Monika_Gdynia 11.02.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 ja mam w salonie, gabinecie, w korytarzu na dole i na piętrze deski merbau. Deski gotowe global wood (lakierowane, frezowane na brzegach), o grubości chyba 15 mm. Oczywiście pod deskami wszędzie jest podłogówka. Moim zdaniem podłogówka pod tymi deskami sprawdza sie (mieszkamy już ponad rok - drugi sezon grezwczy). Derwno się nie rozsycha, grzeje odpowiednio. Oczwywiście tam gdzie są płytki np kuchnia podłoga jest cieplejsza bo ciepło przechodzi łatwiej. W salonie mamy chyba z 3 pętle orzewania i nie wszytkie są uruchomione bo nie ma takiej potrzeby, w salonie jest dostatecznie ciepło. Według mnie dobrze jest podzielić sobie salon na kilka częsci i włączac tam ogrzewanie podłogowe gdzie faktycznie chcemy je mieć. Inna sprawą jest to, że na merbau widać niestety kurz i trezba sprzątać dość czesto.Jak jest pochmurny dzień to da się wytrzemać ale w słonecznie dni to mnie skręca jak widze kurz i psie łąpy na podołodze. Wybierając to drewno trzeba mniec tego swiadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 11.02.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 u mnie koncepcja się zmieniła - będzie parkiet dwuwarstwowy orzech amerykański z Dąbexu (PARAT Dos) - będę go kładł za jakiś miesiąc - jak nie zapomnę to wrzucę parę fotek po skończonej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 11.02.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Dzięki Czy Twój parkiet jest ciemny ? Bo w internecie różnie te merbau wyglądają, jak to wychodzi w praktyce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 12.02.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Optymistko więcej optymizmu:) Odkurzanie 2 razy dziennie? Litości! Powiem tak: teraz mam panele, po odkurzeniu na 3 dzień pojawiają się tzw. koty z kurzu (mieszkam na Śląsku). W nowym domu jeszcze nie mieszkam ale dziennie pałętają się tam wszelakiej maści "fahofcy", którzy wiercą, ucinają itp. Podłogi myłam ostatnio 1,5 tyg. temu i z nosem przy podłodze może widać jakieś drobinki kurzu ale ogólnie jesteśmy z mężem zaskoczeni na plus. Może to dlatego, ze moje merbau jest bardzo niejednolite, każda klepka to inny odcień, może to też zasługa rekuperatora, dzięki któremu powietrze z zewn. jest przefiltrowane. Co do ciepłoty to fakt, na płytkach ciepło jest bardziej odczuwalne ale pomyślcie o sezonie, w którym nie używamy ogrzewania - drewno jest ciepłe samo w sobie a płytki twarde i zimne. Ja mam parkiet w całym domu za wyjątkiem łazienek i wiatrołapu. Kuchnia również w deseczkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 12.02.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Powiedziałabym, że jest średni ani ciemny ani jasny. Poza tym nie ma chyba 2 jednakowych klepek, każda to inny odcień i "wzór" ale całość bardzo ciekawa. Acha i moje deseczki są fazowane, więc raczej się nie rozlezą bo ... są już fabrycznie" rozlezione" Naładuję baterie i jak fachman od listew pojedzie to zrobię fotki i Ci poślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 12.02.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Teraz doczytałam, że pytasz jeszcze o olejowanie. Nie, nie jest olejowany, był fabrycznie polakierowany. Nie jest to taki wysoki połysk raczej półmat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 12.02.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Jeszcze jedno pytanie: co lepsze na podłogówkę: parkiet warstwowy czy parkiet lamelkowy (lamparkiet)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 12.02.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Jeszcze jedno pytanie: co lepsze na podłogówkę: parkiet warstwowy czy parkiet lamelkowy (lamparkiet)? Parkiet warstwowy jak najbardziej, lamparkietu nie polecam w ogóle tym bardziej napodłogówkę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 13.02.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Dziekuję, bardzo mi to ułatwi wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.02.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 (edytowane) Mam pytanko co do tektury falistej.Ktora fala jaki ma opor/przenikalnosc cieplna ? Jest tego sporo. Na logike jak ma sie rowna podloge to wystarczy fala B, ale chyba taka latwo sie "rozgniata" wiec moze fala C. No ale fala A to juz gruba, stabilna i wogole. No a fala ..... itd.Ale wiadomo, ze kazda nastepna to wzrost oporu cieplnego. O ile ? Kiedys gdzies tu widzialem opor dla tektury falistej 0,05 - ale dla ktorej to byl ? Fantomps. http://www.zkitf.com.pl/Technologia.htm Edytowane 14 Lutego 2011 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.02.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 (edytowane) Do Parkietkomplex. Ciagnac dalej temat tej tektury pod deski, znalazlem Twoj post :http://forum.muratordom.pl/showthread.php?142495-co-u%C5%82ozy%C4%87-pod-panele-na-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe&p=4002778&viewfull=1#post4002778 I zglupialem. Bo tak jak wczesniej o tym tu byla mowa, tektura (chyba 2 mm) bedzie miala opor rzedu 0,05 (powiedzmy 0,1 z powietrzem). Pianomat szary (3 mm) ma opor 0,75. Przeciez to jest kilkanascie razy wiekszy opor ! Wiec czemu mowisz, ze pianomat jest tylkoo kilka % gorszy pod tym wzgledem ? Chyba powinno byc o 1000 %.Czy cos zle patrze ? Fantom Edytowane 15 Lutego 2011 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 15.02.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Do Parkietkomplex. Ciagnac dalej temat tej tektury pod deski, znalazlem Twoj post : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?142495-co-u%C5%82ozy%C4%87-pod-panele-na-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe&p=4002778&viewfull=1#post4002778 I zglupialem. Bo tak jak wczesniej o tym tu byla mowa, tektura (chyba 2 mm) bedzie miala opor rzedu 0,05 (powiedzmy 0,1 z powietrzem). Pianomat szary (3 mm) ma opor 0,75. Przeciez to jest kilkanascie razy wiekszy opor ! Wiec czemu mowisz, ze pianomat jest tylkoo kilka % gorszy pod tym wzgledem ? Chyba powinno byc o 1000 %. Czy cos zle patrze ? Fantom Sprawdż dokładnie parametry pianomatu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 15.02.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Do Parkietkomplex. Ciagnac dalej temat tej tektury pod deski, znalazlem Twoj post : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?142495-co-u%C5%82ozy%C4%87-pod-panele-na-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe&p=4002778&viewfull=1#post4002778 I zglupialem. Bo tak jak wczesniej o tym tu byla mowa, tektura (chyba 2 mm) bedzie miala opor rzedu 0,05 (powiedzmy 0,1 z powietrzem). Pianomat szary (3 mm) ma opor 0,75. Przeciez to jest kilkanascie razy wiekszy opor ! Wiec czemu mowisz, ze pianomat jest tylkoo kilka % gorszy pod tym wzgledem ? Chyba powinno byc o 1000 %. Czy cos zle patrze ? Fantom przejdź na http://www.parpo.pl link technologie + ogrzewanie podłogowe, może tam coś znajdziesz, co pozwoli rozwiązać problem. Opór przenikania ciepła wszystkich materiałów na powierzchni podłoża z ogrzewaniem nie powinien przekraczać 0,15m2K/W. Najlepiej jakby był mniejszy niż owe 0,15m2K/W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.02.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Sprawdż dokładnie parametry pianomatu. Pozdrawiam. Sprawdzilem. Wzialem dobre ale przesunal mi sie przecienk o jedno miejsce podczas liczenia. Wychodzi, ze ma opor 0,075. Czyli w sumie faktycznie podobnie jak tektura. Jakas sieciowka (castorama, komfort itp) sprzedaje ten pianomat 3 mm ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 18.02.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 (edytowane) merbau to bardzo dobry wybor na posadzki z ogrzewanie podlogowym wodnym .. Edytowane 18 Lutego 2011 przez ghost34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.02.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Mam pytanie co do folii pod podlogw plywajaca na ogrzewaniu podlogowym. Ta folia to jakby nie patrzeczykly PE. Troche to ogolnie smierdzi. Czy po polozeniu i grzaniu nie bedzie smierdziec tym plastikiem w domu ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.02.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Jeszcze pytanko do fachowcow co klada podlogi plywajace : jakie listwy dylatacyjne sosujecie do ich laczenia ?? takie zwykle badziewia wbijane ? Bo w starej chacie mialem tego typu : http://www.cezar.eu/?str=4&n=12&p=40 a teraz nigdzie nie moge znalezc - tylko do grubosci paneli sa. A do desek nic a nic Fantom ps. Te na tej stronie tez nie sa dostepne - nie produkuja ich juz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmar 08.03.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Jaka grubosc paneli najlepiej zastosowac przy og.podl.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.04.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 No to male podsumowanie moich wnioskow na temat podlogu plywajacej ktora sam sobie polozylem. Wprawdzie minely moze z dwa miesiace i ciezko mi cos jeszcze wiecej powiedziec, ale juz "cos mam". A wiec, idea rozbierania i ponownego ukladania takiej podlogi "jakby cos tam trzeba bylo", jest jednak slaba. A wynika z dwoch elementow : oscieznice stojace na deskach, listwy przypodlogowe klejone do scian. Podloga jest wiec praktycznie nierozbieralna. Chyba, ze ktos postawi oscieznice na betonie (ciezko bedzie zrobic) a listwy ma mocowane na zaczepy do scian. Jak ma sie listwy odpinane, to i tak 99 % podlogi zdjkac bedzie mozna. Fantomps. Raz musialem zdjac cala podloge i polozyc od nowa jak schody mi robili. Ni mialem wtedy jeszcze listw i drzwi. Calosc (jakies 40m2) zrobiona w 30 min. Jak juz lezy podklad i wszystko jest dociete to idzie jak burza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 05.04.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Pytałam w innym, bardziej adekwatnym wątku, ale tam chyba rzadko ktoś zagląda, więc tu przeklejam pytanie (bo parkieciarzy tu sporo:)) Proszę o poradę: planuję położyć parkiet warstwowy i nie wiem, jaki wybrać - zaolejowany, czy surowy i zaolejować (przez parkieciarza oczywiście)? Jesli fabrycznie zaolejowany lepiej, to czy dołożyć jeszcze jedną warstwę oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts