Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najpierw 2 pytania.

Co jest powszechną praktyką przy zakupie materiałów budowlanych z hurtowni - doliczanie ekstra za rozładunek HDSem, np. 5 zł za paletę (czegokolwiek), czy cena rozładunku jest już wliczona w koszt dostawy? Pytam, bo hurtownia która niby ma atrakcyjne ceny chce mi doliczyć po 5 zł za rozładunek 1 palety, co przy 20-22 paletach na transport i zapewne lekko licząc 20 transportach robi już różnicę.

Czy kaucja 20 zł za paletę to normalna stawka, czy również sposób na wyrwanie dodatkowej kasy? Wiadomo, że nigdy przecież się 100% palet nie zwróci, a to któraś chrupnie przy rozładunku (staraniem dostawcy przecież), a to ktoś ukranie z placu budowy (moja broszka, ok).

Ceny netto jakie do tej pory wynegocjowałem (przy czym słowo wynegocjowałem to tak na wyrost, bo dostawcy zdają się być twardzi, niestety).

Silka E24 - 2,92 zł

Silka E12 - 1,74 zł

Beton B10 - 175 zł

Beton B20 - 215 zł

M6 12 cm - 2,05 zł

Pospółka - 12 zł

Żwir 0-4 mm - 22 zł

Styropian Aqua EPS 120 - 231 zł

Stal fi 6 mm - 2,59 zł

Stal fi 12 mm - 2,49 zł

Pustak stropowy Teriva 12 komór keramzyt - 3,85 zł

Kształtka L 0,6 m - 17,58 zł

Zaprawa cienkospoinowa do Silki - 11,50 zł

Hurtownia z okolic Stęszewa pod Poznaniem

ma atrakcyjne ceny bo leci na granicy oplacalnosci w sensie minimalnej marzy... czyli standard... skoro rozladunek hds to czas pracy kierowcy, samochodu, paliwa - ktos musi za to zaplacic... 100 za rozladunek HDS to bardzo dobra stawka, w wawce jest znacznie drozej. Poza tym masz wybor... mozesz z rozladunkiem drozej, mozesz bez taniej..

Uczciwa oferta. dali Ci wybor, nikt nie jest wrozka ... moze masz dzwig, koparke na budowie, wlasny wozek widlowy? roznie bywa. dlatego podali 2 ceny... bez rozladunku i z ... bardzo uczciwe podejscie do tematu.

Hurtownia jest obciazana paletami przez producenta (przepisy) palety generalnie powinny byc zwrotne (ochrona srodowiska) wiec skoro producent obciaza hurtownie paletami to dlaczego mieliby Tobie nie fakturowac... przeciez jak sam/a piszesz wiadomo ze nie oddasz wszystkich, a jak Ci nie zafakturuja to nie oddasz ich wcale.

Co do cen sie nie wypowiem, nie bede tego liczyc dla danej lokalizacji, ale z tej listy jedna pozycja mnie zastanawia.... ta Aqua P120.... dziwnie tanio.... za tanio...

podajesz cene netto+vat 23%?

Grupa Silikaty N24 - 2,09 netto

N18 - 1,69 netto

cegła silikat - 0,45 netto

Jopek Poromur 360 P+W G36 - 3,38 netto

440 1/2 G44 - 2,99 netto

Basf Styrodur 3035 CS - 357,70 netto /m3

Cegła Cekobud ręcznie formowana - 0,92zł brutto

Klinkier roben pełna "Perth" - 3,87 netto

dziurawka "Perth" - 1,76 netto

Ceny bez transportu i bez palet.

Edytowane przez jendrulakowalski

Grupa silikaty: zakład produkcyjny klucze, handlowiec ( nie hurtownik z własnym składem, ani żaden skład - praktycznie żadnych większych zakupów nie ma sensu robić w składzie) - Seguro.

Cena jak wyżej - możesz nawet w Szczecinie mieszkać - plus transport. Ja zapłaciłem za 1 kurs 600zł (19palet).

NIE MA SENSU NAJMNIEJSZEGO KUPOWAĆ W SKŁADZIE

Ja to wszystko rozumiem.

Sam zaczynam w czerwcu i potrzebuję jakieś 3000szt silki24 i 2000 silki 12.

Przyjeźdźam do kluczy i mówię że chce kupić, nic - obsługa jak za komuny, nie sprzedają i nic.

Dzwonię do przedstawiciela za małopolskę - jak nie jestem firmą budowlaną a prywatną osobą, to mi nie sprzeda, mogę sobie do skupu jechać,!!

Do miejsca budowy mam dokładnie 62km, z chęcią bym kupił, ale mi nie pozwalają!

a czego Wy nie rozumiecie? Nie jestescie strona dla producenta, przynajmniej nie powinniscie byc, bo jest kilku producentow ktorzy prowadza sprzedaz bezposrednia, ale generalnie jest tak ze od tego sa hurtownie i sklady budowlane.

Po to jest siec dystrybucji, umowy, kontrakty, deklaracje na temat obrotow z hurtowniami.

ma atrakcyjne ceny bo leci na granicy oplacalnosci w sensie minimalnej marzy... czyli standard... skoro rozladunek hds to czas pracy kierowcy, samochodu, paliwa - ktos musi za to zaplacic... 100 za rozladunek HDS to bardzo dobra stawka, w wawce jest znacznie drozej. Poza tym masz wybor... mozesz z rozladunkiem drozej, mozesz bez taniej..

Uczciwa oferta. dali Ci wybor, nikt nie jest wrozka ... moze masz dzwig, koparke na budowie, wlasny wozek widlowy? roznie bywa. dlatego podali 2 ceny... bez rozladunku i z ... bardzo uczciwe podejscie do tematu. - no daj spokój z tym dźwigiem i widlakiem na działce, bez przesady. podobnie czas kierowcy i paliwo na rozładunek - to ich kierowca, nie mój, to oni mają mu zapłacić; co mnie obchodzą ich rozliczenia; zawodowo zajmuję się świadczeniem usług, zupełnie inn branża, ale zasada ta sama - nie podaję klientowi składników ceny, skoro i tak musi za nią zapłacić; nie obarczam go poszczególnymi kosztami mojej działalności - to już jest w cenie, i dzięki temu można uzyskać ładne porównanie

Hurtownia jest obciazana paletami przez producenta (przepisy) palety generalnie powinny byc zwrotne (ochrona srodowiska) wiec skoro producent obciaza hurtownie paletami to dlaczego mieliby Tobie nie fakturowac... przeciez jak sam/a piszesz wiadomo ze nie oddasz wszystkich, a jak Ci nie zafakturuja to nie oddasz ich wcale. wow, kolego no to pojechałeś z tym, że nie oddam wcale; może już lepiej nie pisz co jeszcze takiego zrobię bo się wyda i będzie klops; poza tym jeśli chodzi o silkę to w międzyczasie się dowiedziałem, że to jakieś specjalne palety, wzmocnione i konkretnie pod Silkę itd. więc tu kaucja jest uzasadniona bo faktycznie mogą kosztować; i nie chodziło mi o to czy w ogóle kaucja jest uzasadniona, ale czy tak wysoka kaucja jes uzasadniona - szczególnie w kontekście tego, że hurtownia daje mi powody do tego by sądzić, że lubi sobie doliczyć jakieś koszty z tyłka wzięte; nie lubię takiego podejścia, pachnie mi to od razu próbą naciągnięcia na koszty

Co do cen sie nie wypowiem, nie bede tego liczyc dla danej lokalizacji, ale z tej listy jedna pozycja mnie zastanawia.... ta Aqua P120.... dziwnie tanio.... za tanio...

podajesz cene netto+vat 23%? - napisałem wyraźnie, że ceny netto; ten Aqua to może być pewnie jakiś Yetico

ale ogólnie dzięki za odpowiedź, troszkę mi rozjaśniło

a czego Wy nie rozumiecie? Nie jestescie strona dla producenta, przynajmniej nie powinniscie byc, bo jest kilku producentow ktorzy prowadza sprzedaz bezposrednia, ale generalnie jest tak ze od tego sa hurtownie i sklady budowlane.

Po to jest siec dystrybucji, umowy, kontrakty, deklaracje na temat obrotow z hurtowniami.

Kolego, chyba jesteśmy z różnych epok.

Jeśli tysiące innych rzeczy można zakupić u producenta, to dlaczego nie bloczki?

Skład za moje pieniądze zemówi bloczki i je przywiezie, za moja kase bloczki hds je wyładuje, ale dlaczego nie mogę podjechać pod producenta własnym hdsem i zapłacić za materiał i za kierowce sam?

Chętnie zapłacę za transport z HDS, ale dlaczego mam jeszcze płacić za pośrednika, który nic wartościowego tu nie wniesie...!

Chcę zapłacić gotówką a nie brać na kredyt kupiecki, dla producenta kasa od razu.

Gdybym brał jako firma budowlana, to wtedy można - a te firmy to niby biorą na raz 10 000 - 30 000 sztuk??

Też biorą kilka tysięcy.

Poprostu u innych producentów (nie chodzi jedynie i budowlanke) się da, a tu jest układ.

Albo się walczy o swoje prawa, albo sie spuszcza głowę i pisze że tak musi być bo musi....

kater-acme:

1 - to ta aqua skoro to netto to drogo.

2 - Jezeli chodzi o skladowe ceny i cene koncowa: po prostu staralem sie wyjasnic dlaczego dostales 2 ceny, skoro prowadzisz dzialalnosc to wiesz, ze sa koszty prowadzenia tej dzialalnosci i trzeba je miec caly czas na uwadze, osoba powaznie prowadzaca biznes powinna te koszty minimalizowac na zasadzie optymalizacji wydajnosci pracy zarowno ludzi jak i sprzetu. W tym przypadku dobrania samochodu odpowiedniego typu do odpowiedniego zadania. Nie podali Ci skladowych ceny, podali Ci sposob dostawy: z rozladunkiem i bez i do tego odpowiednia cene zalezna od spsoobu dostawy. Jezeli zamawiasz dla zony krem na allegro w przesylce kurierskiej to tez zazwyczaj masz: przedplata taniej, pobranie drozej - ze wzgledu na to ze firma kurierska za uslugepobrania dolicza 3-5 zl... sprzedajacy nie chce zarobic na wysylce, takie ponosi koszty i 1:1 przenosi je na Ciebie.

U producenta musi zaplacic za Twoj towar 5000, koszt transportu samochodem bez rozladunku: np. 500 z rozladunkiem 600 (ta 100 to czas, paliwo itd)

dolicza swoja marze: c.a 150zl bo takie marze sa na tego typu asortymencie

I dostajesz oferte policzona tak:

(5000+150+500)/ilosc sztuk = cena za sztuke z dostawa bez rozladunku

(5000+150+600)/ilosc sztuk = cena za sztuke z dostawa z rozladunkiem

3. Palety :)

Nie oddasz ich nie dlatego, ze nie bedziesz tego chcial zrobic, tylko nie oddasz ich z kilku powodow (nawet jak za nie zaplacisz):

- jezeli nie bedziesz miec swiadomosci tego, ze ta paleta cos kosztuje to o tym zapomnisz bo zaaferowany i podniecony budowa i milionem spraw pobocznych nie bedziesz miec czasu o tym myslec, nawet jak bedziesz pamietac o tym jest jeszcze jeden aspekt na budowie:

- wykonawcy, majstry, murarze i inni... przeciez ten chlop jak cos potrzebuje gdzies podlozyc, podeprzec to czym to zrobi?... tym co lezy na placu czyli paleta. malo tego... jak masz mala dzialke i nie ma miejsca i im bedzie przeszkadzac - zrobia Ci z tych palet ognisko.

- czesc palet rozwala w drobny mak - nie ma innej opcji

Przy takiej marzy jaka jest na np. Silce, porothermie itp koszt tych palet na transport moze zjesc caly zysk hurtowni, dlatego nie chca Ci tego odpuscic i licza pewnie 9,50 netto/szt paleta Silka.

KPoprostu u innych producentów (nie chodzi jedynie i budowlanke) się da, a tu jest układ.

Albo się walczy o swoje prawa, albo sie spuszcza głowę i pisze że tak musi być bo musi....

Wszędzie te spiski i straszne układy ;) Może napiszesz o jakie konkretnie "prawo" chcesz walczyć? :lol2: Jest gdzieś zapisane czy może urojone? Pewnie się ździwisz, ale jak się czegoś nie widzi lub nie rozumie, to jeszcze nie znaczy że to nie istnieje.

W skrocie powiem Ci tak, nie chce sie wdawac w szerzsze dyskusje, przynajmniej w tym watku bo sie rozkrecimy i zrobimy smietnik, jezeli chcesz podyskutowac - zaloz nowy watek i podeslij linka.

Na 100% mozesz zrobic odbior wlasny swoim samochodem z HDS. Powiedz w skladzie ze chcesz sam odebrac towar, zaplac wysla Ci zamowienie i upowaznienie do odbioru na to co chcesz odebrac i jedz odbieraj. Taka opcje da Ci kazdy sklad budowlany bo to dla nich spore ulatwienie... jeden mail i po sprawie. Malo tego, pewnie wtedy wynegocjujesz sobie nizsza cene.

A dlaczego nie mozesz kupic tego sam? bo producent mysli o tym co robi... sprzeda Ci na ten Twoj domek 1000bloczkow po 2 zlote... skasuje 2000 i tyle Cie bedzie widzial. Postawisz chalupe i zapomnisz o tym. Zobaczy to wlasciciel hurtowni czy skladu czy zwal jak zwal i pomysli sobie... to ja tu trzymam na placu ten towar producenta, mam umowe, odbieram 50-100tys szt miesiecznie, place, jestem lojalny i kupuje od niego. a tu przyjechal Pan Jarek-Krakow po 1000szt i zamiast kupic u mnie po 2,10 to kupuje tutaj po 2,00 czyli po tyle samo co ja.

Wiesz jak po takiej akcji wyglada kolejne spotkanie 2 panow: wlasciciel hurtowni i producent bloczka?

Przeciez gdyby tak bylo to nie byloby ani jednego skladu budowlanego w PL a po silikon do lazienki dymalbys 30km do najblizszego marketu (o ile by byly, bo przeciez oni tez kupuja u producentow) albo do producenta przez pol Polski. Wez Ty czlowieku pomysl....

ja tez nie zamierzam sie z nikim klocic, ale pewne sprawy sa oczywiste i tak to dziala. Przeciez jeszcze chwile temu oburzony byles ze nie mozesz kupic bezposrednio u producenta czegos i ze trzeba walczyc o swoje prawa itd itd....

Warzywa kupujmy od rolnikow (albo jeszcze lepiej hodujmy sami), telewizory nie w media markt itp tylko prosto w Panasonicu, Sony, Samsungu itd... a windowsa do komputera na ktorym piszesz - od Gates-a w USA :) pewnie w Microsofcie na miejscu bedzie troche taniej.

tak sie nie da :) po prostu nie ma takiej mozliwosci.

Jeszcze lepszy przyklad... po co paliwo kupowac na stacjach benzynowych przeciez to posrednik ktory nic nie wnosi.... jak mozna prosto od producenta z rafinerii ... taniej by bylo... zatankowalbys bak wrocil do domu... 500km... i juz na 2 tankowanie nie dojedziesz :) albo budowac sie przy rafinerii...

Kolego, po ubrania lece raz na 2-3 lata do usa i wychodzi mnie to taniej niz kupowac w polsce, wiec sie da i taniej i omijać pośredników.

A warzywa faktycznie kupuje u producenta, mięso i nabiał również.

Co do bloczków, napisałem że nie chcę się wykłucać, ale już wiem jak obejść składy budowlane, znalazłem lepsze rozwiązanie, więc nie zamierzam tu ani płakać ani nażekać, a wszystko zajęło mi 2 dni.

Znam ludzi, którzy po towary lecą bezpośrednio do chin kub tajlandii, wszystko się da, poprostu nie samemu a często razem z innymi.

Jak trzeba, to po niemiecką dachówkę skoczę sobie do niemiec.

Temat uważam za zamknięty, nie zamierzam więcej zaśmiecać wątku.

• 3 weeks później...