mija74 19.01.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Dzieki! Świerk serbski bardzo mi się podoba ale wyczytałam że to wyyysokie drzewo a działka mała. Czy ewentualnie mozna go przycinać? Bo taki pojedynczy wyskie drzewo to chyba dziwacznie bedzie wygladać no i jak wysokie to nie zacieni pozostałych roślin na rabacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.01.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 a jak będzie rzucany cień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mija74 19.01.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Mam do obsadzenia 24m, strona południowa (linia wschód - zachód), szerokość 13m, dalej zaczyna sie dom. Pod koniec tego 24m płotu rośnie orzech, który w przyszłości da "trochę" cienia. Cała działka to780m2. Obok domu (jakieś 3m, ale od strony północnej) mam już 3 duże brzozy ok.8-10m, rosły już przed budową i nie pozwoliłam ich ściąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.01.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 no i pod orzechem jest świetne miejsce na cisy i mikrobiotę + paprocie, bergenie itp. + na płocie winobluszcz Chodzi o to by rabata pod ogrodzeniem nie była rządkiem. By rośliny stanowiły spójną kompozycję z miejsca w którym najczęściej będziesz je oglądać.tutaj jeden z moich projektów:http://img853.imageshack.us/img853/7275/17234rzuty1kiwi.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mija74 20.01.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Dzięki Elfir za sugestie! Teraz TYLKO muszę usiąść i sobie rabatę - żywopłot rozrysować ) a potem realizacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.01.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Mam nadzieję, że się pewna forumowiczka nie obrazi za schematyczny rysunek jej rabaty:http://img27.imageshack.us/img27/7056/obraz002ay.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 21.01.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 tutaj jeden z moich projektów: http://img853.imageshack.us/img853/7275/17234rzuty1kiwi.jpg Wybaczcie, że się wtrącę, ale ten projekt (układ) jest, jak dla mnie po prostu BOSKI Nie wiem jakie rośliny, ale te zakrętasy, wywijasy, te zakątki no i trawnik, tak nielubiany przez niektórych na środku. Dla mnie to super Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchorek 21.01.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 bardzo dziękujemy za wszelkie podpowiedzi. Może trochę nie jasno była nasza działka opisana ale mamy około 28 mb ogrodzenia i wzdłuż niego zrobiliśmy już około 15 mb skarpy która wspina się mniej więcej od wysokości lica ściany frontowej domu aż do terenu za domem (ogrodu). Skarpa proporcjonalnie wspina na wysokość 60 - 70. Przestrzeń jaką możemy zagospodarować jest ograniczona z jednej strony właśnie ową skarpą i z drugiej - ogrodzeniem działki. Szerokość tego obszaru "ścieżki" wynosi 80 cm. Chcemy zagospodarować właśnie tą ścieżkę, tak żeby było urozmaicenie (różne kolory kwitnienia lub liści w różnych porach roku) i skarpę aby woda jej nie rozmywała i była przykryta "dywanem" roślinek płożących. Jak śnieg już zniknie to zrobimy zdjęcie będzie lepiej widać gdzie chcemy zagospodarować teren. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.01.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 trawnik, tak nielubiany przez niektórych na środku. Dzięki - tu akurat trawnik jest boiskiem do piłki (bramka stoi w tej wnęce po lewej), a drewutnia, piaskownica i huśtawka były już zrobione, przed projektem i to wymusiło taki a nie inny układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloska 24.01.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Witam się po raz pierwszy. Mam pytanko. Żywopłot nieformowany to moim zdaniem fajna sprawa ale czy spod drzew lisciastych nie trzeba bedzie wygrabywać spadajacych liści jesienią? Jeśli obsadzę dość długą ścianę, na dodatek powiedzmy w dwóch, może trzech rzędach? Może ktoś miałby jakieś przykładowe zdjęcie takich liściastych nasadzeń, byłabym wdzięczna. Z wyobraźnią u mnie cienko a u mamy na działce zawsze było sporo grabienia. To mnie przeraża, zresztą i bez lisci na takim ogrodzie jest co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.01.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Nie - liście usuwa się tylko z trawników, pod krzewami mają zamieniać się na żyzną próchnicę, jak w lesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloska 24.01.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 dzięki Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 25.01.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Gratuluje pomysłu. Wszystko zalezy jak dużą masz działkę i jaka glebę. Jesli żywopłot moze być szeroki to polecam podadzić w 2-3 rzędach rośliny. Ponieważ zyjemy w zdegenerowanym krajobrazie, nawet na wsi zubożonym przez człowieka (masowo sadzone "iglaki") - polecam założenie żywopłotu "ekologicznego", swojskiego, charakteryzujacego sie wysokimi walorami przyrodniczymi (pozywienie i schronienie dla zwierząt) Np. z tyłu co 3-4 m pojedyńcze sztuki niewysokich drzewek: bez lilak w formie dzikiej, głóg jednoszyjkowy, ałycza, antypka, dereń jadalny, czeremcha, trzmielina europejska, klon tatarski, oczar, kalina koralowa, bez czarny, perukowiec podolski, leszczyna, jarzebina, jabłonie i wiśnie ozdobne. Na narożnikach i co jakieś 12-15 m można dać drzewa iglaste w skupiskach po 3 szt. (daglezja, świerk serbski) Na przedzie po kilka/kilkanascie sztuk: berberys, irga błyszcząca, jaśminowiec, ognik, róża pomarszczona i inne gatunki botaniczne róż, porzeczka krwista, pęcherznica (kolorowe odmiany), laurowisnia, forsycja, hortensja wiechowata "Tardiva", trzmielina oskrzydlona, suchodrzew (Lonicera), kalina hordowina, cis, jałowiec pospolity, tawuły, Jesli jest miejsce, to trzecim rzędem moga być pięknie kwitnace i stricte ozdobne krzewy (lisciaste - sadzone w dużych grupach - powyzej 10 szt) : krzewuszki (niskie odmiany, np. Nana Variegata), forsycja "maluch, trzmieliny Fortune'a, pieciorniki, kosodrzewiny, kuliste karłowe zywotniki, karłowe swierki, strzyżone bukszpany, tawuły japońskie, irgi poziome, róże okrywowe, ligustr jajolistny "Aureum', lilak "Palibin" itp. Krzewy można poprzetykać większymi bylinami o "wiejskim" charakterze: słoneczniczek szorstki (1,5 m wys.), funkie, floksy (80 cm), piwonie, rudbekie (Rudbekia naga dorasta nawet do 2 m), topinambur, szałwia, kocimętka, dziewanna itp. lub trawami ozdobnymi (trzcinnik, miskant) Pas ziemi miedzy niskimi drzewkami a ogrodzeniem nie piel, niech rośnie tam pokrzywa, bylica itp. Natomiast przy kąciku wypoczynkowym posadź budleje - beda przyciągać motyle rozwijające się na nie wypielonych do końca chwastach. Z derenia, antypki, ałyczy, bzu czarnego, głogu, róży, jarzebiny mozesz robić domowe przetwory. zywopłot z hortensji http://www.jaynecotten.com/images4/hydra_hedge1.jpg żywopłot z trzmieliny oskrzydlonej jesienią http://www.jparkers.co.uk/images/new_products/HE0049.jpg żywopłot z lilaka "Palibin" http://www.northscaping.com/InfoZone/IS-0130/Images/IS-0130-04.jpg z ałyczy: http://www.wildlife-gardening.org.uk/Features%5CWildlifeTrusts%5C_0501-january-2005%5Cblackthorn.jpg mozliwy sposób rozmieszczenia roślin: http://images34.fotosik.pl/95/47dd6ef00b3cec51gen.jpg Mam takie pytanie ile muszę przeznaczyć szerokości na takie 3 rzędy roślin? I drugie może głupie pytanie, ale co trzeba robić przy takim żywopłocie, jak go pielęgnować? czy wymaga bardzo dużo pracy, czy raczej rośnie sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 min 5 m., ale lepiej szerzej. Zakładaj, że szerokość krzewu jest zbliżona do jego wysokości. Wysokości znajdziesz w większości katalogów. Taki bez czarny rośnie dość szybko do 3 m szerokości. Akurat na tym przykładzie są rośliny, które dadzą sobie rade bez pielęgnacji (z tyłu) i takie, które poprzerastane chwastami nieładnie wyglądają (z przodu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 26.01.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Dziękuję, właśnie o to mi chodziło czy krzewy trzeba przycinać.Bardzo podoba mi się taki żywopłot, za wszelką cenę chcę uniknąć rzędu żywotników, które każdy mi doradza, że są bezproblemowe i tworzą skuteczna osłonę przed otoczeniem. 5 metrów to trochę dużo, mam do dyspozycji 3-4 metry, więc chyba muszę poprzestać na 2 rzędach.Bardzo ciekawy ten wątek, muszę go jeszcze raz zgłębić od początku, bo tyle informacji o żywopłotach jeszcze znalazłam w jednym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 wybierz duże krzewy, takie do 2-3 m. Żywopłot nieformowany nadaje się na duże ogrody. Na małej działce zrób po prostu mieszana rabatę z krzewów i niewielkich drzew o miękkiej lini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 26.01.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 wybierz duże krzewy, takie do 2-3 m. Żywopłot nieformowany nadaje się na duże ogrody. Na małej działce zrób po prostu mieszana rabatę z krzewów i niewielkich drzew o miękkiej lini. Jakie muszą być odległości pomiędzy tylnym i drugim rzędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 a to zależy, co chcesz posadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 27.01.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 dzięki, jeszcze nie wiem co będę sadziła. Na razie się rozglądam. dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.01.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Wydaje mi się że z dużych gatunków (kalina koralowa, bez czarny) zmieści ci się tylko jeden rząd, jeśli upierasz się tworzyć żywopłot a nie rabatę. Z niższych typu np. pęcherznica, tawuły, forsycje to sadzisz naprzemiennie (w zygzak) co ok 0,8-1 m z przesunięciem o 0,5 m w bok i 0,5-1 m do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts