Ana. 10.08.2014 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Witam,jestem osobą raczkującą w tematach ogrodowych;)Mam pytanie czym można obsadzić frontową część ogrodzenia z siatki,coby trochę odgrodzic się od drogi.Ogrodzenie od domu 8m,ziemia to raczej piaski,sosny i brzozy czują się dobrze:)Może jakieś kwitnące krzewy,aby rosły dobrze na słabej ziemi,miejsce dość słoneczne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 10.08.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Na słabej ziemi i słonecznym miejscu dobrze sprawdzą się pęcherznice - mogą być zupełnie bezobsługowe. Wiosną kwitną, potem ozdobne są z czerwonych owoców. Pęcherznice w zależności od odmiany mogą być żółte albo ciemne, choć bywają i bardziej czerwonawe, bursztynowe - tu pooglądaj odmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 10.08.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Na słabej ziemi i słonecznym miejscu dobrze sprawdzą się pęcherznice - mogą być zupełnie bezobsługowe. Wiosną kwitną, potem ozdobne są z czerwonych owoców. Pęcherznice w zależności od odmiany mogą być żółte albo ciemne, choć bywają i bardziej czerwonawe, bursztynowe - tu pooglądaj odmiany Dziękuję serdecznie,a jak gęsto trzeba je sadzić i w jakim okresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 10.08.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Jeśli kupisz w doniczkach (i tak takie najłatwiej dostać) to możesz sadzić kiedy Ci pasuje, byle podlać po posadzeniu i pilnować pierwszy okres czy nie traci turgoru (nie więdnie) odległość zależy od odmiany ale ok 75 cm powinno być ok, będzie gęsto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 10.08.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Dzięki,to tylko pomyślę o kolorze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabba 13.09.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Co zamiast thui? Czy mozecie zaproponować przykład rzędu iglaków, które nie stanowiłyby nudnej ściany? Coś jak 3x choina, 5xszmaragd, 1xaurespicata itp- Chętnie gotowy przepis; jakiś przykład? może zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.09.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 zasadniczo zywopłot zimozielony najlepiej wygląda jako jednolita zielona ściana. Ponieważ stanowi tylko zielone zamknięcie ogrodu, mur, a nie jest dekoracją roślinną sensu stricte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 08.10.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 witam! chciałbym posadzić żywopłot z berberysu, niestety ze względu na inną sprawę muszę nieco zmienić moje plany. mianowicie żywopłot musi być z DRZEW, co jest bardzo istotne. najpierw pomyślałem o sadzonkach grabu, ale żywopłot będzie słabo wyglądał zimą - uschnięte liście nie opadają. i tu proszę o podpowiedzi jaki gatunek DRZEWA wybrać żeby żywopłot był zimozielony, nie wymagał cięcia (ew. sporadycznie), był gęsty i... miał czerwone liście z góry dzięki za wszelkie wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania_Fim 08.10.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Ależ sobie wymyśliłaś ... zobacz w wyszukiwarce żywopłot z drzewa - ze śliwy pisardi. Są odmiany krzewiaste. Formować jednak będzie trzeba. Drzewo jest. Czerwone jest. Niestety, w ziemie zrzuca liście. laurowiśnia zimozielona - ale to krzew, w ziemie zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 08.10.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 dzięki za podpowiedź - wygląda świetnie. tylko muszę sprawedzić czy DRZEWO może być owocowe... sobie jak sobie, raczej jeden z urzędów w swej genialności mnie do tego zmusił... ale nie zagłębiajmy się w szczegóły, bo same niecenzuralne cisną się na usta... ps: '...eś', jeśli już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 08.10.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Są również buki o ciemnoczerwonych liściach. Ich niespadanie zimą powoduje, że żywopłot nie wygląda goło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.10.2014 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 jaki gatunek DRZEWA wybrać żeby żywopłot był zimozielony, nie wymagał cięcia (ew. sporadycznie), był gęsty i... miał czerwone liście Rozumiem, że pytasz o żywopłot w klimacie śródziemnomorskim, ewentualnie oceanicznym-morskim. W takim przypadku polecam: Głogownik Frasera ‚Red Robin'. Ale ciąc trzeba, bo rośnie szeroki. Jeśli pytasz o zywopłot w Polsce, to jak często widujesz u nas zimozielone liściaste żywoploty tudzież czerwone iglaki? Urzędnika poproś o zasugerowanie ZIMOZIELONEGO, czerwonolistnego gatunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 09.10.2014 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 póki co to w Polsce, chociaż o tym klimacie oceanicznym chyba będę musiał pomyśleć tylko najpierw trafię jakąś kumulację w lotto a co do żywopłotu to nie mogą być iglaki, tylko DRZEWA. a kolor to mój pomysł, bo mi się taki żywopłot podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.10.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 a świerk czy choina to nie jest drzewo? A to jest żywotnik (Thuja plicata): http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fb/Thuja_plicata_Germany.JPG/302px-Thuja_plicata_Germany.JPG Może jednak przepisz dokładnie wytyczne, które otrzymałeś, bo wygląda na to, ze ktoś coś pokręcił... Liściaste (żadne nie jest zimozielone) drzewa, z których robi się żywopłoty: grab, buk, lipa, klon polny, grujecznik, świdosliwa, ałycza, wierzby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greywolf 10.10.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 (edytowane) witam! chciałbym posadzić żywopłot z berberysu, niestety ze względu na inną sprawę muszę nieco zmienić moje plany. mianowicie żywopłot musi być z DRZEW, co jest bardzo istotne. najpierw pomyślałem o sadzonkach grabu, ale żywopłot będzie słabo wyglądał zimą - uschnięte liście nie opadają. i tu proszę o podpowiedzi jaki gatunek DRZEWA wybrać żeby żywopłot był zimozielony, nie wymagał cięcia (ew. sporadycznie), był gęsty i... miał czerwone liście z góry dzięki za wszelkie wskazówki. jeśli chcesz wskazówki, to mogę Ci dać następujące: 1) żywopłot z drzew wyłącznie o czerwonych liściach będzie wyglądać niezbyt dobrze; przemyśl to raz jeszcze, pooglądaj trochę zdjęć w sieci; najlepiej, najbardziej naturalnie i nie przygnębiająco będą wyglądać drzewa o liściach zielonych. Przestrzegałbym przed sadzeniem w dużej masie drzew/krzewów o ciemnoczerwonych czy bordowych liściach 2) żywopłot z drzew liściastych zimozielonych - no way w PL. 3) zaschnięte liście zimą na grabach, bukach czy dębach, moim zdaniem, wyglądają zjawiskowo; u mnie, we wschodniej Polsce, gdzie zimy często są śnieżne i występuje szadź, obecność w ogrodzie takich drzew z zaschniętymi listkami na gałęziach tworzy bajkowy widok; kolumnowe graby świetnie sprawdzają się w roli wiatrochronów. 4) mogę Ci polecić na żywopłot, ale zrzucający liście na zimę, takie drzewa jak: graby w odm. kolumnowych ('fastigiata', 'frans fontaine', 'lucas'), wolniej rosnący, ale bardzo kompaktowy i gęsty grab pospolity 'columnaris', dąb szypułkowy 'fastigiata', buk zwycz. 'dawyck', klon tatarski (=ginnala), jarząb 'fastigiata', 'autumn spire', deren jadalny czy świdośliwy (moje ulubione niewielkie drzewa), np. 'obelisk', 'autumn brilliance', sadzone grupami; będzie wyglądać pięknie o każdej porze roku. Edytowane 10 Października 2014 przez greywolf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greywolf 10.10.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 żeby nie byś gołosłownym: graby (http://www.pflanzmich.de)http://www.pflanzmich.de/produkt/15110/pyramiden-hainbuche_carpinus-betulus-fastigiata1.jpg świdośliwa wiosną i jesienią (http://www.witualnyogrod.blogspot.com)http://2.bp.blogspot.com/-whxBWJR2jts/T6KPIgt7wLI/AAAAAAAABdQ/oXK-GudDVSA/s1600/DSC_0070a.JPGhttp://4.bp.blogspot.com/-vtVriziOSH4/UHMK8kNFYrI/AAAAAAAAB6w/f1N9hfjuT8A/s640/DSC_0177.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greywolf 10.10.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 zaschnięte liście zimą dąb szypułkowy 'fastigiata' (http://www.drzewapolski.blogspot.com)http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Dab/Szypulkowy/Fastigiata/Dab_szypulkowy_Fastigiata_drzewo.jpg buki (http://www.solitair.be)http://666kb.com/i/bfkfgdhdvxsdvpl82.jpghttp://www.solitair.be/wp-content/files_mf/cache/th_7f2fa8c576d20e1388b753b611478121_C-Fagus-sylvatica-Heieinde-h400-1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 30.03.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 (edytowane) odsprzedam 200-250 szt. sadzonek berberysu zwyczajnego.saodzonki trzyletnie, z gołym korzeniem, ze szkółki, aktualnie przycięte do wys. 30-40 cm.cena - 1,2 zł za sztukęodbiór osobisty - zachodnia strona Warszawy. Edytowane 30 Marca 2015 przez mj2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczkowy_potwór 29.04.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Pęcherznica dzika a także odmiany "Luteus" i "Diabolo" wyrastają do 2-2,5 m wysokości. Można zrobić przeplatankę z forsycji, żylistka szorstkiego, tawuły i pęcherznicy. Albo jednogatunkowy z irgi błyszczącej - bardzo fajna roślina. Wcześnie wypuszcza liście. Elfir, podpytywałam Cię kiedyś o żywoplot dlugosci ok. 16 m (Twoja odpowiedź powyżej). Niestety nie posłuchałam Twoich rad o przeplataniu i zrobiłam go w całości z pęcherznicy czerwonej (nie pamiętam, czy to było diabolo czy baron) - planowałam z zielonej, ale nie mieli jej w szkółce. Teraz moje pęcherznice podrosły i niestety, w moim odczuciu, są takie ciemne, przygnebiające ;( ostatecznie na tych 16 metrach mam 12 pęcherznic - póki co nic przed nimi nie rośnie, co tylko potęguje efekt... Przechodzac do sedna sprawy - co powinnam teraz zrobić? wykopać kilka pęcherznic i wstawić w ich miejsce polecane wcześniej forsycje, tawuły i zylistki (prawdopodobnie po jednej sztuce, bo jednak odcinek nie jest za dlugi, ewentualnie dokupić jeszcze z jedną, dwie pęcherznice Luteus dla przełamania mrocznego efektu), czy lepiej zostawic je w spokoju a wspomniane wczesniej rosliny posadzic przed rzędem pęcherznic (jesli juz, to lepiej to zrobić po całej długosci, na mijankę z pęcherznicą, czy tez w kępach)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tymi 29.04.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Witam, przeglądam ten wątek i nie znajduję odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie dotyczące żywopłotu liściastego. Mam takowy zasadzony od strony płd-zach na długości ok.20 m.Składa się on z jaśminowców, żylistka, pęcherznic, tawuł i krzewuszek w dość dużej rozstawie bo ok.1,5 - 2m (z założenia ma być nieformowany). Krzewy są jeszcze małe, wiatry wieją spore, bo od zachodu i zastanawiam się, czy dobrzy by było posadzić przed nimi - od ulicy, gdzie mam jeszcze miejsce, rząd niskich krzewów, np. tawuły Firelight., które wypełniłyby luki między posadzonymi wcześniej krzewami. Oczywiście sadzone byłyby naprzemiennie w odległości ok. 1m od tych posadzonych. Czy takie nasadzenie będzie dobrze wyglądało? Pozdr. i proszę o radę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts