Sasha 27.01.2008 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Jeżeli twoja podłoga tego nie wytrzyma to nie zapraszałbym znajomych ważących ponad 100 kg - a jeżeli już to mieliby absolutny zakaz stawania na jednej nodze PS chyba martwisz się na zapas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 28.01.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Jak powiedział mój parkieciarz to mozaika 11 mm to taki komunistyczny parkiet, ale nam akurat ten się spodobał i jesteśmy bardzo zadowoleni. Generalnie parkiety do podłoża się klei bo lepiej wtedy przewodzą ciepło, a podłogi pływające, czyli panele kładzie się na specjalnych podkładach pod ogrzewanie podłogowe (są juz takie, np. w Castoramie). W sypialni, jeżeli łóżko przylega do podłogi to podłogówka trochę traci sens, bo ciepło nie jest swobodnie rozprowadzane, ale kto to wie jak one długo będzie tam stało, a jak za rok zmieni się koncepcja to co ? a beton już wylany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 28.01.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Możecie również zamiast grzejników i podłogówki dać ogrzewanie ścienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzidzia 10.02.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Witam Chce dać w salonie panele pod ogrzewanie podłogowe.Mam pytanie czy ułożyć folie paroizolacyjną i gąmbke pod panele , czy dać tylko gąmbke lub może jest coś innego.Bardzo proszę o pomoc bo nie mam zielonego pojecia jak do tego podejśc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 14.02.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Wyciągam temat z niebytu... Wciąż staram się dowiedzieć czy parkiet na podłogówce akumulacyjnej elektrycznej (kable zatopione w wylewce) to rozsądne rozwiązanie. Od razu dodam, że szpary w parkiecie mi nie przeszkadzają. Moja ciotka w Danii ma kilkunastoletni parkiet ze szczelinami 2-3 milimetrowymi i IMHO wygląda to naprawdę fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 15.02.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Odpowiedź jest dwa miejsca wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 15.02.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Witam Chce dać w salonie panele pod ogrzewanie podłogowe. Mam pytanie czy ułożyć folie paroizolacyjną i gąmbke pod panele , czy dać tylko gąmbke lub może jest coś innego. Bardzo proszę o pomoc bo nie mam zielonego pojecia jak do tego podejśc Witam Nie kombinuj tylko daj tekturę falistą -nic wiecej . Będziesz miał najlepiej i najtaniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 15.02.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 tektura falista idealnie wyłapuje wilgoć, a w salonie na dole to raczej można się jej spodziewać , przynajmniej na początku dopóki beton jest świeży, według mnie nie jest to najlepsza rada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 15.02.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 tektura falista idealnie wyłapuje wilgoć, a w salonie na dole to raczej można się jej spodziewać , przynajmniej na początku dopóki beton jest świeży, według mnie nie jest to najlepsza rada Witam Co proszę ???? Gdzie ?? Jaka wilgoć ? Na posadzce ? No wiele bzdur czytałem na forum ,ale ta jest jedną z ciekawszych . Po to jest izolacja przeciwwilgociowa na chudziaku ,aby jej nie było , potem jest 10 cm styropianu potem folia aluminiowa , potem wygrzana wylewka sucha jak wiór ,a ty jeszcze widzisz tam jakąś wilgoć ........super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 15.02.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Najważniejsze być pewnym swego !! Gratuluję Pomijam niedoróbki fachowców i idealne warstwy izolacji po to żeby potem móc położyć tekturę, pomijam że ktoś wymyślił lepsze podkłady do podłogówki, niż tektura falista. Ja mieszkam juz ponad pół roku, a podłogówki na dole jeszcze nie odpaliłem z prostej przyczyny - nie mam jeszcze gazu, ale będę miał ponoś w kwietniu tak, że o wygrzewaniu nie ma mowy, szczególnie na wiór . Jeżeli nie ma piwnic, to pod podłogą jest zwykła ziemia, która naturalnie jest wilgotna, ale każdy ma swoje zdanie i trzeba umieć je uszanować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 15.02.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Najważniejsze być pewnym swego !! Gratuluję J Jeżeli nie ma piwnic, to pod podłogą jest zwykła ziemia, która naturalnie jest wilgotna, ale każdy ma swoje zdanie i trzeba umieć je uszanować. Witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 15.02.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Najważniejsze być pewnym swego !! Gratuluję Pomijam niedoróbki fachowców i idealne warstwy izolacji po to żeby potem móc położyć tekturę, pomijam że ktoś wymyślił lepsze podkłady do podłogówki, niż tektura falista. Ja mieszkam juz ponad pół roku, a podłogówki na dole jeszcze nie odpaliłem z prostej przyczyny - nie mam jeszcze gazu, ale będę miał ponoś w kwietniu tak, że o wygrzewaniu nie ma mowy, szczególnie na wiór . Jeżeli nie ma piwnic, to pod podłogą jest zwykła ziemia, która naturalnie jest wilgotna, ale każdy ma swoje zdanie i trzeba umieć je uszanować. Jakie są lepsze podkłady do podłogówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
longinus997 16.02.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Witam, Od samego początku chcieliśmy położyć w salonie i jadalni drewno (a jest tam rozłożona podłogówka), najlepiej jakiś jasny gatunek. Przewertowałem już różne wątki na forum ale niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. ( http://forum.muratordom.pl/post1066865.htm?highlight=guatambu#1066865 ) Myśleliśmy nad parkietem przemysłowym kładzionym na dziko, bardzo podoba się nam Guatambu ale odradzają nam sprzedawcy bo podobno niestabilne. Jesion w przemysłówce jest bardzo pstrokaty. Tauari jest właściwie naszym dębem, i jest jednak odrobinę zbyt szare i ciemne jak na nasz gust. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z jasnym drewnem na ogrzewaniu podłogowym? I chodzi o parkiet przemysłowy 14mm, a nie panele wielowarstwowe gr. 1 cm Czy faktycznie podłoga będzie się wypaczać, klepki pękać, szpary zmniejszać i powiększać? Jaka temperatura powinna być ustawiona na mieszaczu, 28 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 18.02.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 http://img230.imageshack.us/img230/7172/yellowbalaukd9.th.jpg Mozaika sztorcowa z yellow balau mozaika sztorcowa z Dębu jutro wkleje jeszcze teak jasny http://img222.imageshack.us/img222/2939/mozaikasztorcowadbpc6.th.jpg Czy będzie pracować hmm drewno zawsze pracuje ogrzewanie podłogowe jest niskotemperaturowe więc 23-25 stopni celsjusza jak najbardziej układam mozaiki sztorcowe już wiele lat, na ogrzewanie podłogowe również. Trzeba przestrzegać technologi wypracowanej przez parę lat zarówno przez parkieciarzy jak i speców od ogrzewania podłogowego. Słuchać się fachowców praca ta jest ograniczona do minimum. Jasnych gatunków rzeczywiście nie poleca się sa za słabe bądź za mało stabilne co do jesiona zawsze można sie zwrócic do producenta o wyprodukowanej klasy select jasny np (tylko nie wiem ile hmm zaśpiewa) Dlaczego np nie położyć dębu i przybejcować go na biały bądź papirus??Polakierować i będzie bardzo jasna podłoga.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
longinus997 19.02.2008 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 dzięki za odpowiedź, każda wskazówka się liczy trafiłem jeszcze w necie na gatunki Goiabao (nazywany też Abiurana) oraz Hevea. Na zdjęciach wyglądają na w miarę jednolite. Są też podobno dość stabilne jak na jasne drewno. Miał Pan może z czymś takim doświadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 20.02.2008 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Z Hevei kładłem 30 metrów kwadrat ale w ladze czyli klepce nie w przemysłówce jakieś 5-6 lat temu jak wygląda można obaczyć na necie.Gatunek stabilny raczej acz mało popularny byłem na tej budowie w zeszłym roku jest to pod olejem wyglądą nieżle z mozaiką sztorcową sie nie spotkałem. Tego drugiego gatunku nie znam i nie spotkałem także nie wiem co i jak ...Musiałbym poczytać tak ja ty na necie ...więc samemu poszukać..(z hevea są piękne sauny) Robi sie tez podłogi do squasha więc wydaje mi się że jest to gatunek dość elastyczny trzeba by tu raczej boorga aby cos więcej napisał a facet wiedze ma ja mam praktykę i na drewnach które układam się znam jeśli nie stykam się z pewnymi gatunkami nie wypowiadam się sorry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
longinus997 20.02.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Z Hevei kładłem 30 metrów kwadrat ale w ladze czyli klepce nie w przemysłówce jakieś 5-6 lat temu jak wygląda można obaczyć na necie.Gatunek stabilny raczej acz mało popularny byłem na tej budowie w zeszłym roku jest to pod olejem wyglądą nieżle z mozaiką sztorcową sie nie spotkałem. Tego drugiego gatunku nie znam i nie spotkałem także nie wiem co i jak ...Musiałbym poczytać tak ja ty na necie ...więc samemu poszukać..(z hevea są piękne sauny) Robi sie tez podłogi do squasha więc wydaje mi się że jest to gatunek dość elastyczny trzeba by tu raczej boorga aby cos więcej napisał a facet wiedze ma ja mam praktykę i na drewnach które układam się znam jeśli nie stykam się z pewnymi gatunkami nie wypowiadam się sorry... To się nazywa uczciwe podejście do tematu Faktycznie wszedzie widzę, że Hevea nie jest dostępna w przemysłówce, a wygląda na zdjęciach na fajny materiał. Znalazłem jeszcze drewno o nazwie Amendoim, też niby w miarę stabilne, przynajmniej wg. tego http://www.naturparquet.com/pdf/Pamakatalog.pdf katalogu. Hej, miłośnicy bardzo jasnych kolorów i odcieni (najlepiej jedolitych), proszę dajcie znać czy eksperymentowaliście z takimi gatunkami na ogrzewaniu podłogowym. Może to marzenie ściętej głowy? EDIT: swoją drogą w tym samym katalogu stabilność gautambu jest lepsza od dębu, i co, dąb się nadaje na ogrzewanie a guatambu nie? czy to ten katalog to po prostu radosny wyrób marketingowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 21.02.2008 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Powtarzam co napisałem w pierwszym poście daj sobie pobejcować dęba.....bez nalotu bez kłopotu...w miarę tanio..Kupowałem z Pamy egzoty ..są bdb jakości niestety drogie..są tańsi ...ale jakość Natur parkiet jest bardzo dobra tylko jak wytłumaczyć klientowi że ma zapłacic 50zł wiecej na metrze jak w cholernych castoramach czy obi sprzedają odrzuty po cenach dumpingowych..nie wierz we wszystko co pisza na przykład wielu parkieciarzy uważa IPE za problematyczny gatunek ja ułożyłem około 600m/kw i pod lakier i pod olej i pełne spoko nie widzę nic złego w stabilności tego drewna...co więcej ułożyłem też taras drewniany z ipe ii już drugi sezon też sie nic nie dzieje a niby tak pracuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 22.02.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Tauari jest właściwie naszym dębem, i jest jednak odrobinę zbyt szare i ciemne jak na nasz gust. moje tauari napewno nie manic wspolnego z szaroscią http://images26.fotosik.pl/25/119f9a1c24aebd89.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 22.02.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 hmm to może być tauari z egzotami właśnie tak jest ,że wszystko zależy jaką chemia się "zabawimy" tyle że firmy parkieciarskie raczej maja systemy wypracowane przez lata praktyki i raczej stosują co im "wychodzi". Inna rzecz jest taka że z egzotykami jest tak, iż różnica kolorystyczna bywa bardzo duża a po trzecie heh pierwszy raz widzę tak odbarwione tauari...ale to pewnie dlatego że potraktowano to chemią stolarską do schodów ciekawy jestem jakimi lakierami jakiej firmy jest to wykończone można prosić o info??(adler??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts