Gość Gosc_gość 16.03.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 No rany koguta... podłogówka ma max 25oC, to jak Wy się takiej temperatury boicie, to lepiej się do żony nie przytulajcie. A jak żona gorąca sztuka, to może od razu lepiej dwie sypialnie? No właśnie, żona gorąca to mi podłogówka nie potrzebna, może nawet zrezygnuję z grzejnika, żeby nie bylo za ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sako 17.03.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Porada Eksperta: Ogrzewanie podłogowe w sypialni? Czy ogrzewanie podłogowe w sypialniach nie jest wskazane? Nie zalecam ogrzewania podłogowego do sypialni z tej przyczyny, iż ciepło wędrujące od dołu podnosi kurz, który utrzymuje się na wysokości 60 cm nad podłogą. Podczas snu na tej wysokości znajduje się nasza głowa. Zjawisko to występuje w przypadkach, gdy ogrzewanie podłogowe jest ogrzewaniem podstawowym. Jednak, gdy w sypialni planowana jest podłoga ceramiczna lub kamienna konieczne będzie zastosowanie tego ogrzewania jako uzupełniającego, a podstawowego panelowego. Pozdrawiam Andrzej Paterak. Czyli podloga o temperaturze 25 stopni (podlogowka) unosi kurz, a przy 20 (grzejniki) nie? czyli jak staniemy na bosaka na podlodze i ja podgrzejemy punktowo stopami, to dookola nich bedziemy mieli fontanny kurzu?? To musi byc pewnie jakis nowoczesny kurz oparty na nanotechnologii, z dodatkowo wbudowanym termostatem .... Kurz zawisa na wysokosci 60cm? Lewituje? Ma linijke? A jak jest w krajach anglosaskich, gdzie uzywa sie stop i cali, albo w gorach? A najlepsze na koniec, jak mamy podlogowke bedaca ogrzewaniem podstawowym (podloga 25 stopni), to kurz sie podnosci, ale jesli dodamy do niej "panele" (podloga nadal 25 stopni) to juz sie nie unosi .... litosci .... PS: w cytat jest nie pelny, powinno byc Porada "Eksperta", bo bez cudzyslowa wprowadza w blad i jeszcze ktos w te glupoty uwierzy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 18.03.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 You welcome ale przyznam się, że nie bardzo rozumiem zdanie p.t. U mnie bedzie techniczny wlasnie z lapacho???? Zaskoczyles mnie Mialem na mysli parkiet techniczny inaczej ten kladziony na sztorc z drewna lapacho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaki 18.03.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Dzięki Darek za ten wątek. Po przeczytaniu zaczęliśmy się zastanawiać, szukać informacji i decyzja podjąeta - robimy podłogówkę w salonie, na to panele drewniane lub lamparkiet. Mam nadzieję, ze to słuszna decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajur 18.03.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Ja właśnie jestem tydzień po zalaniu posadzek. Podłogówka poszła na całym dole (oprócz garażu, kotłowni, miejsca na kominek i zabudowę kuchni. Na piętrze ogrzewanie podłogowe - tylko w łazience i w korytarzu, bo nie chciałam w korytarzu grzejnika. Ajur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 18.03.2008 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 "techniczny" pierwszy raz spotykam się z tym określeniem sztorcowy bądź przemysłowy ale mniejsza o to jak zwał ważne , że już wiadomo o co chodzi heh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 18.03.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Ja właśnie jestem tydzień po zalaniu posadzek. Podłogówka poszła na całym dole (oprócz garażu, kotłowni, miejsca na kominek i zabudowę kuchni. Na piętrze ogrzewanie podłogowe - tylko w łazience i w korytarzu, bo nie chciałam w korytarzu grzejnika. Ajur Dokładnie tak zamierzam zrobić, ale zastanawiam się dodatkowo nad jakimś lekkim grzaniem w garażu, żeby temp. nie spadała poniżej np. 10stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eisenberger 18.03.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 witam! ja mam parkiet z drewna kempas ma byc polozony w salonie jako dywanik pomiedzy gresem polerowanym , jest to gotowy juz polakierowany parkiet .w salonie jest podlogówka wodna. bardzo prosze o wskazówki co do ułozenia , czy grzac ,sezonowac,czym kleic itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 18.03.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Przede wszystkim natychmiast się kempasa pozbyc -sprzedać i zapomnieć !! To jest katastrofa budowlana na ogrzewanie podłogowe !!!Przykro mi...W tym samym deseniu kupić Jatobe drewno bez porównania trwalsze i stabilniejsze..nadajace sie na ogrzewanie..Piszę śmiertelnie poważnie Buka, guatambu, graba i kempasa się nie układa a juz szczególnie na ogrzewanie....buka parzonego owszem...ale za to jest bardzo różowawo czerwony...swoja droga co za kamikadze ci go polecił na podłogówkę totalna niekompetencja i brak fachowości ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eisenberger 18.03.2008 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 to mnie bardzo zmartwiles a bardziej to moja zone........ kupiłem ten parkiet jeszcze przed budowa i dalem sporo kasy (168 zl m2) jest naprawdę ladny , sprzedawca zapewniał ze to jeden z lepszych parkietów..... czyli nie ryzykowac ????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 18.03.2008 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 na rany chrystusa 168zł za kempasa??!! ...to bardzo drogo..nie ryzykowac absolutnie zapytaj kogo chcesz...jatoba jest bardzo zblizona wrecz niektórych deszczólłek nie można odróżnić...kosztuje około 130 zł za metr...chyba że masz tzw. parkiet gotowy to drozej..ale odpada cyklinowanie i lakierSprzedawca chce sprzedac ...Podaj no jescze wymiary tych deszczółek które masz grubość szerokość i długość...czy to są panele czy lity element Masz sobie poczytaj na tej stronce krótko ale treściwie o kempasie np...http://www.ipowood.pl/index.php?go2=produkty&jakaseria=6 i przeczytaj tu np pytanie i odpowiedź..http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=75356655&a=75356655&wv.x=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eisenberger 18.03.2008 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 lite drewno grubosc 1,5 cm szerokosc 9cm i mix długosci od 45 cm , 60,75 i 120cm na opakowaniu jest napisane kempas malasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 18.03.2008 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Zupełnie odpada przykro mi jak psu pozbądź się tego kup jatobe powtarzam łudząco podobna ...a o wiele stabilniejsza.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eisenberger 18.03.2008 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 bardzo dziękuje , niewiele brakowało i popelnil bym poważny błąd na sam początek tylko co ja z tym teraz zrobię mam 100% podłogówki....... pewnie na sciane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 19.03.2008 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 a co z merbau? wystarczająco stabilny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 19.03.2008 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Drogi Ghostcie mam ok 40 m2 salonu. Zamierzam położyć na to Baltica bąb olejowany. Jakie będzie lepsze rozwiązanie zastosować podłogę pływającą czy przyklejć. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz123 19.03.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 ja sie zastanawiam nad podłogówka w całym domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 19.03.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Witam!!Świetny temat.Gratuluję...Doceniam użytkowników, choć fachowców nie ignoruję.My też chcemy zrobić w domku podłogówkę .rozkład jak oba powyższe posty.Teraz już wiemy, że w salonie będzie drewno a w pozostałych pomieszczeniach gres.Dzięki za wszystkie wskazówki...będę relacjonował na bieżąco co i jak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eisenberger 19.03.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 ghost34 jeszcze raz dziękuje za porade , wlasnie dzwoniłem do sklepu (leroy merlin) i powiedzieli ze przyjmą bez problemu choc parkiet był zakupiony rok temu!!! . to teraz jeszcze raz proszę o rade jaki parkiet kupić zeby był ok na ogrzewanie i jak to pózniej dobrze zrobić dodam ze chciałbym uniknąć listew maskujących z góry dziękuje i pozdrawiam!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 19.03.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 223 m2 podłogówki,wszędzie.Co powstaje temat podłogówki w sypialni lub na poddaszu to zaraz wyłażą zabobony i gusła. Steruje podłogówką w dwojaki sposób - pompa ciepła "nastawia się" w zalezności od temperatury zewnętrznej i w środku mam elektrozawory w skrzynkach z obwodami podłogówki reagujace na zadaną temperaturę w każdym pomieszczeniu W łazienkach mam 24C a w sypialni 19 C gdzie indziej jeszcze inaczej. Jakoś mnie kurz w sypialni nie zaatakował.Jakoś dziwnie w pracy chorują wszyscy z grzejnikami w domu. Podłogówka nie oddaje ciepła przez KONWEKCJĘ jak głownie to robią grzejniki a PROMIENIOWANIE.Jak na litośc Boską może unosić się kurz gdy temperaura podłogi to np.30 C.Rozumiem,że jak grzejnik ma 60-70 stopni to kurz stoi w miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts