Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka, ogrzewanie podłogowe a drewno, podłoga drewniana, deski, parkiet

MM1719499045

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla wszystkich którzy chcą mieć deski na ogrzewanie podłogowe polecam tą stronę

http://jpdparkett.eu/poradnik-kowalskiego/

Poradnik jest spójny technicznie, natomiast dotyczy przeciętnych warunków klimatycznych a ogrzewnanie ma służyć równie dobrze kiedy jest "mróz na dworze". W związku z tym mam kilka pytań:

1 - jaką najszerszą deskę litą zalecacie na podłogę ogrzewaną?

2 - jaką najgruszą deskę litą polecacie na podłogę ogrzewaną?

3 - jaką maksymalną gęstość strumienia ciepła oraz temperaturę podłogi dopuszczacie dla swoich podłóg litych?

4 - w jakim stopniu Wasze deski są mniej kurczliwe względem klasycznych desek - proszę o konkretne dane procentowe co realnie zobrazuje walory Waszego produktu. Jeśli jest patent to powinny być wyniki mówiące o istocie tegoż patentu.

Uważam, że produkt jest interesujący i warty poznania, choć poradnik jest zbyt gładki żeby do końca odzwierciedlał podłogową rzeczywistość.

Czekam na rzeczowe odpowiedzi i pozdrawiam,

Oj, ten Kowalskiego poradnik to perełka, pogratulować pisarskiego talentu, dzię-ku-jemy! dzię-ku-jemy!

ten teks pomija meritum sprawy przy ogrzewaniu podłogowym dotyczącym posadzek z drewna. W innym miejscu podałem przyczyny problemów z drewnem na ogrzewaniu podłogowym. Oczywiście są możliwości zapobiec skutkom wynikającym z tych problemów.

Edytowane przez jarekkur

Poradnik jest spójny technicznie, natomiast dotyczy przeciętnych warunków klimatycznych a ogrzewnanie ma służyć równie dobrze kiedy jest "mróz na dworze". W związku z tym mam kilka pytań:

3 - jaką maksymalną gęstość strumienia ciepła oraz temperaturę podłogi dopuszczacie dla swoich podłóg litych?

4 - w jakim stopniu Wasze deski są mniej kurczliwe względem klasycznych desek - proszę o konkretne dane procentowe co realnie zobrazuje walory Waszego produktu. Jeśli jest patent to powinny być wyniki mówiące o istocie tegoż patentu.

Uważam, że produkt jest interesujący i warty poznania, choć poradnik jest zbyt gładki żeby do końca odzwierciedlał podłogową rzeczywistość.

hmm i Pana nie ma..zero odp...:( a szkoda..moze bym sie czegos cennego dowiedział..

w innym miejscu dotyczącym tych samych problemów. Napisałem wczoraj.

Drogi Jarku pozwolę nie zgodzić się z Tobą w twierdzeniu, że to nie temperatura a wilgotność jest głównym sprawcą problemów.

Ogrzewania podłogowe to specyficzny temat.

Tu temperatura podłogi zmienia się stosownie do potrzeb (taka jej rola) co przekłada się na zmianę wilgotności, najpierw względnej powietrza po tym bezwzględnej drewna a w rezultacie skutkuje powstawaniem szczelin w podłodze lub powierzchniowymi odkształceniami elementów drewnianych.

Taka jest fizyczna kolej rzeczy.

W ''poradniku Kowalskiego" sprytnie pominięto trudne warunki eksploatacji podłogi, a przecież podłoga musi "zachować formę" również w trudniejszych warunkach.

Rozpatrzmy sytuację temperatury zewnętrznej - 20oC, która zmusza, dla zachowania bilansu cieplnego pomieszczenia, do podwyższenia temperatury podłogi do 29oC i dostarczenia mocy cieplnej około 100W/m2. Dalej podłoga z litej deski dębowej grubości 20mm (taką oferuje na ogrzewanie podłogowe "Kowalski z poradnika Kowalskiego") opiera się w przenikaniu ciepła wartością 0,10 m2W/K co przy gęstości strumienia cieplnego 100W/m2 powoduje różnicę temperatur po obu stronach w/w deski dębowej wielkości 10oC.

W rezultacie wierzchnia warstwa podłogi ma temperaturę 29oC, natomiast spodnia + 10oC, czyli 39oC. Jest rzeczą naturalną, że wraz ze wzrostem temperatury spada RH co przkłada się na analogiczny rozkład wilgoci w drewnie i związane z tym odkształcenia lub uszkodzenia.

Ponadto dla okładziny z drewna, zbawienną może być wilgotność resztkowa zawarta w podkładzie (dla zrównoważenia wilgoci w początkowym okresie funkcjonowania podłogi). Póżniej to już "po ptokach" prawie zerowa wilgotność wylewki + wyższa temperatura pod deską względem niższej temperatury na powierzchni podłogi i może niskiej ale zawsze wyższej wilgotności na jej powierzchni - to przyczyna do deformacji podłogi.

Reasumując to temperatura a właściwie różnica temperatur jest głównym sprawcą problemów przy podłogówce z okładziną z litego drewna. Pozdrawiam.

Widzę że tu co poniektórzy są wrogo nastawieni do nowości technicznych, od tego jest chyba to forum aby móc poinformować innych o nowych rozwiązaniach i możliwościach a czy z nich z korzystają nie wiem.

Na tym forum jest sporo "praktyków podłogowych" stąd każda nowość budzi zainteresowanie ale i rodzi pewną nieufność. To jest naturalne, nie wiem czemu się dziwisz. Kolego dell1 masz okazję zaprezentować swój produkt od strony praktycznej. Postaraj się odpowiedzieć na moje pytania a wówczas odniosę wrażenie, że wiesz co i o czym piszesz w przeciwnym razie odbiorę Ciebie jako dobrego marketingowca, który potrafi pięknie sprzedać każdy produkt bez względu na jego wartość. Pozdrawiam.

Widzę że tu co poniektórzy są wrogo nastawieni do nowości technicznych, od tego jest chyba to forum aby móc poinformować innych o nowych rozwiązaniach i możliwościach a czy z nich z korzystają nie wiem.

to nie są nowości techniczne. Problem posadzek drewnianych związany z ogrzewaniem podłogowym jet tak stary jak ogrzewanie podłogowe. Napisane zostało to w sposób zabawny i przy tym merytoryczny. Stąd pytanie o pewne detale moich kolegów. Stąd przedstawienie w skrócie problemów z tym ogrzewaniem.

Witam skoro tak nalegacie to odpowiem na pytania was nurtujące:

Aby wszystko było jasne muszę zacząć od początku a więc, Firma nie wzięła się z kosmosu tylko z Austrii tam od 30 lat produkuje i sprzedaje podłogi drewniane a od pięciu lat sprzedaje już podłogi ze stabilizacją na ogrzewanie podłogowe. Nie wiem czy wiecie ale w Austrii nie ma już w nowych budynkach grzejników tylko ogrzewania podłogowe, ścienne, nadmuchowe więc siłą rzeczy potrzeba matką wynalazków. I teraz nie wiem czy w odpowiedziach mam się stosować do norm Polskich czy Austriackich bo wiadomo gwarancja opiera się na normach. Najważniejsza jest chyba norma dotycząca maksymalnego nagrzania wylewki w Polsce to jest 27 stopni a w Austrii 29 stopni więc nasze produkty są przystosowane do wyższych temperatur, drugim nowatorskim rozwiązaniem Firmy jest możliwość stałego monitorowania parametrów drewna położonej podłogi. Najszerszą deskę jaką jesteśmy wstanie wykonać na ogrzewanie podłogowe to 40 cm, długość maksymalna to 4-5 metrów uzależnione to jest od gatunku drewna. Podłogi jakie produkujemy na ogrzewanie podłogowe są grubości 16mm i mają 8mm warstwy roboczej. Co do pytania 4 to drewno kurczy się i pęcznieje wszędzie tak samo ale ten proces można spowolnić i to jest zadaniem stabilizatorów pręt stabilizacyjny jest wykonany z specjalnego tworzywa które jest 7 razy mocniejsze od stali na rozciąganie oraz nie kurczy się ani nie pęcznieje. Konkretne parametry z badań patentowych są dla mnie niedostępne bo są objęte tajemnicą patentową.

Edytowane przez dell1

Witam skoro tak nalegacie to odpowiem na pytania was nurtujące:

Aby wszystko było jasne muszę zacząć od początku a więc, Firma nie wzięła się z kosmosu tylko z Austrii tam od 30 lat produkuje i sprzedaje podłogi drewniane a od pięciu lat sprzedaje już podłogi ze stabilizacją na ogrzewanie podłogowe. Nie wiem czy wiecie ale w Austrii nie ma już w nowych budynkach grzejników tylko ogrzewania podłogowe, ścienne, nadmuchowe więc siłą rzeczy potrzeba matką wynalazków. I teraz nie wiem czy w odpowiedziach mam się stosować do norm Polskich czy Austriackich bo wiadomo gwarancja opiera się na normach. Najważniejsza jest chyba norma dotycząca maksymalnego nagrzania wylewki w Polsce to jest 27 stopni a w Austrii 29 stopni więc nasze produkty są przystosowane do wyższych temperatur, drugim nowatorskim rozwiązaniem Firmy jest możliwość stałego monitorowania parametrów drewna położonej podłogi. Najszerszą deskę jaką jesteśmy wstanie wykonać na ogrzewanie podłogowe to 40 cm, długość maksymalna to 4-5 metrów uzależnione to jest od gatunku drewna. Podłogi jakie produkujemy na ogrzewanie podłogowe są grubości 16mm i mają 8mm warstwy roboczej. Co do pytania 4 to drewno kurczy się i pęcznieje wszędzie tak samo ale ten proces można spowolnić i to jest zadaniem stabilizatorów pręt stabilizacyjny jest wykonany z specjalnego tworzywa które jest 7 razy mocniejsze od stali na rozciąganie oraz nie kurczy się ani nie pęcznieje. Konkretne parametry z badań patentowych są dla mnie niedostępne bo są objęte tajemnicą patentową.

Witam. Produkt, który prezentujesz jest godny zainteresowania, jednak moim zdaniem, "przerysowałeś" jego właściwości. Być może się mylę, stąd pytania dla rozwiania wątpliwości. Chętnie wszedłbym z Tobą we współpracę, ale zanim to uczynię muszę wiedzieć: co, jak i dlaczego.

1. Piszesz o maksymalnym normatywnym nagrzaniu wylewki 27oC , nie wiem jak to zrozumieć w odniesieniu do ogrzewania podłogowego z okładziną z drewna.

2. Piszesz o monitorowaniu mikroklimatu wnętrza i tu się z Tobą zgadzam. Sam instaluję termohigrografy co dopinguje użytkownika do dbałości w tym względzie a mnie daje "spokojny sen". Moje pytanie - jakie parametry mikroklimatu zapewniają gwarancję?

3. Zachodzi rozbieżność dotycząca grubości desek. W Twojej ofercie na www są deski grubości 20 mm z dopuszczeniem stosowania na ogrzewanie podłogowe. Tymczasem tu piszesz o desce grubości 16 mm. Jaką grubość dopuszczacie do podłogówki?

4. W szerokość desek litych na podłogówkę = 40 cm nie uwierzę, dopóki nie zobaczę wyników niezależnych badań w tym względzie.

5. Pręty usztywniające konstrukcję deski na pewno mają swoje znaczenie i na pewno ograniczają kurczliwość drewna, podobnie jak porządna spoina klejowa. Pytanie w jakim stopniu? Patent chroni technologię czy recepturę ale efekty muszą być znane, inaczej patent nie ma szans na wdrożenie. Uważam, że pręty usztywniające to jedyny ale dosyć istotny walor tego produktu. W związku z tym brak prezentacji efektywności tegoż rozwiązania kłóci się z promocją na rynku.

6. Posługiwanie się sloganem, że gatunek drewna czy konstrukcja elementu drewnianego wpływa na spowolnienie w kurczliwości drewna budzi moją nieufność co do zamiarów czy wiedzy prezentera tej opinii. Ogrzewanie podłogowe to ciągła podwyższona temperatura przez cały okres grzewczy. Z wilgotnością jest analogicznie, tyle że w niższym wartościach. Pozostaje kwestia czy podłoga rozeschnie się za tydzień, czy za dwa tygodnie, ale jak ma się rozeschnąć to i tak się rozeschnie bo ma na to dużo czasu.

Wprowadzenie nowego produktu na rynek wymaga zachodu. Sądze, że rzeczowa dyskusja posłuży promocji Twojego produktu, czego Ci serdecznie życzę. Pozdrawiam.

Edytowane przez Parkiet

Ogrzewanie podłogowe to ciągła podwyższona temperatura przez cały okres grzewczy.

No to ja jestem inny. Podlogi grzeja moze z 30% czasu dziennie. Czyli troche z rana i kilka godzin po poludniu. Maks w rury puszczam 32 st - wystarcza. A podloge mam plywajaca. Jastrych nie trzyma temp przez 10 godzin, wiec u mnie temperatura lata w jedna i druga dwa razy dziennie (miedzy 15-20 a 30 st). W sumie teaki uklad jest chyba najbardziej narazony na prace desek - jak na razie ok (1,5 sezonu za mna).

Fantom

No to ja jestem inny. Podlogi grzeja moze z 30% czasu dziennie. Czyli troche z rana i kilka godzin po poludniu. Maks w rury puszczam 32 st - wystarcza. A podloge mam plywajaca. Jastrych nie trzyma temp przez 10 godzin, wiec u mnie temperatura lata w jedna i druga dwa razy dziennie (miedzy 15-20 a 30 st). W sumie teaki uklad jest chyba najbardziej narazony na prace desek - jak na razie ok (1,5 sezonu za mna).

Fantom

Kolego Szczukot, jeśli chcesz się upewnić co do swojej odmienności to zadaj pytanie: czy ma ktoś taką podłogę z drewna, która się rozsycha i pęcznieje dwa razy dziennie, za każdą zmianą temperatury ogrzewania? Pozdrawiam.