Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŻYWOPŁOT NIEFORMOWANY - polecane gatunki, rozstawa, pielęgnacja

Recommended Posts

Jesli bedziesz podlewać - wszelkiego rodzaju różaneczniki i azalie, kalmie, skimmie, laurowiśnie, choinę kanadyjską (Pendula, Yeddeloh), cisy, irge Dammera, trzmieline Fortune'a, z bylin: tawułki, paprocie, hosty, bergenie, fiołki, itd.

• Odpowiedzi 536
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A może jakaś zyczliwa dusza rzuciłaby okiem na to, co wyrzeźbiłam w pocie czoła w Paintcie i poradziła mi w dwóch kwestiach (starałam sięzachować proporcje roślin w takim rozmiarze, jak je sobie wyobrażam docelowo, nie wiem, czy mi się to udało :oops: To jest jakiś tam model zachodniego fragmentu mojego ogrodu, gdzie chciałabym oddzielić część użytkową (jarzynki, maliny, porzeczki, kompostownik) od ozdobnej. To co ma w podpisie "ma być" tego jeszcze nie ma, cała reszta jest, tylko ciut mniejsza jeszcze od tego, co na rysunku:

http://www.album.astral.pl/album/fotos/7864/2/7101/13.jpeg

Mam dwa pytania:

1. Te pytajniki, co ich nie ma, a mają byc - ja sie nie znam na iglakach, a coś zimozielonego jednak bym czasem chciała. jaką wysokość drzewek dobrać? Skłaniam się ku jakimś jałowcom kolumnowym do 3 m. wysokości i 1 m szerokości, bo wyszłam z założenia, że świerk, klon i orzech to chyba wystarczająco wysokich drzew na 16 metrów szerokości. Dobrze myślę? Czy lepiej ładować tam żywotnik zachodni?i

2. Pod nimi widziałabym trzmielinę oskrzydloną, jednak, czy nie będzie to zbyt mały kontrast wysokości pomiedzy trzymetrowym drzewkiem, a docelowo prawie dwumetrowym krzewem? Ta irga na samym dole to już chyba bardziej pasuje, tylko co do wyższych mam wątpliwości.

To są na razie tylko drzewa i krzewy, oczywiście, jak już będą, to poupycham byliny pomiędzy nie, ale proszę, popatrzcie, czy nie robię jakiegoś byka?

Z góry dziekuję,

• 4 weeks później...

Elfir

witam i proszę o radę.

Zanim rozpocząłem budowę domu wiedziałem, że z jednej ze stron ogrodzenia posadzę żywopłot z tarniny (Prunus Spinoza - jak to brzmi :p ). Niestety w okolicach Szczecina pomimo poszukiwań jej nie znalazłem i będę musiał ją ściągać z południa Polski...Chyba, że znasz jakąś plantację...

Moje pytanie brzmi: kiedy sadzić, w jakich odstępach(na dł. ok 30m), kiedy i jak przycinać aby uzyskać żywopłot gęsty od dołu do góry wys. na jakieś 2,5m?

Czytałem o Twoich radach aby w dolnej części sadzić coś dla "oka" - co będzie miało cechy tarniny i kwitło na czerwono oraz ładnie się koloryzowało jesienią?

Pozdrawiam

Witam Elfir! mam pytanie odnośnie pierwszego postu o zagospodarowaniu dużej działki żywopłotem nieformowanym. Czy pierwszy rząd wyższych roślin które tam wymieniłeś (lilaki trzmieliny klony) ( te z tylnego rzędu ) są roślinami w miarę wysokimi czy można je poprzedzić jeszcze jakimiś naturalnymi drzewami ( na słabe gleby ) ale jeszcze wyższymi. Ja mam pas do obsadzenia długi na 50 m i głębokość 20 m Więc jest to b. duży obszar i zastanawiam się czy mogę wykorzystać Twoją propozycję ( tzn. czy nie będzie za mało roslin - a jednocześnie rodzaj gleby nie pozwala na dużą różnorodność ).

Na przedzie po kilka/kilkanascie sztuk: berberys, irga błyszcząca, jaśminowiec, ognik, róża pomarszczona i inne gatunki botaniczne róż, porzeczka krwista, pęcherznica (kolorowe odmiany), laurowisnia, forsycja, hortensja wiechowata "Tardiva", trzmielina oskrzydlona, suchodrzew (Lonicera), kalina hordowina, cis, jałowiec pospolity, tawuły,

l

Mysle ze tu sie moge podpytac mam za płotem w kawałku zywopłotu dziką rózę - czy sa jakieś sposoby na domowe otrzymanie sadzonek z istniejącej rośliny?

Pawlok

Mój pomysł układu nasadzeń w ogrodzie jest baaardzo podobny. Układ PN-PD

http://images25.fotosik.pl/148/a785d56f086bb267med.jpg

Jednak przy tarasie ukochany skalniak i różne zimozielone drzewka (trzeba się od sąsiadów osłonić i mieć ładny widok z salonu także zimą).

Od prawej strony na wysokości domu prawdopodobnie żywopłot z jałowców, aby dom od wiatrów osłonić, zachowując szerokie przejście, a potem płynne przejście w kompozycję krzaczastą, jedynie przeplataną zimozielonymi. A tu perukowiec podolskiego, lilak, pęcherznica darts gold i diablo, kalina za nimi, tamaryszek, trzmielina europejska i oskrzydlona, sumak, forsycja, dereń, migdałek, pigwowiec, budleja, jaśmin, krzewuszka b-ziel, wawrzynek, berberysy, irgi. Do wiosny na pewno coś dorzucę do tego bałaganu :) Krzaczory będą osłoną kilku wrażliwych okazów i tłem dla zielnika. Tam też ukryję kompostownik.

Wymyśliłam, aby brzeg nasadzeń ze względów praktycznych, obsadzić niskim rzędem przycinanych bukszpanów. Bukszpanowy żywopłocik miałby zatrzymywać opadające jesienią liście, które zostałyby tam jako ściółka.

Wraz z jałowcami do obsadzenia 34m zachodniej ściany. Większość roślin już czeka w moim starym ogródku na nasadzenie na wiosnę.

• 3 weeks później...

witam i ja również proszę o pomoc

buduję dom w szczerych polach i strasznie tam wieje (chwilami głowę chce urwać)

jakie rośliny najlepiej spełnią funkcję osłony od wiatru?

dodam że działka duża,ziemia nawożona była z terenów leśnych

najbardziej ucieszyłoby coś co w miarę szybko sie rozrasta

• 3 months później...