Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka, ogrzewanie podłogowe a drewno, podłoga drewniana, deski, parkiet

MM1719499045

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z powodu tych 5% klient nie może zażadać od ciebie zwrotu kasy albo naprawy?

nie nie moze skoro na poczatku został o tym poinformowany..co wiecj wpisane jest to w umowe..:) ja niogo nie oszukuje..nigdy przez to mam spokoj pozniej ale pracy mniej inny nic nie powie kase wezmie a gwarancja sie konczy na skasowaniu pieniazkow..u mnie tak nie jest pozdrawiam.

Panowie zawsze brałem pod uwagę egzotyk warstwowy na salon jednak kupując do łazienki tek lity - zauważyłem na koncu sklepu postarzane podłogi.

Dlaczego na koncu chyba sie domyslam - cena.

Co Panowie sądzą o 2 producentach a mianowicie.

Parador lub chyba bardziej znany Kahrs ?

Pani twierdziła ze lepszą jesli mozna wogole mowic ze cos tego pokroju jest lepsze lub gorsze jest Kahrs.

uwage mą kierowała na zamki w Kharsie ze podobno bardziej dopracowane i ze warstwa uzytkowa grubsza lecz ja tego jakos nie widziałem.

czy mozna jednoznacznie stwierdzic wyzszosc produktów jednej firmy na drugą ?

Oczywiscie pomijajac wygląd i strukturę deski.

Dodam ze osoba nie miała gotowego cennika na pewne produkty odniosłem wrazenie ze ich cena powala i są niesprzedawalne.

dziekuje za odpowiedz pozdrawiam radek

Witam,

Będziemy zrywać panele w salonie i jadalni bo chcemy położyć gres, taki 60 x 60 i zrobić ogrzewanie podłogowe, jak lepiej zrobić- podpiąć się do centralnego ogrzewania czy położyć matę na prąd?Kompletnie się na tym nie znam.Zastanawiam się ile taka mata pobierze prądu?Samej powierzchni grzejnej ( o ile tak to się nazywa ) będzie ok. 7 m2 - malutko -prosze o doradzenie.Dzieki:)

Różnica polega na konstrukcji. Część srodkowa zbudowana z tzw. ryftów czyli słojów stojących lub pół stojących pod kątem 60st , wtedy działa jak nazwa mówi jak stabilizator warstwy wierzchniej. Dół musi mieć grubość warstwy wierzchniej i najlepiej i z drewna stabilnego. Warstwa wierzchnia powinna być klejona na warstwie środkowej, której część górna jest grubości około 2mm i szerokości warstwy wierzchniej. Klejenie musi być jednorodne z odpowiednią ilością odpowiedniej jakości kleju. Klejenia ani kleju nie rozpoznasz. Resztę możesz sobie obejrzeć.

Witam,

Będziemy zrywać panele w salonie i jadalni bo chcemy położyć gres, taki 60 x 60 i zrobić ogrzewanie podłogowe, jak lepiej zrobić- podpiąć się do centralnego ogrzewania czy położyć matę na prąd?Kompletnie się na tym nie znam.Zastanawiam się ile taka mata pobierze prądu?Samej powierzchni grzejnej ( o ile tak to się nazywa ) będzie ok. 7 m2 - malutko -prosze o doradzenie.Dzieki:)

Bilans cieplny zapewni Ci dotychczasowe ogrzewanie, dlatego proponuję zainstalować niezależne, regulowane i dodatkowo niskiej mocy ogrzewanie elektryczne dające komfort w dotyku z posadzką ceramiczną. Pozdrawiam.

witam ja przy minus 18 mam mieć zapotrzebowanie 25 watów na m2

polowa domu to gres , przy mrozach poniżej minus 10 kominek może chodzić regularnie.

żona się jednak upiera na 15mm merbau ja myślę dla bezpieczeństwa o warstwówce czy przy moich parametrach cieplnych ulec swojej żonie?:D

jeśli ktoś ma wątpliwości czy drewno nadaję się na ogrzewanie podlogowe i jakie warunki muszą być spelnione to odsylam na strony parkietkomplexa-jest tam zwiężle i zrozumiale tam opisane

Edytowane przez malux20

witam ja przy minus 18 mam mieć zapotrzebowanie 25 watów na m2

polowa domu to gres , przy mrozach poniżej minus 10 kominek może chodzić regularnie.

żona się jednak upiera na 15mm merbau ja myślę dla bezpieczeństwa o warstwówce czy przy moich parametrach cieplnych ulec swojej żonie?:D

jeśli ktoś ma wątpliwości czy drewno nadaję się na ogrzewanie podlogowe i jakie warunki muszą być spelnione to odsylam na strony parkietkomplexa-jest tam zwiężle i zrozumiale tam opisane

przy 75W/m2 możesz również śmiało kłaść drewno na ogrzewanie podłogowe. U Ciebie jest 25W/m2 przy -18C. To zrób jak żona prosi. Sprawdź wytrzymałość powierzchni podkładu podłogowego na wytrzymałość na ścinanie i zrywanie, oraz wilgotność. Wilgotność podłoża nie powinna być wyższa niż 1,0-1,2%. Wygrzewanie i pomiar najwcześniej w 7 dniu po wyłączeniu ogrzewania. Pomiar wilgotności merbau. Drewno nie powinno mieć wilgotności wyższej niż 8%.

nie nie moze skoro na poczatku został o tym poinformowany..co wiecj wpisane jest to w umowe..:) ja niogo nie oszukuje..nigdy przez to mam spokoj pozniej ale pracy mniej inny nic nie powie kase wezmie a gwarancja sie konczy na skasowaniu pieniazkow..u mnie tak nie jest pozdrawiam.

Mam nadzieję, że Pana słowa nie są tylko autoreklamą.

Pan żartuje od poczatku klient chciał jatobe na podłogówke ponieważ chciał jak najbardziej czerwona posadzke..i od poczatku i tłumaczyłem ze ma tendencje do pekania w pozostyałych pomieszczeniach jest doussie i dab czerwony ale salon schody..i przedpokój plus gabinet miał byc w jatobie na ich zyczenie nie moje i jest..o co chodzi??..nie rozumiem...Panskiej wypowiedzi do konca..Pozdrawiam.