zbyszek1 25.05.2004 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Cześć, poradźcie jak gęsto i w jakiej odległości od płotu posadzić pęcherznice "Diabolo". Żywopłot ma być nie strzyżony. Pozdrowienia Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 25.05.2004 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Cześć, poradźcie jak gęsto i w jakiej odległości od płotu posadzić pęcherznice "Diabolo". Żywopłot ma być nie strzyżony. Pozdrowienia Zbyszek Witaj Pęcherznica rozrasta się szybko - po kilku latach może osiągnąć wysokość ok. 3 m i taką szerokość (czasem bywa większa) Jeżeli chcesz osiągnąć szybko efekt zwartego żywopłotu posadz co 70-80 cm, od płotu ok. 1 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 03.09.2004 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Pytanie jak w temacie.Marzy mi się taki wpół dziki żywopłot dookoła ogrodu - niewysoki, ale za to szeroki (mam dość miejsca) i kolczasty do tego...Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 03.09.2004 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Sadzonki głogu i tarniny zdobywalem wykopujac pod duzymi drzewami tam gdzie rosły dziko. Wsadzone w zeszłym roku przetrwały obecne lato. co prawda nie podrosły zbytnio , ale miały liscie i mam nadzieje ze w przyszłym roku będa już bardziej aktywne. co do dzikiej rózy to trzeba w tym roku zebrać nasiona wsadzić je do słoika z lekko wilgotnym piachem i wstawić to do lodówki na zime( +5 stopni) Tak koło marca powinny zacząc kielkować. wtedy wysiac je do rozsadnika i jak podrosna na miejesce docelowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 03.09.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Rbit- ale ile trzeba będzie czekać na takie róże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 03.09.2004 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Ubiegłej jesieni sadziłam dziką różę - rugozę; kupujesz sadzonki kopane, płaciłam chyba 0,80zł, sadzisz w odpowiednim oddaleniu od siebie. W tym roku zazieleniły się i wypuściły trochę odrostów. Co do głogu, to wiosną sadziłam ostrogowy, z wielgachnymi cierniami. Raczej nie mieszałabym tych roślin, róża, jak się rozrośnie ładnie wygląda w kupie . Poza tym, o ile się orientuję, jest sporo niższa od głogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 03.09.2004 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Byłbym ostrożny z sadzeniem tarniny i głogu.To dosc duże krzewy a poza tym tarnina rozrasta sie wszesz rozłogami,których trudno sie pozbyc.Głóg z kolei przenosi wiele chorób drzew owocowych.Mysle że dobrymi roslinami byłyby berberysy oraz róże pomarszczone,można je całkiem tanio nabyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYSZARD 04.09.2004 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Prosze o wiecej informacji o "rozach pomarszczoych" gdzie o nie pytac. Jak szybko rosna i jaka jest ich cena. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 04.09.2004 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Pytaj o nie w szkółkach lesnych tam najtaniej .Z gruntu nie powinny kosztować wiecej niz złotówke.Ewentualnie w dużych szkółkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 04.09.2004 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Róża pomarszczona (rosa rugosa) rosnie dosc szybko .Mysle że przez 3 lata urosnie metr albo i wiecej przy starannej opiece(tzn odchwaszczaniu ,nawożeniu i podlewaniu kiedy sucho).Można ją przycinac ,swietnie sie wtedy zagęszcza.Kwiaty przyjemnie pzchną.Z owoców można robic dobre wino.Krzewy są dobrym miejscem dla ptaków .Chętnie tam wiją gniazda a zimą zjadają owoce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 06.09.2004 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Raczej nie mieszałabym tych roślin, róża, jak się rozrośnie ładnie wygląda w kupie . Poza tym, o ile się orientuję, jest sporo niższa od głogu. Szczerze mówiąc planowałem sobie taki "kępowy" charakter żywopłotu o zróżnicowanej nieco wysokości, gdzie z trzech wspomnianych przeze mnie gatunków uksztaltowałbym naprzemiennie grupy niższe, bądź wyższe - mam dość duży ogród stojący samotnie pośrodku zdziczałego parku i taki trochę "krajobrazowy" charakter żywopłotu wydawał mi się najodpowiedniejszy. Muszę to jeszcze przemyśleć... Dzięki za odzew Ciekaw kolejnych postów Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiavip 09.10.2004 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 Witam (po raz pierwszy) Wiem, że o żywopłotach było już dużo, ale ja mam bardzo konkretne pytanie. Chcę stworzyć żywopłot nieformowany, wytrzymały na suszę, ponieważ gleba na tym terenie jest dość uboga. Z tyłu i z boku (na sąsiedniej działce) posadzone są sosny. Teren wiejski, póki co otwarty (dopóki sosny nie urosną), okolice Częstochowy. Jest to działka rekreacyjna a więc nie będę mogła poświęcić tyle czasu ile poświęca się przydomowym ogrodom. Marzy mi się żywopłot z kilku gatunków krzewów: róża pomarszczona, berberys (odmiany purpurowe), rokitnik... Owoce i kolce wielce pożądane! Czy to może się udać? Czy ktoś ma już taki piękny żywy płot? A może jakieś inne naturalnie wyglądające krzewy, które wytrzymają w/w warunki...? Może jakieś iglaki do tego towarzystwa? Proszę o podpowiedź, być może zdążę jeszcze posadzić tej jesieni. Pozdrawiam Kasiavip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 10.10.2004 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 Tak ,róża pomarszczona i berberysy napewno dadzą sobie rade na takiej glebie.Oprócz nich poleciłbym;irge błyszczącą,karagana,ligustr,lilak pospolity,oliwnik srebrzysty,pęcherznica kalinolistna,pięciorniki krzewiaste,śnieguliczka biała,tawuła ożankolistna.Z iglastych to napewno jałowce .Jest ich całe mnustwo odmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 10.10.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 u mnie suszę dobrze wytrzymują głogi - a mają i owoce i kolce. Moze by dobrze wyglądał też tamaryszek - tylko chyba nie do końca pasuje do koncepcji wiejskiego ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiavip 10.10.2004 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 Dzięki za odzew. Mam pytanie dot. irgi błyszczącej i karagany. Co do tej pierwszej to chyba roślina zimozielona a w związku z tym czy nie wymarznie na takiej otwartej przestrzeni? Co do tej drugiej to w ogóle nie wiem jak wygląda, może ktoś ma zdjęcie tej rośliny albo jakiś link.Jeszcze jedna sprawa dot. wysokości, fajnie by było żeby w przyszłości te rośliny były podobnego "wzrostu". Dlatego zastanawiam się nad wspomnianym głogiem - wyrasta z niego drzewko!PozdrawiamKasiavip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 10.10.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 Jest wiele gatunków irg.Ta irga zrzuca liscie na zime i doskonale znosi nasz klimat i słaba glebe.Dorasta do 2 m .Karagana jest troszke większym krzewem,nawet ponad 3 m,kwitnie sobie na żółto.Natomiast głóg jest już dosc duży . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 10.10.2004 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 tu jest caraganahttp://www.southroot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiavip 10.10.2004 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 Danielu, dzięki za pomoc, poszukam jeszcze czegoś więcej o karaganie. Jeżeli chodzi o irgę to pomyliłam ją z ognikiem, który jest zimozielony. Natomiast irga, kojarzyła mi się zazwyczaj z niskimi krzewami, których nie brakuje na moim osiedlu, ale z pewnością jest wiele jej odmian w tym nadających się na wyższe żywopłoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 10.10.2004 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 Jesli chcesz mieć żywopłot obronny, to pomyśl też o tarninie. Kwitnie wiosną a jesienią ma owoce. Mało kto przez to przelezie. I bez szkody dla kieszeni i przyrody możesz ją ukopać w przydrożnych rowach czy na poboczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 23.10.2004 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2004 IMHO karagana syberyjska niespecjalnie się nadaje na żywopłot NIE fomowany gdyż bardzo się rozrasta wszerz (u mnie w parku ma 5 metrów średnicy), na FORMOWANY owszem jak najbardziej i wcale nie jest jakaś rewelacyjna jeśli chodzi o dekoracyjność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts