Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

RAPczyn dzięki. Dobrze to wygląda. Jako dogrzewacz na pewno się sprawdzi a może i wystarczy w okresie letnim jako samodzielne źródło ciepła. Wszystko sprowadza się do wielkości kolektora. Czy to się przelicza jakoś powierzchnią kolektora na litr wody do podgrzania? Powiedzmy w warunkach bez odbioru ciepła z bufora? Rozumiesz o co mi chodzi?

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

temperatura w solarach, nie w zasobniku! Co za typ...

czyli co?

wychodzi na to ze masz przewymiarowane solary do pojemnosci zasobnika.

jesli masz 130 stopni na solarach to powinienes miec w zasobniku i 8 stopni mniej

tak działa u mnie ze pompka właczas sie gdy roznica na solarach jest 8 stopni wyzsza niz w zasobniku.

tak czy siak dobrze swiadczy to o Twoich panelach proznowych jak grzeja 300 litrow wody do tak wysokiej temperatury.

W załącznikach wrzuciłem wykres temperatur z instalacji z dwoma kolektorami CPC45 Star azzurro pod Warszawą (bufor 1000l + 300l zb. c.w.) oraz strukturę manu automatyki Paradigmy.

Trochę nie rozumiem tych wykresów. Wychodzi na to, że w krytycznych momentach woda w kolektorach ma ponad 100*C więcej niż w zbiorniku. Dlaczego nie zwiększa się przepływu?

RAPczyn dzięki. Dobrze to wygląda. Jako dogrzewacz na pewno się sprawdzi a może i wystarczy w okresie letnim jako samodzielne źródło ciepła. Wszystko sprowadza się do wielkości kolektora. Czy to się przelicza jakoś powierzchnią kolektora na litr wody do podgrzania? Powiedzmy w warunkach bez odbioru ciepła z bufora? Rozumiesz o co mi chodzi?

Chyba rozumiem, posiadając np. zbiornik buforowy pojemności 1100l możemy do niego podłączyć sensownie od 10m^2 do 18m^2 powierzchni czynnej kolektora próżniowo rurowego CPC w technice Aqua.

Dla zbiornika do ciepłej wody użytkowej o pojemności 316l sensowne powierzchnie to od 3m^2 do 7m^2.

Tak to mniej więcej wygląda przy małych instalacjach (do 30m^2).

Trochę nie rozumiem tych wykresów. Wychodzi na to, że w krytycznych momentach woda w kolektorach ma ponad 100*C więcej niż w zbiorniku. Dlaczego nie zwiększa się przepływu?

Według ustawień, które były, automatyka nie miała już potrzeby ładować energii.

Edytowane przez RAPczyn

witam

a jaki to zbiornik? ile litrów? poziomy? jaka firma?

wiem, że jest w "dobrej kondycji"

pozdrawiam

Powiedzmy, że zbiornik poziomy z jedną wężownicą podpiętą pod kocioł na groszek, o pojemności 100L. Chodzi mi o samą ideę. Dzięki szeregowemu zamontowaniu zbiornika solarnego woda sieciowa o temperaturze 10-12 stopni jest podgrzewana najpierw solarnie a później w razie konieczności dogrzewana w "starym" bojlerze.

Dzięki temu nawet w okresach przejściowych lub podczas słonecznego zimowego dnia jest jakiś uzysk do podgrzania wody sieciowej.

Powiedzmy, że zbiornik poziomy z jedną wężownicą podpiętą pod kocioł na groszek, o pojemności 100L. Chodzi mi o samą ideę. Dzięki szeregowemu zamontowaniu zbiornika solarnego woda sieciowa o temperaturze 10-12 stopni jest podgrzewana najpierw solarnie a później w razie konieczności dogrzewana w "starym" bojlerze.

Dzięki temu nawet w okresach przejściowych lub podczas słonecznego zimowego dnia jest jakiś uzysk do podgrzania wody sieciowej.

witam

musiałbyś to podłączyć wg przykładowego schematu nr 3:

http://www.hewalex.pl/strony/ciepla-woda-uzytkowa.html

czy to ma sens ekonomiczny, musisz sobie policzyć koszty (dodatkowa pompa cyrkulacyjna, zawory...)

w zasobniku pionowym z 2-ma wężownicami woda układa się warstwowo, więć dolną wężownicą solarną podgrzewasz najzimniejszą wodę w zbiorniku, czyli wodę, która wchodzi z sieci, czyli tak jak chcesz

pozdrawiam

Do czego potrzebna jest dodatkowa cyrkulacja między zbiornikami? Nie może zostać cyrkulacja już istniejąca?

witam

dodatkowa pompka ma za zadanie "przerzucać" wodę nagrzaną z zasobnika solarnego w miejsce chłodniejszej w istniejącym zasobniku

można użyć też istniejącej pompy cyrkulacyjnej ale wtedy trzeba zamontować zawór trójdrożny przełączający

patrz punkt nr 4.7 i 4.8

http://www.hewalex.pl/oferta/zespoly-sterowniczo-pompowe/sterownik-g422.html

pozdrawiam

Brass - bardzo możliwe, że zastąpienie istniejącego zbiornika poziomego dobrym zbiornikiem pionowym znacznie ograniczy straty energii przez przenikanie czy mikrocyrkulacji (przy zastosowaniu pułapek termicznych).

Dobrze ,że te bzdurki sprzedajesz Brassowi ale nie ogranicza to tematu topiku.:yes: