Elfir 25.03.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 kolumnowe iglaki słabiej chronią przed wiatrem niz szersze nasadzenie z lisciastych - oczywiscie w sezonie "lisciowym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
draazeka 22.04.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Jesli żywopłot moze być szeroki to polecam podadzić w 2-3 rzędach rośliny. Np. z tyłu co 3-4 m pojedyńcze sztuki niewysokich drzewek: bez lilak w formie dzikiej, głóg jednoszyjkowy, ałycza, antypka, dereń jadalny, czeremcha, trzmielina europejska, klon tatarski, oczar, kalina koralowa, bez czarny, perukowiec podolski, leszczyna, jarzebina, jabłonie i wiśnie ozdobne. Na narożnikach i co jakieś 12-15 m można dać drzewa iglaste w skupiskach po 3 szt. (daglezja, świerk serbski) Na przedzie po kilka/kilkanascie sztuk: berberys, irga błyszcząca, jaśminowiec, ognik, róża pomarszczona i inne gatunki botaniczne róż, porzeczka krwista, pęcherznica (kolorowe odmiany), laurowisnia, forsycja, hortensja wiechowata "Tardiva", trzmielina oskrzydlona, suchodrzew (Lonicera), kalina hordowina, cis, jałowiec pospolity, tawuły, Jesli jest miejsce, to trzecim rzędem moga być pięknie kwitnace i stricte ozdobne krzewy Proszę powiedzcie jak szeroki trzeba mieć pas ziemi do nasadzeń 2-3 rzędów roślin tak jak tutaj radzi Elfir?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp73 28.04.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Witam,mam pytanie - czy pas zieleni zaproponowany przez elfir sprawdzi się w miejscu "średnio-zacienionym" (słońce jest tam do godz. 13-14)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2009 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Klon polny, suchodrzew tatarski, leszczyna, oczar, jarzębina, dereń jadalny, kalina, bez czarny, czeremcha znoszą półcień.Najlepszym gatunkiem iglastym znoszącym cień jest choina, ale wymaga wilgotnego podłoza. Potem dobrze z zacienieniem radzi sobie świerk wschodni (ale moze przemarzać na wschodzie kraju) i świerk serbski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mocca 30.04.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Jestem zauroczona Waszymi pomysłami i już od jesieni dojrzwam i planuję, by wreszcie wykonać coś z moim ogrodzeniem. Elfir, skorzystałam z Twoich rad i propozycji i chciałabym całą moją siatkę od strony zachodniej obsadzić głównie liściastymi np dereń, kalina, trzemielina, tamaryszek, głóg, pigwowiec, tawuła, krzewuszka, jaśmin, lilak, rokitnik pęcherznica. Pojedynczo chciałabym przepleść to wyższymi drzewami, np kasztanem, klonem, brzozą, lipą, jakimś świerkiem bo zależy mi głównie na osłonięciu działki od wiatru a również chcę przesłonić widok na tę stronę. Mam tylko jeden problem, nie mam pojęcia jak rozplanowac te rośliny by nie wyszedł kalejdoskop... ponieważ mam do obsadzenia po długości około 100 mb. ponizej wstawię fotkę- chodzi o siatkę z prawej strony zdjęcia http://i160.photobucket.com/albums/t194/mocca_2007/teren%20ogrod/terenkopia.jpg bałagan rzecz jasna już jest prawie uprzątnięty, na miejscu pozostaje tylko oczyszczalnia. To jedyne drzewo widoczne na foto to moja duma- dąb I jeszcze jedna moja wątpliwość- co z wąskim kawałkiem między siatką a oczyszczalnią- nie mogę tam posadzić nic wielkiego ale jakies krzewy by się jednak przydały... gleba u mnie raczej kwaśna, miejscami okresowo mocno wilgotna (ale akurat od zachodniej strony jest wyżej więc woda tu nie zalega. Docelowo chce cały ogród zaplanować "zarośnięty" drzewami i krzewami w stylu tzw wsiowym przyjaznym dla ptaków, z ograniczonym trawnikiem w częsci użytkowej blisko domu. Działka moja ciągnie się pod sam las więc kiedy uporam się z ogrodzonym kawałkiem będę iść dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 30.04.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 A jaka szeroka jest Twoja działka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mocca 01.05.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 szerokość prawie 30 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Im większa roślina tym mniejsza grupa. Czyli np. rokitniki 3, ale już tawuła 6, a pigwowce 10. Jeśli użyjesz gatunków naszego krajobrazu i zadomowionych, nie uda ci się zrobić misz-maszu. Chyba ze będziesz dawać rośliny o pstrokatych lub kolorowych liściach. Wtedy przedzielaj je gatunkami zielonymi. Zwróć uwagę na terminy kwitnienia, żeby te krzewy o wspólnym terminie kwitnienia, nie sąsiadowały ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka F 05.05.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Witam Jetem pierwszy raz na tym forum i chciałam ze wszystkimi sie przywitać Bardzo mnie interesuje temat, który poruszacie dlatego postanowiłam do Was dołączy. Jestem w trakcie budowy domku i zaczynam planować ogródeczek. Mam nadzieje na Wasze porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka F 05.05.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Wydaje mi się że nie popieracie sadzenia na zywopłoty żywotników? własnie tak zrobiłam i chyba nie bardzo jestem zadowolona z efektu. Posadziłam cyprysik Lawsona w pierwszym rzędzie a thuję szmaragdową w drugim. Mam pytanie: Jak mozna to teraz naprawić ? jak urozmaicić? mam dość wąską i długą działke i przy żywopłocie nie bardzo mogę szaleć. Jak można to urozmaicić. Najbardzoiej bych chciała przesadzić częśc tych żywotników w wsadzić drzewa iglaste na przemian z liściatymi. Proszę o podpowiedz bardzo będę wdzięczna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.05.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Skoro masz działkę długą to węższy koniec działki możesz obsadzić szerokim pasem wysokich kolorowych krzewów liściastych i iglastych a pasy żywopłotowych iglaków pozostawić wzdłuż dłuższych boków i podsadzić je jakimiś niższymi ozdobnymi krzewami: np. tawułą japońską. Linię takiej rabaty najlepiej wyznaczyć miekką, falistą linią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 06.05.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 wow! ale się zapaliłam do żywopłotowania oczywiście u mnie wiejski nieformowany, bo nijak inny do stajenki nie pasuje ale mam pytanko, Elfir: moja działka (0,5 ha) składa się z dwóch części: tej na której stoi stajenka i stary dom oraz drugiej w charakterze łąki. Łąka zostaje ... łąką , by można było sobie na wyraj pobiegać i koniki w przyszłości poganiać, ale oddzielona jest od części zamieszkanej za pomocą 6-8 drzew - są to stare śliwy i jabłonie. Moje pytanie brzmi: czy mogę w naturalny sposób wpasować te istniejące drzewa w twój projekt żywopłotu składającego się z kilku warstw? Czy dobrze myślę, żeby je dać jako najwyższe składniki? A co ze zbieraniem śliwek począć?? hmmm, to tkwi cały problem ... spróbuję cyknąć zdjęcie po południu, jak małż odda mi aparat. Acha, ten szpaler z drzewek nie idzie prosto, tzn. kawałek tak (jakieś 3 drzewka) a potem robi małe zakole z reszty. Z których z proponowanych przez ciebie na początku postu drzew muszę zrezygnować, żeby mi optycznie nie wlazły w drzewa? ech, dużo tego napisałam chyba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 06.05.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 zapomniałam dodać, o który projekt mi chodzi - o ten narysowany w fotosiku, który składa się z kilku warstw: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/47dd6ef00b3cec51.html acha, bardzo mnie się podobają angielskie ogródki w stylu cottage ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 06.05.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 wielkie dzięki widze, że nadajemy natej samej fali, Elfir wielce żałuje bo nie mam zdjęć ogrodu na kompie więc trudno tak tłumaczyć. co mam zrobić zeby 4 moje kochane niebieskie glicynie zechciały łaskawie zakwitnąć bo narazie mają moje prośby w nosie. mają około 4-5 lat od posadzenia. druga sprawa jak założe skalniak to co zrobić zeby go chwaściska nie zagłuszyły na dzień dobry. zwłaszcza skrzyp jest wredny nawet randap nie daje mu rady. Skrzyp to ma taki dlugi korzen, ze u nas po zrobieniu wykopu pod dom, co prawda bez piwnicy ale wykop byl ponad 1,5m gleboki, dalej bylo widac korzenie skrzypu, randap nie da mu rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 06.05.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 A tak w ogole to bardzo fajny temat, sprowokowal mnie do dalszych inspiracji ogrodowych. Moj ogrod zaczelam juz tworzyc, mam nadzieje ze nie do ogladania za 15 lat. U mnie jest ten problem ze nie moge sobie na srodku pozwolic na drzewa bo mam kolektory pompy ciepla, chociaz i tak by na srodku dzialki nie bylo drzew:-) Ale musze dosadzic kilka drzew, bo jest za nisko. Tez nie popieram szpaleru thui, nagminnie zasadzanych, podobaja mi sie iglaki, sadzane w grupach - wysokie kolumnowe, kuliste i plozace. Wyszukuje je w centrach ogrodnichych i mam juz kilka roznych jalowcow, thuj, cyprysy,sosny, swierki, teraz kolej na lisciaste - troche juz jest ale musze dosadzic pomiedzy, uzupelnic dziury. Niby mam duzo roslin a wydaje sie pustohttp://images6.fotosik.pl/456/680e7662bca9b661m.jpgPostaram sie zrobic lepsze zdjecie, roslinek jest juz troche wiecej.Moj album ogrodu http://dorbie.fotosik.pl/albumy/620338.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mocca 06.05.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Im większa roślina tym mniejsza grupa. Czyli np. rokitniki 3, ale już tawuła 6, a pigwowce 10. Jeśli użyjesz gatunków naszego krajobrazu i zadomowionych, nie uda ci się zrobić misz-maszu. Chyba ze będziesz dawać rośliny o pstrokatych lub kolorowych liściach. Wtedy przedzielaj je gatunkami zielonymi. Zwróć uwagę na terminy kwitnienia, żeby te krzewy o wspólnym terminie kwitnienia, nie sąsiadowały ze sobą. dziękuję Ci Elfir! staram się jak moge, probuje robić rysunki kolorystyczne by jakos to "upchać' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mocca 06.05.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 http://images6.fotosik.pl/456/680e7662bca9b661m.jpg Postaram sie zrobic lepsze zdjecie, roslinek jest juz troche wiecej. Moj album ogrodu http://dorbie.fotosik.pl/albumy/620338.html Dorbie, ale u Ciebie czysto... tzn wszystko masz uporządkowane u mnie ile bym nie robiła, wciąż sajgon jak po granacie. I ja ostatnio doszłam do wniosku, ze coraz bardziej podobają mi się jałowce ktorych kiedyś nie lubiłam oraz przekonuję się do hortensji. Tujki różne też będę sadzić grupami i nieregularnie. Znaczy ze człowiek się rozwija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 06.05.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 http://images6.fotosik.pl/456/680e7662bca9b661m.jpg Postaram sie zrobic lepsze zdjecie, roslinek jest juz troche wiecej. Moj album ogrodu http://dorbie.fotosik.pl/albumy/620338.html Dorbie, ale u Ciebie czysto... tzn wszystko masz uporządkowane u mnie ile bym nie robiła, wciąż sajgon jak po granacie. I ja ostatnio doszłam do wniosku, ze coraz bardziej podobają mi się jałowce ktorych kiedyś nie lubiłam oraz przekonuję się do hortensji. Tujki różne też będę sadzić grupami i nieregularnie. Znaczy ze człowiek się rozwija Bo my znamy jałowce te lesne duze wielkie przerosniete, nie przycinane A jest tyle odmian ze jestem w szoku. Ostatnio skupilam sie na płożących by zagospodarowac niewielka usypana skarpe i piekniutki jest j.płożący Wiltoni i j.rozesłany Nana i tez pośredni Mint Julep i nawet zakupilam niechcacy j.pośredni Phizeriana ktory pisza ze rosnie do 4mwys i 8 m szer i wyladowal nad szambem bo taki duzy... I mam j.skalny Blue Arrow, łuskowaty Blue Star i Blue Carpet i jeszcze mam kilka płożacych al e nie wiem jaka odmiana, moze wielki nie urośnie. Posadziłam kilka tujek 3Braband, 1 Smaragd, 2 cyprysiki lawsona Ivonne, 2 cyprysiki Lawsona, pomiedzy musze cos posadzic lisciastego. Zamieszcze zdjecia wieczorkiem to moze mi pomozecie, bo zupelnie jestem w kropce. Pozdrawiam i dzieki za ten wątek. Hortensje dostalam od babci jedna biala, nie wiem czy sie przyjmie bo zwiedla, druga różowa, nie wiem jakie odmiany. Ale lilak moj to Palibin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.05.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 asia.malczewska zdjęcie mi sie nie wyświetla. Ale czy nie lepiej zrobić stosunkowo niewysoki żywopłot (tak do 2 m) przed drzewkami owocowymi? Drzewka beda wtedy tłem. Można byłoby dodać coś jeszcze z drzewek miedzy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 06.05.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 A oto moje kilka zdjec http://i42.tinypic.com/1060a5s.jpghttp://i40.tinypic.com/250126a.jpgTo jest najnowsze zdjecie:http://i44.tinypic.com/34xrv4p.jpgCos musze posadzic pomiedzy tymi tujkami....I pytanko - ktory jalowiec jest plożący Wiltoni a ktory rezeslany Nanahttp://i41.tinypic.com/4rp00k.jpghttp://i40.tinypic.com/2wgah53.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts