Gość 31.12.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Ja mam dąb ze stojącym słojem na podłogówce. I jest naprawdę ładny, jest to parkiet 14mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 31.12.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 1.Dobrze zaprojektowana podłogówka ( ilość pętli,temp.wody itp.2.Dobrze wykonana wylewka.3.Dobra izolacja od spodu ( styropian)4.Odpowiednie drewno ( nie parkiet ale 2 lub 3 warstwowe deski lub parkiety )5.Dobry klej........i wszystko gra.Bez żadnych szczelin,wygięć drewna itp,itdNa podstawie własnej podłogówki - 223 m2 ( bez grzejników ) - woda w instalacji przy - 7 na zewnątrz 29 stopni czyli praktycznie ledwie letnia.Cieszę się,że powoli argumenty decydują o poglądach na podłogówkę i tematach z niąz wiązanych a nie opnie "fahofcuf" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 31.12.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Witam Dodam jeszcze jedną według mnie ważną część izolacji podłogi na gruncie która jak sądzę zwiększa efektywność podłogówki . Myślę o papie termozgrzewalnej . Kiedyś kiedy kol Janzar (pozdrawiam) namawiał mnie na wlaśnie takie rozwiązanie a nie na folię zrobiłem prosty test który mnie przekonał do papy . Połozyłem sobie na chudym betonie kawałek folii i kawałek papy termozgrzewalnej . Nachyliłem się dotknąłem policzkiem do nich . Folia była zimna jak lód taka jak beton natomiast papa była lekko ciepła dzięki swoim 4mm grubosci . Taki sam efekt można zaobserwować dotykając drewna czy styropianu oraz np. metalu . To mnie przekonało że (choć nikt o tym nie pisze ) papa chyba zwiększa izolacje termiczną od gruntu i dodatkowo doskonale zabezpiecza przed wilgocią . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 31.12.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 fizyka szkoły podst., ciepło właściwe danego materiału się kłania, choć nie jestem pewien ja się ma do izolowania ciepła (oczywiście gdyby porównać identyczną grubość folii i papy, bo w praktyce różnica jest ogromna: 4mm papy a 0,2mm folii) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 31.12.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 proponuje przykleić ten watek. co 2 tygodnie pojawia sie post: "mam podłogówkę ale nie chcę płytek w salonie, tylko drewno. Powiedzcie, można tak?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 31.12.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 proponuję odkleić ten wątek Darek Rz namęczyłęś się prokurując wątek, chwała Cito raz a po drugie, konkluzje masz raczej błędne i nie chodzi o drewno na podłogówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 31.12.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 do autora:mam koleżankę, która ma w części podłogówkę pod panelami a w części pod gresemdlaczego tam gdzie są panele temperatura jest o 3 stopnie niższa niż tam gdzie jest gres?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 31.12.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 do autora: mam koleżankę, która ma w części podłogówkę pod panelami a w części pod gresem dlaczego tam gdzie są panele temperatura jest o 3 stopnie niższa niż tam gdzie jest gres?? Zapytaj koleżankę. Oczywiście zapytaj czy przed położeniem gresu i paneli temp. była taka sama i jak steruje temperaturą w tych pomieszczeniach. Przecież zrobiła jakieś sterowanie i temperaturę może ustawić jaką chce, może najwyżej troszkę dłużej na to ciepełko poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 31.12.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 do autora: mam koleżankę, która ma w części podłogówkę pod panelami a w części pod gresem dlaczego tam gdzie są panele temperatura jest o 3 stopnie niższa niż tam gdzie jest gres?? Zapytaj koleżanki. Oczywiście zapytaj czy przed położeniem gresu i paneli temp. była taka sama i jak steruje temperaturą w tych pomieszczeniach. ja znam odpowiedź, więc pytać nie muszę pytanie zostało postawione dla refleksji temperatura przed położeniem podłóg była wszędzie taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 31.12.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 do autora: mam koleżankę, która ma w części podłogówkę pod panelami a w części pod gresem dlaczego tam gdzie są panele temperatura jest o 3 stopnie niższa niż tam gdzie jest gres?? Zapytaj koleżanki. Oczywiście zapytaj czy przed położeniem gresu i paneli temp. była taka sama i jak steruje temperaturą w tych pomieszczeniach. ja znam odpowiedź, więc pytać nie muszę pytanie zostało postawione dla refleksji temperatura przed położeniem podłóg była wszędzie taka sama Skoro znasz odpowiedź to ją podaj bo ja mogę ustawić sobie temperaturę jaką chcę i mogę raz mieć cieplej tam gdzie gres, a czasem cieplej tam gdzie panele, więc nie wiem czemu Twoja koleżanka ma zawsze cieplej tam gdzie gres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 31.12.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 może dlatego, że ma jeden obwód?? takie to trudne do zrozumienia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 31.12.2007 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Ciekawe jak zimny szampan zareaguje z podłogówką, za pare godzin Otwierać tam gdzie gres czy panele Szczęśliwego Nowego Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 31.12.2007 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 może dlatego, że ma jeden obwód?? takie to trudne do zrozumienia?? No cóż, na jednym obwodzie (prawidłowo wykonanym) też nie powinno być różnicy więc dla mnie jest to trudne do zrozumienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 31.12.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Ciekawe jak zimny szampan zareaguje z podłogówką, za pare godzin Otwierać tam gdzie gres czy panele Szczęśliwego Nowego Roku Myślę, że tam gdzie gres bo panele mogą nasiąknąć i spęcznieć Szczęśliwego Nowego Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 31.12.2007 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Ciekawe jak zimny szampan zareaguje z podłogówką, za pare godzin Otwierać tam gdzie gres czy panele Szczęśliwego Nowego Roku Myślę, że tam gdzie gres bo panele mogą nasiąknąć i spęcznieć Szczęśliwego Nowego Roku no to też się napiją nie bądź samolubny :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 31.12.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Nie ma sprawy, podzielę się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 31.12.2007 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Nie zapomnij przetestować farby na ścianach Jutro pojawią sie wątki: "Jak usunąć plamy po szampanie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 01.01.2008 01:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 do autora: mam koleżankę, która ma w części podłogówkę pod panelami a w części pod gresem dlaczego tam gdzie są panele temperatura jest o 3 stopnie niższa niż tam gdzie jest gres?? Witam Moja odpowiedź brzmi -nie mam pojęcia .............. U mnie nie ma takiego problemu ,a 3 stopnie to przepaść . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 01.01.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Darku -dzięki za ten post!!! My już podjęlismy decyzję o podłogówce wodnej w całym domu (120m.kw) i Twój post tylko nas utwierdza w tej decyzji! Dom będzie ogrzewany kominkiem z płaszczem (Lechma 15kW), oraz kotłem kondensacyjnym Vaillanta. Podłogi: salon deska 3warstwowa 14mm (też merbau), kuchnia, hole, łazienki -gresy i terakota. Sypialnie na poddaszu -deski 3warstwowe -dąb, doussie, jatoba (też 14mm). No i właśnie mieliśmy obawy jak to się sprawdzi -szczególnie zimą Ale wygląda na to, że powinno wystarczyc -zresztą bazujemy też na doświadczeniach innych forumowiczów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 01.01.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 A czy ktoś ma doświadczenia z podłogówką i podłogą korkową? Zarówno z panelami jak i płytami grubości 3-4 mm. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts