Elfir 15.01.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Masz tylko 1 m szerokości na zagospodarowanie? Nie wiem ile masz długości na obsadzenie, ale w naszym klimacie wiekszośc krzewów kwitnie wiosną (forsycje, tawuły) i wczesnym latem (jaśminowce), więc po prostu komponuj biorąc pod uwagę krzewy o kolorowych liściach (np. jaśminowiec ma formę o żółtych liściach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchorek 15.01.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Dzięki za szybka odpowiedź! Metr mam tylko na iglaki przy siatce, od strony południowej. Krzewami chcę obsadzić front od zachodu, gdzie mam pas o szerokości 8 m. i długości 15m. Od płotu tawule, derenie, jaśminowiec i dzika róża, a ich tle co? mniejsze tawule, irgi, floksy, byliny i trawy? nie wiem czy się derenie z tawulami nie przytłoczą. a kalina i lilak nie za wysokie na 1-szy plan? Mój mąż zastanawia się jeszcze jak najlepiej wyrównać nachylenie skarpy(pod jakim kątem), żeby rośliny- płożące jalowce i irgi, miały jak najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.01.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 A glebę masz piaszczystą czy gliniastą? Bo z twojego postu jakoś niejednoznacznie wychodzi. Skarpę chyba najlepiej zrobić o nierównomiernej szerokości. Kalina, lilak mają 4 m wysokości, jak podrosną, ale zwłaszcza kalina koralowa ma wysokie wymagania glebowe i wodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 17.01.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 pchorek pokaż to jakoś. ja niestety nie mogę się połapać. Może wklej zdjęcia, czy jakiś planik I planuj grupami. Im masz węcej miejsca, tym grupy wieksze- czyli nie po 1 -2 sztuce danego gatunku, tylko w małych krzewach po kilka/kilkanaście, a duzych może byc po 3szt, po 2 , ale powtórz je jeszcze za chwilę. Z likaków polecam odmiany o ładnym pokroju, niższe- lilka meyera "Palibin' i lilak 'Superba'. Wsród jasminowcóe tez jest trochę odmian niższych, ciekawych- np Belle Etoille, Biały Karzeł, Aurea- ten do 2 metrów i ma jasne liście. Wśród dereni, które generalnie są wielkie, fajny jest mniejszy- Ivory Halo ( a tez ma ładne pędy zimą). Z kalin mniej wymaga wilgoci hordowina i koreańska ale też je warto przemyśleć bo kaliny maja wielkie kłopoty z mszycami. Tamaryszki raczej odradzam, chyba że w wielkiej przestrzeni, bo zajmują dużo miejsca i potrzebują bardzo dużo słońca żeby ładnie rosły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 17.01.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 variola, sorry ale ten Twój awatar jest ohydny. Zwracam się z prośbą o zmianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 18.01.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 jeśli jesteś początkującym ogrodnikiem to nie zrób podstwawowego błędu- nie zostań kolekcjonerem. Zwykle najpierw kupuje i przyjmuje się co dają i co wpadnie w ręce, potem to, czego jeszcze się nie ma i nie zna, a potem zaczyna się żmudny proces porządkowania, przesadzania i wreszcie planowania. Masa pracy i czasu musi minąć zanim taki ogrodnik polubi swój ogród, bo rzeczywiście rzadko taki ogród wygląda ładnie. Wiesz już jaki ogród chcesz mieć, przyjrzyj się staremu- za co go lubisz i co jest jego 'duszą', co w nim nie wychodzi. I z takimi obserwacjami planuj, i dalej oglądaj, podglądaj. Weź plan działki, rysuj. Magnolia to dokładnie o mnie wymieniłaś dokładnie moje błędy, które dłuuugo jeszcze bede poprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 18.01.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Wiesz Zielona Ogrodniczko teraz już będzie tylko lepiej bo już będziesz naprawiać, a nie powtarzać błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 18.01.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 odnosnie tematu wątku - to jeden z niewielu przypadków, gdzie chyba błędu nie popełniłam, czyli mój zywopłot nieformowany. jako że mam bardzo długi (ponad 200m) odcinek brzydkiego płotu z siatki lesnej na słabej suchej glebie kl. VI. Posadziłam wzdłuż tej siatki żywopłot z tawuły van Houttea. Po trzech latach ma wysokość około 1,3-1,5 m, jest gęsty od samego dołu i ma bardzo ładny fontannowy kształt. Gęstwina delikatnych gałązek osłania nawet zimą. bardzo szybko zieleni sie wiosną, bardzo późno zrzuca czerwone liście jesienią. Przepieknie kwitnie w maju. Bardzo się wpasował w krajobraz - łaki i lasy sosnowe i brzozowe. Widuje tez takie zywopłoty w mieście - sa naprawdę ładne i wytrzymałe. W innym, żyźniejszym miejscu działki mój M bardzo uparł sie na żywopłot z żywotników szmaragd. Uparł się, zagroził rozwodem, no więc mamy jakieś 100 tui w rządku pomiędzy polami i lasmi. Wyglądaja idiotycznie, kłują w oczy, po 2 latach mąż tez to stwierdził. na szczęście tej części nie widac ani z domu, ani z drogi. Wiem juz, jak to uratować - tuje sa bardzo gęsto, szerokie, wielopniowe, więc ścinam im czubki na prosto i stopniowo doprowadzę do efektu zielonej prostej ściany, bo taki śródziemnomorskie stozki naprawde u nas nie pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 18.01.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 mój M bardzo uparł sie na żywopłot z żywotników szmaragd. Uparł się, zagroził rozwodem, no więc mamy jakieś 100 tui w rządku pomiędzy polami i lasmi. Wyglądaja idiotycznie, kłują w oczy, . Dałam to do przeczytania mojemu M. Bo też się upiera (i tak mamy w ogrodzie 2 tuje - jakieś aurescens albo inny gold - ale dadzą sie wkomponować Co prawda u nas jest tylko 25 m, ale też z jednej strony mam 1,5 m szer od strony garażowej do obsadzenia - mam różne kombinacje i czytam oczywiście i śledzę wątek. A od strony ogrodu i sąsiada... na razie nie mam pomysłu. Jesli mogłabyś pokazać swój żywopłocik z tawuły - nawet widok zimowy - będę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 18.01.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 nie mam teraz takich zdjeć, ale znalazłam w necie najbardziej zblizone wiekiem rosliny - chociaz moje sa jednak troszkę mniejsze, na pewno młodsze. zaleta tej tawuły jest to, że nawet w ogóle nie cięta nie wytwarza grubych pni, tylko wciąż te wiotkie gałązki coraz gęstsze od samego dołu (obserwowałam taki zaniedbany zywopłot z balkonu mieszkając w mieście przez 13 lat - wciąż był piekny) cięty tez jest ładny, tyle że wtedy nie kwitnie. wczesna wiosna (drzewa jeeszcze łyse): http://i2.fmix.pl/fmi2523/847ce12d001a68794f169767/zdjecie.jpg no i w maju: http://i1.fmix.pl/fmi2498/ca588f480002e9364f16975c/zdjecie.jpg http://i2.fmix.pl/fmi304/15ec04a50020feff4f169747 http://i1.fmix.pl/fmm2231/4e9d30070021a76a4f16975c/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 18.01.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 jesienne kolory tawuły (u mnie własnie takie były, dopiero w listopadzie zrobiła sie cała czerwona) http://i1.fmix.pl/fmi2763/4d6a89f9001af77f4f169af3/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 18.01.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Pięknie - to jest to !!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mija74 18.01.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Prośba o opinie do ekspertów Mam do obsadzenia 24m, strona południowa (wschód - zachód), gleba chyba przecietna. Chcę posadzić co 4-5m tuje smaragd (podoba mi się) a pomiędzy krzewy liściaste : dereń biały, pęcherznica złota i czerwona, tawuła van Houttea, co jeszcze dołożyć żeby osiągnęły równa wysokość. Nasadzenia zygzakiem, iglaki bliżej płotu, krzewy bliżej trawnika. Z przodu niższe krzewy mieszane z iglastymi. Czy taka rabata bedzie dobrze wygladać? Czy rozplanwać to jakoś inaczej? Boje się, że lisciaste mogą zdominiwać tuje i te z braku słońca zrobią się nieciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.01.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 nie mieszaj w nasadzeniach rzędowych żywotników z krzewami, bo wyjdzie bałagan.Jak chcesz liściaste to na tle żywotników, albo żywotniki wymieszać nieregularnie - i to nie tylko wzdłuż ogrodzenia, ale też ku środkowi działki, pomiędzy grupami roślin. Macie tak ogromne działki, a stale pomysły jak ze stancy - żywopłocik wąski dookoła.Wyjdźcie tymi rabatami ku środkowi, urozmaicicie nasadzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 19.01.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 mija74 pisząc "zygzakiem" pewnie ma na mysli właśnie to "wejście" w środek działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mija74 19.01.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 mija74 pisząc "zygzakiem" pewnie ma na mysli właśnie to "wejście" w środek działki. Dokładnie tak Niestety ja nie mam ogromnej działki i teren do zagospodarowania za domem to 24mx13m, mimo to nie chcę wąskiego tujowego żywopłotu i trawniczka tylko właśnie różnorodną rabatę o szerokości 3-4m od płotu, bedzie na nia widok z dużego okna tarasowego. Tylko czy zrobić tło - scianę ze smaragdów i z przodu krzewy czy można tylko kilka tujek z tyłu a krzewy wysunąć na przód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.01.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 jest tyle iglastych krzewów i niewielkich drzew, nie można po prostu tego urozmaicić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 19.01.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 szmaragdy mi sie podobają ale tylko w postaci gęstej cietej w czworobok ściany na tło albo ciete na kule na nogach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mija74 19.01.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 jest tyle iglastych krzewów i niewielkich drzew, nie można po prostu tego urozmaicić? Pewnie, że mozna Ale ja jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o rosliny i boję się że z moich wyborów wyjdzie misz-masz a to jest mała przestrzeń. Dlatego prosiłam o radę Od kilku dni przeczesuję internet i czytam o żywopłotach. Niestety na różnych stronach są podawane kompletnie rózne wymiary roslin a chcę mieć w żywopłocie podobną wysokość. A jakie iglaki polecasz Elfir do wymieszania ze Smaragdami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.01.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 bo szukasz zywopłotu zamiast po prostu urozmaiconej rabaty. Przecież możesz posadzić świerka serbskiego, sosnę bośniacką "Satelit", świerka pospolitego "Cupressina", "Acrocona", cyprysiki, jałowce - wszystko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts