Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŻYWOPŁOT NIEFORMOWANY - polecane gatunki, rozstawa, pielęgnacja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 536
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elfir, mam pytanie - posadzoną mam tawułę van houtte'a - rozstaw co 1 m.

Po prostu dłużej będziesz czekać na efekt. Ale można dosadzić i zagęscić.

Pamietaj, że jeśli nie zagęścisz, to trzeba mocno ciąć z początku (po posadzeniu najlepiej nawet 30-40 cm nad ziemią), by się ładnie rozgałęziły od samego dołu.

Elfir, dziękuję bardzo. Raczej będę dosadzać. Ale mam pytanie jeszcze dotyczące cięcia tych tawuł już posadzonych - nie przycięłam ich w zeszłym roku w sierpniu (świeże przyrosty) - w przyszłym roku chciałabym już je potraktować prawidłowo, ale jak to zrobić? Przyciąć luty / marzec zanim rozpoczną wegetację - wyrównać te przyrosty tegoroczne, czy czekać po przekwitnięciu? Drugi raz ciąć jak zakończą rosnąć w sierpniu? Czytałam wiele artykułów na temat cięcia, ale mam problem z tym.. Byłabym wdzięczna jeszcze za jasną informację co mam z nimi robić, żeby były fajnie gęste. Nowo posadzone to już wiem, że zaraz po posadzeniu ostro przyciąć, a potem drugi raz w sierpniu. Pozdrawiam i dziękuję.

dwu-trzykrotne cięcie dotyczy żywopłotów formalnych, o wyraźnej bryle, jak żywopłoty z cisu, bukszpanu, grabu, buku, ligustra.

Tawuła zwykle jest stosowana na żywopłoty półformowane, gdzie cięcie tylko koryguje naturalną sylwetkę żywopłotu, ale jej nie kształtuje ją na nowo.

• 1 month później...
tak, to jeżówka. Z odmianą trudno ocenić- może to być Magnus, Prairie Splendor, Rubinstern. Ale tez może to być sam gatunek, tylko takie zdjęcie. Sama gatunek jest zwykle bledszy niż odmiany które wymieniłam.

• 2 months później...
A może coś liściastego? Trzmielina pnąca fajnie wygląda. To tylko taka propozycja, bo nie znam się na tym za bardzo, ale podoba mi się ta roślina i chyba nie rozrasta się tak szybko, jak bluszcz, czy dzikie wino. Pozdrawiam

Specjalnie tworzę te watki, bo juz nie wiem jak do ludzi dotrzeć, by uzywali wyszukiwarki.

Przez ten bałagan sama mam problemy ze znalezieniem wartościowych informacji, jak np. tematy o styropianie - zamiast w dziale "izolacje" musze szukać porozrzucanych na całym forum i są to wątki po 3- 4 enigmatyczne posty zamiast jeden zbiorczy ale wyczeprujący tematykę.

trudno tak 'rzucić' bez szczegółów jaką masz ziemię, wilgotność , czy cos masz zakryć za ogrodzeniem.

Mogą być pęcherznice kalinolistne- np odmiany Red Baron. , moga być derenie- zima będa zdobić barwymi pędami. Ale nie obejdzie się bez co najmniej raz na dwa sezony wycinki starych pędów, podcięcia tego co przerosło, wywaliło się na ziemię itp. To gatunki dość uniwersalne, niedrogie.

Mogą być pnącza na ogrodzenie- np powojnik tangucki jest dość uniwersalny

• 4 weeks później...

Witam. Chciałbym w końcu zabrać się za żywopłot i tu pojawia się problem, bo jestem zielony w temacie. Żywopłot będzie obsadzony od strony południowej, południowo zachodniej i wschodniej. Jesteśmy alergikami i chciałbym obsadzić żywopłot czymś co jak najmniej uczula (lekarz zakazał nam thui - ponoć możno pyli). Do tego chciałbym aby taki żywopłot nie wymagal ode mnie zbyt wielkiego wysiłku. Myślałem o berberysie, ostrokrzewie lub dereniu jadalnym. Dzialka jest dość spora bo 1500 mkw więc można poszaleć, jednak gleba nie powala na kolana. Z jednej strony chciałbym odciąć się od sąsiadów a z drugiej żeby żywopłot o każdej porze roku oko cieszył. Proszę podpowiedzcie mi jak za to się zabrać.

P.S. Z góry dzięki za pomoc