volder1 16.02.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Elfir, a mogłabyś się podzielić przykładem takiej rabaty na gleby słabsze, V klasa ziemi, pod spodem piasek. Klasę ziemi można miejscowo , pod rabatę podnieść, dowożąc czarnej ziemi. Ale wody gruntowej to tam nie ma, do głębokości 3 metrów żółty piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Problem leży w tym, że to są rabaty, za które ktoś zapłacił. Dawanie teraz innej osobie za darmo tego samego byłoby nie fair Ale na bazie tej aranżacji, co powyżej, tylko na słabsze gleby i w słońcu. zamiast kolumnowych cisów - kolumnowe jałowce, np. Blue Arrow zamiast czerwonej krzewuszki - berberys Thunberga "Atropurpurea Nana" zamiast świerków zwyczajnych i choiny - świerk kłujący, jodła jednobarwna, sosna rumelijska zamiast tawuły nippońskiej - tawuła trójłatkowa zamiast wierzby - brzoza "Trost dwarf" lub robinia włochata "Macrophylla" zamiast liliowców - trawa preriowa Sporobolus heterolepsis zamiast kosaćca - kostrzewa Maiera lub owies wieczniezielony zamiast kaliny koralowej - dwa perukowce podolskie (wymagają zwapnowania) zamiast bzu czarnego - tamaryszek zamiast oczaru - kalina hordowina "Aureovariegata" zamiast irgi szwedzkiej - płożący jałowiec, np. "Repandens" zamiast derenia - jedna świdośliwa lub kilka suchodrzewów tatarskich zamiast mahoni - janowce barwierskie zamiast hortensji - pięciornik zamiast parzydła - trawa indiańska Sorgastrum nutans zamiast dzwonka - palczatka (Andropogon) zamiast funki - lawenda zamiast świerka "Nidiformis" - sosna kosodrzewina zamiast tawułki - szałwia omszona zamiast bergeni - mikołajek zamiast brunnery - czyściec (Stachys bizantyna) lub goździk pierzasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 16.02.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Wielkie dzięki Elfir. A możesz podać jeszcze wymiary tej rabaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2012 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Ten fragment na długość ma 20 m a szerokość u podstawy 8 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 jak ktoś się lubi bawić programami graficznymi do projektowania, to może tu wrzucić wizualizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 17.02.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 (edytowane) "Ten fragment na długość ma 20 m a szerokość u podstawy 8 m " Tak właśnie myślałem sądząc po wymiarach roślin. Przejrzałem roślinki które zaproponowałaś na suche ziemię i pytanie - czy taką rabatę którą narysowałaś wyżej / oczywiście u mnie będzie dostosowana z roślinami na suchą ziemię/ można wykorzystać jako żywopłot. Pierwszy rząd roślin jest na wysokość ok. 3 m., na bokach i w środku wysokie akcenty ze świerków kłujących. Całość podsadzić rzędem niższych roślin - 1m. i to wszystko podsadzić niskimi roślinkami - trawy, wrzosy, macierzanka. Oczywiście całość trzeba trochę zwęzić. Edytowane 17 Lutego 2012 przez volder1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.02.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 jak napisałam - w tym konkretnym przypadku tłem był las, toteż nie musiałam robić wysokiej przesłony. Inaczej pewnie by było, gdyby za płotem był dom sąsiada górujący nad okolicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 17.02.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 U mnie tłem jest las i łąki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.02.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 czyli nie potrzebujesz wysokich roślin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.02.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 mozesz nawet zrezygnować z tego piętra najwyższych gatunków, by nie przesłaniały widoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 18.02.2012 03:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Największy żywopłot na świecie należący do ogrodnika Johna Rotterforda. Znajduje się w Cirencester Park, Gloucestershire, posadzony w 1720 roku i mierzący prawie 50 m wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 18.02.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 o matko a co to jest ( tzn. z czego ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 pewnie z cisa, skoro jest angielski. Ale nie ma 50 m wysokości tylko max 15 m (50 stóp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz21m 22.02.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Masz rację, masz rację Ale nawet chłop na wsi nie rzuca świeżego obornika na pole, tylko na płytę obornikową. tam, zwykle leży sezon i dopiero jesienią chłop wrzuca obornik na przyczepę i rozrzutnikiem rozprowadza na polu. Obornik sklepowy jest zwykle liofilizowany ( odparowane frakcje wodne) więc temperatura odparowywania zabjja patogeny / ogranizmy żywe, a zostawia związki chemiczne i organiczne. Słoma i nieprzetrawione częsci roślinne zawarte w oborniku, poprawiają i strukturę gleby, i nawożą głównie azotem. Za najcenniejszy i najmniej "palący" uważa się obornik koński i bydlęcy, w świńskim i kurzym pomiocie ( co za słowo!? jest duże stężenie mocznika, więc świeży - może spalić rośliny. Lepiej dać mniej, niż za dużo.! A ilośc patogenów w ludzkich kupach na górskich skwerach, sądzę, że jest daleko mniejsza niż w kupach wypielęgnowaych i odrobaczanych zwierząt. Ale, tasiemce, owsiki,obleńce, włosogłówki, węgork, pierwotniaki i i robaki - bywają i w brzuchach ludzi i zwierząt. Lekarze szacują , że 4,5% naszych POLSKICH dzieci, jest zarobaczonych !!! Buzi? Chłop rzuca świeży obornik na pole.. tylko trzeba go od razu zaorać. wyrzuca na płytę obornikową tylko w okresie późnej wiosny, lata gdy pola są obsiane i nie ma gdzie wolnego pola. Obornik trzeba od razu przyorać gdyż bez tego cały azot wyparuje w atmosferę i nie będzie miał tylu składników co powinien.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 02.03.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Dałam to do przeczytania mojemu M. Bo też się upiera (i tak mamy w ogrodzie 2 tuje - jakieś aurescens albo inny gold - ale dadzą sie wkomponować Co prawda u nas jest tylko 25 m, ale też z jednej strony mam 1,5 m szer od strony garażowej do obsadzenia - mam różne kombinacje i czytam oczywiście i śledzę wątek. A od strony ogrodu i sąsiada... na razie nie mam pomysłu. Jesli mogłabyś pokazać swój żywopłocik z tawuły - nawet widok zimowy - będę wdzięczna. z dużym opóźnieniem niestety, ale w końcu zrobiłam zdjęcie zimowego żywopłotu z tawuły - jest to jej TRZECI rok życia. na pewno zrobie następne w maju. jest to zywopłot tani, na duże przestrzenie (tutaj osłania uprawe krzewów jagodowych) naprawde niekłopotliwy- nie jest konieczne cięcie (jedynie po posadzeniu), nie traci kształtu http://i2.fmix.pl/fmi1723/17cf65de00017cb04f5143e7/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 10.03.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Odświeżam temat...Zamierzam posadzić żywopłot właśnie z pęcherznicy na odcinku ok. 5m, jako osłonę bramy przesuwnej. w sumie mam pas o szerokości ok. 60cm - z jednej strony kostka, z drugiej - brama przesuwna.Czy te 60 cm wystarczy na rozrost pęcherznicy?Jak sadzić pęcherznicę (jak gęsto)?Żywopłot będzie rósł w słońcu - słońce jest praktycznie przez cały dzień (wzdłuż osi N-S), od strony E jest płot.Gleba - raczej gliniasta, z dodatkiem piasku, dość wilgotna. Jeżeli macie doświadczenia z tą rośliną - poradźcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 chyba wszystkie odpowiedzi masz powyżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 10.03.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Zimą niewiele z takiego żywopłotu zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 jak z każdego liściastego, na szczęscie zima mało się z ogrodu korzysta by miało to jakieś wielkie znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczkowy_potwór 09.04.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 witam, próbuje wymyślić, co posadzić wzdłuż ogrodzenia od strony ulicy, dom znajduje się na lekkim wzniesieniu, dlatego zależy mi na w miarę szybkich przyrostach roślin . Mam do obsadzenia około 16 metrów. Podoba mi się tawuła van houtta, ale mam wrażenie, że żywopłot będzie wzbudzał spore zainteresowanie gapiów więc sama nie wiem, czy nie lepiej iść w coś spokojniejszego... doradzicie coś? mąż chce posadzić tuje dlatego muszę szybko oczarować go czymś innym. Pomocy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts