. jesli masz 130 stopni na solarach to powinienes miec w zasobniku i 8 stopni mniej tak działa u mnie ze pompka właczas sie gdy roznica na solarach jest 8 stopni wyzsza niz w zasobniku. tak czy siak dobrze swiadczy to o Twoich panelach proznowych jak grzeja 300 litrow wody do tak wysokiej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 23.06.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Tak jak pisałem wcześniej, nie znam się i za bardzo nie wnikam. Solary wodę grzeją i napisałem jakie wartości są wyświetlane i tyle. Dobrze że mówisz że jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.06.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 A w zime wode spuszcisz z rur rozumiem ? Fatom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 23.06.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 A w zime wode spuszcisz z rur rozumiem ? Fatom Nie spuszczam, przeciez w zimę też grzeje. Jak niezbyt słoneczny dzień to max do 36 st nagrzeje te 300L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 23.06.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Nie spuszczam, przeciez w zimę też grzeje. Jak niezbyt słoneczny dzień to max do 36 st nagrzeje te 300L A jak słońca brak przez wiele dni? Tej zimy dni słonecznych było można na palcach jednej ręki policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 23.06.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 W załącznikach wrzuciłem wykres temperatur z instalacji z dwoma kolektorami CPC45 Star azzurro pod Warszawą (bufor 1000l + 300l zb. c.w.) oraz strukturę manu automatyki Paradigmy. Trochę nie rozumiem tych wykresów. Wychodzi na to, że w krytycznych momentach woda w kolektorach ma ponad 100*C więcej niż w zbiorniku. Dlaczego nie zwiększa się przepływu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 23.06.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Jak mu życzysz 100 stC? jak on ma już 130 stC. Życz mu 200 stC. A mi wystarczy 90*C. Też dogrzeje wodę w zadowalającym stopniu dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 24.06.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Nie spuszczam, przeciez w zimę też grzeje. Jak niezbyt słoneczny dzień to max do 36 st nagrzeje te 300L Dzielny jestes. Daj znac jak juz Ci rury rozsadzi jak zima bedzie. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 25.06.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Mam wyrzucić z instalacji istniejący zbiornik i zastąpić go solarnym? Czy może solarny połączyć z bojlerem szeregowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 25.06.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Mam wyrzucić z instalacji istniejący zbiornik i zastąpić go solarnym? Czy może solarny połączyć z bojlerem szeregowo? witam a jaki to zbiornik? ile litrów? poziomy? jaka firma? wiem, że jest w "dobrej kondycji" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 25.06.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) RAPczyn dzięki. Dobrze to wygląda. Jako dogrzewacz na pewno się sprawdzi a może i wystarczy w okresie letnim jako samodzielne źródło ciepła. Wszystko sprowadza się do wielkości kolektora. Czy to się przelicza jakoś powierzchnią kolektora na litr wody do podgrzania? Powiedzmy w warunkach bez odbioru ciepła z bufora? Rozumiesz o co mi chodzi? Chyba rozumiem, posiadając np. zbiornik buforowy pojemności 1100l możemy do niego podłączyć sensownie od 10m^2 do 18m^2 powierzchni czynnej kolektora próżniowo rurowego CPC w technice Aqua. Dla zbiornika do ciepłej wody użytkowej o pojemności 316l sensowne powierzchnie to od 3m^2 do 7m^2. Tak to mniej więcej wygląda przy małych instalacjach (do 30m^2). Trochę nie rozumiem tych wykresów. Wychodzi na to, że w krytycznych momentach woda w kolektorach ma ponad 100*C więcej niż w zbiorniku. Dlaczego nie zwiększa się przepływu? Według ustawień, które były, automatyka nie miała już potrzeby ładować energii. Edytowane 25 Czerwca 2013 przez RAPczyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 26.06.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 witam a jaki to zbiornik? ile litrów? poziomy? jaka firma? wiem, że jest w "dobrej kondycji" pozdrawiam Powiedzmy, że zbiornik poziomy z jedną wężownicą podpiętą pod kocioł na groszek, o pojemności 100L. Chodzi mi o samą ideę. Dzięki szeregowemu zamontowaniu zbiornika solarnego woda sieciowa o temperaturze 10-12 stopni jest podgrzewana najpierw solarnie a później w razie konieczności dogrzewana w "starym" bojlerze. Dzięki temu nawet w okresach przejściowych lub podczas słonecznego zimowego dnia jest jakiś uzysk do podgrzania wody sieciowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.06.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Powiedzmy, że zbiornik poziomy z jedną wężownicą podpiętą pod kocioł na groszek, o pojemności 100L. Chodzi mi o samą ideę. Dzięki szeregowemu zamontowaniu zbiornika solarnego woda sieciowa o temperaturze 10-12 stopni jest podgrzewana najpierw solarnie a później w razie konieczności dogrzewana w "starym" bojlerze. Dzięki temu nawet w okresach przejściowych lub podczas słonecznego zimowego dnia jest jakiś uzysk do podgrzania wody sieciowej. witam musiałbyś to podłączyć wg przykładowego schematu nr 3: http://www.hewalex.pl/strony/ciepla-woda-uzytkowa.html czy to ma sens ekonomiczny, musisz sobie policzyć koszty (dodatkowa pompa cyrkulacyjna, zawory...) w zasobniku pionowym z 2-ma wężownicami woda układa się warstwowo, więć dolną wężownicą solarną podgrzewasz najzimniejszą wodę w zbiorniku, czyli wodę, która wchodzi z sieci, czyli tak jak chcesz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 26.06.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Do czego potrzebna jest dodatkowa cyrkulacja między zbiornikami? Nie może zostać cyrkulacja już istniejąca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.06.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Do czego potrzebna jest dodatkowa cyrkulacja między zbiornikami? Nie może zostać cyrkulacja już istniejąca? witam dodatkowa pompka ma za zadanie "przerzucać" wodę nagrzaną z zasobnika solarnego w miejsce chłodniejszej w istniejącym zasobniku można użyć też istniejącej pompy cyrkulacyjnej ale wtedy trzeba zamontować zawór trójdrożny przełączający patrz punkt nr 4.7 i 4.8 http://www.hewalex.pl/oferta/zespoly-sterowniczo-pompowe/sterownik-g422.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.06.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Hej Ja mam podobny schemat ale bez zadnej dodatkowej pompki. Choc myslalem o niej, ale nie udalo mi sie tego zrealizowac http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179639-Jak-zrobic-cyrkulacje-cwu-dwa-zbiorniki Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 30.06.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Brass - bardzo możliwe, że zastąpienie istniejącego zbiornika poziomego dobrym zbiornikiem pionowym znacznie ograniczy straty energii przez przenikanie czy mikrocyrkulacji (przy zastosowaniu pułapek termicznych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.06.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Brass - bardzo możliwe, że zastąpienie istniejącego zbiornika poziomego dobrym zbiornikiem pionowym znacznie ograniczy straty energii przez przenikanie czy mikrocyrkulacji (przy zastosowaniu pułapek termicznych). Dobrze ,że te bzdurki sprzedajesz Brassowi ale nie ogranicza to tematu topiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts