Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŻYWOPŁOT NIEFORMOWANY - polecane gatunki, rozstawa, pielęgnacja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 536
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Problem leży w tym, że to są rabaty, za które ktoś zapłacił. Dawanie teraz innej osobie za darmo tego samego byłoby nie fair :)

Ale na bazie tej aranżacji, co powyżej, tylko na słabsze gleby i w słońcu.

zamiast kolumnowych cisów - kolumnowe jałowce, np. Blue Arrow

zamiast czerwonej krzewuszki - berberys Thunberga "Atropurpurea Nana"

zamiast świerków zwyczajnych i choiny - świerk kłujący, jodła jednobarwna, sosna rumelijska

zamiast tawuły nippońskiej - tawuła trójłatkowa

zamiast wierzby - brzoza "Trost dwarf" lub robinia włochata "Macrophylla"

zamiast liliowców - trawa preriowa Sporobolus heterolepsis

zamiast kosaćca - kostrzewa Maiera lub owies wieczniezielony

zamiast kaliny koralowej - dwa perukowce podolskie (wymagają zwapnowania)

zamiast bzu czarnego - tamaryszek

zamiast oczaru - kalina hordowina "Aureovariegata"

zamiast irgi szwedzkiej - płożący jałowiec, np. "Repandens"

zamiast derenia - jedna świdośliwa lub kilka suchodrzewów tatarskich

zamiast mahoni - janowce barwierskie

zamiast hortensji - pięciornik

zamiast parzydła - trawa indiańska Sorgastrum nutans

zamiast dzwonka - palczatka (Andropogon)

zamiast funki - lawenda

zamiast świerka "Nidiformis" - sosna kosodrzewina

zamiast tawułki - szałwia omszona

zamiast bergeni - mikołajek

zamiast brunnery - czyściec (Stachys bizantyna) lub goździk pierzasty

"Ten fragment na długość ma 20 m a szerokość u podstawy 8 m "

Tak właśnie myślałem sądząc po wymiarach roślin. Przejrzałem roślinki które zaproponowałaś na suche ziemię i pytanie - czy taką rabatę którą narysowałaś wyżej / oczywiście u mnie będzie dostosowana z roślinami na suchą ziemię/ można wykorzystać jako żywopłot. Pierwszy rząd roślin jest na wysokość ok. 3 m., na bokach i w środku wysokie akcenty ze świerków kłujących. Całość podsadzić rzędem niższych roślin - 1m. i to wszystko podsadzić niskimi roślinkami - trawy, wrzosy, macierzanka. Oczywiście całość trzeba trochę zwęzić.

Edytowane przez volder1

Masz rację, masz rację :D

Ale nawet chłop na wsi nie rzuca świeżego obornika na pole, tylko na płytę obornikową. tam, zwykle leży sezon i dopiero jesienią chłop wrzuca obornik na przyczepę i rozrzutnikiem rozprowadza na polu.

Obornik sklepowy jest zwykle liofilizowany ( odparowane frakcje wodne) więc temperatura odparowywania zabjja patogeny / ogranizmy żywe, a zostawia związki chemiczne i organiczne. Słoma i nieprzetrawione częsci roślinne zawarte w oborniku, poprawiają i strukturę gleby, i nawożą głównie azotem.

Za najcenniejszy i najmniej "palący" uważa się obornik koński i bydlęcy, w świńskim i kurzym pomiocie ( co za słowo!?:) jest duże stężenie mocznika, więc świeży - może spalić rośliny.

Lepiej dać mniej, niż za dużo.!

A ilośc patogenów w ludzkich kupach na górskich skwerach, sądzę, że jest daleko mniejsza niż w kupach wypielęgnowaych i odrobaczanych zwierząt.

Ale, tasiemce, owsiki,obleńce, włosogłówki, węgork, pierwotniaki i i robaki - bywają i w brzuchach ludzi i zwierząt.

Lekarze szacują , że 4,5% naszych POLSKICH dzieci, jest zarobaczonych !!!

Buzi? :lol: :lol: :lol:

Chłop rzuca świeży obornik na pole.. tylko trzeba go od razu zaorać. wyrzuca na płytę obornikową tylko w okresie późnej wiosny, lata gdy pola są obsiane i nie ma gdzie wolnego pola. Obornik trzeba od razu przyorać gdyż bez tego cały azot wyparuje w atmosferę i nie będzie miał tylu składników co powinien....

• 2 weeks później...
Dałam to do przeczytania mojemu M. Bo też się upiera :D (i tak mamy w ogrodzie 2 tuje - jakieś aurescens albo inny gold - ale dadzą sie wkomponować

Co prawda u nas jest tylko 25 m, ale też z jednej strony mam 1,5 m szer od strony garażowej do obsadzenia - mam różne kombinacje i czytam oczywiście i śledzę wątek. A od strony ogrodu i sąsiada... na razie nie mam pomysłu.

Jesli mogłabyś pokazać swój żywopłocik z tawuły - nawet widok zimowy - będę wdzięczna. :)

z dużym opóźnieniem niestety, ale w końcu zrobiłam zdjęcie zimowego żywopłotu z tawuły - jest to jej TRZECI rok życia. na pewno zrobie następne w maju. jest to zywopłot tani, na duże przestrzenie (tutaj osłania uprawe krzewów jagodowych) naprawde niekłopotliwy- nie jest konieczne cięcie (jedynie po posadzeniu), nie traci kształtu

http://i2.fmix.pl/fmi1723/17cf65de00017cb04f5143e7/zdjecie.jpg

Odświeżam temat...

Zamierzam posadzić żywopłot właśnie z pęcherznicy na odcinku ok. 5m, jako osłonę bramy przesuwnej. w sumie mam pas o szerokości ok. 60cm - z jednej strony kostka, z drugiej - brama przesuwna.

Czy te 60 cm wystarczy na rozrost pęcherznicy?

Jak sadzić pęcherznicę (jak gęsto)?

Żywopłot będzie rósł w słońcu - słońce jest praktycznie przez cały dzień (wzdłuż osi N-S), od strony E jest płot.

Gleba - raczej gliniasta, z dodatkiem piasku, dość wilgotna.

Jeżeli macie doświadczenia z tą rośliną - poradźcie.

• 5 weeks później...

witam,

próbuje wymyślić, co posadzić wzdłuż ogrodzenia od strony ulicy, dom znajduje się na lekkim wzniesieniu, dlatego zależy mi na w miarę szybkich przyrostach roślin . Mam do obsadzenia około 16 metrów. Podoba mi się tawuła van houtta, ale mam wrażenie, że żywopłot będzie wzbudzał spore zainteresowanie gapiów ;) więc sama nie wiem, czy nie lepiej iść w coś spokojniejszego... doradzicie coś? mąż chce posadzić tuje :( dlatego muszę szybko oczarować go czymś innym. Pomocy!!