anula05 07.02.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Deska warstwowa 15 mm, dąb naturalny, 19 cm szer, klejona do podłoża, w I sezonie grzewczym: Jestem załamana. Co mogło być przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 07.02.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Jaką miałaś temperaturą podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 07.02.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Deska warstwowa 15 mm, dąb naturalny, 19 cm szer, klejona do podłoża, w I sezonie grzewczym: Jestem załamana. Co mogło być przyczyną? Powinnaś zachować odpowiedni poziom temperatury podłogi jednak pomimo tego, winą należy obarczyć zarówno projektanta i wykonawcę, którzy bądż nie mieli podstawowej wiedzy o właściwościach drewna, bądż dla uzyskania efektu wizualnego zastosowali szerokość w zaden sposób nie odpowiadającą wymogom stawianym okładzinom drewnianym instalowanym na ogrzewanych podkładach. Podłoga po okresie grzewczym zamknie szczeliny, jednak może powstać bardzo poważny problem w zespoleniu poszczególnych warstw w konstrukcji elementów okładzinowych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.02.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 i wilgotnosc w domu Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 07.02.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Jaką miałaś temperaturą podłogi? Zasilanie pompą, wychodząca max 35st. Wilotności nie znam, ale stosuję nawilżacze. Co więcej mogę zrobić? Mamy zimę. Podłoga dębowa, warstwowa, producent poleca ją na ogrzewanie podłogowe. I to nie jest jedna deska, ale mnóstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.02.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 No tak - 35 stopni. Super. Z tego co wiem to polecane maks 27. Ja u sieie nie dalem wiecej niz 30. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 07.02.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 No tak - 35 stopni. Super. Z tego co wiem to polecane maks 27. Ja u sieie nie dalem wiecej niz 30. Fantom Temperatura "wychodząca max 35st" nie oznacza temperatury powierzchni podłogi. Przy takiej temperaturze czynnika grzewczego temperatura okładziny podłogowej jest w bezpiecznej strefie dla drewna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 07.02.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Temperatura "wychodząca max 35st" nie oznacza temperatury powierzchni podłogi. Przy takiej temperaturze czynnika grzewczego temperatura okładziny podłogowej jest w bezpiecznej strefie dla drewna. Pozdrawiam. Też mi się tak wydawało. Zastanawia mnie tylko jedno - czy deska warstwowa, gotowa, olejowana, powinna, jak lita, leżakować w miejscu montażu. Czy to, że przyjechała kilka dni przed montażem mogło mieć znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 07.02.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Też mi się tak wydawało. Zastanawia mnie tylko jedno - czy deska warstwowa, gotowa, olejowana, powinna, jak lita, leżakować w miejscu montażu. Czy to, że przyjechała kilka dni przed montażem mogło mieć znaczenie? Skrajna szerokość elementu plus skrajne warunki klimatyczne w przypadku ogrzewania podłogowego to główne przyczny zaistniałej sytuacji. Inne czynniki mogą mieć mniejszy lub większy wpływ, jaki trzeba znać parametry techniczne. Leżakowanie może tak samo pomóc jak i zaszkodzić, wszystko zależy w jakim stanie dotarł materiał i w jakich warunkach drewno leżakowało. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 08.02.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 No ja myyle, ze przy 35 w podloge, pod deska bedzie dobre 30 st. Trzeba by to wyliczyc, sprawdzajac opory, roznice temperatur itp, ale tak mi sie na oko wydaje. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 08.02.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 No ja myyle, ze przy 35 w podloge, pod deska bedzie dobre 30 st. Trzeba by to wyliczyc, sprawdzajac opory, roznice temperatur itp, ale tak mi sie na oko wydaje. Fantom Można znacznie prościej i bardziej precyzyjnie - wystarczy położyć termometr na podłodze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 08.02.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Niekoniecznie. Drewno jest wiekszym izolatorem, i pod deska bedzie wiecej niz nad deska. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 08.02.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Niekoniecznie. Drewno jest wiekszym izolatorem, i pod deska bedzie wiecej niz nad deska. Fantom Nie ważne ile jest pod deską, liczy się temperatura na powierzchni podłogi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 08.02.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 A co z wylewką pod deskami:Ile czasu od jej wylania minęło do położenia desek?W jakim miesiącu deski były klejone?Czy wylewka była wygrzewana? Czy była mierzona wilgotność wylewki przed położeniem desek?Czy ma dylatacje?Czy sam parkiet ma dylatacje?Jakie ma wymiary podłoga w tym pomieszczeniu, w którym nastąpiło pęknięcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 08.02.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 podpisuje sie obiema rekami..15stka..na ogrzewanie ..powodzenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 08.02.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Powinnaś zachować odpowiedni poziom temperatury podłogi jednak pomimo tego, winą należy obarczyć zarówno projektanta i wykonawcę, którzy bądż nie mieli podstawowej wiedzy o właściwościach drewna, bądż dla uzyskania efektu wizualnego zastosowali szerokość w zaden sposób nie odpowiadającą wymogom stawianym okładzinom drewnianym instalowanym na ogrzewanych podkładach. Podłoga po okresie grzewczym zamknie szczeliny, jednak może powstać bardzo poważny problem w zespoleniu poszczególnych warstw w konstrukcji elementów okładzinowych. Pozdrawiam. podpisuje sie obiema rekami..15stka w deie na odrzewanie..powodzenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 08.02.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Ja mam dom "normalny". Przy aktualnych mrozach, bez problemu utrzymuje na parterze temeprature 21 st, puszczajac w podlogowke maks 30 st. A deski mam plywajace. Czyli sporo wiekszy opor niz klejone. Po co dawac 35 ?? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 08.02.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Ja nie napisałam, że daję 35, tylko że maksymalna wychodząca jest 35. Czyli co, konkluzja jest taka, że tak szerokich desek nie daje się na podłogówkę. To po co je producenci produkują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 08.02.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Ja mam dom "normalny". Przy aktualnych mrozach, bez problemu utrzymuje na parterze temeprature 21 st, puszczajac w podlogowke maks 30 st. A deski mam plywajace. Czyli sporo wiekszy opor niz klejone. Po co dawac 35 ?? Fantom Nie rozumiesz pojęcia bilansu cieplnego gdzie temperatura jest jedną z funkcji tegoż bilansu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 08.02.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 No to nie rozumiem, Wynika z tego, ze ja i pies generujemy cieplo w domu, Podlogowka nic nie robi. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts