Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka, ogrzewanie podłogowe a drewno, podłoga drewniana, deski, parkiet

MM1719499045

Recommended Posts

ja mam w salonie, gabinecie, w korytarzu na dole i na piętrze deski merbau. Deski gotowe global wood (lakierowane, frezowane na brzegach), o grubości chyba 15 mm. Oczywiście pod deskami wszędzie jest podłogówka. Moim zdaniem podłogówka pod tymi deskami sprawdza sie (mieszkamy już ponad rok - drugi sezon grezwczy). Derwno się nie rozsycha, grzeje odpowiednio. Oczwywiście tam gdzie są płytki np kuchnia podłoga jest cieplejsza bo ciepło przechodzi łatwiej. W salonie mamy chyba z 3 pętle orzewania i nie wszytkie są uruchomione bo nie ma takiej potrzeby, w salonie jest dostatecznie ciepło. Według mnie dobrze jest podzielić sobie salon na kilka częsci i włączac tam ogrzewanie podłogowe gdzie faktycznie chcemy je mieć.

Inna sprawą jest to, że na merbau widać niestety kurz i trezba sprzątać dość czesto.Jak jest pochmurny dzień to da się wytrzemać ale w słonecznie dni to mnie skręca jak widze kurz i psie łąpy na podołodze. Wybierając to drewno trzeba mniec tego swiadomość.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Optymistko więcej optymizmu:) Odkurzanie 2 razy dziennie? Litości! Powiem tak: teraz mam panele, po odkurzeniu na 3 dzień pojawiają się tzw. koty z kurzu (mieszkam na Śląsku). W nowym domu jeszcze nie mieszkam ale dziennie pałętają się tam wszelakiej maści "fahofcy", którzy wiercą, ucinają itp. Podłogi myłam ostatnio 1,5 tyg. temu i z nosem przy podłodze może widać jakieś drobinki kurzu ale ogólnie jesteśmy z mężem zaskoczeni na plus. Może to dlatego, ze moje merbau jest bardzo niejednolite, każda klepka to inny odcień, może to też zasługa rekuperatora, dzięki któremu powietrze z zewn. jest przefiltrowane. Co do ciepłoty to fakt, na płytkach ciepło jest bardziej odczuwalne ale pomyślcie o sezonie, w którym nie używamy ogrzewania - drewno jest ciepłe samo w sobie a płytki twarde i zimne. Ja mam parkiet w całym domu za wyjątkiem łazienek i wiatrołapu. Kuchnia również w deseczkach :)

Powiedziałabym, że jest średni :) ani ciemny ani jasny. Poza tym nie ma chyba 2 jednakowych klepek, każda to inny odcień i "wzór" ale całość bardzo ciekawa. Acha i moje deseczki są fazowane, więc raczej się nie rozlezą bo ... są już fabrycznie" rozlezione" ;) Naładuję baterie i jak fachman od listew pojedzie to zrobię fotki i Ci poślę.

Mam pytanko co do tektury falistej.

Ktora fala jaki ma opor/przenikalnosc cieplna ?

Jest tego sporo. Na logike jak ma sie rowna podloge to wystarczy fala B, ale chyba taka latwo sie "rozgniata" wiec moze fala C. No ale fala A to juz gruba, stabilna i wogole. No a fala ..... itd.

Ale wiadomo, ze kazda nastepna to wzrost oporu cieplnego. O ile ? Kiedys gdzies tu widzialem opor dla tektury falistej 0,05 - ale dla ktorej to byl ?

Fantom

ps. http://www.zkitf.com.pl/Technologia.htm

Edytowane przez szczukot

Do Parkietkomplex. Ciagnac dalej temat tej tektury pod deski, znalazlem Twoj post :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?142495-co-u%C5%82ozy%C4%87-pod-panele-na-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe&p=4002778&viewfull=1#post4002778

I zglupialem. Bo tak jak wczesniej o tym tu byla mowa, tektura (chyba 2 mm) bedzie miala opor rzedu 0,05 (powiedzmy 0,1 z powietrzem). Pianomat szary (3 mm) ma opor 0,75. Przeciez to jest kilkanascie razy wiekszy opor ! Wiec czemu mowisz, ze pianomat jest tylkoo kilka % gorszy pod tym wzgledem ? Chyba powinno byc o 1000 %.

Czy cos zle patrze ?

Fantom

Edytowane przez szczukot

Do Parkietkomplex. Ciagnac dalej temat tej tektury pod deski, znalazlem Twoj post :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?142495-co-u%C5%82ozy%C4%87-pod-panele-na-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe&p=4002778&viewfull=1#post4002778

I zglupialem. Bo tak jak wczesniej o tym tu byla mowa, tektura (chyba 2 mm) bedzie miala opor rzedu 0,05 (powiedzmy 0,1 z powietrzem). Pianomat szary (3 mm) ma opor 0,75. Przeciez to jest kilkanascie razy wiekszy opor ! Wiec czemu mowisz, ze pianomat jest tylkoo kilka % gorszy pod tym wzgledem ? Chyba powinno byc o 1000 %.

Czy cos zle patrze ?

Fantom

Sprawdż dokładnie parametry pianomatu. Pozdrawiam.

Czy cos zle patrze ?

Fantom

przejdź na http://www.parpo.pl link technologie + ogrzewanie podłogowe, może tam coś znajdziesz, co pozwoli rozwiązać problem. Opór przenikania ciepła wszystkich materiałów na powierzchni podłoża z ogrzewaniem nie powinien przekraczać 0,15m2K/W. Najlepiej jakby był mniejszy niż owe 0,15m2K/W.

Sprawdż dokładnie parametry pianomatu. Pozdrawiam.

Sprawdzilem. Wzialem dobre ale przesunal mi sie przecienk o jedno miejsce podczas liczenia. Wychodzi, ze ma opor 0,075. Czyli w sumie faktycznie podobnie jak tektura.

Jakas sieciowka (castorama, komfort itp) sprzedaje ten pianomat 3 mm ?

Fantom

Jeszcze pytanko do fachowcow co klada podlogi plywajace : jakie listwy dylatacyjne sosujecie do ich laczenia ?? takie zwykle badziewia wbijane ? Bo w starej chacie mialem tego typu :

http://www.cezar.eu/?str=4&n=12&p=40

a teraz nigdzie nie moge znalezc - tylko do grubosci paneli sa. A do desek nic a nic :(

Fantom

ps. Te na tej stronie tez nie sa dostepne - nie produkuja ich juz.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

No to male podsumowanie moich wnioskow na temat podlogu plywajacej ktora sam sobie polozylem. Wprawdzie minely moze z dwa miesiace i ciezko mi cos jeszcze wiecej powiedziec, ale juz "cos mam". A wiec, idea rozbierania i ponownego ukladania takiej podlogi "jakby cos tam trzeba bylo", jest jednak slaba. A wynika z dwoch elementow : oscieznice stojace na deskach, listwy przypodlogowe klejone do scian. Podloga jest wiec praktycznie nierozbieralna. Chyba, ze ktos postawi oscieznice na betonie (ciezko bedzie zrobic) a listwy ma mocowane na zaczepy do scian. Jak ma sie listwy odpinane, to i tak 99 % podlogi zdjkac bedzie mozna.

Fantom

ps. Raz musialem zdjac cala podloge i polozyc od nowa jak schody mi robili. Ni mialem wtedy jeszcze listw i drzwi. Calosc (jakies 40m2) zrobiona w 30 min. Jak juz lezy podklad i wszystko jest dociete to idzie jak burza.

Pytałam w innym, bardziej adekwatnym wątku, ale tam chyba rzadko ktoś zagląda, więc tu przeklejam pytanie (bo parkieciarzy tu sporo:))

Proszę o poradę: planuję położyć parkiet warstwowy i nie wiem, jaki wybrać - zaolejowany, czy surowy i zaolejować (przez parkieciarza oczywiście)? Jesli fabrycznie zaolejowany lepiej, to czy dołożyć jeszcze jedną warstwę oleju?