MISZYN 19.12.2007 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Mam spadki ciśnienia w instalacji CO około 1 bar spadku tygodniowo, jak napełnię do 2 barów to po tygodniu mam 1bar, wszystko jest odpowietrzone , piec vailant , rurki pcv zgrzewane, trochę podłogówki +grzejniki , spadek jest spory sprawdziłem że to jest około 3 litrów na 7-10 dni , czy można to uszcelnić płynem uszczelniającym , widziałem taki w Castoramie za około 50 pln , może ktoś próbował ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 19.12.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 nie próbowałem, ale mam niestety złe doświadczenia z czymś podobnym do uszczelniania układu chłodzenia w samochodzie , na chwile pomaga, potem już robią się jaja, łącznie z zatkaniem rurek chłodnicy i nagrzewnicy, i ogólnie cały syf w układzie ...ale może do domowego CO wymyślili coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 19.12.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Ja z proszkiem uszczelniającym układ chłodzenia w samochodzie mam z kolei bardzo dobre wspomniena. Kiedyś pociła mi się nagrzewnica, szyby parowaly na potęgę, wyjęcie jej to byłby koszmar no i koszt, nie wspomnę już a koszcie samej nagrzewnicy. Mechanik zaproponował, zanim weźmie się za demontaż, abym wsypał do zbiorniczka wyrównawczego właśnietaki proszek. Tak też zrobiłem, później jeździłem bez przerwy autem z godzinę- tak kazał mechanik. Parowanie ustąpiło, nagrzewnica musiala się uszczelnić, koszt naprawy 4pln Znajomy kiedyś podobny specyfik zastosował u siebie własnie w instalacji c.o. i też z dobrym skutkiem. W końcu średnice rurek w instalacji c.o. sa "trochę" większe niż kanlaików w nagrzewnicy i chłodnicy samochodowej więc prawdopowodbieństwo zatkania jest jeszcze mniejsze. Wszystko jednak robi się na własna odpowiedzialność. Jeśli jeszcze widziałeś preparat typowo do uszczelniania c.o. to moim zdaniem nie ryzykujesz nic. Najwyżej nie pomoże. Oczywiscie decyzja Twoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.12.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Ja podobnie mam z proszkiem uszczelniającym dobre wspomnienia miałem uszkodzoną chłodnice i ciekło z niej ciurkiem dziura miała jakieś 2 mm po wsypaniu proszku dziurka się zasklepiła koszt tego proszku 4zł. Ty jednam masz instalacje z PCV wiec wątpię żeby ten proszek zasklepił Ci nieszczelność bo on reaguje chyba tylko z metalami. Użyłem również kiedyś płynu uszczelniającego do chłodnic jednak nie był on tak dobry ja ten proszek ale do instalacji z PCV pewnie tylko taki można zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 19.12.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Mam spadki ciśnienia w instalacji CO około 1 bar spadku tygodniowo, jak napełnię do 2 barów to po tygodniu mam 1bar, wszystko jest odpowietrzone , piec vailant , rurki pcv zgrzewane, trochę podłogówki +grzejniki , spadek jest spory sprawdziłem że to jest około 3 litrów na 7-10 dni , czy można to uszcelnić płynem uszczelniającym , widziałem taki w Castoramie za około 50 pln , może ktoś próbował ???? Może to nie jest wyciek. Jaka jest różnica wysokości między naczyniem wzbiorczym a najwyższym punktem w instalacji oraz manometrem a najwyższym punktem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISZYN 19.12.2007 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 naczynie "wzbiorcze" ? taki niebieski baniaczek mam założony na zasobniku ciepłej wody , około 1m nad podłogą , manometr jest w piecu około 1,4 m nad podłogą , najwyższy punkt na piętrze jest około 4 m nad podłogą parteru , co z tego może wynikać ? ????????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 20.12.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 naczynie "wzbiorcze" ? taki niebieski baniaczek mam założony na zasobniku ciepłej wody , około 1m nad podłogą , manometr jest w piecu około 1,4 m nad podłogą , najwyższy punkt na piętrze jest około 4 m nad podłogą parteru , co z tego może wynikać ? ????????????????????????? przy zasobniku ciepłejwody to nie to - bo to na ciepla wode tylko bez polaczenia z CO. przy instalacji zamknietetej musi byc naczynie wzbiorcze np przeponowe - czesto w takich instalacjach zabudowane jest w kotle - tak ze nie widac... przy instalacjach otwartych (paliwa stale 100%) musi byc naczynie otwarte - wyniesione ponad cisnienei statyczne instalacji etc jak nie ma naczynia wzbiorczego tedy manometr moze pokazywac wyzsze cisnienie jak jest inatalacja podgrzana - a jak woda schlodzona to mniejsze cisnienie - rozszerzalnosc wody wrazz przyrostem temperatury wlasnie to to naczynie ma przejmowac zwiekszona objetosc wody, tak aby ograniczyc mozliwosc przekroczenia dopuszcalnego cisnieia w instalacji i zadzialanie zaworu bezpieczenstwa ot tak w skłucie jak zwykle pisze nieczytelnie - przepraszam ciezko pozbierac mysli ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 20.12.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 naczynie "wzbiorcze" ? taki niebieski baniaczek mam założony na zasobniku ciepłej wody , około 1m nad podłogą , manometr jest w piecu około 1,4 m nad podłogą , najwyższy punkt na piętrze jest około 4 m nad podłogą parteru , co z tego może wynikać ? ????????????????????????? Dobrze, różnica wysokości to 2,6m. Naczynia wzbiorczo-przeponowe do centralnego są przeważnie ciemno czerwone, jeśli nie widać to może być zamontowane w kotle. Prawdopodobnie w twoim przypadku ciśnienie wstępne (mierzone na wentylu naczynia wzbiorczo-przeponowego) w instalacji powinno wynosić 0,5bar a ciśnienie robocze 1bar (na manometrze kotła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 20.12.2007 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 A może masz "dziwny" przeciek. Jeżeli nic nigdzie Ci nie kapie, robi się mokre itp. to może masz przeciek gdzieś gdzie woda po kropelce kapie na gorącą rurkę i oczywiście paruje.Mój instalator miał raz taki przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masza 22.12.2007 01:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Można szkło wodne rozcieńczyć w instalacji (roztwór 2%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.12.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Mam spadki ciśnienia w instalacji CO około 1 bar spadku tygodniowo, jak napełnię do 2 barów to po tygodniu mam 1bar, wszystko jest odpowietrzone , piec vailant , rurki pcv zgrzewane, trochę podłogówki +grzejniki , spadek jest spory sprawdziłem że to jest około 3 litrów na 7-10 dni , czy można to uszcelnić płynem uszczelniającym , widziałem taki w Castoramie za około 50 pln , może ktoś próbował ???? A czy każdy odcinek masz możliwość odciąć?Jeżeli tak to potem pompka, trochę zabawy i sprawdzanie każdego z odcinków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISZYN 11.01.2008 23:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 wlałem środek uszczelniający i dopiero pomogło, koszt środka 54pln (Castorama) , jest szczelnie i mam nadzieję że tak pozostanie , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radku4 19.01.2016 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 wlałem środek uszczelniający i dopiero pomogło, koszt środka 54pln (Castorama) , jest szczelnie i mam nadzieję że tak pozostanie , Znalazłem ten wątek po latach. A mam podobny problem. Stąd pytanie ... czy na długo to pomogło? Czy po jakimś czasie nie wrócił problem? Mi ucieka z instalacji ok. 1 bara na dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekgacek 25.01.2016 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 U mnie też spada ciśnienie na piecu. Wygląda to dosyć dramatycznie. W tej chwili to spada właściwie w oczach, musiałbym dobijać chyba z raz na godzinę, żeby piec się nie wyłączył. Ciśnienie spada w sposób ciągły, nie ma żadnych skoków. Dobijam do 2 barów (więcej się nie da) i wskazówka leci... Zdjąłem obudowę z pieca, jest sucho. Aż nie chce mi się wierzyć, że mam taki wyciek, bo nigdzie nie ma kompletnie śladu..... Jutro ma być serwis i koleś z kamerą termowizyjną.... Mam piec de dietrich mcr II z zasobnikiem, podłogówka na całym dole, drabinka w dolnej łazience. Cała góra kaloryfery i drabinka w drugiej łazience. Człowiek, który robił instalację twierdzi, że to raczej na pewno nie podłogówka, i że raczej na pewno nie ma wycieku na górze,, bo musiałoby to być widoczne. Generalnie pytanie jest takie: Czy jest możliwe, że to coś innego jak wyciek, skoro w piecu sucho, żadnych skoków ciśnienia, ładnie zdaje się pracować, a ciśnienie leci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 zepsuty manometr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wozik 21.11.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Jak się go wlewa do instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts