anula05 09.02.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Bardzo Wam dziękuję, ale nadal nie wiem jak rozwiązać mój problem, bo nadal jest sucho - co prawda nie mam czym dokładnie zmierzyć wilgotności, ale czujnik rzy jednym z nawilżaczy nadal podaje <30%. Rekuperacja od kilku dni wyłączona. Kominek się nie pali. Temperatura w domu 19,5 stopnia. Chodzą 3 nawilżacze. To pierwszy sezon budynku. Nie wiem o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 10.02.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Anula - jeżeli pisząc o rekuperacji, masz na myśli, że odłączyłaś wentylację mechaniczną na parę dni i masz wilgotność <30% i to jeszcze z nawilżaczem, to coś nie tak z Twoim domem. Zobacz te wątki, może coś pomogą:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171130-Za-suche-powietrze-w-domu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126535-Obrz%C4%99d-gromniczny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-wykonany...Generalnie chodzi o to, żeby sprawdzić, czy nie masz jakiś dużych nieszczelności w domu, które wytwarzają dodatkową, niechcianą wentylację domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcod 16.02.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Bardzo Wam dziękuję, ale nadal nie wiem jak rozwiązać mój problem, bo nadal jest sucho - co prawda nie mam czym dokładnie zmierzyć wilgotności, ale czujnik rzy jednym z nawilżaczy nadal podaje <30%. Rekuperacja od kilku dni wyłączona. Kominek się nie pali. Temperatura w domu 19,5 stopnia. Chodzą 3 nawilżacze. To pierwszy sezon budynku. Nie wiem o co chodzi Witam, Jakiego producenta są te deski dębowe? Jakiej grubości jest warstwa wierzchnia (top layer)? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 21.02.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Witam, Jakiego producenta są te deski dębowe? Jakiej grubości jest warstwa wierzchnia (top layer)? Pozdrawiam sprecyzuj...??po jaka cholere przy tejze wilgotnosci te info ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 21.02.2012 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Była Polska drewniana bo drewno to dobry izolator. Ale ogrzewać przez drewno? Teoretycznie można. Praktycznie to ani grzania ani drewna. Zawracanie kijem Wisły. Natury tak do końca ujarzmić się nie da. Płynąć pod prąd czy stawiać na święty spokój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 22.02.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Była Polska drewniana bo drewno to dobry izolator. Bo taki mieli dostepny materiał. Ale ogrzewać przez drewno? Teoretycznie można. Praktycznie to ani grzania ani drewna. Zawracanie kijem Wisły. Natury tak do końca ujarzmić się nie da. Płynąć pod prąd czy stawiać na święty spokój? Teoretyzujesz czy masz drewno na ogrzewanej podłodze? Bo dziwnym trafem Ci co maja to w wiekszości sobie chwalą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 22.02.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 merbau nadaje się na ogrzewanie podłogowe i to nawet bardzo, bardziej niż dąb, a jest w jego cenie.. od poczatku roku merbau znacznie podskoczył cenowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 23.02.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Bo taki mieli dostepny materiał. Teoretyzujesz czy masz drewno na ogrzewanej podłodze? Bo dziwnym trafem Ci co maja to w wiekszości sobie chwalą. Nie teoretyzuję. Teoretycznie to drewno można kłaść na ogrzewaniu. Ja jestem praktykiem i u siebie zakładałem drewno na podłogi bez podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 25.02.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Praktycznie też można a na domiar złego - można być z tego rozwiązania bardzo zadowolonym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 25.02.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Praktycznie też można a na domiar złego - można być z tego rozwiązania bardzo zadowolonym Oczywiście Pani Basiu228. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dell1 02.03.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Ja mam lite deski na ogrzewaniu podłogowym i jak na razie żadnych skutków ubocznych, może dla tego że podłogę kupiłem od firmy sprawdzonej i z drewna selekcjonowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 03.03.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Ja mam lite deski na ogrzewaniu podłogowym i jak na razie żadnych skutków ubocznych, może dla tego że podłogę kupiłem od firmy sprawdzonej i z drewna selekcjonowanego. Selekcjonowane drewno na parkiet czy deski podłogowe, to materiał z tylko stojącymi słojami. Oczywiście gatunek drewna musi się nadawać na ogrzewanie podłogowe. Jednak najważniejsze jest odpowiednie sprawdzenie i przygotowanie podłoża. Oby tak już zostało, czego serdecznie życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 11.03.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 (edytowane) Mam na parterze parkiet dębowy lity, gr.16mm, szer.70mm, dł. 350mm, klepki ułożone w jodełkę, lakierowane matem. Dom ogrzewany PC- piąty sezon grzewczy, na górze grzejniki. Na podłogówce nie dzieje się z nim nic niepokojącego, nie stosuję żadnych nawilżaczy, palę czasem w kominku, nie mam rekuperatora. Fakt, zimą pojawiają się mikroskopijne szczeliny między klepkami, ale po pierwsze nikomu one nie przeszkadzają, a po drugie znikają po sezonie grzewczym. Większe spustoszenie zrobiło słońce, które zbyt długo padało na tę podłogę drewnianą w letnie dni . Teraz mam przed sobą kolejne wyzwanie budowlane. Do osób mających większe praktyczne doświadczenia z drewnem niż ja, mam prośbę o poradę. Jakiej firmy parkiet dwuwarstwowy, lub przemysłowy polecacie? (czy taki też mogę ułożyć w jodełkę?). Zależy mi na zachowaniu dobrej relacji jakości do ceny, na górę rozważam mozaikę, albo bruk, również dębowy- tu zależy mi na tańszym rozwiązaniu. I jeszcze kwestia tego, czy olej, czy lakier- podobają mi się olejowane podłogi, ale mam obawy co do codziennej konserwacji takiego parkietu, lakier pod tym względem jest bardzo komfortowy. Edytowane 11 Marca 2012 przez natus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 11.03.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Też się bałam oleju, ale uważam, że jest super. Ja mam parat dos z Dąbexu (można układać w jodełkę), olejowany fabrycznie, polecono mi go właśnie na forum i jestem zadowolona - od czerwca nic się nie dzieje. nawet jeśli coś się porysuje, nie idać tego tak jak na lakierze, a jakieś małe "przygody" można naprawić za pomocą papieru ściernego i ponownie zaolejować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 11.03.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Mam na parterze parkiet dębowy lity, gr.16mm, szer.70mm, dł. 350mm, klepki ułożone w jodełkę, lakierowane matem. Dom ogrzewany PC- piąty sezon grzewczy, na górze grzejniki. Na podłogówce nie dzieje się z nim nic niepokojącego, nie stosuję żadnych nawilżaczy, palę czasem w kominku, nie mam rekuperatora. Fakt, zimą pojawiają się mikroskopijne szczeliny między klepkami, ale po pierwsze nikomu one nie przeszkadzają, a po drugie znikają po sezonie grzewczym. Większe spustoszenie zrobiło słońce, które zbyt długo padało na tę podłogę drewnianą w letnie dni . Teraz mam przed sobą kolejne wyzwanie budowlane. Do osób mających większe praktyczne doświadczenia z drewnem niż ja, mam prośbę o poradę. Jakiej firmy parkiet dwuwarstwowy, lub przemysłowy polecacie? (czy taki też mogę ułożyć w jodełkę?). Zależy mi na zachowaniu dobrej relacji jakości do ceny, na górę rozważam mozaikę, albo bruk, również dębowy- tu zależy mi na tańszym rozwiązaniu. I jeszcze kwestia tego, czy olej, czy lakier- podobają mi się olejowane podłogi, ale mam obawy co do codziennej konserwacji takiego parkietu, lakier pod tym względem jest bardzo komfortowy. Dwuwarstwowy Dąbex, można układać w jodełkę. Mozaika przemysłowa dębowa jest tańsza niż dębowy bruk. Mazur parkiet ma stabilną mozaikę przemysłową. Z olejem jest tak jak na to patrzy użytkownik. Jest piękny, lecz wymaga co nieco więcej dbałości. Mozaika olejowana. Przy lakierowanej pojawienie się szczelin wywoła spękania lakieru. Wygląda brzydko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 12.03.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Dziękuję za te cenne uwagi:) na pewno ułatwią mi podjęcie decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.03.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 tylko pytanie co znaczy cłowo co nieco jeżeli mam raz wmiesiącu do wody wlać olej pielęgnacyjny to nie ma żadnego problemutrochę martwiłbym się - gdybym musiał co roku wzywać jakąś wyspecjalizowaną firmę. pisałem to we wnętrzach -mamy w rodzinie 30 letni parkiet dąbexu i wygląda na to że będzie służył następne 30 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 15.03.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Reasumujac, czy moge na moje maksymalnie zageszczone rurki (co 10cm) utopione w 7cm wylewce przykleic na odpowiednio drogi klej poliuretanowy deski warstwowe o grubosci 12-15mm (ten przedzial grubosci ale jeszcze nie wybrane). U mnie caly dol w podlogowce i dechy nawet w kuchni. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 15.03.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Reasumujac, czy moge na moje maksymalnie zageszczone rurki (co 10cm) utopione w 7cm wylewce przykleic na odpowiednio drogi klej poliuretanowy deski warstwowe o grubosci 12-15mm (ten przedzial grubosci ale jeszcze nie wybrane). U mnie caly dol w podlogowce i dechy nawet w kuchni. Pozdrawiam serdecznie. Możesz, aczkolwiek proponowałbym sprawdzenie jakości wylewki co po ewentualnym zagruntowaniu - wzmocnieniu pozwoliłoby w pełni wykorzystać dobre właściwości wspomianego kleju. Badanie wilgotności obowiązkowe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dell1 03.04.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Dla wszystkich którzy chcą mieć deski na ogrzewanie podłogowe polecam tą stronę http://jpdparkett.eu/poradnik-kowalskiego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts