Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka, ogrzewanie podłogowe a drewno, podłoga drewniana, deski, parkiet

MM1719499045

Recommended Posts

Barlinek to najwyższa półka. Jak kogoś stać na Barlinek to nie weźmie fuszera do instalacji. Ostatnio się dowiedziałem, że do podłóg drewnianych są specjalne kable grzewcze o niższej mocy jak tu http://www.drono.pl/produkty/kabel-grzejny-250-wat-20-m,194.html

Z tego wniosek, że technologii dobrych i bardzo dobrych jest dużo, i jeśli popełniamy błędy to często z niewiedzy, albo głupich oszczędności.

Barlinek to najwyzsza póka ? jaja sobie robisz ?

kable grzejne ? co to ? masz takie w domu ?

kurcze cos przeoczyłem .

napisz cos jeszcze o tych kablach grzejnych i o podłogówce bo jestem na tym etapie.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

o jakosci barlinka dowiecie sie podczas pierwszego odnowienia to z podłoga drewniana nie ma nic wspolnego jest to panel drewniany..z warstwa "drewna" uzytkowego w zakresie 3,4-3,6 mm czesto wgnioty na takiej "desce" przekraczaja 2mm ile pozostanie na niej drewna po odnowieniuu łatwo policzyc..a do tego jej trwałość po odnowieniu jest zadna.

Zostanie listek drewna około 1,4-2mm gdzie kobieta w szpilce..czy łyzeczka spadajaca na to tzw "drewno" robi dziure do jasnego iglaka poniżej..i jest lipa podłoga w całości do wymiany..spotkałem sie juz z tym ze odnawiałem ..kilka takich posadzek lekka maszyna od papieru 60..polakierowałem lakier ma to do siebie ze sciaga jak schnie i tenze wlasnie listek sie odspoił na kilku "deskach" ogólnie jak to cos kosztuje powyzej 50zł nie warto.

a kosztuje nierzadko ponad 120-150zł m/kw..

Kiedy lita posadzke(ułożoną i polakierowana czy poolejowana.. mozna miec w cenie 170-220zł..albo porzadna warstwowke na co najmniej jedno pokolenie z 6mm warstwa drewna uzytkowegow parkiecie okolo 170zł-220..z ułozeniem kleje etc.. w desce okolo 15zł drozej wszystko zalezy od gatunki i klasy..a te rozwiazania sa na 60-100 lat jak kto dba to ja osobiscie cyklinowałem na zamku w maciejowie parkiet lity z 1792roku i mimo ze tam przez 40 blisko lat był jakis gs to około 60% z 600m/kw uratowaliśmy..tegoż parkietu..pozdrawiam.

Kiedy lita posadzke(ułożoną i polakierowana czy poolejowana.. mozna miec w cenie 170-220zł..albo porzadna warstwowke na co najmniej jedno pokolenie z 6mm warstwa drewna uzytkowegow parkiecie okolo 170zł-220..z ułozeniem kleje etc.. w desce okolo 15zł drozej wszystko zalezy od gatunki i klasy..a te rozwiazania sa na 60-100 lat .

Zatem:

Bo cennika nie ma na stronie fertiga a i strona kuleje pod kątem GDZIE KUPIC .................to.

mozna liczyc na podstawowy cennik ?

pytanie nr 2

Co klienci częsciej wybierają na poddasze do sypialni olej czy lakier ?

w sypialniach brak podłogówki.

Zastanawiam się czy bedzie mnie stać pod względem czasowym aby pielęgnowac podłogę olejowaną w sypailniach.

Zakładam ze na ten czas olejowania muszę na dobę opuscic pokoj ? 2 x do roku ?????????????

Lakier jest bezobsługowy taką deskę litą posiadam w tej chwili , owszem są małe wgniecenia ale nie przeszkadza mi to.

pytanie nr 3

wpadł mi w rękę wzronik fairfloor dąb lity 15x120x1800 kolor Pure - Co to warte znasz ten produkt ?

radek

Zatem:

Bo cennika nie ma na stronie fertiga a i strona kuleje pod kątem GDZIE KUPIC .................to.

mozna liczyc na podstawowy cennik ?

pytanie nr 2

Co klienci częsciej wybierają na poddasze do sypialni olej czy lakier ?

w sypialniach brak podłogówki.

Zastanawiam się czy bedzie mnie stać pod względem czasowym aby pielęgnowac podłogę olejowaną w sypailniach.

Zakładam ze na ten czas olejowania muszę na dobę opuscic pokoj ? 2 x do roku ?????????????

Lakier jest bezobsługowy taką deskę litą posiadam w tej chwili , owszem są małe wgniecenia ale nie przeszkadza mi to.

pytanie nr 3

wpadł mi w rękę wzronik fairfloor dąb lity 15x120x1800 kolor Pure - Co to warte znasz ten produkt ?

radek

sprawdz ile maja warstwy uzytkowe i zwróc uwage na budowe tegoż produktu ..cennik zero tematu mam maila w stopce..napisz

a gdzie kupic nie ma fakt ale telefony są..i cenniki podaja bez problemu tyle ze to producent i w detal raczej sie nie bawia

Edytowane przez ghost34

• 2 weeks później...

Witam, chciałbym spytać, co jest nie tak. z wartością Zap W z OZC? Śmiesznie małe te Waty mi wyszły.

Pomieszczenie Ti Zap W (OZC) Pow m2

HALL 20 0 9,35

GARAŻ 8 71 20,68

SALON 20 829 27,55

GARDER 20 81 3,21

STRYCH 20 378 26,88

KUCHNIA 20 157 9,69

JADALNIA 20 323 11,54

KOTŁOWNI 8 0 6,2

SPIZARNI 15 0 4

WIATROŁA 20 422 7

ŁAZIEN0 24 330 5,11

POK01 20 173 10,03

ŁAZIENK1 24 504 6,74

HALL2 20 0 6,02

POK11 20 342 13,5

POK12 20 350 12,6

POK13 20 441 17,29

to ile W będzie potrzeba zależy od izolacji zastosowanej w domu, ale patrząc na te wartości są one możliwe do uzyskania

wiadomo że dla wygody warto grzejniki/podłogówkę przewymiarować np x2, co też zalezy od tego czym dom będzie grzany (prąd, gaz, węgiel itp)

generalnie to nie ten wątek... lepiej popytać tutaj podając więcej danych o domku

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?80617-Obliczenia-w-OZC/page41

Edytowane przez Jacekss

to ile W będzie potrzeba zależy od izolacji zastosowanej w domu, ale patrząc na te wartości są one możliwe do uzyskania

wiadomo że dla wygody warto grzejniki/podłogówkę przewymiarować np x2, co też zalezy od tego czym dom będzie grzany (prąd, gaz, węgiel itp)

generalnie to nie ten wątek... lepiej popytać tutaj podając więcej danych o domku

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?80617-Obliczenia-w-OZC/page41

Czy możesz dokładniej określić jak się uwzględnia tzw. wygodę przy projektowaniu podłogówki, ja z takim parametrem spotykam się pierwszy raz, a zaprojektowałem już wiele podłogówek. Podstawowym parametrem jest obciążenie cieplne danego pomieszczenia i powierzchnia netto grzejnika podłogowego, inne parametry to dT, rodzaj

przegrody pod grzejnikiem, sposób wykonczenia podłogi, grubość rur itd. Wykonując obliczenia zawsze szukam najniższej mozliwej temp. zasilania. dla wszystkich pomieszczeń, która de facto warunkowana jest temp łazienki. Przewymiarowanie to wyższy koszt materiałów i robocizny, zwiekszone opory hydrauliczne i wyzszy koszt energii pobieranej przez pompy obiegowe.

definicja wygody jak definicja po co się spierać o pierdoły:) poza tym czytaj dokładnie było napisane dla wygody nie dla wygody przy projektowaniu podłogówki :)

ale generalnie chodzi o to żeby system ogrzewania był odpowiednio wydajny .... i dostosowany np do źródła zasilania, wiadomo że przy grzaniu "prądem" najlepiej przewymiarować tak system ogrzewania aby móc korzystać najlepiej tylko z 2 taryfy, jeśli ktoś ma gaz tego problemu nie ma i może zrobić sobie nadwyżkę mocy ogrzewania 10-20% lub jeśli chce lecieć na maks mocy wyznaczonej z OZC to i bez nadwyżki. generalnie jest kilak zmiennych które trzeba wziąć pod uwagę