Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie!

Parę lat temu kupiłem z żoną działkę pod budowę domu, a także projekt wraz z kosztorysem, zamierzaliśmy wziąć kredyt pod budowę, ale w związku ze zdarzeniami losowymi nie udało nam się rozpocząć.

Chciałbym poprosić kogoś kto orientuje się w temacie o opinie, chciałbym przeliczyć stary kosztorys na nowy cennik ponieważ podejrzewam, że aktualne ceny materiałów budowlanych odbiegają od tych sprzed 2013 roku. Chciałbym wiedzieć, czy stać nas by zaczynać czy jeszcze poczekać sezon. Niestety nie mam skąd wziąć przeliczników, ale znalazłem parę stron internetowych z cennikami materiałów i usług, uważacie,że informacje zawarte na tej stronie http://www.cennik-budowlany.pl są poprawne?

Pozdrawiam serdecznie,

Przemek

wg mnie nie nie mozna opierac sie na tych cenach

najlepszym rozwiazaniem jest wyslanie zestawienia materialow do 2-3 pobliskich skladow budowlanych z prosba o ofertę

bardzo chetnie wycenią materialy ktore posiadają i bedzie mozna wybrac najlepsza oferte a nawet jeszcze sie targowac :)

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ten cennik-budowlany to niezła lipa :/ pierwszy przykład z brzegu, podstawowy materiał, Silka E24, normalnie do kupienia bez łaski za 3,5 zł brutto - a w cenniku > 5,8 zł. A już w ogóle ciekawe, czemu bloczki o mniejszej wytrzymałości (15) są droższe niż 20. Nie żeby ten parametr robił różnicę ;)

Co prawda beton B20 mają już dobrze skalkulowany (<250 zł), ale patrząc po cenach Silki to nie wiem, czy bym im ogólnie ufał. Najlepiej przygotować dokładne zestawienie albo chociaż skany rysunków i pomęczyć lokalne hurtownie, koniecznie prosząc o ceny brutto z dowozem.

Edytowane przez kater-acme

Witajcie!

Parę lat temu kupiłem z żoną działkę pod budowę domu, a także projekt wraz z kosztorysem, zamierzaliśmy wziąć kredyt pod budowę, ale w związku ze zdarzeniami losowymi nie udało nam się rozpocząć.

Chciałbym poprosić kogoś kto orientuje się w temacie o opinie, chciałbym przeliczyć stary kosztorys na nowy cennik ponieważ podejrzewam, że aktualne ceny materiałów budowlanych odbiegają od tych sprzed 2013 roku. Chciałbym wiedzieć, czy stać nas by zaczynać czy jeszcze poczekać sezon. Niestety nie mam skąd wziąć przeliczników, ale znalazłem parę stron internetowych z cennikami materiałów i usług, uważacie,że informacje zawarte na tej stronie http://www.cennik-budowlany.pl są poprawne?

Pozdrawiam serdecznie,

Przemek

Tak na szybko z tego co pamiętam po rajdzie po hurtowniach tydzień temu; poroterm 25PW ok4,5; mega-max 25PW 4,2 ; za beton b20 płaciłem ok200zł z pompom. Proponuję przejrzeć projekt, zdecydować się na materiał policzyć ile czego i pojeżdzić po hurtowniach i będziesz wszystko wiedział. A ceny z tego cennika mocno zawyżone

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Eee to spoko bo myślałem o psychotropach , a tak to luz . A coś z materiałów . może coś ma znacząco zdrożeć albo cuś

Podobno styropian w sezonie (środek, koniec) jest świeży i bywa ksziwy. Kupując teraz jest większa szansa na lepszą jakość. Ostatnio w hurtowni widziałem jakieś kolorowe promocje na porotermach jakich, ale czy to było okazyjne to nie wiem bo już nie potrzebuję.

Okna też zimą można dostać (realnie) z 5% taniej, albo na drzwi zew., ale to już raczej jak mury stoją... Nic innego mi nie przychodzi do głowy...

Eee to spoko bo myślałem o psychotropach , a tak to luz . A coś z materiałów . może coś ma znacząco zdrożeć albo cuś

Trzeba było jeżdzć po hurtowniach na początku stycznia kiedy sprzedawcy byli skłonni do dawania rabatów, teraz to trochę po ptokach. Ja wynegocjowałem dobry rabat na ceramikę i kominy.

• 2 weeks później...