Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka, ogrzewanie podłogowe a drewno, podłoga drewniana, deski, parkiet

MM1719499045

Recommended Posts

Bardzo Wam dziękuję, ale nadal nie wiem jak rozwiązać mój problem, bo nadal jest sucho - co prawda nie mam czym dokładnie zmierzyć wilgotności, ale czujnik rzy jednym z nawilżaczy nadal podaje <30%.

Rekuperacja od kilku dni wyłączona.

Kominek się nie pali.

Temperatura w domu 19,5 stopnia.

Chodzą 3 nawilżacze.

To pierwszy sezon budynku.

Nie wiem o co chodzi :(

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Anula - jeżeli pisząc o rekuperacji, masz na myśli, że odłączyłaś wentylację mechaniczną na parę dni i masz wilgotność <30% i to jeszcze z nawilżaczem, to coś nie tak z Twoim domem.

Zobacz te wątki, może coś pomogą:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171130-Za-suche-powietrze-w-domu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126535-Obrz%C4%99d-gromniczny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-wykonany...

Generalnie chodzi o to, żeby sprawdzić, czy nie masz jakiś dużych nieszczelności w domu, które wytwarzają dodatkową, niechcianą wentylację domu.

Bardzo Wam dziękuję, ale nadal nie wiem jak rozwiązać mój problem, bo nadal jest sucho - co prawda nie mam czym dokładnie zmierzyć wilgotności, ale czujnik rzy jednym z nawilżaczy nadal podaje <30%.

Rekuperacja od kilku dni wyłączona.

Kominek się nie pali.

Temperatura w domu 19,5 stopnia.

Chodzą 3 nawilżacze.

To pierwszy sezon budynku.

Nie wiem o co chodzi :(

Witam,

Jakiego producenta są te deski dębowe? Jakiej grubości jest warstwa wierzchnia (top layer)?

Pozdrawiam

Była Polska drewniana bo drewno to dobry izolator.

Bo taki mieli dostepny materiał.

Ale ogrzewać przez drewno? Teoretycznie można. Praktycznie to ani grzania ani drewna. Zawracanie kijem Wisły. Natury tak do końca ujarzmić się nie da. Płynąć pod prąd czy stawiać na święty spokój?

Teoretyzujesz czy masz drewno na ogrzewanej podłodze? Bo dziwnym trafem Ci co maja to w wiekszości sobie chwalą.

Bo taki mieli dostepny materiał.

Teoretyzujesz czy masz drewno na ogrzewanej podłodze? Bo dziwnym trafem Ci co maja to w wiekszości sobie chwalą.

Nie teoretyzuję. Teoretycznie to drewno można kłaść na ogrzewaniu. Ja jestem praktykiem i u siebie zakładałem drewno na podłogi bez podłogówki.

Ja mam lite deski na ogrzewaniu podłogowym i jak na razie żadnych skutków ubocznych, może dla tego że podłogę kupiłem od firmy sprawdzonej i z drewna selekcjonowanego.

Selekcjonowane drewno na parkiet czy deski podłogowe, to materiał z tylko stojącymi słojami. Oczywiście gatunek drewna musi się nadawać na ogrzewanie podłogowe. Jednak najważniejsze jest odpowiednie sprawdzenie i przygotowanie podłoża. Oby tak już zostało, czego serdecznie życzę.

Mam na parterze parkiet dębowy lity, gr.16mm, szer.70mm, dł. 350mm, klepki ułożone w jodełkę, lakierowane matem. Dom ogrzewany PC- piąty sezon grzewczy, na górze grzejniki. Na podłogówce nie dzieje się z nim nic niepokojącego, nie stosuję żadnych nawilżaczy, palę czasem w kominku, nie mam rekuperatora. Fakt, zimą pojawiają się mikroskopijne szczeliny między klepkami, ale po pierwsze nikomu one nie przeszkadzają, a po drugie znikają po sezonie grzewczym. Większe spustoszenie zrobiło słońce, które zbyt długo padało na tę podłogę drewnianą w letnie dni .

Teraz mam przed sobą kolejne wyzwanie budowlane. Do osób mających większe praktyczne doświadczenia z drewnem niż ja, mam prośbę o poradę. Jakiej firmy parkiet dwuwarstwowy, lub przemysłowy polecacie? (czy taki też mogę ułożyć w jodełkę?). Zależy mi na zachowaniu dobrej relacji jakości do ceny, na górę rozważam mozaikę, albo bruk, również dębowy- tu zależy mi na tańszym rozwiązaniu. I jeszcze kwestia tego, czy olej, czy lakier- podobają mi się olejowane podłogi, ale mam obawy co do codziennej konserwacji takiego parkietu, lakier pod tym względem jest bardzo komfortowy.

Edytowane przez natus

Też się bałam oleju, ale uważam, że jest super. Ja mam parat dos z Dąbexu (można układać w jodełkę), olejowany fabrycznie, polecono mi go właśnie na forum i jestem zadowolona - od czerwca nic się nie dzieje. nawet jeśli coś się porysuje, nie idać tego tak jak na lakierze, a jakieś małe "przygody" można naprawić za pomocą papieru ściernego i ponownie zaolejować.

Mam na parterze parkiet dębowy lity, gr.16mm, szer.70mm, dł. 350mm, klepki ułożone w jodełkę, lakierowane matem. Dom ogrzewany PC- piąty sezon grzewczy, na górze grzejniki. Na podłogówce nie dzieje się z nim nic niepokojącego, nie stosuję żadnych nawilżaczy, palę czasem w kominku, nie mam rekuperatora. Fakt, zimą pojawiają się mikroskopijne szczeliny między klepkami, ale po pierwsze nikomu one nie przeszkadzają, a po drugie znikają po sezonie grzewczym. Większe spustoszenie zrobiło słońce, które zbyt długo padało na tę podłogę drewnianą w letnie dni .

Teraz mam przed sobą kolejne wyzwanie budowlane. Do osób mających większe praktyczne doświadczenia z drewnem niż ja, mam prośbę o poradę. Jakiej firmy parkiet dwuwarstwowy, lub przemysłowy polecacie? (czy taki też mogę ułożyć w jodełkę?). Zależy mi na zachowaniu dobrej relacji jakości do ceny, na górę rozważam mozaikę, albo bruk, również dębowy- tu zależy mi na tańszym rozwiązaniu. I jeszcze kwestia tego, czy olej, czy lakier- podobają mi się olejowane podłogi, ale mam obawy co do codziennej konserwacji takiego parkietu, lakier pod tym względem jest bardzo komfortowy.

Dwuwarstwowy Dąbex, można układać w jodełkę. Mozaika przemysłowa dębowa jest tańsza niż dębowy bruk. Mazur parkiet ma stabilną mozaikę przemysłową.

Z olejem jest tak jak na to patrzy użytkownik. Jest piękny, lecz wymaga co nieco więcej dbałości. Mozaika olejowana. Przy lakierowanej pojawienie się szczelin wywoła spękania lakieru. Wygląda brzydko.

tylko pytanie co znaczy cłowo co nieco

jeżeli mam raz wmiesiącu do wody wlać olej pielęgnacyjny to nie ma żadnego problemu

trochę martwiłbym się - gdybym musiał co roku wzywać jakąś wyspecjalizowaną firmę.

pisałem to we wnętrzach -mamy w rodzinie 30 letni parkiet dąbexu i wygląda na to że będzie służył następne 30 lat

Reasumujac, czy moge na moje maksymalnie zageszczone rurki (co 10cm) utopione w 7cm wylewce przykleic na odpowiednio drogi klej poliuretanowy deski warstwowe o grubosci 12-15mm (ten przedzial grubosci ale jeszcze nie wybrane). U mnie caly dol w podlogowce i dechy nawet w kuchni. Pozdrawiam serdecznie.

Reasumujac, czy moge na moje maksymalnie zageszczone rurki (co 10cm) utopione w 7cm wylewce przykleic na odpowiednio drogi klej poliuretanowy deski warstwowe o grubosci 12-15mm (ten przedzial grubosci ale jeszcze nie wybrane). U mnie caly dol w podlogowce i dechy nawet w kuchni. Pozdrawiam serdecznie.

Możesz, aczkolwiek proponowałbym sprawdzenie jakości wylewki co po ewentualnym zagruntowaniu - wzmocnieniu pozwoliłoby w pełni wykorzystać dobre właściwości wspomianego kleju.

Badanie wilgotności obowiązkowe. Pozdrawiam.

• 3 weeks później...