compi 31.10.2010 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Uuuu, a czemu to mam przepraszac ? Pytasz to ci odpowiadam, chociaż to niepotrzebny poboczny temat tego wątku. Zarzuciłeś kłamstwo człowiekowi, który udowodnił ci, że niesłusznie. Ma do ciebie na tyle szacunku, aby nadal prowadzić z tobą dyskusję. Przyzwoitość nakazuje zrobić co wyżej napisałem. Jesteś dorosły to chyba to zrozumiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 31.10.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Ale za co mam przepraszac ? Za to ze zaloazylem, ze roznica bedzie ponizej 1 % a wyszla 1,5 % ? Jezeli tak, to ok. Przepraszam !! A podusmowujac - nie oplaca sie kleic podlogi, i pisanie na stronach jako argument, ze podloga plywajaca podnosci koszty ogrzewania jest klamstwem. Chyba, ze ktos dopisze, ze zwrot kosztow nastapi w ciagu 40 lat Wtedy to jest uczciwe podejscie do tematu. Do tych co sie znaja (czyli nie do mnie) - sa jakies bledy w obliczeniach kilka postow wyzej czy nie ? Fantom ps. Mysle, ze takie teksty na stronach wykonawcow sa po to aby po prostu zarabiac. Bo po wczorajszym dniu (polozenie samodzielne podlogi) az sie zastanawiam czy sie za to nie wziac od strony zarobkowej. Troche wiedzy, szkolen, praktyki i teorii i jazda. Mozna z 1000 zl dniowki wyrwac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 31.10.2010 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Wiesz co ? Widze, ze sie chyba troche na tym znasz, ale jak wszedlem na ta strone i zaczalem czytac bzdury, to stwierdzam ze nie za bardzo wiesz o czym piszesz. Między innymi za to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 31.10.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 A nie nie. Tu to zupelnie inna pomylka. Za ta jak najbardziej przepraszam. Bo komplexparkiet odeslal na inna strone - tam gdzie te bzdury popisane byly. Na jego stronie nie ma takich przegiec napisanych.I widze, ze osoba ktora ma ta "strone z bledam" sie na tym zna i udziela w temacie na tym forum. Tym bardziej sie dziwie jak naciaga.Kolejnym przykladem z tej strony jest kolejne naciagactwo w wyliczeniach "nizszosci" podlogi plywajacej : najpierw jest liczony zawyzony opor pustki powietrznej, a potem jeszcze dodawany do tego oporu, opor wynikajacy z masy samopoziomujacej wyrownujacej nierownosci podloza. No to chwila.... to jest ta pustka powietrzna, czy zostala wyrownana ta wylewka ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 31.10.2010 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 (edytowane) Ad. 2 na www jest również wspólczynnik przewodzenia ciepła w konwekcji, znając wielkość szczeliny podobnie obliczysz sobie opór cieplny. Ad.3 powinno być dwa razy mniejsze ad 2 - nie jestem za dobry w tych obliczeniach. Mozesz mi podac jakiego rzedu jest to opor wg Ciebie. Mysle, ze mozna usrednic na cala posadzke, ze jest to 1 mm pustka. Wg mnie to zamiast podawanych "przez niektorych" 0,6 bedzie to 0,06. ad 3. Dzieki - poprawilem sie w kolejnych obliczneiach. Fantom Edytowane 31 Października 2010 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 31.10.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 jak już tak wszystko liczysz - to policz jeszcze o ile trzeba będzie podnieść temperaturę na kotle aby zapewnić taką samą temperaturę w obu przypadkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 31.10.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Na kotle aczej wogole. Najwyzej na mieszaczu.Ale o ile to ja juz nie wiem - moze ktos ie wypowie ?Gdzies mi sie obilo, ze dla pokonania oporu 0,1 potrzebne jest 5 stopni. Wiec dla tego usrednionego 0,4 dla podlogi plywajacej, trzeba bedzie dac jakies 2 stopnie wiecej. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 31.10.2010 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 A nie nie. Tu to zupelnie inna pomylka. Za ta jak najbardziej przepraszam. Bo komplexparkiet odeslal na inna strone - tam gdzie te bzdury popisane byly. Na jego stronie nie ma takich przegiec napisanych. I widze, ze osoba ktora ma ta "strone z bledam" sie na tym zna i udziela w temacie na tym forum. Tym bardziej sie dziwie jak naciaga. Kolejnym przykladem z tej strony jest kolejne naciagactwo w wyliczeniach "nizszosci" podlogi plywajacej : najpierw jest liczony zawyzony opor pustki powietrznej, a potem jeszcze dodawany do tego oporu, opor wynikajacy z masy samopoziomujacej wyrownujacej nierownosci podloza. No to chwila.... to jest ta pustka powietrzna, czy zostala wyrownana ta wylewka ? Fantom kompleksparkiet wysłał na moją stronę. Prosiłbym o parę szczegółów. Jeżeli Parkietkompleks wysłał Cię na jakąś stronę to na pewno wie co robi. Poza tym nie piszemy tutaj na forum aby zarabiać, a jedynie abyście mogli spać spokojnie mając ułożoną posadzkę drewnianą. Dorzucę, że ułożenie parkietu to nie sztuka. Sztuką jest zrobic to tak aby nie podniósł się do góry. Na efekt Twojej pracy musisz poczekać. Cuda z drewnem dzieją się po kilku tygodniach a nawet miesiącach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 31.10.2010 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 (edytowane) ad 2 - nie jestem za dobry w tych obliczeniach. Mozesz mi podac jakiego rzedu jest to opor wg Ciebie. Mysle, ze mozna usrednic na cala posadzke, ze jest to 1 mm pustka. Wg mnie to zamiast podawanych "przez niektorych" 0,6 bedzie to 0,06. ad 3. Dzieki - poprawilem sie w kolejnych obliczneiach. Fantom Jeśli nie jesteś dobry w tych obliczeniach, to nie rób tego i zaufaj innym. Tektura falista + 1mm pustki powietrznej daje opór nieco ponad 0,1m2K/W . W temacie obok piszesz o samodzielnym ułożeniu podłogi pływającej na podkładzie korkowym, jeśli zastosowałeś korek grubości 3mm? to masz + 0,1m2K/W, czyli plus cztery stopnie na kotle. Ponadto prosiłbym w ramach rekompensaty za potyczkowe trudy o podanie producenta wymienionego przez Ciebie kotło-mieszacza gdzie za darmo można podnosić temperaturę czynnika grzewczego. Pozdrawiam. Edytowane 1 Listopada 2010 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 31.10.2010 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 jeszcze coś mnie trapi - czy temperatura za warstwą ocieplenia ma jakiś wpływ na to ile ciepła ucieka/jest przekazywane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 31.10.2010 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 jeszcze coś mnie trapi - czy temperatura za warstwą ocieplenia ma jakiś wpływ na to ile ciepła ucieka/jest przekazywane? Oczywiście, im większa różnica temperatur tym szybszy przepływ ciepła a tym samym większe straty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.11.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 kompleksparkiet wysłał na moją stronę. Prosiłbym o parę szczegółów. Jeżeli Parkietkompleks wysłał Cię na jakąś stronę to na pewno wie co robi. Poza tym nie piszemy tutaj na forum aby zarabiać, a jedynie abyście mogli spać spokojnie mając ułożoną posadzkę drewnianą. Dorzucę, że ułożenie parkietu to nie sztuka. Sztuką jest zrobic to tak aby nie podniósł się do góry. Na efekt Twojej pracy musisz poczekać. Cuda z drewnem dzieją się po kilku tygodniach a nawet miesiącach. Super, ze sie odezwales. Mozesz sie odniesc do moich "tekstow" na temat niektorych informacji z Twojej strony www ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.11.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Jeśli nie jesteś dobry w tych obliczeniach, to nie rób tego i zaufaj innym. Tektura falista + 1mm pustki powietrznej daje opór nieco ponad 0,1m2K/W . W temacie obok piszesz o samodzielnym ułożeniu podłogi pływającej na podkładzie korkowym, jeśli zastosowałeś korek grubości 3mm? to masz + 0,1m2K/W, czyli plus cztery stopnie na kotle. Ponadto prosiłbym w ramach rekompensaty za potyczkowe trudy o podanie producenta wymienionego przez Ciebie kotło-mieszacza gdzie za darmo można podnosić temperaturę czynnika grzewczego. Pozdrawiam. Co do 0,1 zgadzam sie w 100%. Pustka powietrzna okolo 0,05 + tektura 0,05. Razem 0,1. Wszedzie wlasnie takie dane podawalem. Co do ulozonej wlasnie podlogi, znajduje sie ona na pietrze - ogrzewanie tradycyjne/kaloryfery. Na dol zdecydowanie planuje tekture lub ewentualnie podklad o jeszcze mniejszym oporze (np rzedu 0,03). Cos typu arbiton itp. Co do mieszacz, to po prostu zwykly mieszacz sterowany elektronicznie Podniesienie temperatury jest calkowicie darmowe Bo nie podniesienie temperatury czynnika kosztuje, a straty energii miedzy wyjsciem a wejsciem do kotla. A podniesienie temp wyjsciowej powiedzmy o te dwa stopnie, spowoduje takze powrot czynnika w temperaturze o te swa stopnie wyzszej (oczywiscie w przyblizeniu). Wiec finansowo to nic nie kosztuje. Oczywiscie problemem moze byc to, ze sie okaze, ze na start potzrebne jest np 28 stopni czynnika (dlapodlogi klejonej) a dla plywajacej bedzie to juz np 30 stopni. I tu sie moga pojawic problemy z sama praca drewna. Ale przy zalozeniach jak w powyzszych postach raczej taka wysoka temp nie wchodzi w rachube. Bo opor cieplny jaki bede razem posiadal jest praktycznie najmniejszym z mozliwych do uzyskania przy podlodze plywajacej. A ludzie klada dla duzo wiekszych oporow i podlogi leza im latami bez zadnych problemow z rozscyhaniem, pekaniem, nierowna praca itp. Jakby bylo inaczej, to nie daloby sie po prostu polozyc podlogi plywajacej na podlogowce - a wiemy, ze tak nie jest. Fantom ps. Co do polozonej wlasnie podlogi, jedyne czego sie boje, to to, ze zostawilem okolo 1 cm dylatacje przy scianach. Ale przez najblizsze miesiace nie bede kladl listw, wiec bede mogl obserwoac zmiany przy scianach. Zawsze dobra nauka na nastepne powierzchnie do polozenia, ile rzeczywiscie to drewno pracuje. Na podlogowce na start zrobie z 1,5cm dylatacje. Tam sa duzo wieksze zmiany temperatury podlogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 01.11.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Super, ze sie odezwales. Mozesz sie odniesc do moich "tekstow" na temat niektorych informacji z Twojej strony www ? Fantom Nie chce mi się czytać tego wszystkiego co napisałeś w ciągu trzech dni, dlatego lepiej będzie jak postawisz kilka konkretnych zarzutów. Z powodu kilku złotych postarałeś się zarzucić kłamstwo. Wysoka temperatura ma to do siebie, że obniża wilgotność względną powietrza nad posadzką a podnosi ciśnienie pary wodnej znajdującej się w podkładzie na którym leży posadzka drewniana. To mnie najbardziej interesuje i przed tym tutaj na forum ostrzegam. Nie interesuje mnie to, czy zyskasz 5 zł czy stracisz 100zł na ogrzewaniu. Jest to Twoja sprawa. Mnie interesuje aby położona przeze mnie posadzka drewniana na ogrzewaniu podłogowym leżała i leżała i leżała. Jeżeli to są bzdury dla Ciebie to jest to też Twoja sprawa. Na mojej stronie jest to fragment większej całości. Zbyt często oglądam powysadzane posadzki drewniane nie tylko na ogrzewaniu podłogowym, aby odpowiedzialność za moją pracę pozostawić klientowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.11.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Ogolnie chodzilo mi o pojecie "wzrostu kosztow ogrzewania" przy podlodze plywajacej kosztem klejonej. Moje zupelnie zgrubne wyliczenia wykazaly roznice na poziomie 1,5 % czyli znikomo malo.Oraz i kilka innych naciagniec "moim zdaniem". Np jak wyliczyles dla pustki powietrznej 3 mm opor 0,06 ? Po drugie jak cala podloga moze lewitowac nad betonem te 3 mm aby dla calej podlogi liczyc taki opor ? Po trzecie jezeli liczysz opor cieplny masy szpachlowej to czemu dodajesz do tego opor pustki (przeciez ta masa miala ja zlikwidowac) ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.11.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Ogolnie chodzilo mi o pojecie "wzrostu kosztow ogrzewania" przy podlodze plywajacej kosztem klejonej. Moje zupelnie zgrubne wyliczenia wykazaly roznice na poziomie 1,5 % czyli znikomo malo. Oraz i kilka innych naciagniec "moim zdaniem". Np jak wyliczyles dla pustki powietrznej 3 mm opor 0,06 ? Po drugie jak cala podloga moze lewitowac nad betonem te 3 mm aby dla calej podlogi liczyc taki opor ? Po trzecie jezeli liczysz opor cieplny masy szpachlowej to czemu dodajesz do tego opor pustki (przeciez ta masa miala ja zlikwidowac) ? Fantom Pod parkiet jeżeli jest to konieczne daję się minimum 3mm masę wyrównującą. Konieczne może to być wtedy gdy wylewka jest słaba, piaszcząca, nierówna. takie wylewki spotyka się bardzo często, jak również wylewki dogładzane, których warstwę wierzchnią trzeba sfrezować. Nie ma ani takiej masy ani takiego fachowca, który wyleje masę wyrównujacą do "zera". Masa ma skurcz, a fachowiec jak to fachowiec. Przyjmuje sie w obliczeniach 3mm, ponieważ zasady odbioru posadzek według ITB zezwalają na takie nierówności. Zasady te również zezwalają na długości łaty 2m trzy nierówności po 3mm. To chyba wyjaśniłem. Nie ma wylewki zacieranej czy dogładzanej równej jak szyba, może być tylko gładka. Są za to normy i warunki odbioru. 0,06m2K/W nie obliczałem, przyjąłem z literatury fachowej. Po co wyważać otwarte drzwi. Jeszcze jakieś wątpliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 02.11.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 No niestety tak - bo nic nie wyjasniles. Uznales, ze takie sa normy wiec tak policzyles. ale normy nie mowia o lewitujacych 3mm nad betonem posadzkach, a jedynie o dopuszczalnej nierownosci posadzki. Statystycznie, nawet jakby ten beton byl na maksa krzywy ale zgodny z normami, to srednia pustka powietrzna bedzie miala 1,5 mm. Bo w niektorych miejscach bedzie 3 mm a w niektorych 0 mm. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 03.11.2010 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 No niestety tak - bo nic nie wyjasniles. Uznales, ze takie sa normy wiec tak policzyles. ale normy nie mowia o lewitujacych 3mm nad betonem posadzkach, a jedynie o dopuszczalnej nierownosci posadzki. Statystycznie, nawet jakby ten beton byl na maksa krzywy ale zgodny z normami, to srednia pustka powietrzna bedzie miala 1,5 mm. Bo w niektorych miejscach bedzie 3 mm a w niektorych 0 mm. Fantom Daj sobie spokój. Licz co chcesz i jak chcesz. Coś Ty się tak uparł!? Mnie interesuje aby posadzka leżała wiecznie, a klient był zadowolony. Wyobraź sobie , że 0mm to punkt podparcia łaty mierniczej 2m, o powierzchni np. 0,5cm2. Poza tym same dołki po trzy na na łacie mniejsze i większe we wszystkich kierunkach w pomieszczeniu. Nie sprawdzałeś zapewne specjalistyczną łatą równości podłoża? Nie mierzyłeś wilgotności ani drewna ani podłoża? Gdyby tak było wiedziałbyś co tak naprawdę jest ważne w układaniu drewna na ogrzewaniu podłogowym. Beton a podkład cementowy o którym ja piszę to różnica. Beton krzywy na maksa ma kilku centymetrowe różnice. Nie jest sprawą parkieciarza obliczanie kosztów za energię lecz jedynie ostrzeganie przed przegrzaniem posadzki drewnianej. Posadzka klejona do podłoża ogrzewanego jest oszczędniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.11.2010 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Ale ja sie z tym wszystkim zgadzam w 100 % !Tylko czy to jest powod aby do tego dorabaiac jakies boczne nieprawdziwe watki o wzroscie kosztow ogrzewania ? Jaki ma byc tego cel ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 04.11.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 wzrost ogrzewania na pewno będzie - a że będzie tylko minimalny wzrost - to już zostało to przemilczane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts