MM1719499045 12.11.2002 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Mam pytanie do wszystkich którzy mają panele drewniane na podłodze z ogrzewaniem. Czy ktoś użytkuje coś takiego i czy nie ma zbyt dużych spadków wydajności tego ogrzewania. Wiadomo najlepsza do tego systemu jest terakota ale drewno.....to zawsze drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 12.11.2002 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Mam ten sam problem. Ale myślę sobie jeszcze, że w Malborku, gdzie mieli ogrzewanie podłogowe (co prawda powietrzne a nie wodne czy elektryczne) też mieli podłogi z kamienia (czy cegły). Więc można by powiedzieć "kamień to kamień". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 12.11.2002 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Myślę, że o podłogę z litego drewna możesz być spokojny. Na terenie W-wy jest jedna firma oferująca ogrzewanie podłogowe dla stropów drewnianych (z drewna). Problem może raczej dotyczyć pewnych paneli podłogowych nasączonych różnymi lakierami i innymi środkami. Pod wpływem ciepła mogą wydzielać opary, które nie zawsze mogą być bez znaczenia dla zdrowia. Wszystko jednak zależy od rodzaju paneli.Swego czasu, na jednym z domów modelowych, próbowano założyć ogrzewanie podłogowe pod płytę V-100. Jeden z instytutów higieny wydał negatywną opinię - podgrzewana płyta V-100 wydzielała znaczne, zwiekszone, ilości formaldehydu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolodziejskim 13.11.2002 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Ja wlasnie buduje dom z ogrzewaniem elektrycznym podlogowym... wybor paneli przy ogrzewaniu podlogowym jest duzy tylko niestety ceny sa wysokie... ale sa w sklepach tylko trzeba zwracac uwage na symbole... to samo dotyczy wykladzin... oczywiscie naturalne drewno jest izolatorem wiec klepka odpada...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PEDROS 13.11.2002 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Do KolodziejskimA czy możesz sprecyzować na jakie symbole zwrócić uwagę i które tyczą się paneli pod ogrzewanie podłogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 13.11.2002 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Moje obawy dotyczą nie tego czy panele mogą być stosowane na ogrzewanie podłogowe, bo oczywiście te, które są do tego przystosowane ( kilka gatunków drewna układanych naprzemian ) oczywiście mogą i mają nawet niektóre 20 lat gwarancji. Problem w tym , że bardzo podobaja mi się panele firmy Kahrs - pięknie wykonane i łączone bez kleju ( widziałem kawałek takiej podlogi wygląda rewelacyjnie,żadnych szczelin czy nierówności, składanie tego przypomina dziecinną zabawę ) ale mają 11 mm grubości i mam obawy czy w pomieszczeniach gdzie byłyby zamontowane nie będę miał problemów z wydajnością ogrzewania i oczywiście ze wzrostem jego kosztów.Są również fornirowane o połowę cieńsze i oczywiście tańsze ale to już nie to.Facet w sklepie zwrócił mi uwagę na fakt, że w przypadku ogrzewania podłogowego mogą być problemy z klejem łączącym panele dlatego polecał jeśli już panele bez kleju. Chciałbym poznać Wasze opinie i czy może ktoś użytkuje taką podłogę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 09.01.2004 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Co o tym sądzicie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 09.01.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Parkiet NIE. Panele - można, ale izolują termicznie. Zalecane posadzki ceramiczne. O ile przy podłogówce wodnej możesz położyć panele, to przy elektrycznej nie. Podłoga będzie musiała mieć dużo wyższą temperaturę, co niekorzystnie wpływa na trwałość przewodów grzejnych. Do ogrzewanej podłogi chyba trzeba stosować jakieś specjalne panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 09.01.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Dzięki, a może jeszcze inne opinie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 09.01.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 są dwa przypadki wodne i elektrycznewodne można przykryć:1 panelami (specjalne do podłogówki) chodzi o wydzielanie związków podczas grzania.2 mozajką grubość drewna max 8 mm 3 parkietem w zasadzie można ale jest to bez sensu bo albo podłogę grzejemy albo izolujemy, poza tym parkiet znacząco by się rozzsychał a po skończeniu sezony grzewczego może go "wybulić" elektryczne1 można2 można3 nie można w obu przypadkach należy odpowiednio do izolacji zwiększyć moc zwiększyć długość kabla lub rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.01.2004 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Czy mam przez to rozumieć ,że podłoga grzana elektrycznie jest zawsze cieplejsza niz ogrzewana wodnym? Bo jesli nie to dlaczego parkiet mozna na rurki a nie na kabelki. Poza tym elektrycznego sa dwa podstawowe rodzaje; w pierwszym kable prawie bezpośrednio pod posadzką ,w drugim -akumulacyjnym- jest grubsza warstwa betonu i nie sądzę żeby było gorsze od wodnego dla parkietu czy innych desek.P.S. Jasne ze im warstwa drewnianej posadzki cieńsza tym lepiej ale ja spotkałem się z max. grubością 18 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 09.01.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Rożnica w ogrzewaniu podłogowym wodnym i elektrycznym polega na tym, że przy ogrzewaniu wodnym temperatura jest ograniczona (n.p. 40 stopni C), natomiast ilość odebranego ciepła uzależniona jest od izolacji termicznej posadzki, natomiast przy elektrycznym stała jest ilość wydzielonego ciepła, zaś temperatura może się niebezpiecznie podnieść, jeśli posadzka stanowi zbyt dużą izolację i ciepło nie będzie odebrane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 10.01.2004 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 To zdaje się nie jest problem , bo są czujniki temp. ,które w razie czego odłącza zasilanie kabelków. Pewnie że będzie to skutkowało obnizeniem mocy na m2 , ale producenci przewiduja montowanie kabli grzejnych nawet przy podłodze na legarach zastrzegając , że max . moc ogrzewania zamyka sie 80 W/m2. tak wię aby było odpowiednio ciepło w pomieszczeniu trzeba by mieć dosyć dużą powierzchnie grzewczą ,lub dodatkowe źródełko ciepła np. kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.01.2004 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 przy ogrzewaniu podlogowym parkiet musi byc przyklejony do podloza zeby to mialo sens - panele tez;to ze parkiet sie nie nadaje to bzdury zobacz http://www.parkiet.pl w technologi znajdziesz szczzegoly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janu 11.01.2004 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Położyłem (nie miałem wiedzy można czy nie można) tanie panele na posadzce ogrzewanej elektrycznie. Grzeję od końca października. Bywa, że powierzchnia paneli ma około trzydziestu paru stopni (nie mam czujników w podłodze) ale to tylko wtedy, kiedy włączam ogrzewanie przy niskiej temperaturze powietrza w domu po okresie nieobecności a przed rozpaleniem w kominku.Pewnie temperatura w materiale posadzki jest wyższa i rzeczywiście może to mieć wpływ na trwałość izolacji kabli grzejnych. Zrobię badanie własności izolacji po roku i zobaczymy.Na razie grzeje, jak należy i o to chodziło.Janu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 11.01.2004 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Zdecydowanie nie polecam, niezaleznie od rodzaju paneli.Każdy rodzaj okładziny na bazie drewna jest lepszym lub gorszym stopniu izolatorem termicznym.W twoim przypadku to się mija z celem, lepiej poszukać ładnych płytek ceramicznych, sa na wet takie ( 10/50) imitujące plożone deski, jednak koszty, ale sam widziałem tego typu podłogi i robią dobre wrażenie. Gdyby była taka potrzeba to mogę wskazać lokalizację do obejrzenia. cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2004 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Wszystko jest w jakimś mniejszym lub większym izolatorem termicznym. Okładziny ceramiczne czy kamienne nie wszystkim i nie wszedzie pasuja. Równiez polecam http://www.parkiet.pl . Wydaje mi się ,że dosyć rzeczowo opisano tam na co zwracac uwage jak również konsekwencje dokonania takiego a nie innego wyboru materiału na podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 12.01.2004 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Nie zadziałało automatyczne logowanie ale to powyżej to ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 12.01.2004 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 tak to dobry adres sam z niego korzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2004 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 ten temat nurtuje mnie od dawna. Podana wcześniej strona znowu wywołała u mnie wątpliwości. Jestem ciekaw czy ktośurzytkuje ogrzewanie podłogowe z parkietam na wierzchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts