Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie zakupów materiałów budowlanych przez internet czy taka aukcja jest realna i wiarygodna http://allegro.pl/ytong-24-pp4-06-s-gt-xella-gazobeton-promocja-i2743757350.html cena jest naprawdę promocyjna tylko, że ja średnio wierzę w promocje dlatego pytam Was. Może czas zacząć wierzyć:) czym taki Ytong ewentualnie może się różnić od droższego?

WITAM ja też szukam dobrej ceny na tego ytonga i byłem osobiscie na jednym ze składów budowlanych ogłaszajacych się na allegro .Tak jak pisał Ci ktoś wczesniej dochodzi transport i rozładunek hds.U mnie na przykład było to 6,18 na allegro i 7.2 z transportem i rozładunkiem .

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

omg... tak trudno czytac aukcje ze zrozumieniem? w tej aukcji jest:

Cena loco zakład Sieradz 6,10 brutto.

no i teraz pytanie gdzie to trzeba zawiezc, czy z hds czy nie, cena jest bardzo realna i nic zaskakujacego, mozesz kupic, zaplacic 6,10 brutto za sztuke i umawiac sie na odbior wlasny z sieradza (naturanie ze sprzedajacym a nie zakladem produkcyjnym xelli) oczywiscie odbior w pelnych paletach.

Takich aukcji nie wystawia sie po to zeby ktos klikal i kupowal bo to nie zabawka dla dzieci czy perfumki do wyslania kurierem.

Allegro to portal do reklamowania sie a nie zawierania transakcji, przynajmniej przy tego typu materialach.

mam pytanie dotyczące kamienia elewacyjnego na styropianie... wiem temat już był gdzieś wałkowany (siatka, dodatkowe kołki itd.), ale nie znalazłem nic o tym jak mocować kamień elewacyjny (ciężar ok. 40 kg/m2, wys. do 2 m, mocowanie pionowe) do styropianu szarego, czy będzie się trzymał tak jak do zwykłego styro ??? może ktoś już podobny temat wałkował ???

Witam uprzejmie, mam dwa pytania:

1. Czy do klinkieru można zrezygnować z gotowej zaprawy klinkierowej? Może tradycyjnie z barwnikiem wystarczy? Jak liczyłem, to 1/3 kosztów zaprawy, przy założeniu, że na cegłę klinkierowa zaprawy klinkierowej zejdzie za jakieś 1,0 zł (poprawnie wyliczyłem?).

2. Nie mam orientacji - 5-osobowa ekipa murarska (sprawdzona w regionie, widziałem na oczy realizacje, czysto, bez pijaństwa), kompleksowo, oczywiście bez dachu, 900 zł dniówka - czy to rozsądne pieniądze? Dodam, że okolice Sieradza.

Witam uprzejmie, mam dwa pytania:

1. Czy do klinkieru można zrezygnować z gotowej zaprawy klinkierowej? Może tradycyjnie z barwnikiem wystarczy? Jak liczyłem, to 1/3 kosztów zaprawy, przy założeniu, że na cegłę klinkierowa zaprawy klinkierowej zejdzie za jakieś 1,0 zł (poprawnie wyliczyłem?).

2. Nie mam orientacji - 5-osobowa ekipa murarska (sprawdzona w regionie, widziałem na oczy realizacje, czysto, bez pijaństwa), kompleksowo, oczywiście bez dachu, 900 zł dniówka - czy to rozsądne pieniądze? Dodam, że okolice Sieradza.

AD.1 Może i wyjdzie taniej ale czy za jakiś czas nie będziesz miał wykwitów? Tutaj nie tylko o barwnik chodzi. Zaprawa powinna zawierać np. tras, który zapobiega powstawaniu wykwitów.

AD.2 Pytanie co zrobią w ten jeden dzień :) Umawianie się na dniówkę to takie " czy się stoi czy się leży 1000 zł się należy" Lepiej umówić się na całość

• 2 weeks później...
mam pytanie dotyczące kamienia elewacyjnego na styropianie... wiem temat już był gdzieś wałkowany (siatka, dodatkowe kołki itd.), ale nie znalazłem nic o tym jak mocować kamień elewacyjny (ciężar ok. 40 kg/m2, wys. do 2 m, mocowanie pionowe) do styropianu szarego, czy będzie się trzymał tak jak do zwykłego styro ??? może ktoś już podobny temat wałkował ???

Napisz do mnie - prześlę Ci calą technologię:

pasjonaci.systemow.ociepleń@gmail.com

• 3 weeks później...
Witam, orientujecie się może jak ceny silikatów odbiegają w składach lub u hurtowników grupy od tych co są na stronie grupy silikaty?

Głównie interesują mnie F25 (50 m2), N18 (200 m2) i N8 (100 m2)

Rok temu było to jakieś 15-20% (z transportem, zależało głównie od odległości od zakładów produkcyjnych).

Tak ogólnie - czy lepiej i taniej jest próbować kupić materiały na SSO w jednej hurtowni, czy może raczej wybierać co tam taniej wychodzi w różnych miejscach? Na razie interesują mnie materiały na fundament, ściany, strop, oczywiście zbrojenia, izolacja, generalnie stan surowy otwarty. Wysłałem wstępne zapytania do bodajże 10 hurtowni, odpowiedziały 3, ale po pierwsze rozrzutcenowy spory, a po drugie mam wrażenie, że żadne z tych miejsc nie będzie w stanie dostarczyć mi całego asortymentu, zgodnie z wykazem materiałów z projektu. Po prostu olali większość pozycji. Czy to dlatego, że nie mają, czy może dlatego, że mogą mieć, ale wiedzą, że nie dadzą na to dobrej ceny?

Czy może wsiąść mocno na jedną hurtownie i pociskać ich, żeby dali od całości jakiś fajny rabat.

Czy ktoś z budujących w okolicy Stęszewa / Mosiny / Grodziska Wlkp. / Komornik mógłby dać namiar na jakąś rozsądną hurtownię?

• 2 weeks później...

Witajcie!

Parę lat temu kupiłem z żoną działkę pod budowę domu, a także projekt wraz z kosztorysem, zamierzaliśmy wziąć kredyt pod budowę, ale w związku ze zdarzeniami losowymi nie udało nam się rozpocząć.

Chciałbym poprosić kogoś kto orientuje się w temacie o opinie, chciałbym przeliczyć stary kosztorys na nowy cennik ponieważ podejrzewam, że aktualne ceny materiałów budowlanych odbiegają od tych sprzed 2013 roku. Chciałbym wiedzieć, czy stać nas by zaczynać czy jeszcze poczekać sezon. Niestety nie mam skąd wziąć przeliczników, ale znalazłem parę stron internetowych z cennikami materiałów i usług, uważacie,że informacje zawarte na tej stronie http://www.cennik-budowlany.pl są poprawne?

Pozdrawiam serdecznie,

Przemek