Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka, ogrzewanie podłogowe a drewno, podłoga drewniana, deski, parkiet

MM1719499045

Recommended Posts

Gość Gosc_gość
No rany koguta... podłogówka ma max 25oC, to jak Wy się takiej temperatury boicie, to lepiej się do żony nie przytulajcie. A jak żona gorąca sztuka, to może od razu lepiej dwie sypialnie? :lol:

No właśnie, żona gorąca to mi podłogówka nie potrzebna, może nawet zrezygnuję z grzejnika, żeby nie bylo za ciepło :wink: :wink: :wink: :p

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Porada Eksperta:

Ogrzewanie podłogowe w sypialni?

Czy ogrzewanie podłogowe w sypialniach nie jest wskazane?

Nie zalecam ogrzewania podłogowego do sypialni z tej przyczyny, iż ciepło wędrujące od dołu podnosi kurz, który utrzymuje się na wysokości 60 cm nad podłogą. Podczas snu na tej wysokości znajduje się nasza głowa. Zjawisko to występuje w przypadkach, gdy ogrzewanie podłogowe jest ogrzewaniem podstawowym. Jednak, gdy w sypialni planowana jest podłoga ceramiczna lub kamienna konieczne będzie zastosowanie tego ogrzewania jako uzupełniającego, a podstawowego panelowego. Pozdrawiam Andrzej Paterak.

Czyli podloga o temperaturze 25 stopni (podlogowka) unosi kurz, a przy 20 (grzejniki) nie? czyli jak staniemy na bosaka na podlodze i ja podgrzejemy punktowo stopami, to dookola nich bedziemy mieli fontanny kurzu?? To musi byc pewnie jakis nowoczesny kurz oparty na nanotechnologii, z dodatkowo wbudowanym termostatem ....

Kurz zawisa na wysokosci 60cm? Lewituje? Ma linijke? A jak jest w krajach anglosaskich, gdzie uzywa sie stop i cali, albo w gorach?

A najlepsze na koniec, jak mamy podlogowke bedaca ogrzewaniem podstawowym (podloga 25 stopni), to kurz sie podnosci, ale jesli dodamy do niej "panele" (podloga nadal 25 stopni) to juz sie nie unosi .... litosci ....

PS: w cytat jest nie pelny, powinno byc Porada "Eksperta", bo bez cudzyslowa wprowadza w blad i jeszcze ktos w te glupoty uwierzy ....

Gość Gosc_gość
Ja właśnie jestem tydzień po zalaniu posadzek. Podłogówka poszła na całym dole (oprócz garażu, kotłowni, miejsca na kominek i zabudowę kuchni. Na piętrze ogrzewanie podłogowe - tylko w łazience i w korytarzu, bo nie chciałam w korytarzu grzejnika.

Ajur

Dokładnie tak zamierzam zrobić,

ale zastanawiam się dodatkowo nad jakimś lekkim grzaniem w garażu,

żeby temp. nie spadała poniżej np. 10stC

Przede wszystkim natychmiast się kempasa pozbyc -sprzedać i zapomnieć !! To jest katastrofa budowlana na ogrzewanie podłogowe !!!Przykro mi...W tym samym deseniu kupić Jatobe drewno bez porównania trwalsze i stabilniejsze..nadajace sie na ogrzewanie..Piszę śmiertelnie poważnie Buka, guatambu, graba i kempasa się nie układa a juz szczególnie na ogrzewanie....buka parzonego owszem...ale za to jest bardzo różowawo czerwony...swoja droga co za kamikadze ci go polecił na podłogówkę totalna niekompetencja i brak fachowości ...

na rany chrystusa 168zł za kempasa??!! ...to bardzo drogo..nie ryzykowac absolutnie zapytaj kogo chcesz...jatoba jest bardzo zblizona wrecz niektórych deszczólłek nie można odróżnić...kosztuje około 130 zł za metr...chyba że masz tzw. parkiet gotowy to drozej..ale odpada cyklinowanie i lakier

Sprzedawca chce sprzedac ...

Podaj no jescze wymiary tych deszczółek które masz grubość szerokość i długość...czy to są panele czy lity element

Masz sobie poczytaj na tej stronce krótko ale treściwie o kempasie np...

http://www.ipowood.pl/index.php?go2=produkty&jakaseria=6

i przeczytaj tu np pytanie i odpowiedź..

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=75356655&a=75356655&wv.x=1

Witam!!

Świetny temat.

Gratuluję...

Doceniam użytkowników, choć fachowców nie ignoruję.

My też chcemy zrobić w domku podłogówkę .rozkład jak oba powyższe posty.

Teraz już wiemy, że w salonie będzie drewno a w pozostałych pomieszczeniach gres.

Dzięki za wszystkie wskazówki...

będę relacjonował na bieżąco co i jak...

ghost34 jeszcze raz dziękuje za porade , wlasnie dzwoniłem do sklepu

(leroy merlin) i powiedzieli ze przyjmą bez problemu choc parkiet był zakupiony rok temu!!! :lol: . to teraz jeszcze raz proszę o rade jaki parkiet kupić zeby był ok na ogrzewanie i jak to pózniej dobrze zrobić dodam ze chciałbym uniknąć listew maskujących z góry dziękuje i pozdrawiam!!!!!!

223 m2 podłogówki,wszędzie.Co powstaje temat podłogówki w sypialni lub na poddaszu to zaraz wyłażą zabobony i gusła.

Steruje podłogówką w dwojaki sposób - pompa ciepła "nastawia się" w zalezności od temperatury zewnętrznej i w środku mam elektrozawory w skrzynkach z obwodami podłogówki reagujace na zadaną temperaturę w każdym pomieszczeniu W łazienkach mam 24C a w sypialni 19 C gdzie indziej jeszcze inaczej.

Jakoś mnie kurz w sypialni nie zaatakował.Jakoś dziwnie w pracy chorują wszyscy z grzejnikami w domu.

Podłogówka nie oddaje ciepła przez KONWEKCJĘ jak głownie to robią grzejniki a PROMIENIOWANIE.Jak na litośc Boską może unosić się kurz gdy temperaura podłogi to np.30 C.Rozumiem,że jak grzejnik ma 60-70 stopni to kurz stoi w miejscu :o