Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka, ogrzewanie podłogowe a drewno, podłoga drewniana, deski, parkiet

MM1719499045

Recommended Posts

No i kupiłam :) Merbau lity 15 mm grubości, 60mm szerokości lekko fazowany. Kłaść będę ok września. Jeszcze tylko poradźcie czy warto położyć go w łazience. Bardzo mnie kusi, żeby tak zrobić, tylko dwójka chlapiących wodą dzieci budzi wątpliwości ;)

wrzesień miną - a nie pochwaliłaś się jak wyszło - dasz jakieś fotki? Bo myślę dać taki sam parkiet na ogrzewanie podłogowe

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurcze czytam i czytam, "większość" jeżeli już daje drewno na podłogówkę, to coś grubego (deska podłogowa/parkiet).

A ja bym wolał coś typowo cieńszego, panele podłogowe 7-8mm(max 10mm), nieklejone. Widziałem te specjalnie pod podłogówkę (odpowiednie drewno jak piszą poprzednicy), sporo tego w rozsądnych cenach...

Są jakieś przeciwskazania? Lub jakieś większe wady porównując do desek podłogowych 15mm?

Kurcze czytam i czytam, "większość" jeżeli już daje drewno na podłogówkę, to coś grubego (deska podłogowa/parkiet).

A ja bym wolał coś typowo cieńszego, panele podłogowe 7-8mm(max 10mm), nieklejone. Widziałem te specjalnie pod podłogówkę (odpowiednie drewno jak piszą poprzednicy), sporo tego w rozsądnych cenach...

Są jakieś przeciwskazania? Lub jakieś większe wady porównując do desek podłogowych 15mm?

Wejdż na http://www.Parpo.pl lub na moją www, w poradach znajdziesz rzeczowe informacje nt. podłóg ogrzewanych, w tym zależności w zakresie okładzin powierzcxhniowych. Pozdrawiam.

Wejdż na http://www.Parpo.pl lub na moją www, w poradach znajdziesz rzeczowe informacje nt. podłóg ogrzewanych, w tym zależności w zakresie okładzin powierzcxhniowych. Pozdrawiam.

Wiesz co ? Widze, ze sie chyba troche na tym znasz, ale jak wszedlem na ta strone i zaczalem czytac bzdury, to stwierdzam ze nie za bardzo wiesz o czym piszesz.

Jestem laikiem w tych sprawach, ale "nic w przyrodzie nie ginie".

Jakim cudem, "zle polozenie" desek na podlogowce, moze podnosic koszty ogrzewania ?? Moi zdaniem nie moze. Najwyzej ciezej bedzie to pomieszczenie ogrzac, ale na pewno nie wzrasta koszt tego ogrzania do wymaganej temperatury.

Fantom

Wiesz co ? Widze, ze sie chyba troche na tym znasz, ale jak wszedlem na ta strone i zaczalem czytac bzdury, to stwierdzam ze nie za bardzo wiesz o czym piszesz.

Jestem laikiem w tych sprawach, ale "nic w przyrodzie nie ginie".

Jakim cudem, "zle polozenie" desek na podlogowce, moze podnosic koszty ogrzewania ?? Moi zdaniem nie moze. Najwyzej ciezej bedzie to pomieszczenie ogrzac, ale na pewno nie wzrasta koszt tego ogrzania do wymaganej temperatury.

Fantom

Z pełnym szacunkiem dla Twojej niewiedzy, pragnę Cię poinformować:

1. Dla zachowania pożądanej temperatury w pomieszczeniach przy zwiększonym oporze przepływu ciepła należy zwiększyć temperaturę czynnika grzewczego, a to się wiąże z dostarczeniem dodatkowej ilości energii, czyli ze zwiększeniem kosztów eksploatacyjnych.

2. "Istotnie w przyrodzie nic nie ginie", lecz podłoga ma dwie strony. Przy podniesionej temperaturze z jej jednej strony wzrasta efektywność cieplna, natomiast z jej drugiej strony rosną straty ciepła

Jeśli masz inne zdanie to proszę o argumenty. Pozdrawiam.

1) Przy zwiekszonym oporze przeplywu ciepla, na pewno temp w pomieszczeniu wolniej sie podnosi - nie powoduje to stat ciepla. Jezlei chcemy aby podnosila sie szybciej i zwiekszymy temp w podlogowce, nadal ilosc energii dostarczanej bedzie taka sama. Po prostu piec bedzie mial mniej do podgrzania, bo temp powrotu bedzie wyzsza.

2) Troche nie czaje o czym piszesz - gdzie rosna te straty ciepla ?

Fantom

1) Przy zwiekszonym oporze przeplywu ciepla, na pewno temp w pomieszczeniu wolniej sie podnosi - nie powoduje to stat ciepla. Jezlei chcemy aby podnosila sie szybciej i zwiekszymy temp w podlogowce, nadal ilosc energii dostarczanej bedzie taka sama. Po prostu piec bedzie mial mniej do podgrzania, bo temp powrotu bedzie wyzsza.

2) Troche nie czaje o czym piszesz - gdzie rosna te straty ciepla ?

Fantom

Jeśli masz podłogę na gruncie to przy wzroście temperatury podłogi, odpowiednia dla izolacji termicznych, część ciepła przenika do gruntu. Jeżeli jest to podłoga na stropie to część ciepła jest przekazywana do tego stropu i dalej do pomieszczeń poniżej. Straty ciepła są funkcją przenikalności cieplnej przegrody i różnicy temperatur w czasie. Pozdrawiam.

No jezlei ktos zle wykona izolacje termiczna od gruntu to nie jest problem desek na podlodze a tej zlej izolacji. To ja moge powiedziec, ze ktos ma wieksze straty energi bo polozyl zielone kafelki na scianie. Tylko, ze to nie tego wina, a tego, ze nie ocieplil scian wogole bo zapomnial. Wiec to nie ma sensu takie rozumowanie. Przy prawidlowo wykonanej izolacji budynku (w tym przypadku od gruntu, nie moze byc mowy o stratach energi z powodu zle poloznej podlogi z desek. Co najwyzej moze byc mowa o dluzszym nagrzewaniu pomieszczenia - w ekstremalnych sytuacjach nawet o niemozliwosci jego ogrzania. Ale na pewno nie o zwiekszonym zuzyciu energii.

Fantom

No jezlei ktos zle wykona izolacje termiczna od gruntu to nie jest problem desek na podlodze a tej zlej izolacji. To ja moge powiedziec, ze ktos ma wieksze straty energi bo polozyl zielone kafelki na scianie. Tylko, ze to nie tego wina, a tego, ze nie ocieplil scian wogole bo zapomnial. Wiec to nie ma sensu takie rozumowanie. Przy prawidlowo wykonanej izolacji budynku (w tym przypadku od gruntu, nie moze byc mowy o stratach energi z powodu zle poloznej podlogi z desek. Co najwyzej moze byc mowa o dluzszym nagrzewaniu pomieszczenia - w ekstremalnych sytuacjach nawet o niemozliwosci jego ogrzania. Ale na pewno nie o zwiekszonym zuzyciu energii.

Fantom

Chcesz układać podłogę pływającą i szukasz potwierdzenia dla wyższości swojego rozwiązania.

Izolacje termiczne pod podłogą nie są izolacją absolutną, mają swoją przepuszczalność cieplną zależną od różnicy temperatur po obu stronach tej izolacji.

Jeżeli układasz podłogę pływającą to podkład tłumiący jak i warstwa powietrza pomiędzy tworzą pewną barierę dla przenikania ciepła. Jeśli podłogę kleisz wówczas ta bariera jest mniejsza. Inne zależności przedstawiłem Ci wcześniej.

Powyższe zależności wynikają z prostych zasad fizyki budowli, proponuję tam zajrzeć.

Spróbuj podnieść o kilka stopni temperaturę w swoim, na pewno dobrze ocieplonym budynku. Szybko się przekonasz , że licznik będzie się szybciej kręcił nie tylko przy podwyższaniu temperatury, póżniej również. Pozdrawiam.

Edytowane przez Parkiet

Ja nie wiem czy Ty rozumiesz wogole o czym pisalem i o czym Ty piszesz.

Nie szukam zadnego wytlumaczenia wyzszosci podlogi plywajacej nad klejona. Odnioslem sie tylko i wylacznie do kawalka Twoich opisow dotyczach wzrostu kosztow ogrzewania przy takich podlogach, co jest wierutna bzdura i wciskanai kitu ludzia. Chyba po prostu zarabiasz wiecej na klejeniu i dlatego szukasz klamliwych argumentow.

Co do izolacji termicznych na pewno nie sa bariera abosulutna. Ale zwykle 15 cm styropianu od dolu temat zamyka calkowicie. Pod nim grunt ma z 10 stopni. Jakby obliczyc ile % ciepla pojdzie do gory podlogi a ile w grunt, to wyjdzie, ze na podlogowce tracimy z 1 % energi ogolnie. A jakby od tego policzyc jaka bedzie roznica w podlodze lejonej czy plywajacej, to wujdzie chyba, ze doplacimy z 1 promil wiecej za energie grzania - bez komentarza.

Co do kolejnego tematu, to piszesz rzeczy oczywiste. Jasne jest, ze chcac podniesc temp w domu i trzymac ja na wyzszym poziomie jest potrzebne wiecej energii. Po co sie podpierasz typowymi prawami, aby nadal wciskac kit o zwiekszeniu nakladow na energie przy ogrzewaniu podlogowym ? To ciagle nie ma zadnego zwiazku.

Dla mnie ta rozmowa dalej nie ma sensu. Prawda jest taka jak napsialem na samym poczatku a nie jak masz w swoich "poradach" dla klientow. Polozenie podlogi czy to plywajaej czy klejonej nie powoduje wzrostu kosztow ogrzewania. Moze najwyzej utrudnic (spowolnic lub wrecz uniemozliwic) podgrzanie obeiktu do wymaganej temperatury. I nie udowodnisz, ze jest inaczej, bo nie jest.

Fantom

No bo napisales o "dawaniu drewna na podlogowke"....

Fantom

Tego też nie napisałem... Pisałem że "wy" dajecie a ja chcę dać panele. Oj panowie napisałem 2 zdania a wy mi jakieś dziwne rzeczy wmawiacie co to ja nie napisałem. Nie ważne.

Co do waszej polemiki to panowie obaj macie trochę racji.

Tak Parkietkomplex - prawda i sama prawda że ZAWSZE coś ciepła ucieka w grunt. Prawdą jest też, że trzeba zwiększyć temperaturę czynnika i przez to straty się zwiększają. Ale teraz trochę obliczeń.

Przykład: podłoga 21m2 salonu. Dla 12cm w podłodze (co już jest sporo) straty ciepła to 962W. Dla 16cm to 950W. Dla 50cm to 925W... Więc jak widzicie do "zera wpływu" 15cm wcale nie załatwia sprawy....

Ale patrząc z drugiej strony. Należy dążyć do tego, by różnica oporów cieplnych była jak największa. I tak dla 16cm styro opór to 3,55m2K/W, dla paneli na piance to 0,1...

Wg mnie to wystarczające....(powyższe obliczenia z OZC).

Wzrost kosztu ogrzewania na pewno będzie, ale będzie znikomy (faktycznie może max 2% dla tego pomieszczenia, a w stosunku do całego domu gdzie są też płytki to będzie pewnie w okolicach 1%).

Ale ten przykład z płytkami na ścianie był nie trafiony... Płytki są jeszcze PRZED izolacją patrząc na kierunek przepływu ciepła. Możesz sobie i złotem pokryć ścianę ale nie zmieni to oporu ściany pokrytej z zewnątrz styropianem...

A na koniec kto nie wierzy niech sprawdzi doświadczalnie. W pokoju z jednym grzejnikiem zarzućcie koc na grzejnik, rozpocznijcie grzanie i wróćcie za 1, 2, 5h...

Paweł

Dla mnie ta rozmowa dalej nie ma sensu. Prawda jest taka jak napsialem na samym poczatku a nie jak masz w swoich "poradach" dla klientow. Polozenie podlogi czy to plywajaej czy klejonej nie powoduje wzrostu kosztow ogrzewania. Moze najwyzej utrudnic (spowolnic lub wrecz uniemozliwic) podgrzanie obeiktu do wymaganej temperatury. I nie udowodnisz, ze jest inaczej, bo nie jest.

Fantom

..nie jestem pewien , może jeszcze za ciężka głowa po wczorajszym ale tak czytam czytam i sam chyba sobie zaprzeczasz i wytykasz innym że kłamią w żywe oczy.

Weź przeczytaj co wyżej napisałeś i wyciągnij poprawne wnioski : tak, samo klejenie czy inne mocowanie podłogi nie ma znaczenia bezpośredniego na wzrost kosztów ogrzewania ... ALE MA ZWIĄZEK POSREDNI bo jak siedzisz w takim salonie z drewnem tak ułożonym ze uniemozliwia to nagrzanie tego pomieszczenia to co robisz ? ubierasz sie ciepło czy zapodajesz farelke albo olejak ? a wtedy co ? jest drozej czy taniej ?

Ok. przy takich izolacjach i cienkiej okładzinie na cienkim podkładzie straty będą niewielkie. Wzajemne relacje zmienią się nieco przy cieńszej izolacji, nierównym podłożu dodatkowa warstwa powietrza/, grubszym podkładzie czy też grubszej okładzinie podłogowej. Całość może wzrosnąc do kilku procent i to wszystko. Przykład z kocem jak najbardziej trafiony. Z kosztami pośrednimi podobnie.Pozdrawiam. Edytowane przez Parkiet
uzupełnienie

czy jak już się zdecyduje na deskę trójwarstwową na ogrzewaniu podłogowym - to można dać olejowaną? Naczytałem się że te deski mają bardzo małe warstwy drewna szlachetnego. A warstwę olejowaną zawsze łatwiej doprowadzić do porządku po jakiś stratach. Jakie są plusy i minusy deski trójwarstwowej olejowanej na ogrzewaniu podłogowym? Ktoś ma coś takiego? Podzieli się doświadczeniami?

czy jak już się zdecyduje na deskę trójwarstwową na ogrzewaniu podłogowym - to można dać olejowaną? Naczytałem się że te deski mają bardzo małe warstwy drewna szlachetnego. A warstwę olejowaną zawsze łatwiej doprowadzić do porządku po jakiś stratach. Jakie są plusy i minusy deski trójwarstwowej olejowanej na ogrzewaniu podłogowym? Ktoś ma coś takiego? Podzieli się doświadczeniami?

Istotnym plusem olejowania przy podłogówce jest większa swoboda przy uruchamianiu ogrzewania.

Wilgoć adsobowana w okresie letnim ma większą swobodę w przemieszczeniu się na zewnątrz.

Przy powłoce lakierowanej uderzenie dyfuzyjne może uszkodzić podłogę.

Ale to tylko przy intensywnym ogrzewaniu w trakcie uruchomiania.

Poza tym różnica jak na każdej innej podłodze, plusy i minusy z każdej strony. Pozdrawiam.