Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka, ogrzewanie podłogowe a drewno, podłoga drewniana, deski, parkiet

MM1719499045

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No ale czemu mam sie pytac ? Napsiales, ze to ciagal podwyzszona tempertaura. A u mni ejest ianczej. i juz.

Fantom

1. Postaraj się zrozumieć pojęcie bezwładności cieplnej ogrzewania podłogowego w odniesiesieniu do innych rodzajów ogrzewania.

2. Każde zdanie ma swój kontekst, trzeba trochę wysiłku intelektualnego aby ogarnąć całość i wyciągnąć wnioski, czego Tobie życzę.

1) Nie zrozumiem, bo nie ma chyba czegos takiego jak "bezwladnosc cieplna ogrzewania podlogowego". A co do bezwladnosci jastrychu itp, to przez 10 godzin zima, z 30 stopni robi sie z 18 i tyle.

2) Ooo, nie zauwazylem tego punktu :) no to odpowiedz na 1 nieaktualna :)

Fantom

ps. nie podwazam w zaden sposob twojej wiedzy na ten temat. Po prostu tak "piatkowo" sie wyluzowalem.

1) Nie zrozumiem, bo nie ma chyba czegos takiego jak "bezwladnosc cieplna ogrzewania podlogowego". A co do bezwladnosci jastrychu itp, to przez 10 godzin zima, z 30 stopni robi sie z 18 i tyle.

2) Ooo, nie zauwazylem tego punktu :) no to odpowiedz na 1 nieaktualna :)

Fantom

ps. nie podwazam w zaden sposob twojej wiedzy na ten temat. Po prostu tak "piatkowo" sie wyluzowalem.

OK. Pozdrawiam.

Witam skoro tak nalegacie to odpowiem na pytania was nurtujące:

Aby wszystko było jasne muszę zacząć od początku a więc, Firma nie wzięła się z kosmosu tylko z Austrii tam od 30 lat produkuje i sprzedaje podłogi drewniane a od pięciu lat sprzedaje już podłogi ze stabilizacją na ogrzewanie podłogowe. Nie wiem czy wiecie ale w Austrii nie ma już w nowych budynkach grzejników tylko ogrzewania podłogowe, ścienne, nadmuchowe więc siłą rzeczy potrzeba matką wynalazków. I teraz nie wiem czy w odpowiedziach mam się stosować do norm Polskich czy Austriackich bo wiadomo gwarancja opiera się na normach. Najważniejsza jest chyba norma dotycząca maksymalnego nagrzania wylewki w Polsce to jest 27 stopni a w Austrii 29 stopni więc nasze produkty są przystosowane do wyższych temperatur, drugim nowatorskim rozwiązaniem Firmy jest możliwość stałego monitorowania parametrów drewna położonej podłogi. Najszerszą deskę jaką jesteśmy wstanie wykonać na ogrzewanie podłogowe to 40 cm, długość maksymalna to 4-5 metrów uzależnione to jest od gatunku drewna. Podłogi jakie produkujemy na ogrzewanie podłogowe są grubości 16mm i mają 8mm warstwy roboczej. Co do pytania 4 to drewno kurczy się i pęcznieje wszędzie tak samo ale ten proces można spowolnić i to jest zadaniem stabilizatorów pręt stabilizacyjny jest wykonany z specjalnego tworzywa które jest 7 razy mocniejsze od stali na rozciąganie oraz nie kurczy się ani nie pęcznieje. Konkretne parametry z badań patentowych są dla mnie niedostępne bo są objęte tajemnicą patentową.

Ustosunkuję się do polskich norm, które są takie jak austriackie czy niemieckie. EN 1264

Czyli nadal nic konkretnego. Wszystko co istotne za kurtyną tajemnicy produktu. Krótka droga. Nie ma normy na wysokość temperatury drewna na ogrzewaniu podłogowym. To o czym piszesz są to ograniczenia lub jak kto woli wytyczne producenta. Jest wiadomym, że temperatura 29C deski 16mm jest w Austrii nigdy nie potrzebna. Domy są szczelne, energooszczędne, zimy jak u nas. Jeżeli mroźne to krótko. W nocy gdy temperatura spada na zewnątrz, piece w domu mimo mrozu też grzeją, tylko na mniejszych obrotach, ludzie pod kołdrami. Żadna norma nie zabroni mi nagrzać deskę nawet do 35C. Tracę jedynie gwarancję. ÓN (EN1264 - 0,10m2K/W). Ta norma mówi wszystko. Temperatura przepływu wody w rurach musi mieć około 55-60C, aby dała 29C na desce dębowej o przewodności cieplnej 0,20W/mxK i oporze przenikania ciepła tejże deski 2,2cm grubej, 0,10m2xK/W. W europie środkowej w nowoczesnym budownictwie takie temperatury wody w rurach -nigdy. Dlatego producent zszedł z 2,2cm grubości do 1,6cm. Na ogrzewaniu podłogowym można i drewno o grubości 3,0cm dębowe położyć. Żaden problem i świetnie się trzyma, łatwiej zadbać o stabilność takiej posadzki. Pytanie, co to takiego? Ano, bruk drewniany.

Teraz do rzeczy, jeżeli jak podajesz -co traktuję za pomyłkę, lub brak doświadczenia w tej materii- maksymalną temperaturę wylewki w Austrii na 29C, to woda tam w Austrii w rurach ma temperaturę 45C, a zatem drewno uzyska temperaturę 27C. Dla uzyskania temperatury 29C wylewki, potrzebna jest moc około 140W/m2.

Wynika z tego, że miałeś na myśli nie wylewkę lecz drewno? Chyba, że jednak wylewka ale wtedy po co? Austriacy to oszczędny naród.

Pręty stabilizacyjne to rozwiązanie może być patentem. Technologia wbudowania ich w drewno może być patentem. Jednak wyniki badań nie mogą być patentem i objęte tajemnicą. Chcę wiedzieć, o ile tak wykonana deska 40cm szerokości i 16mm grubości po spadku jej wilgotności z 9% do 6% straci na szerokości. Znając ten parametr będę wiedział jakie siły na nią działają również w drugą stronę. Będę wiedział jakie siły działają na podłoże, na klej! Bardzo bym prosił o miarodajne i potwierdzone dane w tym zakresie dla dębu, buka, jesionu, klonu a także dla merbau, doussie, teaku, iroko, guatambu. Np. żadną tajemnicą nie są dane na temat ścieralności lakierów ich twardości, tudzież skurcz i pęcznienie drewna modyfikowanego termicznie i chemicznie. Taka informacja pomoże w dystrybucji tego produktu.

Edytowane przez jarekkur

tak czytam i oczopląsu dostaje.......

Podpowiedzcie mi proszę co sadzicie o położeniu klejonej 16cm dębowej deski barlineckiej na ogrzewaniu podłogowym "napędzanym" pompą ciepła. Czy ma ktoś z was wiedzę nt wzrostu kosztów ogrzewania przy takim rozwiazaniu?

Dziękuję i pozdrawiam

Nie ma żadnych odczuwalnych wzrostów kosztów ogrzewania, przy ułożeniu deski barlineckiej klejonej do podłoża.

w rozmiarze 14mm/70mm/490mm finisz parkiet i dabex juz rozne zylki stosuja od bardzo dawna lamparkiet to juz spokojnie z 10 lat..zarowno aluminiowej jak i poliprenowej ...i daje to rezultaty hmm przy przegrzewaniu posadzki i tak mizerne..celujaco parkietkomplex dostrzegl temat..nie zeschnie sie w tydzien lecz dwa..jak sie przegrzeje.. Edytowane przez ghost34

czytam czytam i dalej mam wątpliwości jedni piszą tak inni tak więc zapytam wprost:

1. nie mam podłogówki, wylewki ok, wysuszone i mam możliwość profesjonalnie sprawdzić poziom ich wilgotności

2. planuję zakup deski bambusowej wertykalnej z globalwood pióro -wpust w/g producenta do układania jako podłoga pływająca

3. mam zamiar położyć ja do sypialni i garderoby

pytanie:

czy taką podłogę kleić czy nie?

czytam czytam i dalej mam wątpliwości jedni piszą tak inni tak więc zapytam wprost:

1. nie mam podłogówki, wylewki ok, wysuszone i mam możliwość profesjonalnie sprawdzić poziom ich wilgotności

2. planuję zakup deski bambusowej wertykalnej z globalwood pióro -wpust w/g producenta do układania jako podłoga pływająca

3. mam zamiar położyć ja do sypialni i garderoby

pytanie:

czy taką podłogę kleić czy nie?

Proponuję kleić. Pozdrawiam.