Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CO - płyn uszczelniający

MISZYN

Recommended Posts

Mam spadki ciśnienia w instalacji CO :cry:

około 1 bar spadku tygodniowo,

jak napełnię do 2 barów to po tygodniu mam 1bar,

wszystko jest odpowietrzone ,

piec vailant , rurki pcv zgrzewane,

trochę podłogówki +grzejniki ,

spadek jest spory :cry:

sprawdziłem że to jest około 3 litrów na 7-10 dni ,

czy można to uszcelnić płynem uszczelniającym ,

widziałem taki w Castoramie za około 50 pln ,

może ktoś próbował ????

nie próbowałem, ale mam niestety złe doświadczenia z czymś podobnym do uszczelniania układu chłodzenia w samochodzie , na chwile pomaga, potem już robią się jaja, łącznie z zatkaniem rurek chłodnicy i nagrzewnicy, i ogólnie cały syf w układzie ...ale może do domowego CO wymyślili coś innego.

Ja z proszkiem uszczelniającym układ chłodzenia w samochodzie mam z kolei bardzo dobre wspomniena. Kiedyś pociła mi się nagrzewnica, szyby parowaly na potęgę, wyjęcie jej to byłby koszmar no i koszt, nie wspomnę już a koszcie samej nagrzewnicy. Mechanik zaproponował, zanim weźmie się za demontaż, abym wsypał do zbiorniczka wyrównawczego właśnietaki proszek. Tak też zrobiłem, później jeździłem bez przerwy autem z godzinę- tak kazał mechanik. Parowanie ustąpiło, nagrzewnica musiala się uszczelnić, koszt naprawy 4pln :lol:

Znajomy kiedyś podobny specyfik zastosował u siebie własnie w instalacji c.o. i też z dobrym skutkiem. W końcu średnice rurek w instalacji c.o. sa "trochę" większe niż kanlaików w nagrzewnicy i chłodnicy samochodowej więc prawdopowodbieństwo zatkania jest jeszcze mniejsze. Wszystko jednak robi się na własna odpowiedzialność.

Jeśli jeszcze widziałeś preparat typowo do uszczelniania c.o. to moim zdaniem nie ryzykujesz nic. Najwyżej nie pomoże. Oczywiscie decyzja Twoja.

Ja podobnie mam z proszkiem uszczelniającym dobre wspomnienia miałem uszkodzoną chłodnice i ciekło z niej ciurkiem dziura miała jakieś 2 mm po wsypaniu proszku dziurka się zasklepiła koszt tego proszku 4zł. Ty jednam masz instalacje z PCV wiec wątpię żeby ten proszek zasklepił Ci nieszczelność bo on reaguje chyba tylko z metalami. Użyłem również kiedyś płynu uszczelniającego do chłodnic jednak nie był on tak dobry ja ten proszek ale do instalacji z PCV pewnie tylko taki można zastosować.

może ktoś próbował ????

Może to nie jest wyciek. Jaka jest różnica wysokości między naczyniem wzbiorczym a najwyższym punktem w instalacji oraz manometrem a najwyższym punktem?

naczynie "wzbiorcze" ? :o

taki niebieski baniaczek mam założony na zasobniku ciepłej wody ,

około 1m nad podłogą ,

manometr jest w piecu około 1,4 m nad podłogą ,

najwyższy punkt na piętrze jest około 4 m nad podłogą parteru ,

co z tego może wynikać ?

????????????????????????? :roll:

około 1m nad podłogą ,

co z tego może wynikać ?

przy zasobniku ciepłejwody to nie to - bo to na ciepla wode tylko bez polaczenia z CO.

przy instalacji zamknietetej musi byc naczynie wzbiorcze np przeponowe - czesto w takich instalacjach zabudowane jest w kotle - tak ze nie widac...

przy instalacjach otwartych (paliwa stale 100%) musi byc naczynie otwarte - wyniesione ponad cisnienei statyczne instalacji etc

jak nie ma naczynia wzbiorczego tedy manometr moze pokazywac wyzsze cisnienie jak jest inatalacja podgrzana - a jak woda schlodzona to mniejsze cisnienie - rozszerzalnosc wody wrazz przyrostem temperatury

wlasnie to to naczynie ma przejmowac zwiekszona objetosc wody, tak aby ograniczyc mozliwosc przekroczenia dopuszcalnego cisnieia w instalacji i zadzialanie zaworu bezpieczenstwa

ot tak w skłucie

jak zwykle pisze nieczytelnie - przepraszam ciezko pozbierac mysli ;D

około 1m nad podłogą ,

co z tego może wynikać ?

Dobrze, różnica wysokości to 2,6m. Naczynia wzbiorczo-przeponowe do centralnego są przeważnie ciemno czerwone, jeśli nie widać to może być zamontowane w kotle. Prawdopodobnie w twoim przypadku ciśnienie wstępne (mierzone na wentylu naczynia wzbiorczo-przeponowego) w instalacji powinno wynosić 0,5bar a ciśnienie robocze 1bar (na manometrze kotła).

może ktoś próbował ????

A czy każdy odcinek masz możliwość odciąć?Jeżeli tak to potem pompka, trochę zabawy i sprawdzanie każdego z odcinków.

• 3 weeks później...
  • 8 years później...
wlałem środek uszczelniający i dopiero pomogło,

koszt środka 54pln (Castorama) ,

jest szczelnie i mam nadzieję że tak pozostanie ,

:wink:

Znalazłem ten wątek po latach. A mam podobny problem. Stąd pytanie ... czy na długo to pomogło? Czy po jakimś czasie nie wrócił problem? Mi ucieka z instalacji ok. 1 bara na dwa tygodnie.

U mnie też spada ciśnienie na piecu. Wygląda to dosyć dramatycznie. W tej chwili to spada właściwie w oczach, musiałbym dobijać chyba z raz na godzinę, żeby piec się nie wyłączył. Ciśnienie spada w sposób ciągły, nie ma żadnych skoków. Dobijam do 2 barów (więcej się nie da) i wskazówka leci... Zdjąłem obudowę z pieca, jest sucho. Aż nie chce mi się wierzyć, że mam taki wyciek, bo nigdzie nie ma kompletnie śladu..... Jutro ma być serwis i koleś z kamerą termowizyjną.... Mam piec de dietrich mcr II z zasobnikiem, podłogówka na całym dole, drabinka w dolnej łazience. Cała góra kaloryfery i drabinka w drugiej łazience. Człowiek, który robił instalację twierdzi, że to raczej na pewno nie podłogówka, i że raczej na pewno nie ma wycieku na górze,, bo musiałoby to być widoczne.

Generalnie pytanie jest takie: Czy jest możliwe, że to coś innego jak wyciek, skoro w piecu sucho, żadnych skoków ciśnienia, ładnie zdaje się pracować, a ciśnienie leci....

• 9 months później...