dorota.k 08.11.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Można też poszaleć z niskimi i wysokimi trawami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evaz 08.11.2012 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Pięknie dziękuję za cierpliwość, życzliwość i wszystkie wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Elfir, mam pytanie - posadzoną mam tawułę van houtte'a - rozstaw co 1 m. Po prostu dłużej będziesz czekać na efekt. Ale można dosadzić i zagęscić. Pamietaj, że jeśli nie zagęścisz, to trzeba mocno ciąć z początku (po posadzeniu najlepiej nawet 30-40 cm nad ziemią), by się ładnie rozgałęziły od samego dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzinta 21.11.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Elfir, dziękuję bardzo. Raczej będę dosadzać. Ale mam pytanie jeszcze dotyczące cięcia tych tawuł już posadzonych - nie przycięłam ich w zeszłym roku w sierpniu (świeże przyrosty) - w przyszłym roku chciałabym już je potraktować prawidłowo, ale jak to zrobić? Przyciąć luty / marzec zanim rozpoczną wegetację - wyrównać te przyrosty tegoroczne, czy czekać po przekwitnięciu? Drugi raz ciąć jak zakończą rosnąć w sierpniu? Czytałam wiele artykułów na temat cięcia, ale mam problem z tym.. Byłabym wdzięczna jeszcze za jasną informację co mam z nimi robić, żeby były fajnie gęste. Nowo posadzone to już wiem, że zaraz po posadzeniu ostro przyciąć, a potem drugi raz w sierpniu. Pozdrawiam i dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.11.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 kwitnące wiosną tnie się po kwitnieniu, bo inaczej stracisz kwiaty (pąki kwiatowe zawiązują się jesienią). Żywopłot z tawuł raczej wymaga jednokrotnego przycięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzinta 22.11.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 No to super, dzięki za informację. Z jednej strony czytam o cięciu kilkukrotnym, a z drugiej wiem, że te rośliny co zawiązują kwiaty jesienią tnie się po przekwitnięciu. Obawiałam się, że robię coś nie tak. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.11.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 dwu-trzykrotne cięcie dotyczy żywopłotów formalnych, o wyraźnej bryle, jak żywopłoty z cisu, bukszpanu, grabu, buku, ligustra. Tawuła zwykle jest stosowana na żywopłoty półformowane, gdzie cięcie tylko koryguje naturalną sylwetkę żywopłotu, ale jej nie kształtuje ją na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczkowy_potwór 09.01.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 witam, czy te kwiaty w prawym dolnym rogu to jeżówka? jeśli tak, to co to za odmiana? http://www.e-aranzacje.pl/a/9922,ogrod-w-stylu-angielskim1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 09.01.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 tak, to jeżówka. Z odmianą trudno ocenić- może to być Magnus, Prairie Splendor, Rubinstern. Ale tez może to być sam gatunek, tylko takie zdjęcie. Sama gatunek jest zwykle bledszy niż odmiany które wymieniłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 28.03.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Co można posadzić przy ogrodzeniu. Nie chcę wszechobecnej tui. Nie chcę również jakiegoś żywopłotu, który trzeba ciągle przycinać. Chciałbym posadzić i patrzeć jak rośnie. Co można posadzić zamiast tui? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 28.03.2013 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Ja też nie chce Tui, obsadziliśmy działkę dookoła sosną pospolitą. Sadzonki dwuletnie koło 15-20 cm. Na wiosnę chcemy dokupić 60-80 cm w cenie koło 5zł/szt. . Widziałem kilka ogrodzeń obsadzonych sosną i byłem zachwycony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyt 29.03.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 A może coś liściastego? Trzmielina pnąca fajnie wygląda. To tylko taka propozycja, bo nie znam się na tym za bardzo, ale podoba mi się ta roślina i chyba nie rozrasta się tak szybko, jak bluszcz, czy dzikie wino. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 29.03.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Polecam dział "Pamiętajcie o ogrodach". Dużo tam tego typu porad.P.S.:Polecam berberysy lub ostrokrzewy - to tak odnośnie pytania tytułowego "wewątku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.04.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Kiedy ludzie nauczycie się zadawać pytania w przeznaczonych do tego działach a nie byle gdzie? Przenoszę i zapraszam do wątków "NAJCZĘSCIEJ SZUKANE TEMATY - sprawdź zanim założysz nowy temat!" No ręce opadają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 04.04.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Długo szukałem "NAJCZĘSCIEJ SZUKANE TEMATY ... ' Tu adres http://forum.muratordom.pl/showthread.php?199288-Najcz%C4%99%C5%9Bciej-szukane-tematy-oraz-instrukcja-jak-wklei%C4%87-zdj%C4%99cia-na-forum&p=5265710&viewfull=1#post5265710 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.04.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Specjalnie tworzę te watki, bo juz nie wiem jak do ludzi dotrzeć, by uzywali wyszukiwarki. Przez ten bałagan sama mam problemy ze znalezieniem wartościowych informacji, jak np. tematy o styropianie - zamiast w dziale "izolacje" musze szukać porozrzucanych na całym forum i są to wątki po 3- 4 enigmatyczne posty zamiast jeden zbiorczy ale wyczeprujący tematykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 05.04.2013 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 świetna sprawa takie wątki .Dobra robota:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 05.04.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 trudno tak 'rzucić' bez szczegółów jaką masz ziemię, wilgotność , czy cos masz zakryć za ogrodzeniem.Mogą być pęcherznice kalinolistne- np odmiany Red Baron. , moga być derenie- zima będa zdobić barwymi pędami. Ale nie obejdzie się bez co najmniej raz na dwa sezony wycinki starych pędów, podcięcia tego co przerosło, wywaliło się na ziemię itp. To gatunki dość uniwersalne, niedrogie. Mogą być pnącza na ogrodzenie- np powojnik tangucki jest dość uniwersalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 05.04.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Maliny, jeżyny, aronie (bardzo zdrowe), chyba że z niższych to porzeczki, agrest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 01.05.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Witam. Chciałbym w końcu zabrać się za żywopłot i tu pojawia się problem, bo jestem zielony w temacie. Żywopłot będzie obsadzony od strony południowej, południowo zachodniej i wschodniej. Jesteśmy alergikami i chciałbym obsadzić żywopłot czymś co jak najmniej uczula (lekarz zakazał nam thui - ponoć możno pyli). Do tego chciałbym aby taki żywopłot nie wymagal ode mnie zbyt wielkiego wysiłku. Myślałem o berberysie, ostrokrzewie lub dereniu jadalnym. Dzialka jest dość spora bo 1500 mkw więc można poszaleć, jednak gleba nie powala na kolana. Z jednej strony chciałbym odciąć się od sąsiadów a z drugiej żeby żywopłot o każdej porze roku oko cieszył. Proszę podpowiedzcie mi jak za to się zabrać. P.S. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts