Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Otrzymałem z hurtowni ofertę:

STAL:

Q 6 - 3,25 / kg

Q 10 - 2,99 / kg

Q 12 - 2,99 / kg

Bloczek betonowy 2,85 za szt

SILKA E24 klasy 15 4,3 za szt - 64,6 zł za m2

Yutung 7,9 za szt - 65,8 zł za m2

styropian 18cm - 23 zł za m2

Ceny brutto , chyba dobre jak przeglądam oferty hurtowni w internecie, a jak Wy uważacie?

Z tego co się orientuję to beton na strop 240 zł/m3 netto - sporo jak dla mnie ale w cenie dojazd itp.

buduje 50km od Warszawy

stal kupowałem z Pianseczna po 2,78 brutto z transportem terenówką z lawetą (wszędzie wjedzie)

ytong moze i dobra cena, ale popatrz za solbetem, cena podoba, ale ma 24cm wysokosci, a ytong 20cm. do solbetu dają klej gratis. sam budowałem na h+h p+w. płaciłem po7,20. jestem zadowolony.

Bloczki betonowe brałem z betoniarni, w której zamawiałem beton-2,40/szt- równe, murarze nie narzekali., beton b20 po 220 z dodatkiem zimowym i transportem.

Dobry styropian austrotherm mam po 135zł/m3.

Moja rada: nie patrz na ceny w internetowych hurtowniach budowlanych ( kupowałem tylko zimowy klej do suporexu- u mnie nigdzie nie było)

Siadaj w samochód, na kartce spisz podstawowe materiały i poświęc dzien na wycieczke po składach, niech Ci podadzą ceny. Będziesz miał obraz tego jakie są ceny.

My większość materiałów dowozimy ok 17km- doliczją nam 20-30zł na paliwo., ale ceny dają najlepsze. Drewno mają tańsze niż niektóre tartaki

Witam czy orientuje się ktoś z Was gdzie w Krk i okolicach można w miarę tanio kupić płyty granitowe na schody ?

Wymiary 120x30x?[2cm, 3cm, 4cm]

Zrezygnowałem z płytek bo właśnie po kilku latach musiałem skuć młotem to co z nich zostało...

Najlepiej szukac w okolicach Strzegomia, ja znalazlam ta firme "CHEST" GRANITEwa Zenon StępieńWIEŚNICA 158-150 Strzegom, ktora 7 stopni o wymiarach 30x150 i gr.granitu 3cm wycenila na 2100. Suma sumarum transakcja nie doszla do skutku. Firma wydaje sie rzetelna i konkretna, tak wynika z korespondecji.

pzdr

• 2 weeks później...

czy ktos z was moze mi dac namiary na solidnego dostawce dachowki ceramicznej w Bydgoszczy ( creaton lub koramic) ? moze ktos z was kupowal niedawno dachowki i byl by chetny podzielic sie informacja gdzie i za ile, oraz czy nie bylo problemu z ustalonym terminem dostawy na budowe.

z gory dziekuje i pozdrawiam Piotr

• 2 weeks później...

Witam serdecznie,

Jestem na etapie montowania instalacji ogrzewania w domku jednorodzinnym.

Spodobały mi się grzejniki Stelrad planar style.

Jednakże nie rozumiem jednej rzeczy, ogromnego rozrzutu cen.

Weźmy np grzejnik 22 600x800

W cenniku producenta widnieje cena: 1268zł

http://www.stelrad.pl/_files/Heater/Planar_Style_01.05.2011.pdf

Tymczasem w sklepach internetowych, cena ta oscyluje w granicach 750zł:\

http://krando.pl/grzejnik-plytowy-stelrad-planar-style-22-600-x-800-p197.html

http://www.armadeo.pl/ogrzewanie/grzejniki/grzejniki-stalowe/stelrad-planar-style-typ-22-600-x-800-grzejnik-dolnozasilany-plytowy.html

Tak jest ze wszystkimi grzejnikami Stelrad. Na stronie producenta cenniki podają dużo wyższe ceny niż w sklepach internetowych.

Z czego taka różnica może wynikać, czy są to te same produkty, czy może te tańsze są z gorszych materiałów?

nie. Cena producenta jest wzięta z kosmosu, żeby dystrybutorom i klientom się wydawało, że taki wielki rabat uzyskują przy zakupie.

Tak jest z każdym materiałem - płytki, kotły gazowe, silikaty. Cena "oficjalna" poza publicznym cennikiem producenta nigdzie nie występuje.

Raczej oznacza to, że grzejnik wart jest 50 % ceny, czyli ok 600 zł. Cena 750 to te 600 zł + narzut dystrybutora/hurtownika :)

W cenniku producenta masz dedykowaną cenę sprzedaży, czyli zalecenie producenta dla sprzedawców ile mniej wiecej dany towar powinien kosztować. W sklepach internetowych cena jest powiedzmy rynkowa, czyli za ile dany towar chcą kupowac konsumenci. Rożnice w obu cenach w wysokości 20-30% są jak chleb powszedni. W tym przypadku jest 40% więc trochę więcej, ale ciągle możliwe. Upewnij się jeszcze jak jest z VAT, bo producent zapewne podaje cenę z VAT 23% (za sam towar), a różne sklepy, aby "podkręcić" swoją konkurencyjność kombinują ze sprzedażą na 8% (materiał i "usługa"). Co do jakości nie sądzę aby producent pozwolił sobie w obecnych czasach na oferowanie czegoś II gatunku .... Może pod inną marką.