Parkiet 12.11.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 A ja mam takie pytanie: co jest lepsze na podłogówkę: lamparkiet czy mozaika? Chodzi mi głównie o tworzenie się szpar? Grubość ta sama, ale w lamparkiecie większe rozmiary? czy to ma jakeś znaczenie? Zdecydowanie lepsza jest mozaika, tu w podłodze jest więcej szpar, przez co są relatywnie mniejsze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.11.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Na jaka temperature podlogowki powinno sie klasc deski 3 warstwy plywajace ? Na zupelnie wylaczona czy np na 25 st ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 12.11.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Zdecydowanie lepsza jest mozaika, tu w podłodze jest więcej szpar, przez co są relatywnie mniejsze. Pozdrawiam. Dziękuję bardzo! Taki był mój pierwszy wybór, ale potem przeczytałam w tym wątku o niemiłych doświadczeniach z mozaiką, więc zwątpiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 13.11.2010 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 A czy do obliczen moge przyjac opor cieplny panela R=0.1[m^2K/W] - tak w sumie znalazlem w jakiejs normie i tylko sie upewniam. ta wartość jest określona jako maksymalna w Euronormie 1264. Przy panelach o oporze przenikania cieplnego 0,1m2K/W nie będziesz mógł położyć nic pod nimi. Bardziej tolerancyjna jest norma niemiecka DIN 4725 i dopuszcza 0,15m2K/W. Do obliczeń powinieneś przyjąć wartość jaką układany panel posiada. Na przykład parkiet dębowy o grubości 22mm posiada opór przenikania ciepła 0,10m2K/W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 16.11.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 ta wartość jest określona jako maksymalna w Euronormie 1264. Przy panelach o oporze przenikania cieplnego 0,1m2K/W nie będziesz mógł położyć nic pod nimi. Bardziej tolerancyjna jest norma niemiecka DIN 4725 i dopuszcza 0,15m2K/W. Do obliczeń powinieneś przyjąć wartość jaką układany panel posiada. Na przykład parkiet dębowy o grubości 22mm posiada opór przenikania ciepła 0,10m2K/W. z twojej strony wynika że parkiet dębowy ma przewodność cieplną 0,2 W/m x K 0,022m/0,2W/m x K = 0,11 m2K/W - więc parkiet debowy 22mm nie spełnia normy Euronormie 1264 albo dane na twojej stronie nie są prawdziwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 16.11.2010 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 z twojej strony wynika że parkiet dębowy ma przewodność cieplną 0,2 W/m x K 0,022m/0,2W/m x K = 0,11 m2K/W - więc parkiet debowy 22mm nie spełnia normy Euronormie 1264 albo dane na twojej stronie nie są prawdziwe Spójrz na to z innej strony: opór cieplny jest to różnica temperatur po obu stronach przegrody dzielona przez gęstość strumienia cieplnego (ilość ciepła w odniesieniu do powierzchni). Skoro wzrasta opór cieplny to dla zachowania efektywności cieplnej wzrośnie różnica temperatur, a to dla drewna nie jest już obojętne. W układzie ogrzewania podłogowego grubość okładziny 22 mm może spowodować znaczne deformacje drewna. To tylko inne spojrzenie na postawiony przez Ciebie temat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 17.11.2010 01:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 hmmm 22jki na dzien dzisiejszy nie polozylbym w debie na podlogowce litej ale....to nie jest tak ze tego sie nie da uczynic..ryzykowne ale przy bardzo odpowiedzialnym kliencie..i wiedzy zda egzamin choc osobiscie nie polecam ..to nie jest rozwiazanie user friendly w tymze przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 17.11.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 z twojej strony wynika że parkiet dębowy ma przewodność cieplną 0,2 W/m x K 0,022m/0,2W/m x K = 0,11 m2K/W - więc parkiet debowy 22mm nie spełnia normy Euronormie 1264 albo dane na twojej stronie nie są prawdziwe Oczywiście, masz rację. Parkiet dębowy nie spełnia tej ostrej normy. Moje dane mimo to są prawdziwe, ponieważ ta norma mówi o oszczędzaniu energii czyli środowiska. jest norma bardziej tolerancyjna i blizsza codziennemu życiu DIN 4725, która nadal funkcjonuje, przynajmniej w Niemczech. Z drugiej strony dałem ci przykład, że twoje dane na temat paneli... jakich? Ja przyjąłem panel podłogowy z laminatu, stąd podjecie z mojej strony polemiki. Panele z laminatu mają dużo niższy opór przenikania ciepła niż 0,10m2K/W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 19.11.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 nie chodziło mi o to że chce kłaść dąb - tylko pokazałem błąd matematyczny jeszcze mam trochę czasu i nie wybrałem pomiędzy deską dwu- i trzy warstwową oraz miedzy merbau i orzechem (amerykańskim) Mam za to jeszcze inną zagwozdkę. W następnym tygodniu będę miał wylewane posadzki. Jako że idzie zima - a ogrzewanie podłogowe (próby szczelności) mają być testowane wodą:To czy można ogrzewać posadzkę niska temperaturą od razu po wylaniu? Jaka temperatura byłaby tutaj kompromisem między utrzymaniem odpowiedniej temperatury posadzki oraz tym aby nie zamarzło mi ogrzewanie podłogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 19.11.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 nie chodziło mi o to że chce kłaść dąb - tylko pokazałem błąd matematyczny jeszcze mam trochę czasu i nie wybrałem pomiędzy deską dwu- i trzy warstwową oraz miedzy merbau i orzechem (amerykańskim) Mam za to jeszcze inną zagwozdkę. W następnym tygodniu będę miał wylewane posadzki. Jako że idzie zima - a ogrzewanie podłogowe (próby szczelności) mają być testowane wodą:To czy można ogrzewać posadzkę niska temperaturą od razu po wylaniu? Jaka temperatura byłaby tutaj kompromisem między utrzymaniem odpowiedniej temperatury posadzki oraz tym aby nie zamarzło mi ogrzewanie podłogowe? Temperatura ok 20oC nie zaszkodzi dojrzewaniu betonu a jednocześnie zabezpieczy instalację przed uszkodzeniem . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.11.2010 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Temperatura ok 20oC nie zaszkodzi dojrzewaniu betonu a jednocześnie zabezpieczy instalację przed uszkodzeniem . Pozdrawiam. Nie można. Taką temperaturę możesz właczyć dopiero po około 10dniach. Pierwsze dni są najważniejsze dla wylewki, która nawet powinna być pokryta folią aby nie tracić wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 22.11.2010 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Nie można. Taką temperaturę możesz właczyć dopiero po około 10dniach. Pierwsze dni są najważniejsze dla wylewki, która nawet powinna być pokryta folią aby nie tracić wilgoci. Proces dojrzewania betonu najkorzystniej przebiega w temperaturze od 15 oC do 20 oC, przy wysokiej RH. Większość robót robót betoniarskich wykonuje się w okresie letnim przy takich lub nieco wyższych temperaturach. Jeżeli wnętrze wykonanego podkładu będzie miało stała dostawę ciepła o temperaturę ok 20oC to w temperaturze otoczenia bliskej zera lub poniżej, beton zwiąże prawidłowo bez żadnych problemów. Natomiast przy braku ogrzewania od wewnątrz i ujemnej temperaturze zewnętrznej jakość powierzchni podkładu będzie stała pod dużym znakiem zapytania. Sposób pielęgnacji przy zastosowaniu folii jak najbardziej wskazany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 01.02.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Proszę o opinię znawców tematu: co będzie lepsze na podłogówkę: mozaika dębowa czy parkiet dwuwarstwowy (Parat Dos) 11mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.02.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Tak swoja droga, czy jest sens dawac pod podloge plywajaca na ogrzewanie podlogowe pod tekture jeszcze folie ? Chyba bez sensu ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.02.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Proszę o opinię znawców tematu: co będzie lepsze na podłogówkę: mozaika dębowa czy parkiet dwuwarstwowy (Parat Dos) 11mm? Mozaika (gr.8mm) będzie lepiej przewodzić ciepło, a trwałość podłogi będzie warunkowana jakością zamocowania do podkładu oraz jego wytrzymałością. Parat Dos można zamocować do nieco słabszego podkładu jednak jego przenikalność cieplna będzie adekwatna do grubości, a w tym przypadku do różnicy grubości w porównaniu do gr. mozaiki. Musisz ocenić jakość podkładu ażeby dokonać dobrego wyboru. Sprawa wyglądu czy ceny ma też wpływ, lecz ma charakter subiektywny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.02.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Tak swoja droga, czy jest sens dawac pod podloge plywajaca na ogrzewanie podlogowe pod tekture jeszcze folie ? Chyba bez sensu ? Fantom Folia jako izolacja paroszczelna ma istotne znaczenie, ponieważ zapobiega niebezpiecznemu uaktywnieniu wilgoci z podłoża w trakcie rozruchu ogrzewania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.02.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Ale w przypadku gdy podloze jest polozne z rok temu a podlogowka pracuje od 2 miesiecy ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.02.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Ale w przypadku gdy podloze jest polozne z rok temu a podlogowka pracuje od 2 miesiecy ? Fantom Pisałem o corocznym uruchamianiu ogrzewania po okresie letnim, gdzie nie osłonięty szczelnie beton chłonie wilgoć z otoczenia przez cały wilgotniejszy okres póżnej wiosny, pełnego lata o wczesnej jesieni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigeon 02.02.2011 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Mozaika (gr.8mm) będzie lepiej przewodzić ciepło, .... Parat Dos można zamocować do nieco słabszego podkładu jednak jego przenikalność cieplna będzie adekwatna do grubości, a w tym przypadku do różnicy grubości w porównaniu do gr. mozaiki.... Prosze o informacje o ile mozaika bedzi elepiej przewodzic cieplo??? Bo cos mi sie wydaje ze 0,00cos tam - i to jest chyba niewarte zachodu???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 02.02.2011 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Prosze o informacje o ile mozaika bedzi elepiej przewodzic cieplo??? Bo cos mi sie wydaje ze 0,00cos tam - i to jest chyba niewarte zachodu???? Jeśli mamy taką samą różnicę temperatur i taki sam (lub podobny) rodzaj materiału to różnica w przenikaniu ciepła będzie wynikać wyłącznie z różnicy w grubości materiałów, w tym przypadku jak 8 do 11. Dla jednych ma to znaczenie dla innych nie, ale różnica występuje. Szczegóły na www w poradach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts