leszek2307 14.01.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Ja mam nowy dom z Ytonga 36.5, ściana jednowarstwowa, tynk cementowo-wapienny z gipsówką. W całym domu zrobiłem podłogówkę, parter płytki i gres prawie wszędzie, piętro: parkiet 11 mm (ze względu na obawę przy większych grubościach co do jakości ogrzewania) i panele na specjalnym podkładzie pod panele do ogrzewania podłogowego zakupionym w Castoramie. Moje spostrzeżenia: -temp. w pomieszczeniach jest taka sama, -pomieszczenia z drewnem reagują tochę później na ogrzewanie, ale po czsie "opóźnienia" jest w nich identyczna temp., -pomieszczenia z płytkami szybciej się nagrzewają, ale tez szybciej się wychładzają po wyłączeniu ogrzewania -podłoga drewniana można powiedzieć w pewnym sensie akumuluje ciepło i potem je dłużej oddaje -nie ma znaczenia rodzaj podłogi przy "ciągłym" ogrzewaniu -przy ogrzewaniu okazjonalnym na efekty trzeba dłużej oczekiwać przy podłodze drewnianej -czym większa grubość drewna tym większe "opóźnienie" grzewcze -podłoga drewniana daje większy komfort odczuwalny pod stopami, niż płytki (są zimniejsze, a jak grzeje cieplejsze) -podłóg panelowych się nie klei do podłoża ze względu na kurczliwość drewna pod wpływem różnic temperaturowych co prędzej, czy później musi się ujawnić, zwłaszcza przy parkiecie klejonym do podłoża -miałem też wątpliwości przed wyborem, ale teraz już ich nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sako 14.01.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 -pomieszczenia z drewnem reagują tochę później na ogrzewanie, ale po czsie "opóźnienia" jest w nich identyczna temp., -pomieszczenia z płytkami szybciej się nagrzewają, ale tez szybciej się wychładzają po wyłączeniu ogrzewania Czy masz taka sama grubosc wylewki pod oboma rodzajami pokrycia? Czy w obu przypadkach moc podlogowki na metr kwadratowy jest taka sama? Czy maja takie same ustawienia na termostatach? Jesli na choc jedno z tych pytan odpowiedz brzmi "nie", to nie bardzo mozna porownac wplyw pokrycia na sposob pracy ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 14.01.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Czy masz taka sama grubosc wylewki pod oboma rodzajami pokrycia? Czy w obu przypadkach moc podlogowki na metr kwadratowy jest taka sama? Czy maja takie same ustawienia na termostatach? Jesli na choc jedno z tych pytan odpowiedz brzmi "nie", to nie bardzo mozna porownac wplyw pokrycia na sposob pracy ogrzewania. Tak się wczytuję w dyskusję, ani mnie ona na dziś ziębi, ani grzeje, bo tam gdzie mieszkam mam kaloryfery i podłogówki nie założę. Ale dom to raczej nie laboratorium, ważny jest komfort mieszkańców, a nie to, co ustawione na termostatach. I cieplny i estetyczny. To tyle zdania teoretyka bez doświadczeń praktycznych i nie mającego interesów finansowych/estetycznych/ambicjonalnych w przekonaniu kogokolwiek do swych racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 14.01.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 A co ma piernik do wiatraka ?Jak budowałeś dom to wiesz, że przeważnie wylewka pod podłogówkę ma taką samą grubość, no chyba, że masz jakieś większe nierówności i ich nie niwelowałeś, a jeżeli już to różni się grubością materiału izolacyjnego: na dole 10 - 15 cm , na górze wystarcza 5 cm pod wylewką.Moc podłogówki pod drewno się zwiększa, chociaz teraz uważam, że daje to tylko większą sprawność ogrzewania, a zwiększa koszty wykonania, a przy ogrzewaniu ciągłym nie ma to, aż takiego znaczenia (odczucia indywidualne, każdy ma inne priorytety).Regulatory temp. są po to, żeby je regulować, jak nastawisz tą samą temp. we wszystkich pokojach to grzeją tak samo (lub podobnie, to nie są warunki doświadczalne i w żadnym domu nie ma 2 identycznych pomieszczeń, żeby prowadzić pomiary na Twoich zasadach) tak, że twoje uwagi uważam za bezzasadne, a to są tylko moje wnioski. Chcesz bierzesz pod uwagę, nie to twój problem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 14.01.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 A ja wiem jedno, wystarczy że na podłogę w łazience położyłem dywaniki ozdobne (wiecie, takie kompleciki łazienkowe pod wc, kabinę i umywalkę) i już jest mniej o 0,5 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaB 20.01.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Witam, Czy można na podłogówce (wodnej) dać deskę barlinecką lub balticfloor ale 1-lamelową (a nie 3-lamelową jak jest polecane)?Czy ma ktoś położoną taką deskę? Jak się to sprawdza? Myslimy np o podłodze dąb 1-lamelowy lub inny gatunek dopuszczany do podłogówki . pozdroKubaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markal2 21.01.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Dąb generalnie jest drewnem które można montować na ogrzewanie podłogowe. ( tylko wodne). nie ma to znaczenia jakie czy 1 ,2 czy 3 lamelowe.Pozdrawiam Mariusz http://www.paneleiwykladziny.e-biznes.org Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 21.01.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 jesli połozysz deskę 3 warstwową to dla ogrzewania podł. nie ma znaczenia ilu lamelowa będzie i z jakiego będzie drewna wierzchnia warstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaB 21.01.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 jesli połozysz deskę 3 warstwową to dla ogrzewania podł. nie ma znaczenia ilu lamelowa będzie i z jakiego będzie drewna wierzchnia warstwa dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi zastanawia mnie dlaczego Barlinek gdzieś na swoich stronach www pisze, że zaleca sie deskę 3-lamelową. Na stronie Balticfloor chyba tego nie widzialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 21.01.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 nie wiem jak barlinek podchodzi do ogrzewaniamy kladziemy kahrsa 1-lamelowego - nie ma przeciwskazań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 21.01.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Będziecie klei kahrsa ile zapłaciliście i jaki gatunek. dzięki za odp. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 22.01.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 ok mozna połozyc deska warstwowa na podłogówce ale trzeba sie liczyc z tym ze drewno dobrze izoluje i chamuje przepływ ciepla ,ja produkuje deskae jednolamelowa szer 20 cm i grubosc sklejki jest min 15 mm razem 20 mm i ta grubosc znacznie ogranicza oddawanie ciepla,cena 120 zł m2 dab surowy moze byc szczxotkowany ,lub postarzamy,dł 2,1 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 23.01.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 ok mozna połozyc deska warstwowa na podłogówce ale trzeba sie liczyc z tym ze drewno dobrze izoluje i chamuje przepływ ciepla ,ja produkuje deskae jednolamelowa szer 20 cm i grubosc sklejki jest min 15 mm razem 20 mm i ta grubosc znacznie ogranicza oddawanie ciepla,cena 120 zł m2 dab surowy moze byc szczxotkowany ,lub postarzamy,dł 2,1 m deska kahrsa ma w sumie 15 mm i z obserwacji wiem ze b.dobrze sprawdza sie na podlogowce kahrsa bedziemy oczywiście kleic do posadzki zdecydowalismyn sie na mberbau olejowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oopl 23.01.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Mam pytanie, czy w sypilni gdzie jest wielkie łoże i zajmuje ono prawie połowę sypialni, podłogówka wystarczy, czy trzeba myśleć o dodatkowym grzejniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 23.01.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 W sypialni to wystarczy gorąca kobieta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 25.01.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Mam pytanie, czy w sypilni gdzie jest wielkie łoże i zajmuje ono prawie połowę sypialni, podłogówka wystarczy, czy trzeba myśleć o dodatkowym grzejniku ? Ja -mimo że jestem gorącą kobietą -w sypialni planuję 2 obiegi. 1szy -"rzadszy" (np co 20cm) pod łóżkiem, a drugi -gęszty (co 10cm) pod oknem balkonowym. Zresztą wszędzie przy oknach balkonowych -tarasowych planuję osobne -gęste obiegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiolek 25.01.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Pytanie do Lili Lili. Czy możesz coś więcej napisać o swoim parkiecie ?Dębowy dwuwarstwowy 11 mm, jakiej firmy ? jak układany ( klejony ?). Pozdr. Fiolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 26.01.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Pytanie do Lili Lili. Czy możesz coś więcej napisać o swoim parkiecie ? Dębowy dwuwarstwowy 11 mm, jakiej firmy ? jak układany ( klejony ?). Pozdr. Fiolek Podłączam się do pytania? I ogólniej: na ogrzewaniu podłogowym drewno(podobne) układać czy kleić do podłoża? W sklepach co sprzedawca to inaczej opowiada. Sa jakieś zasady rządzące tą kwestią? Może podacie jakąś publikację, normy, wskazania producentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 26.01.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 witam Może się przyda: http://www.budnet.pl/Bezpieczne_ogrzewanie_podlogowe_pod_parkietem,technologie_budowlane,a=977.htmlhttp://podlogi.info/porady_ukladamy_full.php?page=1&id=51http://www.parkiet-rona.pl/artykuly/ogrzewanie_podlogowe_cz1.pdf Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek_i_kasia 27.01.2008 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Miałem robić kaloryfery, ale po przeczytaniu wypowiedzi kilku forumowiczów (praktykantów) możliwe, że zdecyduję się na wodne ogrzewanie podłogowe. Klamoty miały być na ścianie bo chciałem parkiet w salonie a nie kamień. Myślałem, że tego nie da się pogodzić. W związku z tym mam pytanie. Jak wiadomo rurki z wodą do ogrzewania podłogowego są zabetonowane, a na wierzchu załóżmy drewno 11 mm. Czy taka podłoga wytrzyma stól na 4 albo 6 masywnych nogach o wadze 400 kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts