jarekkur 05.11.2010 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Ale ja sie z tym wszystkim zgadzam w 100 % ! Tylko czy to jest powod aby do tego dorabaiac jakies boczne nieprawdziwe watki o wzroscie kosztow ogrzewania ? Jaki ma byc tego cel ? Fantom powtarzam jeszcze ra, tym razem ostatni. Interesuje mnie stała, wieloletnia jakość posadzki drewnianej na podłożu ogrzewanym. Każdy wzrost temperatury szkodzi stabilności drewnu. ma wpływ na obniżenie wilgotności powietrza nad parkietem, a co za tym idzie również wysychanie drewna. Wywołuje niezadowolenie klienta z powodu szczelin. Często również powstających pęknięć czołowych drewna. Odspajania się lamelek drewna warstwy wierzchniej w deskach trójwarstwowych czy parkiecie dwuwarstwowym. Koszty ogrzewania są wyższe, o ile to mnie to nie interesuje. Dla mnie ważna jest podwyższona temperatura, która działa niekorzystnie na drewno. To wszystko. Nie jestem od obliczania wydajności systemu grzewczego ani od planowania czy wykonania ogrzewania podłogowego. Wiem za to dużo ważnych spraw związanych z posadzkami drewnianymi na takim podłożu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 06.11.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 A co myślicie o Khars z kolekcji Linnea seven? Grubość deski to tylko 7mm - jest to zaleta przy ogrzewaniu podłogowym. Ma on tez jedna wadę - warstwa drewna szlachetnego to tylko ok 0,5 mm - więc wszelkie zadrapania będą widoczne. Zaletą też jest jego cena - np Orzech City 126zł na m2 - przy odpowiedniku 15mm ok 350zł za m2. Jakbym dał taka podłogę pływająca - to przy jakimś zniszczeniach bym po prostu wymieniał sobie poszczególne deski. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 06.11.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 A co myślicie o Khars z kolekcji Linnea seven? Grubość deski to tylko 7mm - jest to zaleta przy ogrzewaniu podłogowym. Ma on tez jedna wadę - warstwa drewna szlachetnego to tylko ok 0,5 mm - więc wszelkie zadrapania będą widoczne. Zaletą też jest jego cena - np Orzech City 126zł na m2 - przy odpowiedniku 15mm ok 350zł za m2. Jakbym dał taka podłogę pływająca - to przy jakimś zniszczeniach bym po prostu wymieniał sobie poszczególne deski. Co o tym myślicie? "Oszczędność prowadzi do bogactwa" ale tylko w przypadku gdy jest to oszczędność racjonalna. O cenie z czasem zapomnisz, a z bublem pozostaniesz i w dodatku z myślą, że będziesz wymieniał uszkodzone płytki, czego na pewno nigdy nie zrobisz. Tego typu produkt jest tyle wart co pozłacany tombak. Będzie ładnie wyglądał jeśli nie będziesz go używał. Proponuję konkretne, techniczne rozwiązanie: 11mm dwuwarstwówka na twardym podkładzie z 4 mm warstwą użytkową, przyklejona do podłoża. Producent i cena niech będzie do wyboru kupującego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 06.11.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 (edytowane) pewnie masz racje - bo po przemyśleniu tematu i z moja nutka majsterkowania - to pewnie nigdy bym tych zniszczonych desek nie wymienił.Deski dwuwarstwowe PARAT DOS już nawet widziałem - ale dla żony orzech za bardzo się nie podoba z tej firmy. Kto jeszcze robi deski dwuwarstwowe? EDIT: jest jeszcze FINISHPARKIET - nie ma orzecha - ale jest merbau - szukam dalej Edytowane 6 Listopada 2010 przez redlum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 06.11.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Co do podlog, to ja kupilem dechy 3-warstwowe z tarketta i z baltic wood. Cena od 100 do 170 zl brutto. Zalezna od drewna (mam jatobe, mahon i merbau - czyli nie najtansze) i od ilosci lameli (mam zarowno 1 lamelowe jak i 3 i 4 lamelowe).Wiec te ceny co podajesz chyba nie sa az tak rewelacyjne. Fantomps. No i od tego jeszcze odliczenie 15 % - zwrot z roznicy VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 06.11.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Pytanko : czy warto inwestowac w jakies super hiper folie pod deski, czy jednak kupowac ta zwykla typowa paroszczelna zolta ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 06.11.2010 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 a która masz jedno-lamelową w cenie do 170zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.11.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 jatoba tarkett epoque Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 07.11.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 chyba jakieś promo trafiłeś - w necie ceny od 250 netto za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.11.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Tez bylem zdziwiony, bo w necie najtaniej znalazlem po 230.Ale jak widac mozna kupic. A 3 lamele po 110 zl (tarket salsa mahon). Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaitomek 07.11.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Witam.Albo jestem ślepy albo niedowidzę, a gdzie jest odpowiedź czy można na podłogówkę położyć panele, nie drewno a zwykłe panele tzw podłogę szwedzką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.11.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 (edytowane) Nie wiem gdzie - ten watek jest na inny temat, wiec moze dlatego tu nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie. Fantomps. Moim zdaniem mozna. Edytowane 8 Listopada 2010 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 07.11.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Witam. Albo jestem ślepy albo niedowidzę, a gdzie jest odpowiedź czy można na podłogówkę położyć panele, nie drewno a zwykłe panele tzw podłogę szwedzką? Można położyć jako podłogę pływającą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaitomek 07.11.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Dziękuję za jasną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 09.11.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Witam. Ja tez moze jestem slepy albo niedowidze ale nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi jaka moze byc maks. temp. wody w podlogowce pod a) drewnem b) panelami? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 09.11.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Co do drewna, to podaje sie chyba rzad wielkosci 27 st.Co do paneli na pewno moze byc sporo wiecej. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 09.11.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 A czy do obliczen moge przyjac opor cieplny panela R=0.1[m^2K/W] - tak w sumie znalazlem w jakiejs normie i tylko sie upewniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 09.11.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Wg mnie nie ma co liczyc. Tylko zrobic zgodnie z technologia i "bedzie dzialac" Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 09.11.2010 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Witam. Ja tez moze jestem slepy albo niedowidze ale nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi jaka moze byc maks. temp. wody w podlogowce pod a) drewnem b) panelami? Pozdrawiam. Projekt ogrzewania określa wymogi odnośnie oporu cieplnego okładziny podłogowej. W oparciu o powyższe musisz dobrać odpowiednią okładzinę. Producent tego typu okładziny powinien zadeklarować wartość oporu lub współczynnika przenikania ciepła i tego się trzymaj. Możesz pobawić się w obliczenia, przy czym jest tu wiele zależności. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 12.11.2010 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 A ja mam takie pytanie: co jest lepsze na podłogówkę: lamparkiet czy mozaika? Chodzi mi głównie o tworzenie się szpar? Grubość ta sama, ale w lamparkiecie większe rozmiary? czy to ma jakeś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts