Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŻYWOPŁOT NIEFORMOWANY - polecane gatunki, rozstawa, pielęgnacja

Recommended Posts

Witam,jestem osobą raczkującą w tematach ogrodowych;)Mam pytanie czym można obsadzić frontową część ogrodzenia z siatki,coby trochę odgrodzic się od drogi.Ogrodzenie od domu 8m,ziemia to raczej piaski,sosny i brzozy czują się dobrze:)Może jakieś kwitnące krzewy,aby rosły dobrze na słabej ziemi,miejsce dość słoneczne:)

• Odpowiedzi 536
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na słabej ziemi i słonecznym miejscu dobrze sprawdzą się pęcherznice - mogą być zupełnie bezobsługowe. Wiosną kwitną, potem ozdobne są z czerwonych owoców. Pęcherznice w zależności od odmiany mogą być żółte albo ciemne, choć bywają i bardziej czerwonawe, bursztynowe - tu pooglądaj odmiany

Na słabej ziemi i słonecznym miejscu dobrze sprawdzą się pęcherznice - mogą być zupełnie bezobsługowe. Wiosną kwitną, potem ozdobne są z czerwonych owoców. Pęcherznice w zależności od odmiany mogą być żółte albo ciemne, choć bywają i bardziej czerwonawe, bursztynowe - tu pooglądaj odmiany

Dziękuję serdecznie,a jak gęsto trzeba je sadzić i w jakim okresie?

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

witam!

chciałbym posadzić żywopłot z berberysu, niestety ze względu na inną sprawę muszę nieco zmienić moje plany. mianowicie żywopłot musi być z DRZEW, co jest bardzo istotne. najpierw pomyślałem o sadzonkach grabu, ale żywopłot będzie słabo wyglądał zimą - uschnięte liście nie opadają. i tu proszę o podpowiedzi jaki gatunek DRZEWA wybrać żeby żywopłot był zimozielony, nie wymagał cięcia (ew. sporadycznie), był gęsty i... miał czerwone liście ;)

z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

dzięki za podpowiedź - wygląda świetnie. tylko muszę sprawedzić czy DRZEWO może być owocowe...

sobie jak sobie, raczej jeden z urzędów w swej genialności mnie do tego zmusił... ale nie zagłębiajmy się w szczegóły, bo same niecenzuralne cisną się na usta...

ps: '...eś', jeśli już ;)

jaki gatunek DRZEWA wybrać żeby żywopłot był zimozielony, nie wymagał cięcia (ew. sporadycznie), był gęsty i... miał czerwone liście ;)

Rozumiem, że pytasz o żywopłot w klimacie śródziemnomorskim, ewentualnie oceanicznym-morskim. W takim przypadku polecam: Głogownik Frasera ‚Red Robin'. Ale ciąc trzeba, bo rośnie szeroki.

Jeśli pytasz o zywopłot w Polsce, to jak często widujesz u nas zimozielone liściaste żywoploty tudzież czerwone iglaki?

Urzędnika poproś o zasugerowanie ZIMOZIELONEGO, czerwonolistnego gatunku.

a świerk czy choina to nie jest drzewo? :jawdrop:

A to jest żywotnik (Thuja plicata):

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fb/Thuja_plicata_Germany.JPG/302px-Thuja_plicata_Germany.JPG

Może jednak przepisz dokładnie wytyczne, które otrzymałeś, bo wygląda na to, ze ktoś coś pokręcił...

Liściaste (żadne nie jest zimozielone) drzewa, z których robi się żywopłoty:

grab, buk, lipa, klon polny, grujecznik, świdosliwa, ałycza, wierzby

witam!

chciałbym posadzić żywopłot z berberysu, niestety ze względu na inną sprawę muszę nieco zmienić moje plany. mianowicie żywopłot musi być z DRZEW, co jest bardzo istotne. najpierw pomyślałem o sadzonkach grabu, ale żywopłot będzie słabo wyglądał zimą - uschnięte liście nie opadają. i tu proszę o podpowiedzi jaki gatunek DRZEWA wybrać żeby żywopłot był zimozielony, nie wymagał cięcia (ew. sporadycznie), był gęsty i... miał czerwone liście ;)

z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

jeśli chcesz wskazówki, to mogę Ci dać następujące:

1) żywopłot z drzew wyłącznie o czerwonych liściach będzie wyglądać niezbyt dobrze; przemyśl to raz jeszcze, pooglądaj trochę zdjęć w sieci; najlepiej, najbardziej naturalnie i nie przygnębiająco będą wyglądać drzewa o liściach zielonych. Przestrzegałbym przed sadzeniem w dużej masie drzew/krzewów o ciemnoczerwonych czy bordowych liściach

2) żywopłot z drzew liściastych zimozielonych - no way w PL.

3) zaschnięte liście zimą na grabach, bukach czy dębach, moim zdaniem, wyglądają zjawiskowo; u mnie, we wschodniej Polsce, gdzie zimy często są śnieżne i występuje szadź, obecność w ogrodzie takich drzew z zaschniętymi listkami na gałęziach tworzy bajkowy widok; kolumnowe graby świetnie sprawdzają się w roli wiatrochronów.

4) mogę Ci polecić na żywopłot, ale zrzucający liście na zimę, takie drzewa jak: graby w odm. kolumnowych ('fastigiata', 'frans fontaine', 'lucas'), wolniej rosnący, ale bardzo kompaktowy i gęsty grab pospolity 'columnaris', dąb szypułkowy 'fastigiata', buk zwycz. 'dawyck', klon tatarski (=ginnala), jarząb 'fastigiata', 'autumn spire', deren jadalny czy świdośliwy (moje ulubione niewielkie drzewa), np. 'obelisk', 'autumn brilliance', sadzone grupami; będzie wyglądać pięknie o każdej porze roku.

Edytowane przez greywolf

• 5 months później...
  • 5 weeks później...
Pęcherznica dzika a także odmiany "Luteus" i "Diabolo" wyrastają do 2-2,5 m wysokości.

Można zrobić przeplatankę z forsycji, żylistka szorstkiego, tawuły i pęcherznicy.

Albo jednogatunkowy z irgi błyszczącej - bardzo fajna roślina. Wcześnie wypuszcza liście.

Elfir, podpytywałam Cię kiedyś o żywoplot dlugosci ok. 16 m (Twoja odpowiedź powyżej). Niestety nie posłuchałam Twoich rad o przeplataniu i zrobiłam go w całości z pęcherznicy czerwonej (nie pamiętam, czy to było diabolo czy baron) - planowałam z zielonej, ale nie mieli jej w szkółce.

Teraz moje pęcherznice podrosły i niestety, w moim odczuciu, są takie ciemne, przygnebiające ;( ostatecznie na tych 16 metrach mam 12 pęcherznic - póki co nic przed nimi nie rośnie, co tylko potęguje efekt...

Przechodzac do sedna sprawy - co powinnam teraz zrobić? wykopać kilka pęcherznic i wstawić w ich miejsce polecane wcześniej forsycje, tawuły i zylistki (prawdopodobnie po jednej sztuce, bo jednak odcinek nie jest za dlugi, ewentualnie dokupić jeszcze z jedną, dwie pęcherznice Luteus dla przełamania mrocznego efektu), czy lepiej zostawic je w spokoju a wspomniane wczesniej rosliny posadzic przed rzędem pęcherznic (jesli juz, to lepiej to zrobić po całej długosci, na mijankę z pęcherznicą, czy tez w kępach)?

Witam, przeglądam ten wątek i nie znajduję odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie dotyczące żywopłotu liściastego. Mam takowy zasadzony od strony płd-zach na długości ok.20 m.Składa się on z jaśminowców, żylistka, pęcherznic, tawuł i krzewuszek w dość dużej rozstawie bo ok.1,5 - 2m (z założenia ma być nieformowany). Krzewy są jeszcze małe, wiatry wieją spore, bo od zachodu i zastanawiam się, czy dobrzy by było posadzić przed nimi - od ulicy, gdzie mam jeszcze miejsce, rząd niskich krzewów, np. tawuły Firelight., które wypełniłyby luki między posadzonymi wcześniej krzewami. Oczywiście sadzone byłyby naprzemiennie w odległości ok. 1m od tych posadzonych. Czy takie nasadzenie będzie dobrze wyglądało? Pozdr. i proszę o radę..