Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Aaaa nie doczytałem że to zamówienie / płatność teraz a dostawa za 2-3 miesiące. No tak wtedy faktura zaliczkowa, nie ma innej opcji. Natomiast osobiście nie znoszę fv-zaliczkowej, bo jest strasznie skomplikowana w realizacji i końcowej realizacji. Łatwo się przy niej pomylić lub o niej co gorsza zapomnieć . A im jest ich więcej tym oczywiście łatwiej o pomyłkę. No ale innej opcji niestety nie ma.

Ja tylko jeden zakup z dostawą za 2/3 miesiące mam na fakturze vat zaliczkowa - dużo zamówień to zwykła faktura vat i też towar leży na składzie i czeka - czy to jest błąd że wystawili fakturę vat zwykłą a nie zaliczkową w tej sytuacji? Czy to może mieć jakieś negatywne konsekwencje dla kupującego?

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jezeli lezy na skladzie i czeka to spoko.

generalnie dla Ciebie bez znaczenia i bez konsekwencji.

Nattomiats po stronie sprzedajacego tego typu manewry to sporo roboty papierkowej.

Dla zaliczkowych - realizacja wztka lub FV koncowa lub korekta faktury zaliczkowej i wystawienie FV

Dla tego co masz FV i lezy i czeka - dokumentacja depozytu w magazynie

w jednym i w drugim przypadku - nic fajnego dla sprzedajacego :)

• Like 1

jezeli lezy na skladzie i czeka to spoko.

generalnie dla Ciebie bez znaczenia i bez konsekwencji.

Nattomiats po stronie sprzedajacego tego typu manewry to sporo roboty papierkowej.

Dla zaliczkowych - realizacja wztka lub FV koncowa lub korekta faktury zaliczkowej i wystawienie FV

Dla tego co masz FV i lezy i czeka - dokumentacja depozytu w magazynie

w jednym i w drugim przypadku - nic fajnego dla sprzedajacego :)

Aha, rozumiem. W cegielni jak robiłem zakupy w październiku sami zaproponowali FV zaliczkową, natomiast wszędzie indziej mam zwykłe FV.

Dzięki za wyjaśnienie różnic:)

• 2 months później...

Jesli chodzi o aktualne ceny materiałów do SSO to ja najtaniej znalazlem takie:

Gazobeton HH silver 600 24 8,8

gazobeton 12 4.4

bl fundamentowy certus 3.3

stal prety >=10mm 2.45

prety < 10mm 2.65

Ceny do zaplacenia. Warszawa

Stal jest dostepna od reki. Ceny wedlug puds.pl spadaly od stycznia ale w hurtowniach bez zmian.

Gazobeton podrozal o 1zl a bloczki fund o jakoes 30 50 gr.

Dostepnosc gazobetonu 2tyg do nawet 6tyg w zaleznosci od hurtownii. Jeszcze nie jest latwo.

Bloczki fundamentowe juz sie ustabilizowaly i czas oczekiwania jest do tygodnia.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Pojawiła się przewaga podaży nad popytem w kontekście pustaków ceramicznych TERMOton Owczary 25 P+W. Potaniały, nawet w zielonym markecie LM (z 6,50 zł, które utrzymywało się od wielu miesięcy, na 5,89 zł) - z dostępnością przekraczającą 10 tys. sztuk w niejednym sklepie.

Także w małych składach budowlanych słychać o obniżkach cen. Z nieoficjalnych informacji wiem, że to względu na brak odbioru gotowych produktów z magazynów producenta.

Ponadto, ze zwykłej obserwacji rynku widzę, że Leier i Stopka 25 delikatnie potaniały oraz pojawiły się oferty sprzedaży na Porotherm 25 P+W E3, którego nie widziałem zasadniczo w ogóle od 2 miesięcy.

Nie wiem za to jak z innymi markami i innymi rodzajami produktów z Owczar, tak tylko informuję o tym, co wiem :-)

Edytowane przez luziczek

• 3 weeks później...
  • 1 month później...